Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ατομικός Φάκελος μαθητή Portfolio

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ατομικός Φάκελος μαθητή Portfolio"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ατομικός Φάκελος μαθητή Portfolio
Νιάκα Ευγενία Ειδική παιδαγωγός, προϊσταμένη ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Κοζάνης

2 Έννοια και περιεχόμενο
Ο ΑΦΜ αποτελείται από έργα του μαθητή τεκμήρια για την προσπάθεια, την πρόοδο και την επίδοση του σε δεδομένα γνωστικά αντικείμενα του αναλυτικού προγράμματος, μεμονωμένα ή συσχετιζόμενα

3 Έννοια και περιεχόμενο
Εργαλείο αξιολόγησης του μαθητή που καταλύει τα στενά όρια της παραδοσιακής σχολικής αξιολόγησης, αφού αναγνωρίζει το δικαίωμα να καταθέτουν την άποψή τους κι άλλοι φορείς εκτός του δασκάλου, που ενδιαφέρονται άμεσα για την πρόοδο και την επίδοση του μαθητή (stakeholders).

4 Έννοια και περιεχόμενο
Μένει στο σχολείο και ακολουθεί το μαθητή σε κάθε τάξη. Περιέχει υποφακέλους. Υποφάκελος : Ψυχοεκπαιδευτικό Προφίλ Περιέχει όλες τις πληροφορίες που αφορούν το μαθητή. Αντίγραφα γνωματεύσεων, εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αν έχει δοθεί από το ΚΕΔΔΥ παλαιότερα, την άτυπη εκπαιδευτική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, αξιολόγηση δεξιοτήτων, κλείδες ή φύλλα παρατήρησης

5 Υποφάκελος: Στοχοθεσία
Υποφάκελος: Στοχοθεσία Οι στόχοι ορίζονται ανά γνωστική περιοχή και ανά δεξιότητα. Συμπληρώνεται πριν και μετά την ολοκλήρωση ενός διδακτικού προγράμματος, έτσι ώστε να φαίνεται σε κάθε σχολικό έτος τι έχει διδαχθεί ο μαθητής, ποιοι στόχοι επιτεύχθηκαν και ποιοι όχι.

6 Υποφάκελος: Διδακτικά προγράμματα
Ο εκπαιδευτικός τοποθετεί σε αυτόν τα διδακτικά προγράμματα που έχει εφαρμόσει για κάθε γνωστική περιοχή αλλά και για την κατάκτηση επιμέρους δεξιοτήτων.

7 Υποφάκελος: Εργασίες του Μαθητή
Συλλογή των έργων ενός μαθητή, τα οποία έχουν επιλεγεί με τη συναίνεσή του και με βάση συγκεκριμένο στόχο

8 Σημειωματάριο επικοινωνίας
Διευκολύνει την επικοινωνία του εκπαιδευτικού με το γονέα. Μπορεί να έχει τη μορφή ημερολογίου. Συμπληρώνεται από τον εκπαιδευτικό για να πληροφορείται ο γονέας για τις επιδόσεις του παιδιού, την εργασία που έχει για το σπίτι ή τυχόν συμπεριφορές που προβλημάτισαν τον εκπαιδευτικό στη διάρκεια της ημέρας. Συμπληρώνεται και από τους γονείς για να ενημερωθεί ο εκπαιδευτικός για τυχόν ασθένεια ή ότι άλλο πρέπει να λάβει υπόψη για να διευκολυνθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία.

9 Ο Ατομικός Φάκελος Μαθητή δεν είναι
μια συλλογή από ζωγραφιές ή γραπτά του μαθητή, που συγκεντρώνονται σε ένα χαρτοφύλακα ως αναμνηστικό της χρονιάς.

10 Στόχος δεν είναι να αποτελέσει την καλή μαρτυρία ότι «φέτος εμείς δουλέψαμε σκληρά στην τάξη μας», αλλά να παρουσιάσει την εξελικτική πορεία του προγραμματισμού, του στοχασμού, της αυτοκριτικής και της αυτορρύθμισης του μαθητή, καθώς και της διαλεκτικής σχέσης του μαθητή με το αντικείμενο μελέτης και με τους εταίρους της συνεργασίας, μαθητές και δάσκαλο.

11 Τρόπος Δημιουργίας του ΦΕΜ
Τρόπος Δημιουργίας του ΦΕΜ   1 Καθορίζεται ο γενικός σκοπός. 2 Επιλέγεται η φύση του θέματος και αποσαφηνίζονται οι τομείς γνώσεων και δεξιοτήτων που θα απαρτίζουν τα μέρη του. Κάθε μέρος εμπλουτίζεται με το υλικό και τις εργασίες του μαθητή και ολοκληρώνεται με καταγραφές από τις συναντήσεις μεταξύ του δασκάλου και του μαθητή και με αξιολογικές αποτιμήσεις.

