Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ
Δρ. Ευριπιδου Πολυκαρπος C.D.A. College Limassol 2014/2015

2 Η κυριοτερη λειτουργια του αναπνευστικου συστηματος είναι η ανταλλαγη αεριων μεταξυ του αιματος και του ατμοσφαιρικου αερος. Ακομα ορισμενα μερη του συστηματος αυτου είναι εξειδικευμενα για την εξυπηρετηση της οσφρησης και της φωνης.

3 Τα οργανα του αναπνευστικου συστηματος είναι:
ο λαρυγγας η τραχεια οι βρογχοι οι πνευμονες. Η λειτουργια της αναπνοης εξυπηρετειται ακομη από τη ρινα ως και τη ρινικη και στοματικη κοιλοτητα.

4 ΡΙΝΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ Σχηματιζεται από: -τα ρινικα οστα -το μετωπιαιο -τα δακρυικα οστα -το ηθμοειδες -το σφηνοειδες -η ανω γναθος Οι κατω ρινικες κογχες,τα υπερωρια και η υνις που σχηματιζει με το καθετο πεταλο του ηθμοειδους και τον τετραγωνο χονδρο, το ρινικο διαφραγμα. Με το διαφραγμα η ρινικη κοιλοτητα χωριζεται σε 2 μερη, τις ρινικες θαλαμες των οποιων το ανοιγμα Μπροστα λεγεται στομιο η χοανη.

5 Τα πλαγια τοιχωματα συμπληρωνονται με τους χονδρους των πτερυγιων εχουν 3 προεξοχες, τις ρινικες κογχες: -την ανω -την μεση -την κατω και σχηματιζουν μεταξυ τους 3 αυλακια τους ρινικους πορους: -τον ανω -τον μεσο -και κατω. Στους πορους αυτους ανοιγουν οι παραρρινιοι κολποι και ο δακρυορινικος πορος.

6 Από μεσα η ρινικη κοιλοτητα καλυπτεται από βλεννογονο που είναι 2 ειδων:
αναπνευστικος οσφρητικος

7 ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΣ ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΟΣ
Σκεπαζει το μεγαλυτερο μερος της ρινικης κοιλοτητας.Αποτελειται: επιθηλιο πολυστιβο κροσσοτο. χοριο με αφθονους οροβλεννογονιους αδενες και πολλα αγγεια ιδιαιτερα στις κογχες.

8 ΟΣΦΡΗΤΙΚΟΣ ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΟΣ
Σκεπαζει μονο ένα μερος της πανω κογχης και του διαφραγματος και αποτελειται από: επιθηλιο που περιλαμβανει τα οσφρητικα κυτταρα. το χοριο του οσφρητικου βλεννογοννου που περιλαμβανει τους ορογονους αδενες που παραγουν υγρο στο οποιο διαλυονται οι διαφορες οσμηρες ουσιες.

9 Η ρινικη κοιλοτητα εξυπηρετει 2 σκοπους:
την αναπνοη:ζεσταινει,καθαριζει και υγραινει τον εισπνεομενο αερα την οσφρηση. Η ρινικη κοιλοτητα συνεχιζεται πισω με τον ρινοφαρυγγα που αποτελει μερος του φαρυγγα.

10 ΛΑΡΥΓΓΑΣ Βρισκεται μεταξυ του φαρυγγα, πανω, και της τραχειας κατω.
Βρισκεται μεταξυ του φαρυγγα, πανω, και της τραχειας κατω. Είναι ενας ινοχονδρινος σωληνας. Εχει μηκος 5-6 εκ. Είναι αμεσως κατω από το δερμα του τραχηλου σχηματιζοντας μπροστα μια προεξοχη γνωστη σαν μηλο του Αδαμ. Πισω από το λαρυγγα είναι ο λαρυγγοφαρυγγας και πιο πισω οι αυχενικοι σπονδυλοι 4ος,5ος,6ος.

11 Ο λαρυγγας αποτελειται από:
χονδρους συνδεσμους μυες. Οι χονδροι του λαρυγγα είναι εννεα: Τρεις μονοι:-ο θυρεοειδης -ο κρικοειδης -η επιγλωττιδα Και τρεις ζυγοι:-οι αρυταινοειδεις -οι σφηνοειδεις -οι κερατοειδεις. Οι χονδροι αυτοι που σχηματιζουν το σκελετο του λαρυγγα με τον καιρο οστεοποιουνται.

12 Οι χονδροι ενωνονται μεταξυ τους με τρεις αρθρωσεις:
-την κρικοθυρεοειδη -την κρικαρυταινοειδη -την αρυταινοκερατοειδη. Οι συνδεσμοι του λαρυγγα χωριζονται στους: Α.ιδιους συνδεσμους που συνδεουν τους χονδρους του λαρυγγα Β.στους συνδεσμους που συνδεουν τους χονδρους του λαρυγγα με γειτονικα οργανα.

