Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παιδική εργασία Κακοποίηση Βία Φόβος Εκμετάλλευση Ανασφάλεια Ασθένειες Απώλεια ζωής.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παιδική εργασία Κακοποίηση Βία Φόβος Εκμετάλλευση Ανασφάλεια Ασθένειες Απώλεια ζωής."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παιδική εργασία Κακοποίηση Βία Φόβος Εκμετάλλευση Ανασφάλεια Ασθένειες Απώλεια ζωής

2

3 Τα άρθρα από τη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού που παραθέτουμε επελέγησαν ως τα άρθρα που καταπατούνται πιο συχνά στις διάφορες μορφές παιδικής εργασίας ανά τον κόσμο.

4 δικαίωμα στη ζωή και ανάπτυξη βία παραμέληση εκμετάλλευση παιδιά πρόσφυγες απαγόρευση διακρίσεων παιδιά με αναπηρίες υγεία και ιατρικές υπηρεσίες ανάπτυξη και επίπεδο ζωής εκπαίδευση ελεύθερος χρόνος και ψυχαγωγία παιδική εργασία οικονομική εκμετάλλευση σεξουαλική βία και εκμετάλλευση απαγωγή και εμπορία παιδιών άλλες μορφές εκμετάλλευσης Προστασία σε ένοπλες συρράξεις βασανιστήρια και στέρηση ελευθερίας Πηγές- τέλος Άρθρα της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού που καταπατούνται στις περιπτώσεις παιδικής εργασίας Επίλεξε με το ποντίκι

5 Άρθρο 28 Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να πηγαίνουν στο σχολείο και να έχουν ίσες ευκαιρίες σε αυτό. Η Πολιτεία πρέπει να παίρνει μέτρα ώστε τα παιδιά να γράφονται και να μη διακόπτουν το σχολείο. Τα μέτρα για τη σχολική πειθαρχία πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των μαθητών.

6 Δαμασκός 2006 Μια 7χρονη Σύρια πουλάει γλυκίσματα στον δρόμο, ταυτόχρονα διαβάζει και τα μαθήματά της. Επιστροφή

7 Άρθρο 37 Κανένα παιδί δεν πρέπει να υποβάλλεται σε βασανιστήρια ή άλλη απάνθρωπη ή εξευτελιστική τιμωρία. Η θανατική ποινή και η ισόβια φυλάκιση απαγορεύεται να επιβάλλονται σε παιδιά. Η σύλληψη και κράτηση ανηλίκων πρέπει να είναι σύμφωνη με το νόμο, να έχει την ελάχιστη δυνατή χρονική διάρκεια και να ανταποκρίνεται στην ανάγκες της ηλικίας τους.

8 Ιρακινός κρατούμενος με το παιδί του.

9 Άρθρο 35 Τα κράτη παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εμποδίσουν τις απαγωγές, την πώληση και το δουλεμπόριο των παιδιών.

10 Μία επιεικής εκτίμηση Διεθνών Οργανώσεων εκτιμά ότι ετησίως 700.000 γυναίκες και παιδιά πέφτουν θύματα εμπορίου και προάγονται στην καταναγκαστική πορνεία σε παγκόσμια κλίμακα. Από αυτήν την πλέον κερδοφόρα πολυεθνική επιχείρηση συσσωρεύονται στο δίκτυο του οργανωμένου αυτού εγκλήματος 7 δισεκατομμύρια Ευρώ. Δουλεμπόριο ανθρώπων Γυναίκες και παιδιά τα περισσότερα θύματα

11 Άρθρο 38 Σε περίπτωση πολέμου, τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται. Απαγορεύεται να συμμετέχουν σε εχθροπραξίες παιδιά κάτω των 15 ετών.

12 “Πολεμιστές” στη Λιβερία. Επιστροφή

13 Άρθρο 6 Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη ζωή, την επιβίωση και την ανάπτυξη.

14 Όρνιο περιμένει να πεθάνει το παιδί που καταρρέει στην Αφρική. (ο φωτογράφος αυτοκτόνησε 3 μήνες μετά κι αφού είχε ήδη κερδίσει το βραβείο Poulitzer για τη συγκεκριμένη φωτογραφία)

15 Άρθρο 24 Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην προληπτική φροντίδα της υγείας τους και όταν αρρωσταίνουν να χρησιμοποιούν τις απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες για τη θεραπεία τους.

