Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1.2 ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 1.Ποιοι Είναι;  Μικροοργανισμοί ή μικρόβια είναι οι οργανισμοί που δε μπορούμε να διακρίνουμε με γυμνό μάτι, γιατί έχουν μέγεθος μικρότερο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1.2 ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 1.Ποιοι Είναι;  Μικροοργανισμοί ή μικρόβια είναι οι οργανισμοί που δε μπορούμε να διακρίνουμε με γυμνό μάτι, γιατί έχουν μέγεθος μικρότερο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1.2 ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 1.Ποιοι Είναι;  Μικροοργανισμοί ή μικρόβια είναι οι οργανισμοί που δε μπορούμε να διακρίνουμε με γυμνό μάτι, γιατί έχουν μέγεθος μικρότερο από 0,1 mm.

2 ΟΡΟΛΟΓΙΑ 1.Παράσιτα χαρακτηρίζονται οι μικροοργανισμοί που προκειμένου να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν, περνούν ένα μέρος ή ολόκληρη τη ζωή τους στο εσωτερικό κάποιου πολυκύτταρου οργανισμού.

3 2.Ξενιστής χαρακτηρίζεται ο οργανισμός που φιλοξενεί το παράσιτο. 3.Παθογόνο χαρακτηρίζεται το παράσιτο που προκαλεί ασθένειες. 3.Δυνητικά παθογόνο χαρακτη- ρίζεται το παράσιτο που μπορεί να γίνει παθογόνο κάτω από ειδικές συνθήκες( Αύξηση αριθμού ή μετανάστευση σε άλλα όγρανα).

4 Ταξινόμηση παθογόνων μικροοργανισμών Μικροοργανισμοί Ευκαρυωτικοί ΠρωτόζωαΜύκητες Προκαρυωτικοί Βακτήρια Ιοί DNARNA

5 Πρωτόζωα Είναι μονοκύτταροι ευκαρυωτικοί οργανισμοί. Μπορεί το μοναδικό τους κύτταρο να είναι χωρίς εξωτερικούς σχηματισμούς ή με εξωτερικούς σχηματισμούς, όπως Μαστίγια ή βλεφαρίδες.

6 Μονογονική αναπαραγωγή Γίνεται με μιτωτική διαίρεση. Πρώτα γίνεται η πυρηνική διαίρεση και μετά η κυτταροπλασματική.

7

8 Μερικές ασθένειες που προκαλούν τα πρωτόζωα ΕίδοςΠαθογόνος δράση Ιστολυτική αμοιβάδα Αμοιβαδοειδής δυσεντερία ΤρυπανόσωμαΝόσος του ύπνου ΠλασμώδιοΕλονοσία ΤοξόπλασμαΠροσβάλει βασικά όργανα όπως τους πνεύμονες, το ήπαρ και το σπλήνα και προκαλεί αποβολές στις Εγκύους.

9 Μύκητες Πολυκύτταροι ή Μονοκύτταροι Μπορεί να είναι κοινοκυτταρικοί. Πολλοί έχουν νηματοειδείς δομές τις υφές. Σακχαρομύκητες

10 Αναπαραγωγή στους μύκητες 1.Μονογονικά με διχοτόμηση 2.Με εκβλάστηση που είναι πάλι μιτωτική διαίρεση με βασική διαφορά στην κυτταροπλασματική διαίρεση.

11 Ασθένειες που προκαλούν : Όνομα ΜύκηταΑσθένειες που προκαλεί Candida albicans ( Κάντιτα ή λευκάζουσα) Πνευμονική καντιτίαση Κολπίτιδα Στοματίτιδα Δερματόφυτα Προσβάλουν το δέρμα. Ιδιαίτερα : Το τριχωτό της κεφαλής Μεσοδακτύλιες περιοχές των ποδιών

12 Βακτήρια Είναι μονοκύτταροι προκαρυωτικοί οργανισμοί. Εικόνα 1.5:Staphylococcus Ε. Coli.

13 Χαρακτηριστικά Βακτηρίων Δεν έχουνΈχουνΜπορεί να έχουν 1.Οργανωμένο πυρήνα (προκαρυωτικο ί οργανισμοί) 2. Οργανίδια ( ενδομεμβρανικό σύστημα) 1.Κυτταρικό τοίχωμα 2.Ελεύθερα ριβοσώματα 3. Πυρηνοειδές ή πυρηνική περιοχή (όπου εντοπίζεται το γενετικό τους υλικό) 1.Κάψα 2.Μαστίγια 3.Βλεφαρίδε ς

14 Μορφολογία βακτηρίων Σχήμα ΌνομαΑποικία Σφαιρικό Κόκκος Ραβδοειδές Βάκιλος Ελικοειδές Σπειρύλλιο

15 Αναπαραγωγή Βακτηρίων Μονογονικά με ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ που είναι διαφορετική από τη μίτωση. Μερικά σε ευνοϊκές συνθήκες έχουν χρόνο διπλασιασμού 20 min.

16 Ασθένειες που προκαλούν ( Βακτηριακές Λοιμώξεις), Όπως: Σύφιλη από το Treponema pallidum Χολέρα από το Vibrio Cholerae Μηνιγγίτιδα Πνευμονία, κλπ

17 Ιοι Α-κυτταρικές μορφές ζωής Μέγεθος: 20 – 250 nm

18 ΔΟΜΗ ΙΩΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΟΙ ΕΧΟΥΝ –ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ: DNA RNA –ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ, ΤΟ ΚΑΨΙΔΙΟ ΜΕΡΙΚΟΙ ΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΕΛΥΤΡΟ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΙΚΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ.

19 ΤΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΥΛΙΚΟ; 1. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑΤΟΣ. ΓΙΑ ΕΝΖΥΜΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ.

20 ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΝΔΟΚΥΤΤΑΡΙΚΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ. ΓΙΑΤΙ; ΔΕ ΔΙΕΘΕΤΟΥΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΛΑΠΑΛΣΙΑΣΜΟ ΤΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΌΛΑ ΤΑ ΕΝΖΥΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ Μόλυνση βακτηρίου από του φάγους.

21 ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΙΩΝ ΙΟΙ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝΦΥΤΩΝΖΩΩΝ

22 ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΙΩΝ

23 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ DNA - ΙΟΥ

24 ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ RNA- ΙΟΥ (HIV)

25 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ Γελοιογράφος: Μητρόπουλος Κώστας Τα άγρια μωρά


Κατέβασμα ppt "1.2 ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 1.Ποιοι Είναι;  Μικροοργανισμοί ή μικρόβια είναι οι οργανισμοί που δε μπορούμε να διακρίνουμε με γυμνό μάτι, γιατί έχουν μέγεθος μικρότερο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google