Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ΤΕΕ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ΤΕΕ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ΤΕΕ http://www.tee.gr
“Ψηφιακές Βιβλιοθήκες” - ΣΤ΄ εξάμηνο Εισηγητής : Σαράντος Καπιδάκης Φοιτητές : ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ (Α.Μ. Β ) ΤΡΙΓΑΖΗΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ (Α.Μ. Β )

2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ “ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ”;
Μια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη είναι μια συλλογή πληροφοριών σε ψηφιακή μορφή, γι’ αυτό και ονομάστηκε από τον Kochtanek “βιβλιοθήκη χωρίς τοίχους”. Οι πληροφορίες που περιλαμβάνει μπορεί να βρίσκονται σε μορφή κειμένου, ήχου, εικόνας, video ή και σε συνδυασμό διαφόρων ψηφιακών μέσων.

3 ΙΣΤΟΡΙΚΟ Η Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ είναι μια από τις σημαντικότερες τεχνικές βιβλιοθήκες της χώρας. Ιδρύθηκε γύρω στο 1930 και καλύπτει όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν τους μηχανικούς, τόσο από τις περιοχές της τεχνικής και τεχνολογίας, όσο και από συναφείς επιστημονικούς κλάδους, όπως οικονομία, διοίκηση, θετικές επιστήμες, κοινωνικές επιστήμες κ.λ.π.

4 ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ - ΧΡΗΣΗ Η Βιβλιοθήκη είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο για επί τόπου ανάγνωση και για δανεισμό. Εξυπηρετούνται: Επισκέπτες ΔΕ Όργανα ΤΕΕ Μηχανικοί Καθηγητές Φοιτητές Ερευνητές – Επιστήμονες Σύλλογοι – Φορείς

5 ΣΥΛΛΟΓΗ 55.000 βιβλία 5.000 φυλλάδια
Υλικό ελληνικών και διεθνών οργανισμών 1.300 περιοδικά

6 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ (1/3) Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ΤΕΕ περιέχει όλο το επιστημονικό έργο του ΤΕΕ (μελέτες ομάδων εργασίας και επιτροπών, διαλέξεις, εισηγήσεις σε ημερίδες, συνέδρια και σεμινάρια), εφόσον έχουν δοθεί από τους δημιουργούς τους σε ηλεκτρονική μορφή. Η αναζήτηση με κριτήρια, όπως θέμα, τίτλος, συγγραφέας κ.λ.π. γίνεται από τη διεύθυνση Η μορφή των περισσοτέρων αρχείων είναι .pdf και διαβάζονται με το πρόγραμμα AdobeAcrobat Reader.

7 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ (2/3) Μετά την επιλογή γλώσσας, είτε ελληνικά είτε αγγλικά, η αναζήτηση γίνεται σε μια από τις παρακάτω βάσεις δεδομένων της ψηφιακής βιβλιοθήκης του TEE: Συλλογικός Κατάλογος Βιβλιοθηκών ΤΕΕ Τεχνικά Χρονικά ( )   Αναζήτηση στο Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ

8 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ (3/3) Μηχανικοί Κτίρια Αφίσες ΤΕΕ Κάστρα Πρότυπα Ποιότητα

9 ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ (1/2)

10 ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ (2/2)

11 ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ Η κύρια σελίδα της βιβλιοθήκης, βρίσκεται στην διεύθυνση:
και περιλαμβάνει τις παρακάτω κύριες ενότητες : ΣΥΝΕΔΡΙΑ ( ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ (Αυτή η ενότητα τελεί υπό κατασκευή) ΗΜΕΡΙΔΕΣ ( ΜΕΛΕΤΕΣ ( ) ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ (Αυτή η ενότητα τελεί υπό κατασκευή)

12 ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (1/2)
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα είναι αυτή της ηλεκτρονικής πληροφόρησης της Μονάδας Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης του ΤΕΕ στη διεύθυνση: και περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες: Υπηρεσίες στο Διαδίκτυο Ηλεκτρονικά περιοδικά Παραγγελία άρθρων Μηχανικοί ΒΔ για κτίρια της Αττικής

13 ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (2/2)
Ελληνικοί οργανισμοί και υπηρεσίες – Τεχνικά περιοδικά Διεθνείς τεχνικοί οργανισμοί Εκδόσεις διεθνών τεχνικών οργανισμών Ευρωπαϊκή Τεκμηρίωση ILO/International Occupational Safety and Health Information Centre Ελληνικές Βιβλιοθήκες στο Διαδίκτυο Greek Architects.gr. Το e-περιοδικό για την Αρχιτεκτονική

14 ΕΠΕΙΔΗ… …οι Ψηφιακές Βιβλιοθήκες δεν περιέχουν μόνο βιβλιογραφικές πληροφορίες, η πρόκληση που εμφανίζεται είναι να διαχειριζόμαστε και άλλες κατηγορίες δεδομένων, ώστε όλες οι μορφές γνώσης να αξιοποιούνται και να συνδυάζονται αρμονικά.

15 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ… …είναι ότι οι Ψηφιακές Βιβλιοθήκες στον ελληνικό χώρο βρίσκονται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο, εν αντιθέσει με τον διεθνή χώρο, που οι περισσότεροι κρατικοί φορείς άλλων χωρών είναι αδιανόητο να μην περιλαμβάνουν Διαδικτυακή πληροφόρηση μέσω των Ψηφιακών Βιβλιοθηκών. Είναι επιτακτική η ανάγκη για ύπαρξη Ψηφιακών Βιβλιοθηκών στη χώρα μας, για κάλυψη του τεράστιου πολιτισμικού υλικού που έχει εναποτεθεί στις βιβλιοθήκες όλης της χώρας.

16 ΟΜΩΣ… …το σύγχρονο περιβάλλον της ελληνικής ακαδημαϊκής και μη βιβλιοθήκης παρουσιάζει πληθώρα νέων προοπτικών. Οι ακαδημαϊκές μας βιβλιοθήκες αποδείχθηκαν ικανές να απορροφήσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έναν μεγάλο όγκο εξελίξεων και νεωτερισμών. Η σταδιακή μετάβασή τους σε σύγχρονες Ψηφιακές Βιβλιοθήκες απαιτεί ιδιαίτερη εργασία και αφοσίωση στον στόχο αυτό και προϋποθέτει την αμέριστη υποστήριξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

17 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Ιστοσελίδα ΤΕΕ ( Internet

18 Σας ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας!!
ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑ


Κατέβασμα ppt "Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ΤΕΕ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google