Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασια στο μαθημα της Νεοελληνικης Λογοτεχνιας των μαθητριων:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασια στο μαθημα της Νεοελληνικης Λογοτεχνιας των μαθητριων:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασια στο μαθημα της Νεοελληνικης Λογοτεχνιας των μαθητριων:
1ο Λύκειο Νάουσας Τμήμα: Α1 Βαρθολομαίου Κ., Γιωτοπούλου Ε., Γκαϊταρτζάκη Ε., Γκουλαμέτη Ε., Γκρίτσα Κ.

2 Μητρικη αγαπη ΝΑΟΥΣΑ, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

3 Λιγα λογια για τη μητρικη αγαπη
Μια ανώτερη αγάπη μέσα στη γυναίκα, η αγάπη της αιωνιότητας. Η μητρική αγάπη είναι η αρχή και το τέλος κάθε αγάπης. Με αόριστη λαχτάρα, αγαπά η γυναίκα κάθε τι αδύναμο και εύθραυστο, προαισθανόμενη αχνά το μέλλον. Σκορπά στον κόσμο τη σπορά της συμπόνιας. Δεν ξέρει ότι ο προορισμός της συμπόνιας είναι το δικό της παιδί.

4 Στην αγκαλιά της σηκώνει κάθε τι μικρό, όπως θα σηκώσει το παιδί στο μητρικό της στήθος. Μια θεία διάσταση υπάρχει στη γυναίκα, η αγάπη της αιωνιότητας. Η μητρική αγάπη είναι η αρχή και το τέλος κάθε αγάπης. Η πιο βαθιά αγάπη υπάρχει στη γυναίκα, που, με αόριστη λαχτάρα, αναζητεί τον ίδιο της τον εαυτό και τον προορισμό της, την αγάπη της μητέρας, την αιώνια αγάπη. Απόσπασμα από το βιβλίο του Greog Groddeck (ψυχαναλυτής σύγχρονος του S. Freud) 

5 Η αγάπη που εισπράττουν τα παιδιά από τη μητέρα τους, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας τόσο για την καλύτερη δυνατή πνευματική τους ανάπτυξη όσο και για την ψυχική τους ηρεμία ειδικότερα όταν θα φτάσουν στην εφηβεία, μία πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής τους. Η αγάπη και η φροντίδα που παίρνουν σε νεαρή ηλικία δεν αλλάζει μόνο τις καρδιές και τις απόψεις των παιδιών αλλά και τον εγκέφαλό τους.

6 Αποφθεγματα για τη μητρικη αγαπη
Άβυσσος βαθιά η καρδιά της μάνας. Στα βάθη της πάντα η συγχώρεση. Μπαλζάκ Για τη μητέρα, το παιδί είναι το παν, ενώ για το παιδί ο γονέας είναι μονάχα ένας κρίκος στην αλυσίδα της ζωής του. Ντισραέλι Δεν υπάρχει για τα παιδιά καλύτερο καταφύγιο από τη μητρική αγκαλιά. Μόντι Δικαίως ονομάζουμε τη γη μητέρα, αφού την ποδοπατούμε και αυτή δεν παύει να αποδίδει καρπούς και άνθη. Καμπούρογλου Επειδή ο Θεός δεν μπορεί να βρίσκεται παντού, γι' αυτό έφτιαξε τη μητέρα. Δουμάς (πατέρας) Η ανατροφή και η διαπαιδαγώγηση του παιδιού είναι σοφία της μητέρας. Τένυσσον

7 Η συμπεριφορά ενός παιδιού είναι πάντοτε έργο της μητέρας του. Ναπολέων
Μάνα είναι μόνο μία. Ελληνική έκφραση Μητέρα είναι η άνοιξη που μας χαρίζει καινούργια βλαστάρια της ζωής. Σπουρτζεόν Μια μάνα καταλαβαίνει ακόμα κι αυτά που δεν λέει το παιδί. Εβραϊκή παροιμία Ό,τι είμαι, με έκανε η μητέρα μου. Έρασμος Τίποτε το προσφιλέστερο στα παιδιά από την μητέρα. Αγαπάτε την μητέρα σας, παιδιά, διότι δεν υπάρχει άλλος έρωτας αγνότερος και γλυκύτερος. Ευριπίδης