16 Κάθε 25 δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει από πνευμονία Κυριότερη αιτία θανάτου των παιδιών κάτω των πέντε ετών σε όλο τον κόσμο αποτελεί η πνευμονία σύμφωνα με σχετική έκθεση της Unicef. Το 18% των περίπου 6,9 εκατομμυρίων θανάτων παιδιών ετησίως, δηλαδή περίπου 1,3 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από την ασθένεια αυτή. Το 99% των θανάτων παιδιών από πνευμονία συμβαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες.

17 Άρθρο 34 Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύει τα παιδιά από κάθε μορφή σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης, όπως ο εξαναγκασμός σε σεξουαλική δραστηριότητα, η πορνεία και η πορνογραφία..

18 Η Leilah είναι μόλις 11 ετών και κάθε νύχτα βρίσκεται παραπλεύρως του πιο μεγάλου αυτοκινητόδρομου της Βραζιλίας. Όλα αυτά, για περίπου 8 ευρώ… Φορώντας ένα φτωχικό φορεματάκι περιμένει υπομονετικά για να πουλήσει το παιδικό κορμάκι της στους πελάτες της.

19 Άρθρο 23 Τα παιδιά με σωματικές ή πνευματικές αναπηρίες έχουν δικαίωμα να ζουν σε συνθήκες που εγγυώνται την αξιοπρέπειά τους και ευνοούν την αυτονομία τους. Να απολαμβάνουν ειδική φροντίδα και να συμμετέχουν ισότιμα στην εκπαίδευση και την κοινωνική ζωή.

20 Αναφέρει ότι τα παιδιά με αναπηρίες είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν υγειονομική περίθαλψη ή να πάνε στο σχολείο. Είναι από τα πλέον ευάλωτα στη βία, την κακοποίηση, την εκμετάλλευση και την παραμέληση, ιδιαίτερα εάν είναι αφανή ή έχουν τοποθετηθεί σε ιδρύματα - όπως πολλά καταλήγουν εκεί - εξαιτίας του κοινωνικού στίγματος και του οικονομικού κόστους της ανατροφής τους. Έκθεση UNICEF "Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο 2013" Παιδιά με Αναπηρίες

21 Άρθρο 2 Όλα τα παιδιά είναι ίσα. Έχουν δικαίωμα να τα αντιμετωπίζουν χωρίς διακρίσεις λόγω της φυλής, του φύλου, της γλώσσας, της θρησκείας, των απόψεων, της περιουσίας, της κατάστασης, των ιδιαίτερων αναγκών ή της εμφάνισής τους.

22 Ένα από τα πρώτα μαύρα κορίτσια σε σχολείο αποκλειστικά με λευκούς μαθητές. (Άντεξε 1 βδομάδα…)

23 Άρθρο 19 Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από κάθε μορφή βίας, προσβολής, παραμέλησης, εγκατάλειψης, σωματικής, ψυχολογικής, πνευματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, όσο βρίσκονται στην ευθύνη των γονιών ή των κηδεμόνων τους ή άλλων προσώπων στα οποία αυτοί τα έχουν εμπιστευθεί.

24 Τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Βουλής, από το 2004 μέχρι το 2010, τα περιστατικά αυτά τριπλασιάστηκαν. Συγκεκριμένα, το 2004 είχαμε 397 περιπτώσεις και το 2010 1.053. Το 9% των παιδιών 12-18 χρονών που ερωτήθηκαν, απάντησαν ότι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά και το 20% έτυχαν σωματικής κακοποίησης από γονείς. (Μάρτιος 2011) Στοιχεία που σοκάρουν κατατέθηκαν στη Βουλή.

25 Άρθρο 22 Τα παιδιά πρόσφυγες, που έχουν φύγει μόνα ή συνοδευόμενα από τους δικούς τους από την πατρίδα τους επειδή εκεί κινδύνευαν, έχουν δικαίωμα ειδικής προστασίας και απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που έχουν και τα άλλα παιδιά.

26 Άρθρο 22 Τα παιδιά πρόσφυγες, που έχουν φύγει μόνα ή συνοδευόμενα από τους δικούς τους από την πατρίδα τους επειδή εκεί κινδύνευαν, έχουν δικαίωμα ειδικής προστασίας και απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που έχουν και τα άλλα παιδιά. Ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Συρία αποτελώντας έτσι το μισό του συνόλου των προσφύγων που άφησαν την πατρίδα τους από την αρχή των συγκρούσεων. Οι πρόσφυγες κινούνται συνήθως προς το Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο. Επιστροφή

27 Άρθρο 32 Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από την οικονομική εκμετάλλευση και οποιαδήποτε επικίνδυνη εργασία μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την εκπαίδευση, την υγεία ή την ανάπτυξή τους. Η Πολιτεία πρέπει να ρυθμίζει, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, τα κατώτατα όρια ηλικίας, τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας για ανηλίκους όπως και την επιβολή ποινών σε όσους τα παραβιάζουν.

