Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το Ισλάμ ( Β΄ μέρος ). Η επέκταση του Ισλάμ  Ο επεκτατικός χαρακτήρας του Ισλάμ φάνηκε από την αρχή της ίδρυσής του, αφού μέσα σε διάστημα 30 χρόνων.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το Ισλάμ ( Β΄ μέρος ). Η επέκταση του Ισλάμ  Ο επεκτατικός χαρακτήρας του Ισλάμ φάνηκε από την αρχή της ίδρυσής του, αφού μέσα σε διάστημα 30 χρόνων."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το Ισλάμ ( Β΄ μέρος )

2 Η επέκταση του Ισλάμ  Ο επεκτατικός χαρακτήρας του Ισλάμ φάνηκε από την αρχή της ίδρυσής του, αφού μέσα σε διάστημα 30 χρόνων κατέλαβαν Συρία, Παλαιστίνη, Ιράκ, Αίγυπτο, Λιβύη, Περσία και τις περιοχές δυτικά της Κασπίας.  Αργότερα κατέκτησαν την Ινδία και ίδρυσαν στο μεσογειακό χώρο την Οθωμανική αυτοκρατορία.

3 Το πρόβλημα της διαδοχής του Μωάμεθ. Σηίτες και Σουνίτες  Από νωρίς υπήρξαν διαμάχες που αφορούσαν τη διαδοχή του Μωάμεθ.  Έτσι δημιουργήθηκαν δύο κλάδοι: οι Σουνίτες και οι Σηίτες.  Οι Σηίτες επικράτησαν στην Περσία, Ιράκ και Πακιστάν.  Οι Σουνίτες αποτελούν τον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο (90%).

4

5 Διαφορές των Σηιτών και των Σουνιτών.  Θεμελιώδης διαφορά ανάμεσά τους αποτελεί το θέμα του αρχηγού της μουσουλμανικής κοινότητας.  Οι Σηίτες πιστεύουν ότι η διαδοχή πρέπει να είναι κληρονομική, άρα και ο χαλίφης απόγονος του Μωάμεθ (αυτός είναι η πηγή κάθε απόφασης δηλ. ημιθεϊκή μορφή).  Οι Σουνίτες πιστεύουν στη μη κληρονομική διαδοχή του διαδόχου του Μωάμεθ και στη λήψη αποφάσεων κατόπιν ομοφωνίας της κοινότητας.

6

7

8 Ο μυστικισμός στο Ισλάμ (Σουφισμός)  Στις αρχές του 8ου αι. εμφανίστηκαν μέσα στη μουσουλμανική κοινότητα, κινήματα ασκητισμού που οδήγησαν στη δημιουργία του ισλαμικού μυστικισμού.  Σουφισμός (πήρε το όνομά του από τον απλό μάλλινο χιτώνα – σούφι - που υιοθετήθηκε από τους των ασκητές χριστιανούς).

9  Σκοπός του Σουφισμού είναι η ένωση με το Θεό, που επιτυγχάνεται μέσω της εκμηδένισης του εγώ και της υπέρβασης της ατομικότητας.  Ο φόβος και η υπακοή προς το Θεό μετατράπηκε σε θείο έρωτα και επιδίωξη της θέας του Θεού.

10  Βαθμιαία οι Σούφι οργανώθηκαν σε μοναστικές κοινότητες ( δερβίσηδες κ.α. ) και ανέπτυξαν τεχνικές, μέσω των οποίων θα μπορούσαν να ενωθούν με το Θεό (ντικρ = στροβιλισμός – διαλογισμός).

11

12 Το Ισλάμ σήμερα  Με την ευρωπαϊκή αποικιοκρατία ήρθε σε επαφή ο ανθρωποκεντρικός δυτικός πολιτισμός με το θεοκεντρικό πολιτισμό του Ισλάμ και η δυτική παιδεία σε πολλούς τομείς επηρέασε την ισλαμική.  Έτσι τα δυτικά συστήματα άρχισαν να αντικαθιστούν τη Σαρία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δύο συγκρουόμενες τάσεις :των ανανεωτών - φιλελεύθερων και των συντηρητικών – ουλεμάδων (νομομαθείς του Ισλάμ - Σουνίτες).

13  Ανανεωτές :Τουρκία, Πακιστάν, Αίγυπτος κ.α.  Συντηρητικοί :επεδίωξαν την εγκαθίδρυση θεοκρατικών συστημάτων, όπως του Ιράν.  Σε άλλες χώρες όπως στην Αλγερία, Σομαλία η σύγκρουση αποτελεί μια συνεχιζόμενη αιματηρή πραγματικότητα.

14  Η απροσδόκητη άνοδος του οικονομικού δυναμικού των ισλαμικών πολιτειών χάρη στο πετρέλαιο και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, εξοπλισμοί, υπερκέρδη, δημιούργησαν νέα αυτοπεποίθηση και αίσθηση δύναμης.

15

16 Ακραίες μουσουλμανικές οργανώσεις  Αλ Κάιντα: Οσάμα Μπίν Λάντεν η βάση (Αφγανιστάν)  Χαρακάτ ουλ Μουτζαχεντίν : πακιστανική  Αλ Τζιχάντ :Αιγυπτιακή Ισλαμική Τζιχάντ  Αλ Γκαμάα αλ Ισμαλίγια: Αιγυπτιακή, καθοδηγητής ο τυφλός σεΐχης Ομάρ Αμπτούλ  Χαμάς: παλαιστινιακή σεΐχης Γιασίν  Ταλιμπάν: μουλάς Ομάρ

17

18 Τι πιστεύουν οι Ταλιμπάν  Απαγορεύουν τηλεόραση, υπολογιστές, internet, μη θρησκευτική μουσική, αρώματα, καλλυντικά, παιδικά παιχνίδια, σκάκι, χορός, χαρταετούς, πυροτεχνήματα, γραβάτες.  Οι άνδρες φυλακίζονται αν η γενειάδα τους δεν έχει το σωστό μήκος και οι γυναίκες δεν πρέπει να αφήνουν κανένα σημείο του σώματός τους ακάλυπτο.

19 Ταλιμπάν και γυναίκα  Η θέση της γυναίκας στην αφγανική κοινωνία είναι δεινή. Οι γυναίκες πέφτουν συχνά θύματα βιασμού και ξυλοδαρμού και τους έχει απαγορευτεί οποιαδήποτε μορφή εκπαίδευσης.

20

21  Τον Ιανουάριο του 2001 οι Ταλιμπάν οδήγησαν 300 άτομα από την εθνική μειονότητα Χαζάρα στο εκτελεστικό απόσπασμα και τους εκτέλεσαν ενώπιον του πλήθους.

22 Ερωτήσεις  Σε ποιους κλάδους διακρίνεται το Ισλάμ και ποια τα χαρακτηριστικά του;  Ποιος είναι ο σκοπός του σουφισμού και πώς συνδέεται με τον χριστιανικό ασκητισμό;  Ποια είναι η εικόνα της επέκτασης του Ισλάμ σήμερα; Απειλητική ή αδιάφορη και γιατί;


Κατέβασμα ppt "Το Ισλάμ ( Β΄ μέρος ). Η επέκταση του Ισλάμ  Ο επεκτατικός χαρακτήρας του Ισλάμ φάνηκε από την αρχή της ίδρυσής του, αφού μέσα σε διάστημα 30 χρόνων."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google