12 Συνέχεια…. 3. Ορίζεται το κοινό των αξιολογητών . Καθορίζονται οι αποδέκτες του φακέλου εργασιών· συμμαθητές, δάσκαλος/οι, διευθυντής του σχολείου, σχολικός σύμβουλος, γονείς, εκπαιδευτικός ΚΕΔΔΥ. 4. Προτείνονται τρόποι διαφύλαξης και αποθήκευσης του ΦΕΜ.

13 Η Κλιμακα Διαβαθμιςμενων Κριτηριων (Rubric)
(α) Κριτήρια αξιολόγησης (criteria) ονομάζουμε τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει ένα έργο, προκειμένου να κριθεί σωστό, κατάλληλο, πλήρες.

14 Συνέχεια….. (β) Επίπεδο ποιότητας ενός έργου (standards) ονομάζουμε μία ποιοτική διαβάθμιση, η οποία περιγράφει, με τη βοήθεια χαρακτηρισμού του τύπου άριστο ή μέτριο, το επίπεδο ποιότητας ενός έργου.

15 Ενδεικτικές Διαβαθμίσεις Επίδοσης
1: Χαμηλή επίδοση Όχι! Πρέπει να ξαναπροσπαθήσω. 2: Μέτρια επίδοση Όχι και τόσο καλά. Θα κάνω κάποιες διορθώσεις. 3: Πολύ καλή Ναι! Με κάποιες αλλαγές θα είναι τέλειο! 4: Θαυμάσια Ναι! Μπράβο μου!

16 Ενδεικτικη δομη του ΦΕΜ
Α. Ονοματεπώνυμο και τάξη του κατόχου; Αλίκη Χαραλάμπους Μαθήτρια της Ε1 τάξης Τίτλος: «Βασικές Ανάγκες ή Επιθυμίες; Ερευνώ και Γράφω»

17 Β. Πίνακας Περιεχομένων
Β. Πίνακας Περιεχομένων α. Λίγα λόγια για μένα... β. Οι γραπτές μου εργασίες γ. «Είν΄ ένας κύκλος γερός, δυνατός» δ. «Όλα για ένα...»

18 Γ. Αυτοπαρουσίαση Ποια είμαι; Ποια είναι η οικογένειά μου;
Ποια είμαι; Ποια είναι η οικογένειά μου; Ποιοι είναι οι φίλοι μου;

19 Δ.Προσωπικός τρόπος μάθησης
Ποια είναι τα ενδιαφέροντά μου; Τι μου αρέσει, τι δε μου αρέσει να κάνω; Πώς εργάζομαι συνήθως για να ολοκληρώσω μία εργασία; Πώς μου αρέσει να εργάζομαι; (μόνη, με συμμαθητές μου) Μου αρέσει να μαθαίνω: Διαβάζοντας πληροφορίες από βιβλία, περιοδικά κτλ. Βλέποντας ταινίες ή εικόνες. Ακούγοντας ιστορίες που μου διαβάζουν

20 Ε. Χαρίσματα και Αδυναμίες
  Ε. Χαρίσματα και Αδυναμίες Πιστεύω ότι είμαι πολύ καλή… Δεν είμαι τόσο καλή… Χρειάζεται να βελτιωθώ…..

21 ΣΤ. Προσωπικός στόχος   Σε αυτό το φάκελο θα δείτε εργασίες, σχέδια, ζωγραφιές κι ερωτηματολόγια που έκανα μόνη μου και με τη βοήθεια τριών συμμαθητών μου, ψάχνοντας να βρω πληροφορίες και να τις παρουσιάσω στους άλλους……………

22 «Όλα για ένα...» - Διεπιστημονικές Διασυνδέσεις
Μελέτη του Περιβάλλοντος Διάβασα στο βιβλίο της Β΄ τάξης και έμαθα… Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή Έμαθα για το ρόλο κάθε μέλους στην οικογένεια. Υπάρχουν διάφοροι τύποι οικογένειας. Αγάπη και δεσμούς δεν αναπτύσσεις μόνο με τα κανονικά σου αδέλφια. Γλώσσα Το θέμα το εξετάσαμε και στο Ανθολόγιο στο κείμενο της Λότης Πέτροβιτς: «Η μαμά μας η θάλασσα»…….

23 Ομαδική εργασία: ένας κύκλος γερός δυνατός
Η συνεργασία μου με τους άλλους:  1. Στην πρώτη εργασία Εγώ (τι έκανα)….Οι άλλοι: Η συμμετοχή μου ήταν… Η συνεργασία ήταν… 2. Στη δεύτερη εργασία… Τέλος, την επόμενη φορά που θα συνεργαστώ με άλλους θα προσέξω να…

24 Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Ατομικός Φάκελος μαθητή Portfolio"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google