Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ
ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ Ομάδα: «Οι Άγγελοι του Τσάρλυ» Συμμετέχουν: Εξαρχάκου Σταυρούλα Λαμπρινοπούλου Μαρία Μερτέκη Χριστίνα Ντάκουλα Αντιγόνη

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι υπόγειοι χώροι ερέθιζαν πάντα τη φαντασία του ανθρώπου. Τα σπήλαια μοιάζουν πάντα με πύλη για μια άλλη πραγματικότητα Αντίθετα από την πρώτη εντύπωση, τα σπήλαια δεν είναι άδεια από ζωή. Η ζωή σε αυτά ταιριάζει απόλυτα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό του: αιώνιο σκοτάδι, υγρασία και ελάχιστη τροφή.

3 Τι είναι σπήλαιο Φυσικό υπόγειο, βαθύ και σκοτεινό κοίλωμα της γης. Επικοινωνεί με την επιφάνεια της γης (είσοδος) συνήθως με τρύπα η οποία δεν είναι οριζόντια ή φανερή.

4 Πώς δημιουργούνται Δημιουργήθηκαν κατά την τριτογενή και τεταρτογενή περίοδο. Έχουν υποστεί μέχρι τη σημερινή εποχή πολλές αλλαγές στο χώρο και στη δράση τους. Στην Ελλάδα έχουμε ασβεστολιθικά πετρώματα συνήθως. Το νερό της βροχής διεισδύει στις σχισμές των ασβεστολιθικών πετρωμάτων και τα διαλύει, δημιουργώντας κοιλότητες στο εσωτερικό τους. Με τον καιρό οι κοιλότητες αυτές μεγαλώνουν. Κάποια στιγμή η οροφή της κοιλότητας καταρρέει, δημιουργώντας έτσι την είσοδο του σπηλαίου.

5 Διαχωρισμός σπηλαίων οριζοντια καθετα ΒΡΑΧΟΣΚΕΠΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ ΒΑΡΑΘΡΟ
ΔΟΛΙΝΗ ΚΑΤΑΒΟΘΡΕΣ ΧΙΟΝΟΣΠΗΛΙΑ Ιδιαίτερη κατηγορία: ΕΝΑΛΙΑ

6 Διάκοσμος Σταλακτιτεσ σταλαγμιτεσ

7 Συνθήκες σπηλαίου Κάθε σπήλαιο δημιουργεί το δικό του μικροκλίμα ανάλογα με την υγρασία, το γεωγραφικό του πλάτος και τη θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος. Συνήθως η θερμοκρασία των σπηλαίων είναι σταθερή όλο το χρόνο και πρόκειται για τη μέση θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος που καταγράφεται όλο το χρόνο.

8 Χλωρίδα - Πανίδα Δεν βρίσκουμε φυτά που φωτοσυνθέτουν. Στην είσοδο βρίσκουμε φτέρες και βρύα. Κοντά στην είσοδο βρίσκουμε κυανοφύκη και χλωροφύκη. Επίσης μύκητες (μανιτάρια) που παρασύρονται στο εσωτερικό. Νυχτερίδες Δολιχόποδα Αράχνες και ψευδοσκορπιοί Ψάρια και καραβίδες Σαλαμάνδρες και τρίτωνες

9 Χλωρίδα - Πανίδα Καταλήγουν ζώα που παρασύρονται ή πέφτουν από την επιφάνεια Από απολιθώματα ζώων, γνωρίζουμε ότι έχουν κατοικηθεί και από ελέφαντες, πάνθηρες κ.α. ζώα Τα χαρακτηριστικά των ζώων μεταβάλλονται: Ο σκληρός σκελετός μαλακώνει Η όραση χάνεται Το χρώμα χάνεται Κεραίες και πόδια επιμηκύνονται

10 Η ζωή των ανθρώπων από τα παλιά χρόνια
Ο άνθρωπος ζούσε στα σπήλαια στην αρχή εμφάνισής του στη γη Έχουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον: Λατρευτικοί χώροι ή κατοικίες Ευρήματα όπως σπηλαιογραφίες ή αγγεία ή άλλα αντικείμενα αλλά και λείψανα ζώων και ανθρώπων (σπήλαιο Πετραλώνων) Καταφύγια την εποχή πολέμων Βάραθρα για απόρριψη απορριμμάτων

11 Αξιοποιημένα και μη Αξιοποιημένα ή τουριστικά: Σπήλαιο Διρού (Μάνη) Σπήλαιο Λιμνών (Αχαϊα) Σπήλαιο Πετραλώνων (Χαλκιδική) Σπήλαιο Περάματος (Ιωαννίνων) Σπήλαιο Μααρά ( Δράμα) Σπήλαιο Κύκλωπα (Κομοτινή) Σπήλαιο Παιανίας (Αττική) Μη αξιοποιημένα Στην Ελλάδα εξαιτίας των πλούσιων ασβεστολιθικών πετρωμάτων, διαθέτουμε τεράστιο αριθμό σπηλαίων που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις Έχουν καταγραφεί περίπου τα Σε αυτά τα σπήλαια συνήθως χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός και άδειες από τις αρμόδιες αρχές.

12 Σπηλαιολογία Έρευνα και μελέτη των υπόγειων κοιλωμάτων. Εξερεύνηση - καταγραφή, χαρτογράφιση και φωτογράφιση. Κίνδυνοι Πτώση αντικειμένου από ψηλά Κατολίσθηση Απώλεια εξόδου Ατύχημα σπηλαιολόγου Έλλειψη φωτός (μπαταρία) Βλαβερά σπήλαια (αέρια) Σεισμός Υποθερμία Πληροφορία για τη θέση. Εξερεύνηση στο εσωτερικό του, αξιολόγιση και κατάταξη. Χαρτογράφιση: Απεικόνιση με μετρήσεις κάθε σημείου. Φωτογράφιση των διαφόρων σημείων ενδιαφέροντος.

13 Φωτογραφίες - χάρτης

14 Φωτογραφίες - χάρτης

15 Εκδρομή στην Αφαία Χαϊδαρίου

16 Λόγοι εξερεύνησης Περιέργεια Αντίληψη Αίσθηση χώρου – χρόνου
Περιπετειώδες Επιστημονικό ενδιαφέρον Επαφή με τη φύση

17 Επίλογος Η εξερεύνηση του υπόγειου κόσμου είναι συναρπαστική, συνδέεται με την αρχαία ιστορία του κόσμου και προσφέρει πολλές συγκινήσεις. Η Ελλάδα προσφέρει στον εξερευνητή, πλούσιο υλικό εξαιτίας των πετρωμάτων της. Πολλοί μύθοι που συνδέονται με την αρχαιοελληνική ιστορία, ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από την παλαιοντολογική και νεολιθική εποχή. Κρυμμένη ιστορία εκατομμυρίων χρόνων. Πολλές φορές καταφύγιο του ανθρώπου αλλά και των ζώων. Σήμερα θαυμάζουμε τα καταπληκτικά «γλυπτά» που έχει φτιάξει η φύση (σταλακτίτες – σταλαγμίτες) για τα οποία χρειάστηκε εκατομμύρια χρόνια.

18 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!! Δεν ξεχνάμε ποτέ όταν επισκεπτόμαστε ένα σπήλαιο:
Παίρνουμε μόνο φωτογραφίες Αφήνουμε μόνο τα ίχνη μας και Δεν σκοτώνουμε τίποτα παρά μόνο την ώρα μας…!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!! «Οι Άγγελοι του Τσάρλυ»


Κατέβασμα ppt "ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google