Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ
1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ Σχολ. Έτος:

2 ΔΕΚΑΕΤΙΑ Οι ομάδες αίματος εξακριβώνονται για πρώτη φορά γύρω στα 1900 Γίνεται η πρώτη πτήση με αεροπλάνο από τους αδελφούς Ράιτ

3 1905: Διατυπώνεται η θεωρία της σχετικότητας από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν.

4 Το 1906 διαπιστώνεται ότι οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την υγεία του ανθρώπου.
Ο Εμίλ Φίσερ αποδεικνύει το 1907 ότι οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα. Τέλος το 1908 στις ΗΠΑ γίνεται η πρώτη παραγωγή αυτοκινήτων και στη Γερμανία γίνεται η σύνθεση αμμωνίας που επιτρέπει την παραγωγή εκρηκτικής ύλης.

5 ΔΕΚΑΕΤΙΑ: Τα πρώτα πειράματα Ινσουλίνης γίνονται το από τον ερευνητή Ernest Layman Scott στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Οι απαντήσεις που δίνονται γύρω από το θέμα των Ακτίνων Χ, αποτελούν ακόμη ένα σημαντικό επίτευγμα αυτής της δεκαετίας . Οι ακτίνες Χ χρησιμοποιούνται σήμερα στην ιατρική και στην βιομηχανία.

6 Η θεωρία της σχετικότητας παρουσιάζεται σε μια σειρά διαλέξεων ενώπιον της Πρωσικής Ακαδημίας Επιστημών από τον Αϊνστάιν το Η θεωρία αυτή είναι μια βαθειά αναθεώρηση της παλιάς Νευτώνειας Φυσικής και αποτελεί επανάσταση στην επιστημονική και φιλοσοφική έρευνα.

7 ΔΕΚΑΕΤΙΑ Το 1920 ξεκινούν οι πρώτες ραδιοφωνικές μεταδόσεις στις ΗΠΑ. Η ορμόνη της ινσουλίνης απομονώνεται το 1923 και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στη θεραπεία του διαβήτη. Το 1923 ο Γεώργιος Παπανικολάου εφαρμόζει μια μέθοδό του σε γυναίκες, για τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, η οποία αργότερα ονομάστηκε προς τιμήν του, τεστ Παπανικολάου. Το τεστ αυτό έχει αποδειχθεί σωτήριο για πάρα πολλές γυναίκες παγκόσμια στην πρόληψη και πρόωρη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας.

8 1928: Ανακάλυψη της πενικιλλίνης από τον Αλέξανδρο
Φλέμινγκ Γιατρό ( ). Σήμανε την αρχή της δημιουργίας των αντιβιοτικών, που ήρθε να θεραπεύσει πολλές θανατηφόρες λοιμώξεις.

9 H πενικιλίνη μπορεί να θεωρηθεί «παιδί του πολέμου», αφού για την ανάπτυξή της προηγήθηκαν εκτεταμένες παρατηρήσεις και έρευνες κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπου και χρησιμοποιήθηκε . Ο πατέρας της νίκης Ουίν. Τσώρτσιλ έκανε την παρακάτω εκπληκτική δήλωση “Η πενικιλλίνη ήταν ένας από τους κυριότερους συντελεστές της νίκης των Συμμάχων”.

10 ΔΕΚΑΕΤΙΑ Ο AΛΑΝ ΤΙΟΥΡΙΓΚ και ο καταλυτικός ρόλος του στη νίκη της χώρας του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο λόγος που έμεινε στην Ιστορία, ήταν η αποκωδικοποίηση της γερμανικής κρυπτογραφικής. συσκευής Εnigma .Χάρις στον επεξεργαστή υψηλής ταχύτητας που επινόησε, μπόρεσε να αποκωδικοποιήσει τα εκατομμύρια των συνδυασμών που χρησιμοποιούσαν οι ναζί στις επικοινωνίες τους, σώζοντας δεκάδες χιλιάδες ζωές και οδηγώντας τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες στην αποφασιστική νίκη.

