Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

O Νεύτωνας και η εποχή του “ If I have seen further, it is by standing on the shoulders of Giants” Isaac Newton Κώστας Ταμπάκης, ASEL, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "O Νεύτωνας και η εποχή του “ If I have seen further, it is by standing on the shoulders of Giants” Isaac Newton Κώστας Ταμπάκης, ASEL, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 O Νεύτωνας και η εποχή του “ If I have seen further, it is by standing on the shoulders of Giants” Isaac Newton Κώστας Ταμπάκης, ASEL, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ

2 Το μαγικό βουνό «Η φύση και οι νόμοι της κρύβονταν στο σκοτάδι. Ο Θεός είπε: Γενηθήτω ο Νεύτωνας! Και ήρθε το φως.» «Η φύση και οι νόμοι της κρύβονταν στο σκοτάδι. Ο Θεός είπε: Γενηθήτω ο Νεύτωνας! Και ήρθε το φως.» «Ας χαρούν οι θνητοί που μια τέτοια και τόσο μεγάλη τιμή ποτέ άλλοτε δεν έγινε στο ανθρώπινο γένος.» «Ας χαρούν οι θνητοί που μια τέτοια και τόσο μεγάλη τιμή ποτέ άλλοτε δεν έγινε στο ανθρώπινο γένος.»

3 Η αγιογραφία (1643-1727) Γεννιέται στο Woolsthorpe-by-Colsterworth. Δεν γνωρίζει πατέρα, μεγαλώνει με τη γιαγιά του. Στα έντεκά του, ζει με τη μητέρα του και τα ετεροθαλή του αδέρφια. Γεννιέται στο Woolsthorpe-by-Colsterworth. Δεν γνωρίζει πατέρα, μεγαλώνει με τη γιαγιά του. Στα έντεκά του, ζει με τη μητέρα του και τα ετεροθαλή του αδέρφια. King’s School, Brentham. Μένει με τον William Clarke. King’s School, Brentham. Μένει με τον William Clarke. 1661: Trinity College, Cambridge. Διδάσκεται Αριστοτελική Φυσική. Διαβάζει για Οπτική, Χημεία, Μαθηματικά, Δυναμική, Αλχημεία, Βίβλο. 1661: Trinity College, Cambridge. Διδάσκεται Αριστοτελική Φυσική. Διαβάζει για Οπτική, Χημεία, Μαθηματικά, Δυναμική, Αλχημεία, Βίβλο. Κοπέρνικος, Κέπλερ, Γαλιλαίος. Κοπέρνικος, Κέπλερ, Γαλιλαίος. Επηρεάζεται από τον Isaac Barrow. Spinoza, Hobbes, Descartes. Επηρεάζεται από τον Isaac Barrow. Spinoza, Hobbes, Descartes.

4 Η αγιογραφία ΙΙ (1643-1727) 1665: Παίρνει το πτυχίο του. Επιδημία πανούκλας. Πίσω στο Woolsthorpe. 1665: Παίρνει το πτυχίο του. Επιδημία πανούκλας. Πίσω στο Woolsthorpe. 1. Διωνυμικό θεώρημα. 2. Θεωρία βαρύτητας. 1669: Καθηγητής στο Cambridge. Απειροσειρές. 1669: Καθηγητής στο Cambridge. Απειροσειρές. 1670-1671: Μέθοδος σειρών και ροών. Τυπώνεται το 1736! 1670-1671: Μέθοδος σειρών και ροών. Τυπώνεται το 1736! 1672: Στέλνει στην Royal Society την μελέτη για την Οπτική. Διαμάχη με Hooke. 1672: Στέλνει στην Royal Society την μελέτη για την Οπτική. Διαμάχη με Hooke. 1679: Πρόβλημα μελέτης κίνησης κομήτη. Halley. 1679: Πρόβλημα μελέτης κίνησης κομήτη. Halley.

5 Principia Naturalis Mathematica Philosophiae (1687) 1687: Principia Naturalis Mathematica Philosophiae 1687: Principia Naturalis Mathematica Philosophiae 1. Τρεις νόμοι του Νεύτωνα. 2. Ορμή. 3. Σύστημα του κόσμου. Φιλοσοφία επιστήμης Φιλοσοφία επιστήμης 1. Hypothesis non fingo! Επαγωγή. 2. Αλλά και τρία επίπεδα εργασίας: Μαθηματικό, Φυσικό, Φιλοσοφικό.