13 Στην πρωτη ομαδα ανηκουν :
ο αρυταινοεπιγλωττιδικος η τετραγωνος ο θυρεοαρυταινοειδης η φωνητικος ο κρικοθυρεοειδης η κωνοειδης. Στην δευτερη ομαδα ανηκουν: ο κρικοτραχειακος ο υοθυρεοειδης υμενας οι πλαγιοι υοθυρεοειδεις ο υοεπιγλωττιδικος υμενας.

14 ΜΥΕΣ ΤΟΥ ΛΑΡΥΓΓΑ Ετεροχθονες:-οι πανω από το υοειδες οστο
Ετεροχθονες:-οι πανω από το υοειδες οστο -οι κατω από το υοειδες οστο -ο λαρυγγοφαρυγγικος Ολοι κινουν το λαρυγγα σαν συνολο. Αυτοχθονες:-προσθιους -πλαγιους -οπισθιους Αυτοι κινουν τους χονδρους του λαρυγγα έναν έναν.

15 Ο λαρυγγας επικοινωνει πανω με τον φαρυγγα, και κατω συνεχιζεται με την τραχεια.
Η εσωτερικη κοιλοτητα του λαρυγγα χωριζεται σε τρια μερη: -το πανω η προδρομο του λαρυγγα. -το μεσαιο που περιλαμβανεται μεταξυ δυο πτυχων του βλεννογονου πανω που λεγονται κοιλιαιες πτυχες η νοθες φωνητικες χορδες. -το κατω τμημα του λαρυγγα συνεχιζεται προς τα κατω με την τραχεια.

16 Ο βλεννογονος που καλυπτει το εσωτερικο του λαρυγγα αποτελειται από:
-επιθηλιο πολυστιβο κροσσωτο -το χοριο -αδενες οροβλεννογονοι. Οι αρτηριες του λαρυγγα είναι η ανω και η κατω λαρυγγικη και η κρικοθυρεοειδης ολες κλαδοι της ανω και κατω θυρεοειδικης. Οι φλεβες συνοδευουν τις αντιστοιχες αρτηριες και καταληγουν στις θυρεοειδης φλεβες.

17 Τα νευρα του λαρυγγα προερχονται από το αυτονομο νευρικο συστημα.
Το ανω και το κατω λαρυγγικο είναι παρασυμπαθητικα νευρα και προερχονται από το πνευμονογαστρικο. Ο λαρυγγας δεχεται και κλαδους από το συμπαθητικο νευρικο συστημα. Ο λαρυγγας είναι το μερος του αναπνευστικου σωλήνα στο οποιο παραγεται η φωνη.

18 Η Τραχεια είναι ενας ινοχονδρινος σωληνας μηκους 10-11εκ
Η Τραχεια είναι ενας ινοχονδρινος σωληνας μηκους εκ. συνεχεια προς τα κατω του λαρυγγα και αρχιζει μπροστα από τον 6ο αυχενικο και στο υψος του 4ου -5ου θωρακικου σπονδυλου διχαζεται στους δυο βρογχους τον δεξιο και τον αριστερο. Αποτελειται από χονδρινα ημικρικια τα οποια ενωνονται μεταξυ των με τους μεσοκρικιους συνδεσμους. Το τραχηλικο μερος της τραχειας πισω εχει τον οισοφαγο και στα πλαγια τους λοβους του θυρεοειδη αδενα.

19 Μπροστα βρισκεται ο ισθμος του θυρεοειδη που χωριζει την τραχηλικη τραχεια στο
Υπεραδενικο και στο Υπαδενικο τμημα.

20 ΘΩΡΑΚΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΡΑΧΕΙΑΣ
Βρισκεται στο πισω μεσοπνευμονικο χωρο μπρος από τον οισοφαγο και πισω από τον θυμο αδενα και τα ανωνυμα αγγεια. Δεξια είναι η πανω κοιλη φλεβα, η αζυγη φλεβα και το δεξιο πνευμονογαστρικο νευρο. Αριστερα είναι το αορτικο τοξο, η αριστερη κοινη καρωτιδα και το αριστερο κατω λαρυγγικο νευρο. Το τοιχωμα της τραχειας αποτελειται από κρικους από χονδρους.

21 Η κοιλοτητα της τραχειας μεσα καλυπτεται από βλεννογονο που αποτελειται από:
-επιθηλιο πολυστιβο κροσσωτο -χοριο και -πολλους οροβλεννογονους αδενες Στο σημειο διχασμου της τραχειας ο βλεννογονος σχηματιζει μια πτυχη την τροπιδα που εξεχει προς τα μεσα και αριστερα στενευοντας το στομιο του αριστερου βρογχου.