11 Το 1931 η εταιρία Rickenbacker δημιουργεί ηλεκτρική κιθάρα με κούφιο σώμα, ατσάλινες χορδές και ηλεκτρομαγνήτες με σπείρες από βολφράμιο. Ο πρώτος επιτυχημένος εμπορικά τύπος ηλεκτρικής κιθάρας ήταν η Fender Esquire το 1950 Το 1932, ο Stephen Poplawski κατασκευάζει το πρώτο μπλέντερ. Το 1935, ο Fred Osius βελτιώνει την ιδέα Poplawski και δημιουργεί το διάσημο Blender. Στη δεκαετία αυτή χρησιμοποιείται για πρώτη φορά ο Ραδιοεντοπιστής ή γνωστότερο με το διεθνές όνομα Ραντάρ, που σημαίνει "ανίχνευση με ηλεκτρομαγνητικά κύματα και μέτρηση αποστάσεως". Η μεγάλη αξία του ραντάρ οφείλεται στις σημαντικές δυνατότητες ανίχνευσης και παρακολούθησης στόχων σε μεγάλες αποστάσεις και με μεγάλη ακρίβεια.

12 ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1944:Γίνεται το πρώτο τεχνητό νεφρό Οι πρώτες πυρηνικές βόμβες κατασκευάζονται στις ΗΠΑ το 1945 και δοκιμάζονται στο Ν. Μεξικό. Στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945 , ο πρόεδρος Τρούμαν των ΗΠΑ αποφασίζει τη στρατιωτική χρήση της πυρηνικής βόμβας για πρώτη φορά στον κόσμο, στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, με τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον και χιλιάδες θανάτους . Οι συνέπειες της ραδιενέργειας συνοδεύουν τους κατοίκους των περιοχών αυτών για πολλά χρόνια.

13 Χιροσίμα

14 Την εποχή αυτή κατασκευάζουν τα πρώτα τρανζίστορς, που έκαναν δυνατή τη μικρογραφία ηλεκτρικών στοιχείων χάρη σε μικροκυκλώματα. Το 1946 κατασκευάζεται στην Πενσυλβάνια ο πρώτος Η/Υ με το όνομα Eniac, που έχει διαστάσεις σχεδόν ενός δωματίου.

15 ΔΕΚΑΕΤΙΑ Γίνεται η πρώτη μαγνητική εγγραφή. Το 1952 δοκιμάζεται στις ΗΠΑ για πρώτη φορά η βόμβα υδρογόνου.

16 Ακολουθούν η ανακάλυψη της δομής του DNA , η μελέτη μεθόδων αντισύλληψης ,το εμβόλιο της πολυομυελίτιδας, η σύνδεση του καπνίσματος με τον καρκίνο του πνεύμονα και η χρησιμοποίηση πυρηνικής ενέργειας στη βιομηχανία. Στην τριετία , η Σοβιετική Ένωση με το δορυφόρο Σπούτνικ , και στη συνέχεια οι ΗΠΑ με τον «explorer 1», κάνουν αισθητή την ανθρώπινη παρουσία στο διάστημα. Τέλος το 1960 το βαθυσκάφος Τεργέστη φτάνει στο πιο βαθύ σημείο του ωκεανού στα 11000μ. κάτω από τη θάλασσα. Σπούτνικ

17 «Κοιτάζω τη Γη και είναι τόσο όμορφη!»
ΔΕΚΑΕΤΙΑ To 1961 o Γιούρι Γκαγκάριν με τον πύραυλο Βοστόκ 1, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη γη. «Κοιτάζω τη Γη και είναι τόσο όμορφη!»

18 Στις 3 Δεκεμβρίου 1967, ο καρδιοχειρουργός Κρίστιαν Μπάρναρτντ σημάδεψε τη δεκαετία με την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς.

19 Στις 4.56 το πρωί (ώρα Ελλάδας) της 21ης Ιουλίου 1969 , ο αμερικανός αστροναύτης του διαστημοπλοίου
Απόλλων 11 Νιλ Αρμστρονγκ , είπε την περίφημη φράση: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα» και κάνοντας το βήμα έγινε ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στη σελήνη.

20 ΔΕΚΑΕΤΙΑ Το κυκλοφορούν στο εμπόριο οι πρώτες βιντεοκασέτες από τις ΗΠΑ. Το ΄70 εφαρμόζονται για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο (ford) ,οι πρώτοι αερόσακοι. Κυκλοφορεί επίσης για πρώτη φορά το τεστ εγκυμοσύνης, που πραγματοποιείται στο σπίτι χωρίς τη βοήθεια ειδικού. Το 1973 αναπτύσσονται μικροϋπολογιστές στις ΗΠΑ. Ο φόβος εξάντλησης των πηγών ενέργειας και η υπερβολική αύξηση των τιμών τους , επιβάλλουν την έρευνα εναλλακτικών πηγών, όπως η ηλιακή ενέργεια , η γεωφυσική και η ενέργεια που παράγεται από την παλίρροια.

