Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μονοθεϊστική, θεοκρατική θρησκεία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μονοθεϊστική, θεοκρατική θρησκεία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μονοθεϊστική, θεοκρατική θρησκεία.
ΙΣΛΑΜ Μονοθεϊστική, θεοκρατική θρησκεία. Διαμορφώθηκε με το κήρυγμα και τη δράση του Μωάμεθ, τον οποίο αναγνωρίζει ως τον κατ’ εξοχήν προφήτη.

2 Ισλάμ=Υποταγή στο Θεό Μουσλίμ=Υποταγμένος στον ύψιστο.
Το Ισλάμ τροφοδότησαν με στοιχεία τους ο Ιουδαϊσμός, ο Χριστιανισμός και η προϊσλαμική – αραβική θρησκεία.

3 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Κεντρικά στηρίγματα:
Το Κοράνι – Θεωρείται ο λόγος του Θεού. Είναι αντίγραφο του ουράνιου προτύπου, που ονομάζεται «Μήτηρ της Βίβλου». Ο προφήτης – Ενεργεί στο όνομα του Θεού

4 ΚΟΡΑΝΙ Αποτελείται από 99,464 λέξεις και διαιρείται σε 114 κεφάλαια, τις σούρες. Βασικές αρχές: Ο άνθρωπος είναι εκλεκτό δημιούργημα του Θεού Ο διάβολος αρνήθηκε να υπακούσει στο Θεό όπως έκαναν οι άγγελοι και δεν γονάτισε μπροστά στον άνθρωπο. ΄Ετσι, άρχισε μεταξύ τους αιώνιος πόλεμος.

5 Ηθική Σεβασμός στους γονείς
Καταδίκη της μοιχείας (100 μαστιγώσεις έκαστος) Απαγορεύεται ο φόνος εκτός αν ... η αιτία είναι δικαιολογημένη Θεμιτή η αντεκδίκηση αλλά να μην υπερβαίνει τα όρια Ο φόνος μη μουσουλμάνου δεν χρειάζεται αντεκδίκηση Απαγορεύεται η κλοπή(αποκοπή των χεριών του κλέφτη)

6 ΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ Υποτίμηση της γυναίκας
Συνιστάται η πολυγαμία - Όχι μόνο οι τέσσερις νόμιμες σύζυγοι αλλά και απεριόροστος αριθμός παλλακίδων Μια μουσουλμάνα δεν μπορεί να παντρεφτεί Χριστιανό ή Ιουδαίο. Ο μουσουλμάνος μπορεί, χωρίς να χρειάζεται η Χριστιανή ή η Εβραία να αλλάξει την πίστη της.

7 ΟΙ 5 ΣΤΥΛΟΙ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ Η επανάληψη της ομολογίας πίστης ότι «δεν υπάρχει άλλος Θεός εκτός από το Θεό» Η προσευχή – Υποχρεωτική 5 φορές την ημέρα Η ελεημοσύνη Η νηστεία – μήνας Ραμαντάν. Αποχή από τροφή, ποτό, σεξουαλικές σχέσεις, κάπνισμα, όσφρηση αρωμάτων, μόνο από τη χαραυγή μέχρι τη δύση του ήλιου Ιερή αποδημία – 12ος μήνας. Ταξίδι στη Μέκκα όπου πρέπει να αγγίξουν ή να ασπαστούν τον ιερό μαύρο λίθο της Κάαμπα.

8 ΣΟΥΝΙΤΕΣ (Σούνα=παράδοση) Ορθόδοξοι μουσουλμάνοι
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΟΥΝΙΤΕΣ (Σούνα=παράδοση) Ορθόδοξοι μουσουλμάνοι Βασικό ρόλο για την προστασία του μουσλουλμανικού νόμουκαι την πιστή εφαρμογή του έχει ο Χαλίφης Κυρίως οι Άραβες και οι Τούρκοι ΣΗΙΤΕΣ Δέχονται 12 κληρονομικούς ιμάμηδες, οι οποίοι ήταν φορείς του θείου φωτός Ο άγιος του Αλλάχ ήταν ο Αλή Κατ’ εξοχήν θρησκεία στο Ιράν, Πακιστάν, Ινδία. Οι μουτζαχίντ γνωμοδοτούν με αυθεντία στα θέματα πίστης και πράξης(Αγιατολλάχ=ο πιο διαπρεπής μουτζαχίντ)

9 Θεμέλια της θρησκείας έμφαση στο μονοθεϊσμό πίστη στην ύπαρξη αγγέλων
πίστη στην αποστολή προφητών από το Θεό εμπιστοσύνη στα βιβλία των προφητών πίστη στην ανάσταση των νεκρών

10 ΣΟΥΦΙΣΜΟΣ Θρησκευτικός μυστικισμός Ερωτική προσήλωση στον Αλλάχ
Οι μοναχοί στην Τουρκία γνωστοί ως δερβίσηδες Εσωτερική καθαρότητα

11 ΜΩΑΜΕΘ Γεννήθηκε το 570. Ορφάνεψε από μικρός και μπήκε στην υπηρεσία της Χαντίτζα, μιας πλούσια χήρας την οποία παντρεύτηκε αργότερα. Στα 40 του χρόνια, σύμφωνα με το Κοράνι, εμφανίστηκε μπροστά του ο άγγελος Γαβριήλ. Απέκτησε συνείδηση προφητικής αποστολής. Κήρυττε το μονοθεϊσμό. ΄Εφυγε για τη Μεδίνα το 622 και επέστρεψε στη Μέκκα ως κατακτητής το 630 μ.Χ.


Κατέβασμα ppt "Μονοθεϊστική, θεοκρατική θρησκεία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google