Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ
Στο πλαίσιο της ανάγκης για εξοικονόμηση ενέργειας εντάσσεται και ο κτηριακός τομέας ο οποίος είναι υπεύθυνος για το 40% περίπου της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας.

2 Σύμφωνα με μελέτες, η εφαρμογή μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας στα ελληνικά κτήρια, θα επέφερε μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης για θέρμανση κατά 50%.

3 Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, συμβάλλει στον περιορισμό της κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων και στην ανάδειξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στοχεύει, δηλαδή, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προσαρμογή των κτηρίων στο περιβάλλον τους.

4 Χρησιμοποιούνται διάφοροι τρόποι-συστήματα για την εφαρμογή της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής όπως υδάτινοι τοίχοι , φωτοσωλήνες , ηλιακές καμινάδες , πράσινες σκεπές κ.λ.π.

5

6

7

8 ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ (τι πρεπει να ξερει ο Θερμοϋδραυλικος)
Πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλοι λέβητες που δε λειτουργούν σε πλήρη ισχύ και με χαμηλή απόδοση. Οι λέβητες καλό είναι να μονώνονται. Ενας λέβητας χωρίς μόνωση μπορεί να έχει απώλειες πάνω από 5%, τη στιγμή που ένας μονωμένος μπορεί να έχει απώλειες το πολύ έως 1%. Μια μείωση της τάξης του ενός βαθμού στην θερμοκρασία του νερού, οδηγεί σε πάνω από 6% λιγότερα καύσιμα. Οι σωληνώσεις της εγκατάστασης που περνούν μέσα από μη θερμαινόμενους χώρους θα πρέπει να μονώνονται προς αποφυγή απωλειών. Η τοποθέτηση μετρητών θερμικής ενέργειας συμβάλλει στην μείωση της σπατάλης και της αλόγιστης χρήσης.

9 Με την χρήση θερμοστάτη στα θερμαντικά σώματα ρύθμιζεται σωστά και οικονομικά η επιθυμητή θερμοκρασία. Το συστήμα αντιστάθμισης ρυθμίζει αυτόματα τη θερμοκρασία του προσαγόμενου θερμού νερού στα καλοριφέρ, σε συνάρτηση με την εξωτερική θερμοκρασία και την επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία προσφέροντας ορθολογική χρήση της ενέργειας χωρίς το κόστος εγκατάστασης να είναι απαγορευτικό. Όταν ένα θερμαντικό σώμα βρίσκεται κοντά σε εξωτερικό τοίχο θα πρέπει να τοποθετείται μονωτικό υλικό μεταξύ των δύο και επίσης να μην τοποθετούνται καλύμματα στα σώματα. Η συντήρηση του συστήματος θέρμανσης βελτιώνει την απόδοση, μειώνει την κατανάλωση καυσίμων και την ρύπανση της ατμόσφαιρας και ο εξοπλισμός αποκτάει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ για τον καταναλωτή
1. ΦΩΤΙΣΜΌΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΣΥΣΚΕΥΕΣ Σβήνετε τα φώτα πριν φύγετε από το σπίτι. Χρησιμοποιείτε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας (συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού). Αγοράστε συσκευές ενεργειακής κλάσης Α ή και υψηλότερης ( A +, A ++). Σβήνετε τις συσκευές (τηλεόραση, DVD, υπολογιστής, οθόνη, εκτυπωτής, κτλ.) αντί να τις αφήνετε σε κατάσταση αναμονής (standby) Σβήνετε τα φώτα σε δωμάτια που δε χρησιμοποιούνται. Χρησιμοποιείτε το φυσικό φως–παρέχει την καλύτερη ποιότητα φωτισμού και είναι δωρεάν!

11 2. ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Αν είναι εφικτό χρησιμοποιήστε ηλιακό θερμοσίφωνα για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Προτιμήστε ένα ντους έναντι ενός μπάνιου. Εξοικονομήστε νερό με τη χρήση αναμεικτικής βρύσης. Κλείνετε τη βρύση όταν δε χρειάζεστε το νερό.

12 3.ΣΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ Προσπαθήστε να γεμίζετε το πλυντήριο στο 100% της χωρητικότητας του και να χωρίζετε τα ρούχα ανάλογα με το ύφασμα, το χρώμα και το πόσο βρώμικα είναι. ∆ιαλύστε σε νερό τη σκόνη του απορρυπαντικού πριν την προσθέσετε στο πλυντήριο, για κάθε θερμοκρασία πλύσης αλλά ειδικότερα αν χρησιμοποιήσετε ψυχρό νερό. Επιλέξτε πρόγραμμα πλύσης με ψυχρό νερό αν αυτό είναι εφικτό (ή αλλιώς τη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία πλύσης που έχει αποδεκτή απόδοση).

13 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

14

15

16

17

18

19

20


Κατέβασμα ppt "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google