21 ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑ Η ανακάλυψη του διαδικτύου και η ραγδαία εξάπλωσή του επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό την ανθρωπότητα. Οι αποστάσεις μειώνονται και η επικοινωνία εξαπλώνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Τον Ιανουάριο 1984, η Apple παρουσιάζει τον Macintosh, τον υπολογιστή που θα κάνει την Apple γνωστή στο ευρύ κοινό.

22 Τo πρώτο αυτοματοποιημένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας λειτουργεί στις αρχές της δεκαετίας του '80 στη Σκανδιναβία. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80 τα κινητά τηλέφωνα είναι ογκώδη. Το πρώτο κινητό που έλαβε άδεια έγκρισης είναι μοντέλο της «Μοτορόλα» . Στην αρχή της δεκαετίας του '90 άρχισε η απογείωση των κινητών τηλεφώνων.

23 τους εργάτες του σταθμού.
Στις 26 Απριλίου του 1986, έλαβε χώρα στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας. Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων. Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δυο από τους εργάτες του σταθμού. Χάρτης της διασποράς της ραδιενέργειας στην Ευρώπη

24 Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004.[2] Επιπλέον, υπολογίζεται ότι οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων, ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.

25 Ανάμεσα στα πολλά επιστημονικά επιτεύγματα περιλαμβάνεται και η κλωνοποίηση.
Κλωνοποίηση είναι η διαδικασία δημιουργίας ενός η περισσοτέρων ακριβών αντιγράφων από ένα πρότυπο. Ωστόσο η εφαρμογή της διαδικασίας αυτής στον άνθρωπο (αναπαραγωγική κλωνοποίηση) αντιμετωπίζει προβλήματα ηθικής και έχει προκύψει ένα τεράστιο θέμα όσον αφορά ζητήματα για τη δημιουργία κλώνων. Το πρόβατο ήταν το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε από το DNA ενός κύτταρου από ενήλικο ζώο που το ονόμασαν Ντόλυ. Αυτό που έκανε την Ντόλυ τόσο ξεχωριστή, είναι ότι κλωνοποιήθηκε από κύτταρο μαστού ενός αλλού ενήλικου προβάτου.

26 Η αποκωδικοποίηση του DNA θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας και επέτρεψε στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την γενετική της ζωής και την κληρονόμικότητα ορισμένων χαρακτηριστικών και νόσων. Το CD (ψηφιακός δίσκος) επέτρεψε την εύκολη αποθήκευση μεγάλων όγκων δεδομένων και επηρέασε σημαντικά στη λύση του προβλήματος της αποθήκευσης.

27 Τελειώνοντας, ο 20ος αιώνας μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ο αιώνας των μεγάλων ανακαλύψεων, με τεράστια άλματα στην τεχνολογία. Ο αιώνας της ταχύτητας. Αλλά μαζί με τα πολλά και σημαντικά επιτεύγματα , υπήρξαν και καταστροφικές συνέπειες. Είναι η ώρα ο άνθρωπος να θέσει τα όρια και να χρησιμοποιήσει θετικά τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να προστατέψει την ανθρωπότητα και τον πλανήτη!!

28 Την ερευνητική εργασία πραγματοποίησαν οι μαθητές:
Αγγελινάκης Μάριος Μιχαήλ – Ζαχαροπούλου Αικατερίνη – Θωμά Αθανασία – Ιωάννου Κων/να – Ντρέκο Κρήστο – Ογκρένι Μπάμπις – Παγώνης Ευάγγελος – Παναγόπουλος Ευστάθιος – Παντούλα Ευαγγελία Ειρήνη – Πολύζου Ηλέκτρα – Πρωτονοταρίου Μαργαρίτα – Ρίζος Αναστάσιος – Σκαντζός Εμμανουήλ Κων/νος – Τόσκα Τζούλια – Τριανταφυλλόπουλος Νικόλαος – Τσιρικωνάκης Εμμανουήλ – Ψαρρουπά Δέσποινα – Ψιμούλης Μιχαήλ. Υπεύθυνη Καθηγήτρια Ε. Κουκόγια – Μαθηματικός


Κατέβασμα ppt "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google