8 Η αγαπη των παιδιων προς τη μητερα κ η αξιοποιηση της στην αγωγη
Αντίστοιχα και τα παιδιά αγαπούν τη μητέρα τους. Η μητέρα κατά κανόνα απολαμβάνει μεγάλη αγάπη από τα παιδιά της. Τα παιδιά πλησιάζουν τη μητέρα πολύ πιο εύκολα από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο. Γι αυτό η μητέρα παίζει ένα κύριο ρόλο στην αγωγή. Ακόμα και όταν η μητέρα μαλώσει τα παιδιά, ακόμη και αν τα ξυλοφορτώσει κατόπιν τα παιδιά θα τρέξουν πάλι στην αγκαλιά της. Τα παιδιά προτιμούν τη μητέρα περισσότερο από όλα τα άλλα πρόσωπα είτε μέσα, είτε έξω από την οικογένεια. Τίποτα δεν είναι ασφαλέστερο και αναγκαιότερο για τα παιδιά από τη μητρική αγκαλιά. Επομένως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αγαπητική σχέση της μητέρας με το παιδί είναι το καταλληλότερο πλαίσιο-περιβάλλον εντός του οποίου μπορεί να γίνει η καλύτερη αγωγή.

9 Ποιηματα για την μητρική αγάπη
Η Μανούλα Ποιος την κούνια μας κουνάει, όταν είμαστε μικράκια; Ποιος χαμογελά στο πλάι Και γλυκά μας λέει λογάκια και τον ύπνο προσκαλεί; Η μαμά μας η καλή. Τα μαλλιά μας ποιος χτενίζει; Ποιος μας καμαρώνει, αλήθεια; Ποιος παιχνίδια μας χαρίζει; Ποιος μας λέει τα παραμύθια στη φωτίτσα μας σιμά; Η γλυκειά μας η μαμά. Κι όταν κάποτε ένα στόμa κάτι με θυμό μας λέει, κι όταν παρακούμε ακόμα, ποιος πονεί και σιγοκλαίει κι έχει πίκρα στην καρδιά; Πάντα η μάννα μας, παιδιά.  Στέλιος Σπεράντσας

10 Ένα παιδί, μοναχοπαίδι αγόρι, αγάπησε μιας μάγισσας την κόρη.
Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ Ένα παιδί, μοναχοπαίδι αγόρι, αγάπησε μιας μάγισσας την κόρη. - Δεν αγαπώ εγώ, του λέει, παιδιά, μ' αν θέλεις να σου δώσω το φιλί μου, της μάνας σου να φέρεις την καρδιά να ρίξω να τη φάει το σκυλί μου. Τρέχει ο νιος, την μάνα του σκοτώνει και την καρδιά τραβάει και ξεριζώνει. Και τρέχει να την πάει, μα σκοντάφτει και πέφτει ο νιος κατάχαμα με δαύτη. Κυλάει ο νιος και η καρδιά κυλάει και την ακούει να κλαίει και να μιλάει. Μιλάει η μάνα στο παιδί και λέει: - Εχτύπησες, αγόρι μου; και κλαίει!

