Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το πρότυπο του Bohr για το υδρογόνο Τα ατομικά φάσματα Η ανεπάρκεια του μοντέλου του Rutherford Το μοντέλο του Bohr.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το πρότυπο του Bohr για το υδρογόνο Τα ατομικά φάσματα Η ανεπάρκεια του μοντέλου του Rutherford Το μοντέλο του Bohr."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Το πρότυπο του Bohr για το υδρογόνο Τα ατομικά φάσματα Η ανεπάρκεια του μοντέλου του Rutherford Το μοντέλο του Bohr

3 Τα ατομικά φάσματα

4

5 Το υδρογόνο απορροφά τις συχνότητες που εκπέμπει. ( Νόμος του Kirchhoff ) Η αναστροφή των φασματικών γραμμών

6 Το πλανητικό μοντέλο « κάνει νερά » Προβλέπει μόνο συνεχή φάσματα. Το ηλεκτρόνιο επιταχύνεται. Σύμφωνα με την ηλεκτρομαγνητική θεωρία εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά κύματα, χάνοντας ταυτόχρονα ενέργεια.

7 Το πλανητικό μοντέλο « κάνει νερά » Όσο πλησιέστερα είναι στον πυρήνα, τόσο μεγαλύτερη είναι η γωνιακή ταχύτητα περιστροφής και επομένως η συχνότητα περιστροφής. Η συχνότητα που εκπέμπεται ισούται με την συχνότητα περιφοράς, επομένως εκπέμπει κύμα συνεχώς αυξανόμενης συχνότητας. Εκπέμπει δηλαδή συνεχές φάσμα. Εκτός αυτού σε χρόνο 10 -10 s το άτομο καταστρέφεται.

8 Το πρότυπο του Bohr

9 Για να καλύψει τα προαναφερθέντα κενά ο Bohr προτείνει ένα πρότυπο ( μοντέλο ) για το άτομο του υδρογόνου. Το πρότυπο αυτό στηρίζεται στις παρακάτω παραδοχές : Α. Το ηλεκτρόνιο του ατόμου του υδρογόνου, δεχόμενο την έλξη του πυρήνα, περιστρέφεται περί αυτόν.

10 Για να καλύψει τα προαναφερθέντα κενά ο Bohr προτείνει ένα πρότυπο ( μοντέλο ) για το άτομο του υδρογόνου. Το πρότυπο αυτό στηρίζεται στις παρακάτω παραδοχές : Β. Το ηλεκτρόνιο περιστρέφεται μόνο σε ορισμένες επιτρεπόμενες τροχιές, στις οποίες η στροφορμή του είναι κβαντωμένη, δηλαδή μπορεί να πάρει ορισμένες μόνο τιμές. + - L = m.υ.r Συγκεκριμένα :

11 + - L = m.υ.r Συγκεκριμένα : Όπου : m : η μάζα, r : η ακτίνα, υ : η ταχύτητα, h : η σταθερά του Plank και n : ένας ακέραιος που ονομάζεται κύριος κβαντικός αριθμός.

12 + - - - κ.λ.π

13 Η τροχιά με την μικρότερη ακτίνα ονομάζεται τροχιά του Bohr και είναι : Οι άλλες επιτρεπόμενες τροχιές έχουν ακτίνες : Δηλαδή : κ.λ.π + - - -

14 Το άτομο στην τροχιά με την μικρότερη ακτίνα έχει ενέργεια : Στις άλλες επιτρεπόμενες τροχιές έχει ενέργεια : Δηλαδή : κ.λ.π + - - -

15 Το άτομο στην τροχιά με την μικρότερη ακτίνα έχει ενέργεια : Στις άλλες επιτρεπόμενες τροχιές έχει ενέργεια : Δηλαδή : κ.λ.π Σε ποια τροχιά έχει μεγαλύτερη ενέργεια ; + - - -

16 Γ. Το ηλεκτρόνιο, όταν περιστρέφεται σε ορισμένη επιτρεπόμενη τροχιά, δεν εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Μη χάνοντας, λοιπόν, ενέργεια το άτομο είναι σταθερό. Θα ρωτήσετε τώρα πως γίνεται να παράγεται ηλεκτρομαγνητικό κύμα χωρίς εκπομπή ενέργειας ; Μια εξήγηση έδωσε ο De Broglie λέγοντας ότι το παραγόμενο κύμα είναι στάσιμο, δηλαδή η ενέργεια εγκλωβίζεται στην περιοχή.

17 Δ. Όταν το ηλεκτρόνιο μεταπηδά από μια τροχιά σε άλλη μικρότερης ενέργειας, εκπέμπεται ένα φωτόνιο του οποίου η ενέργεια είναι η διαφορά των δύο ενεργειών. Δηλαδή : Έτσι η ενέργεια διατηρείται. + -

18 Δ. Όταν το ηλεκτρόνιο μεταπηδά από μια τροχιά σε άλλη μικρότερης ενέργειας, εκπέμπεται ένα φωτόνιο του οποίου η ενέργεια είναι η διαφορά των δύο ενεργειών. Δηλαδή : Έτσι η ενέργεια διατηρείται. + - Αυτό ονομάζεται αποδιέγερση.

19 Αντίθετα για να μεταπηδήσει το ηλεκτρόνιο από μια τροχιά σε άλλη μεγαλύτερης ενέργειας πρέπει να του προσφερθεί ενέργεια : + -

20 + - Αυτό ονομάζεται διέγερση.

21 Το πρότυπο του Bohr εξηγεί τα φάσματα

22 Για να μην σχεδιάζουμε τροχιές χρησιμοποιούμε τα ενεργειακά διαγράμματα. Έτσι :

23 Το ηλεκτρόνιο « επιδιώκει » να βρίσκεται στην θεμελιώδη κατάσταση και όχι στις διεγερμένες. -

24 Φάσματα εκπομπής Έστω ότι για κάποιο λόγο το ηλεκτρόνιο βρίσκεται σε διεγερμένη κατάσταση. Σε απειροελάχιστο χρόνο αποδιεγείρεται και εκπέμπεται ένα φωτόνιο. Ποιες είναι όμως οι δυνατές αποδιεγέρσεις ;

25 Φάσματα εκπομπής …..

26 Φάσματα απορρόφησης Ένα άτομο μπορεί να διεγερθεί με προσφορά ενέργειας. Η προσφορά αυτή μπορεί να προέλθει από τα φωτόνια του λευκού φωτός. Ποιες είναι όμως οι δυνατές διεγέρσεις ; Θα απορροφηθούν μόνο τα φωτόνια εκείνα που προκαλούν διεγέρσεις.

27 Φάσματα απορρόφησης …..

28 Συμπεράσματα : Το άτομο του υδρογόνου εκπέμπει : Το άτομο του υδρογόνου απορροφά : ….. Δηλαδή : 1 ο. Τα φάσματα είναι γραμμικά. 2 ο. Όποιες συχνότητες εκπέμπει, αυτές και απορροφά.


Κατέβασμα ppt "Το πρότυπο του Bohr για το υδρογόνο Τα ατομικά φάσματα Η ανεπάρκεια του μοντέλου του Rutherford Το μοντέλο του Bohr."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google