Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
1o ΛΥΚΕΙΟ ΓΕΡΑΚΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ των ΔΙΕΘΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ Γέρακας, 1η Φεβρουαρίου 2012

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Τι είναι διεθνής γλώσσα.
Μια Διεθνής Γλώσσα ή Διεθνής Βοηθητική Γλώσσα είναι μια γλώσσα που χρησιμοποιείται για επικοινωνία μεταξύ λαών από διαφορετικά έθνη που δε μοιράζονται μία κοινή μητρική γλώσσα. - Ποιες γλώσσες λειτούργησαν ως διεθνείς γλώσσες Γλώσσες των κυρίαρχων κοινωνιών ανά τους αιώνες (με σημαντικότερες τις δύο κλασσικές γλώσσες: Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά, στη συνέχεια τα Γαλλικά και στην εποχή μας τα Αγγλικά). 2. «Εσπεράντο μία Τεχνητή Γλώσσα» 3. Αγγλική - η διεθνής γλώσσα της εποχής μας.

3 Κεφάλαιο Ι Γλωσσική Διάδοση
Κεφάλαιο Ι Γλωσσική Διάδοση Ο γεωγραφικός παράγοντας: Διάδοση μίας γλώσσας μέσω φυσικών οδών. Ο δημογραφικός παράγοντας: Ο αριθμός των ομιλητών μιας γλώσσας. Ο αστικός παράγοντας: Οι πόλεις, τα μεγάλα αστικά κέντρα επιταχύνουν το ρυθμό διάδοσης μιας γλώσσας. Ο οικονομικός παράγοντας: Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ κρατών απαιτούν μία lingua franca. Στην εποχή μας τα Αγγλικά Ο θρησκευτικός παράγοντας: Ρόλος ιερών κειμένων. Ο ιστορικός παράγοντας: Ιστορικό και πολιτισμικό κύρος διαφόρων γλωσσών. Ο στρατιωτικός παράγοντας: Η επιβολή της γλώσσας του κατακτητή. Ο πολιτικός παράγοντας: Συνειδητές πολιτικές επιλογές μίας ηγεσίας.

4 Στόχοι της εξωτερικής πολιτικής γλωσσικής διάδοσης
Πλεονεκτική θέση της γλώσσας στη διεθνή επικοινωνία. Μέσο για τη διάδοση της ιδεολογίας ενός κράτους Βελτίωση των συνθηκών για την ανάπτυξη οικονομικών δεσμών Εισοδήματα από τη μελέτη της μητρικής γλώσσας από ξενόγλωσσους και από αντικείμενα που σχετίζονται με τη γλώσσα [βιβλία, ταινίες] Διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και της εθνικής περηφάνιας.

5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Η ΑΞΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. εξέφρασε την πιο καλλιεργημένη και φιλοσοφημένη σκέψη του αρχαίου κόσμου σε αυτήν στηρίζεται όχι μόνο η νέα ελληνική γλώσσα, αλλά και μία σειρά άλλων, όπως η λατινική και οι λατινογενείς γλώσσες κεφαλαιώδους σημασίας για την παγκόσμια αλφαβητική γραφή: λατινικό αλφάβητο (αγγλική, ιταλική, γαλλική, γερμανική κ.α.), σλαβική γραφή (ρωσική, βουλγαρική κ.α.). Η ελληνική γλώσσα ήταν η πρώτη που έγινε διεθνής, κυρίως από τους χρόνους του Μ. Αλεξάνδρου ( π.Χ.), γνωστή και ως «Ελληνιστική Κοινή». Ελληνικά μιλούσαν και έγραφαν: Ρωμαίοι, Εβραίοι, Φοίνικες, Ινδοί, Πέρσες, Αιγύπτιοι κ.ά.

6 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑ Από τη δημώδη Λατινική προήλθαν εξελικτικά, αρχίζοντας από τον 7-8ο περίπου αιώνα, οι νεολατινικές (ρομανικές) γλώσσες: •ΙΤΑΛΙΚΑ • ΡΟΥΜΑΝΙΚΑ •ΙΣΠΑΝΙΚΑ • ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΑ •ΓΑΛΛΙΚΑ • ΠΡΟΒΗΓΚΙΑΝΑ •ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΑ 3. Λόγοι για τους οποίους έγινε διεθνής γλώσσα: α. Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ (ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ) β. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΙΚΩΝ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ γ. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ

7 Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία την εποχή της ακμής της, 2ος αι.
Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία την εποχή της ακμής της, 2ος αι.

8 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙV ΓΑΛΛΙΚΑ Παράγοντες που οδήγησαν στην εξάπλωση της γαλλικής γλώσσας: 1. Η Γαλλία αναπτύχθηκε ως μία επιθετική και επιτυχής στρατιωτική δύναμη (αποικιοκρατική δύναμη). 2. Η Γαλλία υπήρξε μια ισχυρή οικονομική δύναμη. 3. Οι Γάλλοι διακρίθηκαν στις πολιτικές και φυσικές επιστήμες. Την εποχή του διαφωτισμού ( ), η γαλλική επιρροή ήταν κυρίαρχη. 4. Το Παρίσι ήταν το μεγαλύτερο πολιτιστικό κέντρο για αρκετούς αιώνες. Τα γαλλικά πήραν την θέση των λατινικών και έγιναν η γλώσσα της μόρφωσης, καθώς και της μόδας και της μαγειρικής. 5. Τα γαλλικά διαδόθηκαν και ως γλώσσα της θρησκείας. Τα γαλλικά συνδέθηκαν στενά με τον Καθολικισμό.

9 Χάρτης διάδοσης της αγγλικής γλώσσας:
Χάρτης διάδοσης της αγγλικής γλώσσας: Με μπλε σκούρο, οι χώρες όπου τα αγγλικά είναι η εθνική γλώσσα ή μητρική γλώσσα της πλειοψηφίας. Με θαλασσί οι χώρες όπου τα αγγλικά είναι επίσημη γλώσσα, αλλά δεν είναι η γλώσσα πλειοψηφίας.


Κατέβασμα ppt "ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google