28 Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο – ανάμεσά τους και από τη χώρα μας – δουλεύουν στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα. Σε ορυχεία και μεταλλεία, σε γεωργικές εργασίες, σε δίκτυα εκμετάλλευσης και πορνείας, στο εμπόριο, στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία – σε όλους τους κλάδους παραγωγής, τα παιδιά είναι το πλέον εκμεταλλεύσιμο «υλικό».

29 Άρθρο 31 Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να ξεκουράζονται, να έχουν ελεύθερο χρόνο, να παίζουν, να ψυχαγωγούνται και να ασχολούνται με πράγματα που τους ενδιαφέρουν.

30 Από στοιχεία καθώς και πληροφορίες από μαθητές, εκπαιδευτικούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ο Συνήγορος του Παιδιού εκτιμά ότι ο αριθμός των παρανόμως εργαζομένων παιδιών στη χώρα μας είναι εξαιρετικά μεγάλος και συγκεκριμένα ξεπερνά τις 100.000.

31 Άρθρο 36 Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από οποιαδήποτε άλλη μορφή εκμετάλλευσης που μπορεί να βλάπτει την ευημερία τους.

32 Στην πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία το 18% του πληθυσμού (λιγότερο από το 1/5) ζει σε φαβέλες, δηλαδή σε παραγκουπόλεις, μέσα σε ανθυγιεινά σπίτια, όπου αντιμετωπίζουν καθημερινά διάφορους κινδύνους και καταστροφές από τις κλιματικές αλλαγές, την έλλειψη υγειονομικών υπηρεσιών αλλά και από τη βία που ανθεί σε τέτοιες περιοχές. Φαβέλες, Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία, οι πόλεις των φτωχών

33 Άρθρο 27 Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής: να έχουν φαγητό, ρούχα και να ζουν σε ένα ασφαλές σπίτι, ώστε να έχουν ομαλή σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική και κοινωνική ανάπτυξη. Αν οι γονείς τους δεν μπορούν να τους τα προσφέρουν, η Πολιτεία πρέπει να τους βοηθάει.

34 Δουλεύει 14 ώρες την ημέρα στο σπίτι του αδερφού της «θείας». Μαγειρεύει, πλένει, φέρνει νερό και κάποιες φορές φροντίζει τα ζώα. «Μου λείπει το σχολείο. Μακάρι να μπορούσα να πάω πίσω στο σχολείο», ψιθυρίζει για να μην την ακούσει ο εργοδότης της. Επιστροφή

35 Πηγές Η Διεθνής Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού με απλά λόγια Από τη ιστοσελίδα του “Συνηγόρου του Παιδιού” http://www.0-18.gr/gia-paidia/ta-dikaiomata-soy

36 Πηγές (κειμένων και φωτογραφιών) http://thecomingcrisis.blogspot.gr/2011_05_19_archive.html http://www.cretalive.gr/greece/view/pagkosmia-hmera-kata-ths-paidikhs- ergasias/170262 http://antikleidi.com/2012/01/10/child-labor/ http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eglima/anhlikoi_ftanoyn_me_lewforeia_ sthn_ellada_kai_ta_kyklwmata_ta_prowthoun_sthn_epaiteia_thn_porneia_ kai_ta_narkwtika.2777813.html http://geocities.ws/antiratsistiki_protovoulia/keimena/antirats_synantisi_the ss_feb_2003/trafficking.htm http://forum.math.uoa.gr/viewtopic.php?f=90&t=3170 http://www.netnewsgr.gr/2012_11_13_archive.html http://toparakseno.blogspot.gr/2013/11/blog-post_4002.html http://www.unicef.gr http://logia-tou-aera.blogspot.gr/2014/01/blog-post_3345.html https://symvstathmos.wordpress.com/2013/08/ http://perierga.gr/ http://tvxs.gr/news/kosmos/oi-enoples-sygkroyseis-kryboyn-doylemporio- paidion-stin-india

37 Από την Ομιλία της ανήλικης Μαλάλα Γιουσαφζάι στον ΟΗΕ


Κατέβασμα ppt "Παιδική εργασία Κακοποίηση Βία Φόβος Εκμετάλλευση Ανασφάλεια Ασθένειες Απώλεια ζωής."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google