22 ΒΡΟΓΧΟΙ Ο δεξιος και ο αριστερος αρχιζουν από τον διχασμο της τραχειας στο υψος του 4ου-5ου θωρακικου σπονδυλου και μπαινουν στους αντιστοιχους πνευμονες από τις πυλες τους. Μεσα στους πνευμονες οι βρογχοι διακλαδιζονται σε μικροτερους κλαδους για να σχηματισουν βρογχικο δεντρο που καταληγει στις κυψελιδες οπου γινεται η ανταλλαγη των αεριων.

23 Ο δεξιος κυριος βρογχος είναι πιο κοντος και πιο φαρδυς από τον αριστερο.
Το τοιχωμα των βρογχων όπως και της τραχειας αποτελειται από: χονδρινους κρικους ινωδη ιστο λειες μυικες ινες βλεννογονο με πολυστιβο κροσσωτο επιθηλιο χοριο και αδενες.

24 Η αιματωση της τραχειας και των βρογχων προερχεται κυριως από κλαδους της θωρακικης αορτης.
Οι φλεβες καταληγουν στη κατω θυρεοειδικη και τις οισοφαγικες φλεβες. Η νευρωση προερχεται από το φυτικο νευρικο συστημα:από το πνευμονογαστρικο και το συμπαθητικο.

25 ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ Είναι τα κυρια οργανα του αναπνευστικου συστηματος.
Είναι τα κυρια οργανα του αναπνευστικου συστηματος. Σε αυτά γινεται η ανταλλαγη των αεριων δηλ. του οξυγονου και του διοξειδιου του ανθρακα μεταξυ του αιματος και του ατμοσφαιρικου αερα. Βρισκονται μεσα στο θωρακα δεξια και αριστερα και εχουν σχημα κωνου, με βαρος περιπου μισο κιλο.Ο Αρ. εχει βαρος 55ο γρ. και ο Δεξ. 650 γρ.

26 Ο δεξιος πνευμονας είναι λιγο πιο μεγαλος και πιο βαρυς από τον αριστερο.
Ο δεξιος πνευμονας χωριζεται με δυο μεσολοβιες σχισμες σε τρεις λοβους: τον πανω τον μεσο τον κατω λοβο. Ο αριστερος χωριζεται με μια μονο σχισμη σε δυο λοβους: τον πανω και

27 Ο κάθε πνευμονας εχει: μια βαση η διαφραγματικη επιφανεια. την κορυφη προς τα πανω. μια εξω η πλευρικη επιφανεια πλαγια. την μεσοπνευμονιο επιφανεια προς τα μεσα.

28 Η βαση είναι κοιλη και ακουμπα στον αντιστοιχο θολο του διαφραγματος.
Η κορυφη είναι πισω και πανω από την κλειδα. Η εξω επιφανεια είναι κυρτη και βρισκεται σε σχεση με τις πλευρες και τους μεσοπλευριους μυς. Στην πυλη του πνευμονα μπαινουν οι βρογχοι, οι αρτηριες και τα νευρα και βγαινουν οι φλεβες και τα λεμφαγγεια.

29 Η εξω πλευρικη επιφανεια σχηματιζει με την μεσα μεσοπνευμονιο επιφανεια δυο καθετα χειλη του πνευμονα, το μπρος και το πισω. Οι δυο αυτές επιφανειες σχηματιζουν με την κατω διαφραγματικη επιφανεια ένα στρογγυλο κατω χειλος.

30 Ο πνευμονας αποτελειται από:
Το βρογχικο δεντρο. Αγγεια. Νευρα. Συνδετικο ιστο.

31 ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ Σχηματιζεται από την διακλαδωση του κυριου βρογχου μεσα στον πνευμονα. Στον δεξιο πνευμονα ο κυριος βρογχος αρχικα χωριζεται σε: -3 στελεχιαιους βρογχους ένα για κάθε λοβο.Ο κάθε ενας από αυτους χωριζεται στους -τμηματικους κλαδους ορισμενους σε κάθε λοβο.Ετσι ο πανω λοβος εχει 3 κλαδους: -τον κορυφαιο -τον πισω -τον μπρος.

32 Ο μεσαιος λοβος εχει 2 κλαδους:
τον κορυφαιο τον εξω Και ο κατω λοβος εχει 5 κλαδους: τον μεσα βασικο τον εξω βασικο τον μπρος βασικο τον πισω βασικο Στον αριστερο πνευμονα που εχει 2 λοβους η διακλαδωση των βρογχων είναι διαφορετικη. Ετσι ο κυριος βρογχος χωριζεται αρχικα σε:

33 1.Δυο στελεχιαιους βρογχους ένα για κάθε λοβο.
Ο στελεχιαιος βρογχος του πανω λοβου χωριζεται σε 2 κλαδους: -τον ανιοντα -τον κατιοντα. Ο πρωτος δινει: -τον κορυφαιο -τον μπρος -τον πισω τμηματικο κλαδο

34 Ο κατιον κλαδος παλι δινει.
τον πανω. τον κατω τμηματικο κλαδο. Ο στελεχιαιος βρογχος του κατω λοβου εχει 4 τμηματικους κλαδους: τον κορυφαιο. τον εξω βασικο. τον μπρος βασικο. τον πισω βασικο.