6 Μετά τις μεγάλες ανακαλύψεις 1689: Αντιπρόσωπος του Πανεπιστημίου σε διένεξη. Συχνά στο Λονδίνο. Γνωριμία και φιλία με John Locke. Εγκαταλείπει την επιστήμη. Θάνατος της μητέρας του. 1689: Αντιπρόσωπος του Πανεπιστημίου σε διένεξη. Συχνά στο Λονδίνο. Γνωριμία και φιλία με John Locke. Εγκαταλείπει την επιστήμη. Θάνατος της μητέρας του. 1692: Νευρικό κλονισμός. 1692: Νευρικό κλονισμός. 1696: Νομισματοκοπείο. Εγκατάσταση στο Λονδίνο. Το πρόβλημα της βραχυστόχρονης καμπύλης. 1696: Νομισματοκοπείο. Εγκατάσταση στο Λονδίνο. Το πρόβλημα της βραχυστόχρονης καμπύλης. 1699: Διευθυντής. Αλχημεία, Θεολογία 1699: Διευθυντής. Αλχημεία, Θεολογία 1703: Πρόεδρος της Βασιλικής Ακαδημίας. 1703: Πρόεδρος της Βασιλικής Ακαδημίας.

7 Η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης Robert Hooke Robert Hooke G. W. Leibniz G. W. Leibniz John Flamsteed John Flamsteed Όλες οι μελέτες του ήταν ισάξιες. Όλες οι μελέτες του ήταν ισάξιες.

8 Μετά τον Νεύτωνα Το Principia ήταν ένα δύσκολο έργο. Huygens, Leibniz φανατικοί μελετητές. Το Principia ήταν ένα δύσκολο έργο. Huygens, Leibniz φανατικοί μελετητές. Το έργο του Νεύτωνα διαδόθηκε από μαθητές και φίλους (Clarke-Leibniz). Το έργο του Νεύτωνα διαδόθηκε από μαθητές και φίλους (Clarke-Leibniz). Σκοτία- Oxford-Cambridge. Σκοτία- Oxford-Cambridge. Βολτέρος –Ευρώπη. Newtonianism for ladies ( περ. 1750). Βολτέρος –Ευρώπη. Newtonianism for ladies ( περ. 1750). Ανασύσταση σε αναλυτική μορφή. Ανασύσταση σε αναλυτική μορφή. Bernoulli, Euler, Claireaut, D’ Alembert. Bernoulli, Euler, Claireaut, D’ Alembert.

9 Συλλογή του Πόρτσμουθ «Από τον δέκατο όγδοο αιώνα και εξής, ο Νεύτωνας θεωρείται ο πρώτος και μεγαλύτερος επιστήμονας της σύγχρονης εποχής, ένας ορθολογιστής, αυτός που μας δίδαξε να σκεφτόμαστε με ψυχρή λογική. «Από τον δέκατο όγδοο αιώνα και εξής, ο Νεύτωνας θεωρείται ο πρώτος και μεγαλύτερος επιστήμονας της σύγχρονης εποχής, ένας ορθολογιστής, αυτός που μας δίδαξε να σκεφτόμαστε με ψυχρή λογική. Εγώ δεν τον βλέπω υπό αυτό το πρίσμα. Δεν νομίζω ότι κάποιος που διάβασε προσεκτικά το περιεχόμενο εκείνου του κουτιού που ο Νεύτωνας συγκέντρωσε και τελικά όταν τελικά άφησε το Cambridge το 1696 και το οποίο, παρόλο που έχει τελικώς διασκορπιστεί, μας έγινε μερικώς προσιτό μπορεί να τον αντιμετωπίσει κατά τέτοιο τρόπο. Ο Νεύτωνας δεν υπήρξε ο πρώτος της εποχής του ορθολογισμού. Ήταν ο τελευταίος των μάγων, ο τελευταίος των Βαβυλωνίων και των Σουμερίων, το τελευταίο μεγάλο πνεύμα που είδε τον κόσμο της ύλης και του πνεύματος με τα ίδια μάτια που το είδαν εκείνοι που μας το άφησαν κληρονομιά, κάτι λιγότερο από 10.000 χρόνια πριν.» Εγώ δεν τον βλέπω υπό αυτό το πρίσμα. Δεν νομίζω ότι κάποιος που διάβασε προσεκτικά το περιεχόμενο εκείνου του κουτιού που ο Νεύτωνας συγκέντρωσε και τελικά όταν τελικά άφησε το Cambridge το 1696 και το οποίο, παρόλο που έχει τελικώς διασκορπιστεί, μας έγινε μερικώς προσιτό μπορεί να τον αντιμετωπίσει κατά τέτοιο τρόπο. Ο Νεύτωνας δεν υπήρξε ο πρώτος της εποχής του ορθολογισμού. Ήταν ο τελευταίος των μάγων, ο τελευταίος των Βαβυλωνίων και των Σουμερίων, το τελευταίο μεγάλο πνεύμα που είδε τον κόσμο της ύλης και του πνεύματος με τα ίδια μάτια που το είδαν εκείνοι που μας το άφησαν κληρονομιά, κάτι λιγότερο από 10.000 χρόνια πριν.»


Κατέβασμα ppt "O Νεύτωνας και η εποχή του “ If I have seen further, it is by standing on the shoulders of Giants” Isaac Newton Κώστας Ταμπάκης, ASEL, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google