Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΤΑΥΡΟΣ & ΝΙΚΟΛΑΣ & ΘΟΔΩΡΗΣ.  Από τις αντιπροσωπευτικές γυναικείες ενδυμασίες της Θράκης είναι αυτή της Καρωτής Διδυμοτείχου, που με διάφορες παραλλαγές.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΤΑΥΡΟΣ & ΝΙΚΟΛΑΣ & ΘΟΔΩΡΗΣ.  Από τις αντιπροσωπευτικές γυναικείες ενδυμασίες της Θράκης είναι αυτή της Καρωτής Διδυμοτείχου, που με διάφορες παραλλαγές."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΤΑΥΡΟΣ & ΝΙΚΟΛΑΣ & ΘΟΔΩΡΗΣ

2  Από τις αντιπροσωπευτικές γυναικείες ενδυμασίες της Θράκης είναι αυτή της Καρωτής Διδυμοτείχου, που με διάφορες παραλλαγές φοριέται και στα γύρω χωριά (Κυανή, Ασπρονέρι, Κουφόβουνο, Ασβεστάδες, Μάνη, Βρυσικά). Το πουκάμισο της φορεσιάς είναι από χοντρό υφαντό, βαμβακερό ή μαλλοβάμβακο, συνήθως λευκό ή λευκό με ενυφασμένες ρίγες και δαντελωτό ποδόγυρο.

3  Η παραδοσιακή γυναικεία ναουσαίϊκη φορεσιά ανήκει στις αστικές φορεσιές της Μακεδονίας του 18 ου - 19 ου αιώνα και αποτελείται από πολλά κομμάτια και εξαρτήματα. Παρουσιάζει σημαντικές διαφορές ανάλογα με την ηλικία, την οικονομική και την κοινωνική κατάσταση και ξεχωρίζει ως προς την ποιότητα των υφασμάτων και τον πλούτο των κεντημάτων της.

4  Γιορτινή ενδυμασία Καπουτζήδας. Το χρώμα, τα κεντήματα και η ονομασία ορισμένων εξαρτημάτων της ενδυμασίας, μας πληροφορούν για τον οικογενειακό και θρησκευτικό κύκλο της ζωής της γυναίκας. Η ενδυμασία έχει λευκό πουκάμισο και μπλε σκούρο σαγιά, υφαντή ποδιά ενώ στη μέση φοριέται το ζωνάρι με το κλεικουτήρι. Χαρακτηριστικό του νυφικού κεφαλόδεσμου είναι το σουργούτς ή λούδι που στερεώνεται στο λευκό μαντήλι.

5  Το φόρεμα και η ποδιά ράβονταν από ευρωπαϊκές στόφες. Το κάλυμμα του κεφαλιού είναι ένα απλό κόκκινο φεσάκι με μακριά φούντα από γαλάζιο μεταξωτό κορδόνι, το μπρισίμι.

6  Παραδοσιακή στολή, φορεσιά που αποτελείται από : γιλέκο τσόχινο κεντημένο, μάλλινη μπουραζάνα, πουκάμισο, ζωνάρι και καλπάκι.

7 Ενδυμασία Κορίνθιας Γιορτινή φορεσιά του 19 ου αιώνα. Χαρακτηριστικά της το πουκάμισο και η μπόλια με πλούσια μεταξωτά κεντίδια και τα μακριά κρόσσια με φούντες στις άκρες. Η φορεσιά της φουστανέλας όπως εξελίχθηκε μετά την Επανάσταση του 1821. Τη φορούσαν οι καπεταναίοι και οι αξιωματούχοι, επηρεασμένοι από τον βασιλιά Όθωνα. Η συγκεκριμένη ανήκε στο Γενναίο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

8  Παραδοσιακή στολή, φορεσιά που αποτελείται από: σεγκούνι και ποδιά από τσόχα, φόρεμα (ποκαμίσα) και μαντήλα κεφαλής.

9  Παραδοσιακή φορεσιά που αποτελείται από γιλέκο τσόχινο κεντημένο εμπρός και πίσω πουκάμισο βαμβακερό φουστανέλα με 400 πιέτες ζωνάρι περισκελίδα καλτσοδέτες και φέσι

10 Παραδοσιακή στολή / φορεσιά που αποτελείται από : γιλέκι μιντανι βράκα κάπα φοδραρισμένη με τσόχα ζουνάρι και πουκάμισο Παραδοσιακή στολή/ φορεσιά που αποτελείται από ζακέτο τσόχινο κεντημένο πουκάμισο φούστα ζωνάρι ποδιά και κεφαλόδεσμο

11 Παραδοσιακή στολή/ φορεσιά που αποτελείται από γιλέκο τσόχινο φουστανέλα πουκάμισο ζωνάρι καλπάκι περικνημίδες και περισκελίδα τσαρούχια Παραδοσιακή στολή/ φορεσιά που αποτελείται από γελέκι σαγιάς φόρεμα πουκαμίσα καβαδομανικα περιβραχιόνια κεφαλόδεσμος ποδιά

12 Παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά Μυκόνου. Αποτελείται από: πουκάμισο φόρεμα ποδιά και φούστα Παραδοσιακή νησιώτικη φορεσιά που αποτελείται από γιλέκο τσόχινο πουκάμισο ζωνάρι βράκα και φέσι Παραδοσιακή ροδίτικη φορεσιά που αποτελείται από: εσωτερικό βαμβακερό φόρεμα φόρεμα με τρέσες και μαντήλι μέσης

13 Παραδοσιακή Κερκυραίικη γυναικεία φορεσιά που αποτελείται από: βελούδινο γιλέκο κεντημένο φούστα ταφταδένια ποδιά ταφταδένια πουκάμισο μαντήλι κεφαλόδεσμο και ζώνη βελούδινη κεντημένη Παραδοσιακή επτανησιακή ανδρική ενδυμασία που αποτελείται από: γιλέκο τσόχινο πουκάμισο γκέτες ζωνάρι βράκα και ψαθάκι


Κατέβασμα ppt "ΣΤΑΥΡΟΣ & ΝΙΚΟΛΑΣ & ΘΟΔΩΡΗΣ.  Από τις αντιπροσωπευτικές γυναικείες ενδυμασίες της Θράκης είναι αυτή της Καρωτής Διδυμοτείχου, που με διάφορες παραλλαγές."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google