35 Οι τμηματικοι βρογχοι είναι 10 στον δεξιο πνευμονα και 9 στον αριστερο πνευμονα μαζι με τους αντιστοιχους κλαδους της πνευμονικης αρτηριας καθοριζουν τα ομωνυμα βρογχοπνευμονικα τμηματα στα οποια χωριζεται ο κάθε πνευμονας.

36 Οι τμηματικοι βρογχοι διακλαδιζονται συνεχεια σε μικροτερους κλαδους:
τους λοβιακους βρογχους. τους ενδολοβιακους βρογχους. τα τελικα βρογχιολια. Το κάθε βρογχιολιο χωριζεται σε 2-5 κυψελωτους πορους που οδηγουν στις κυψελιδες οι οποιες είναι μικρες κοιλοτητες με λεπτο τοιχωμα που ερχεται σε επαφη με τα τριχοειδη αγγεια για ανταλλαγη των αεριων.

37 ΑΓΓΕΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ Τα βρογχικα που χρησιμευουν για την θρεψη του πνευμονικου ιστου. Τα πνευμονικα που εξυπηρετουν την ανταλλαγη των αεριων. Οι βρογχικες αρτηριες είναι μια για τον δεξιο πνευμονα και δυο για τον αριστερο πνευμονα που προερχονται από τη θωρακικη αορτη.

38 Οι βρογχικες φλεβες του δεξιου πνευμονα καταληγουν στην αζυγο φλεβα, και του αριστερου στην ημιαζυγο φλεβα. Η πνευμονικη αρτηρια ξεκινα από την δεξια κοιλια της καρδιας και χωριζεται σε δυο κλαδους: την δεξια πνευμονικη αρτηρια για το δεξιο πνευμονα. την αριστερη για τον αριστερο πνευμονα.

39 Οι πνευμονικες φλεβες βγαινουν από τις πυλες των πνευμονων, δυο καταληγουν από τον δεξιο και δυο από τον αριστερο πνευμονα και καταληγουν στον αριστερο κολπο της καρδιας. Τα νευρα των πνευμονων προερχονται από το αυτονομο νευρικο συστημα: -οι συμπαθητικοι κλαδοι προκαλουν διαστολη των βρογχων και συστολη των αγγειων. -οι παρασυμπαθητικοι κλαδοι προκαλουν συστολη των βρογχων και διαστολη των αγγειων στους πνευμονες.

40 Ο συνδετικος ιστος των πνευμονων αποτελει τον διαμεσο ιστο μεσα στον οποιο βρισκονται τα πνευμονικα αγγεια. Οι πνευμονες εξω καλυπτονται από τον υπεζωκοτα. Είναι ενας υμενας που σχηματιζει 2 πεταλα. Το ένα καλυπτει από μεσα το τοιχωμα της θωρακικης κοιλοτητας και λεγεται τοιχωματικο πεταλο. Το άλλο καλυπτει τον πνευμονα και λεγεται περισπλαχνιο πεταλο.

41 ΤΟ ΤΟΙΧΩΜΑΤΙΚΟ ΠΕΤΑΛΟ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ:
στον πλευρικο υπεζωκοτα στον διαφραγματικο υπεζωκοτα στον τραχηλικο υπεζωκοτα στον μεσοπνευμονιο υπεζωκοτα. Τα 2 πεταλα του υπεζωκοτα επικοινωνουν μεταξυ τους γυρω από τις πυλες του πνευμονα και το μερος αυτό του υπεζωκοτα μαζι με τους βρογχους τα αγγεια και τα νευρα της πυλης που τυλιγει αποτελει την ριζα του πνευμονα.

42 Ο υπεζωκοτας της ριζας του πνευμονα προς τα κατω σχηματιζει μια πτυχη μεταξυ του περισπλαχνιου και του μεσοπνευμονιου πεταλου που λεγεται πνευμονικος συνδεσμος. Αναμεσα στο περισπλαγχνιο και στο τοιχωματικο πεταλο του υπεζωκοτα δημιουργειται μια κλειστη κοιλοτητα η υπεζωκοτικη που είναι πολύ μικρη. Εχει αρνητικη πιεση και περιεχει λιγη ποσοτητα ορωδους υγρου για να διευκολυνονται οι κινησεις του πνευμονα στην αναπνοη.


Κατέβασμα ppt "ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google