11 ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΑΓΑΠΗ.Το ματι της μητερας!!!
Η μητέρα του είχε μόνο ένα μάτι…Ντρεπόταν γι’ αυτήν κι ώρες ώρες την μισούσε! Η δουλειά της ήταν μαγείρισσα στην φοιτητική λέσχη. Μαγείρευε για τους φοιτητές και τους καθηγητές για να βγάζει τα έξοδά τους… Δεν ήθελε να του μιλάει για να μην μαθαίνουν ότι είναι παιδί μιας μητέρας με… ένα μάτι. Οι φοιτήτριες έφευγαν γρήγορα, όποτε την έβλεπαν να βγαίνει για λίγο από την κουζίνα κι έλεγαν πως δεν άντεχαν το θέαμα και πως τους προκαλούσε μια ανυπόφορη ανατριχίλα… Μα από μικρόs είχε πρόβλημα με την εικόνα της μητέρας του. Μια μέρα όταν ακόμη πήγαινε στο δημοτικό, πέρασε η μητέρα του στο διάλειμμα να του πει ένα γεια. Ένοιωσε πολύ στενοχωρημένos. «Πως μπόρεσε να του το κάνει αυτό»;… αναρωτιόταν… Την αγνόησε, της έριξε μόνο ένα μισητό βλέμμα κι έτρεμε. Την επόμενη μέρα ένας από τους συμμαθητές του φώναξε: «Εεεε, η μητέρα σου έχει μόνο ένα μάτι!.. Ήθελε να πεθάνει. Ήθελε να εξαφανιστεί. Όταν γύρισε σπίτι, της είπε: «αν είναι όλοι να γελάνε μαζί μου εξαιτίας σου τότε καλύτερα να πεθάνεις!». Αυτή δεν του απάντησε… «Δεν μ’ ένοιαζε τι είπα ή τι αισθάνθηκε, γιατί ήμουν πολύ νευριασμένος», έλεγε αργότερα σ’ ένα φίλο του. «Ήθελα να φύγω από εκείνο το σπίτι και να μην έχω καμία σχέση μαζί της. Έτσι διάβασα πάρα πολύ σκληρά με σκοπό να φύγω μια μέρα μακριά για σπουδές… και τα κατάφερα, μα ήλθε κι έπιασε αυτή τη δουλειά στη λέσχη για να με βοηθάει… Δεν μπορούσε να πάει κάπου αλλού;…». Αργότερα παντρεύτηκε. Αγόρασε ένα δικό του σπίτι. Έκανε δικά του παιδιά κι ήταν ευχαριστημένος με τη ζωή του, τα παιδιά του, την γυναίκα του και τη δουλειά του! Μια μέρα μετά από χρόνια απουσίας, όπως ο ίδιος της ζήτησε η μητέρα του πήγε να τον επισκεφτεί. Δεν είχε δει ποτέ από κοντά τα εγγόνια της. Μόλις εμφανίστηκε στην πόρτα, τα παιδιά του άρχισαν να γελάνε, θύμωσε επειδή είχε πάει χωρίς να του το ζητήσει και χωρίς να τον προειδοποιήσει. Τότε της φώναξε: «πως τολμάς να έρχεσαι ξαφνικά στο σπίτι μου και να τρομάζεις τα παιδιά μου; Βγες έξω! Φύγε!». Η μητέρα του απάντησε γαλήνια: «Αα, πόσο λυπάμαι, κύριε! Μάλλον μου έδωσαν λάθος διεύθυνση» κι εξαφανίστηκε, χωρίς να καταλάβουν τα μικρά πως είναι γιαγιά τους…

12 Πέρασαν χρόνια και μια μέρα βρήκε στο γραμματοκιβώτιο του σπιτιού του μια επιστολή για τη σχολική συγκέντρωση της τάξης του από το δημοτικό σχολείο, που θα γινόταν στην πόλη πού γεννήθηκε… Είπε ψέματα στη γυναίκα του ότι θα έκανε ένα επαγγελματικό ταξίδι και πήγε. Όταν τελείωσε η συγκέντρωση των συμμαθητών, πήγε στο σπίτι που μεγάλωσε, μόνο από περιέργεια… Οι γείτονες, του είπαν ότι η μητέρα του είχε πεθάνει πρόσφατα. Δεν έβγαλε ούτε ένα δάκρυ. Του έδωσαν ένα γράμμα που είχε αφήσει γι’ αυτόν: «Αγαπημένε μου γιέ, σέ σκέφτομαι συνέχεια. Λυπάμαι που ήρθα στο σπίτι σου και φόβισα τα παιδιά σου. Έμαθα ότι έρχεσαι για την σχολική συγκέντρωση κι ένοιωσα πολύ χαρούμενη. Αλλά φοβάμαι ότι μπορεί να μην είμαι σε θέση να σηκωθώ από το κρεβάτι για να έρθω να σε δω. Έγραψα αυτό το γράμμα να στο δώσουν αν δεν με προφτάσεις. Στεναχωριέμαι που σε έφερνα σε δύσκολη θέση και ντρεπόσουν για μένα όσο ήσουν μικρός. Βλέπεις… όταν ήσουν πολύ μικρός, είχες ένα σοβαρό ατύχημα κι έχασες το μάτι σου. Δεν θα μπορούσα να σε βλέπω να μεγαλώνεις με ένα μάτι. Έτσι σου έδωσα το δικό μου. Ήμουν τόσο υπερήφανη που ο γιος μου θα έβλεπε τον κόσμο με τη δική μου βοήθεια, με το δικό μου μάτι… Έχεις πάντα όλη την αγάπη μου».  Η μητέρα σου.

13 Και μην ξεχνιομαστε! Η μητρικη αγαπη υπαρχει και στα ζωα!!


Κατέβασμα ppt "Εργασια στο μαθημα της Νεοελληνικης Λογοτεχνιας των μαθητριων:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google