Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το Ισλάμ ( Β΄ μέρος ).

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το Ισλάμ ( Β΄ μέρος )."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το Ισλάμ ( Β΄ μέρος )

2 Η επέκταση του Ισλάμ Ο επεκτατικός χαρακτήρας του Ισλάμ φάνηκε από την αρχή της ίδρυσής του , αφού μέσα σε διάστημα 30 χρόνων κατέλαβαν Συρία, Παλαιστίνη, Ιράκ, Αίγυπτο, Λιβύη, Περσία και τις περιοχές δυτικά της Κασπίας. Αργότερα κατέκτησαν την Ινδία και ίδρυσαν στο μεσογειακό χώρο την Οθωμανική αυτοκρατορία.

3 Το πρόβλημα της διαδοχής του Μωάμεθ. Σηίτες και Σουνίτες
Από νωρίς υπήρξαν διαμάχες που αφορούσαν τη διαδοχή του Μωάμεθ. Έτσι δημιουργήθηκαν δύο κλάδοι: οι Σουνίτες και οι Σηίτες. Οι Σηίτες επικράτησαν στην Περσία, Ιράκ και Πακιστάν. Οι Σουνίτες αποτελούν τον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο (90%).

4

5 Διαφορές των Σηιτών και των Σουνιτών.
Θεμελιώδης διαφορά ανάμεσά τους αποτελεί το θέμα του αρχηγού της μουσουλμανικής κοινότητας. Οι Σηίτες πιστεύουν ότι η διαδοχή πρέπει να είναι κληρονομική, άρα και ο χαλίφης απόγονος του Μωάμεθ (αυτός είναι η πηγή κάθε απόφασης δηλ. ημιθεϊκή μορφή). Οι Σουνίτες πιστεύουν στη μη κληρονομική διαδοχή του διαδόχου του Μωάμεθ και στη λήψη αποφάσεων κατόπιν ομοφωνίας της κοινότητας.

6

7

8 Ο μυστικισμός στο Ισλάμ (Σουφισμός)
Στις αρχές του 8ου αι. εμφανίστηκαν μέσα στη μουσουλμανική κοινότητα, κινήματα ασκητισμού που οδήγησαν στη δημιουργία του ισλαμικού μυστικισμού. Σουφισμός (πήρε το όνομά του από τον απλό μάλλινο χιτώνα – σούφι - που υιοθετήθηκε από τους των ασκητές χριστιανούς).

9 Σκοπός του Σουφισμού είναι η ένωση με το Θεό, που επιτυγχάνεται μέσω της εκμηδένισης του εγώ και της υπέρβασης της ατομικότητας. Ο φόβος και η υπακοή προς το Θεό μετατράπηκε σε θείο έρωτα και επιδίωξη της θέας του Θεού.

10 Βαθμιαία οι Σούφι οργανώθηκαν σε μοναστικές κοινότητες ( δερβίσηδες κ
Βαθμιαία οι Σούφι οργανώθηκαν σε μοναστικές κοινότητες ( δερβίσηδες κ.α. ) και ανέπτυξαν τεχνικές , μέσω των οποίων θα μπορούσαν να ενωθούν με το Θεό (ντικρ = στροβιλισμός – διαλογισμός).

11

12 Το Ισλάμ σήμερα Με την ευρωπαϊκή αποικιοκρατία ήρθε σε επαφή ο ανθρωποκεντρικός δυτικός πολιτισμός με το θεοκεντρικό πολιτισμό του Ισλάμ και η δυτική παιδεία σε πολλούς τομείς επηρέασε την ισλαμική . Έτσι τα δυτικά συστήματα άρχισαν να αντικαθιστούν τη Σαρία , με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δύο συγκρουόμενες τάσεις :των ανανεωτών - φιλελεύθερων και των συντηρητικών – ουλεμάδων (νομομαθείς του Ισλάμ - Σουνίτες).

13 Ανανεωτές :Τουρκία, Πακιστάν, Αίγυπτος κ.α.
Συντηρητικοί :επεδίωξαν την εγκαθίδρυση θεοκρατικών συστημάτων, όπως του Ιράν. Σε άλλες χώρες όπως στην Αλγερία, Σομαλία η σύγκρουση αποτελεί μια συνεχιζόμενη αιματηρή πραγματικότητα.

14 Η απροσδόκητη άνοδος του οικονομικού δυναμικού των ισλαμικών πολιτειών χάρη στο πετρέλαιο και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, εξοπλισμοί, υπερκέρδη, δημιούργησαν νέα αυτοπεποίθηση και αίσθηση δύναμης.

15

16 Ακραίες μουσουλμανικές οργανώσεις
Ακραίες μουσουλμανικές οργανώσεις Αλ Κάιντα: Οσάμα Μπίν Λάντεν η βάση (Αφγανιστάν) Χαρακάτ ουλ Μουτζαχεντίν : πακιστανική Αλ Τζιχάντ :Αιγυπτιακή Ισλαμική Τζιχάντ Αλ Γκαμάα αλ Ισμαλίγια: Αιγυπτιακή , καθοδηγητής ο τυφλός σεΐχης Ομάρ Αμπτούλ Χαμάς: παλαιστινιακή σεΐχης Γιασίν Ταλιμπάν: μουλάς Ομάρ

17

18 Τι πιστεύουν οι Ταλιμπάν
Απαγορεύουν τηλεόραση, υπολογιστές, internet, μη θρησκευτική μουσική, αρώματα, καλλυντικά, παιδικά παιχνίδια, σκάκι, χορός, χαρταετούς, πυροτεχνήματα, γραβάτες. Οι άνδρες φυλακίζονται αν η γενειάδα τους δεν έχει το σωστό μήκος και οι γυναίκες δεν πρέπει να αφήνουν κανένα σημείο του σώματός τους ακάλυπτο.

19 Ταλιμπάν και γυναίκα Η θέση της γυναίκας στην αφγανική κοινωνία είναι δεινή. Οι γυναίκες πέφτουν συχνά θύματα βιασμού και ξυλοδαρμού και τους έχει απαγορευτεί οποιαδήποτε μορφή εκπαίδευσης.

20

21 Τον Ιανουάριο του 2001 οι Ταλιμπάν οδήγησαν 300 άτομα από την εθνική μειονότητα Χαζάρα στο εκτελεστικό απόσπασμα και τους εκτέλεσαν ενώπιον του πλήθους.

22 Ερωτήσεις Σε ποιους κλάδους διακρίνεται το Ισλάμ και ποια τα χαρακτηριστικά του; Ποιος είναι ο σκοπός του σουφισμού και πώς συνδέεται με τον χριστιανικό ασκητισμό; Ποια είναι η εικόνα της επέκτασης του Ισλάμ σήμερα; Απειλητική ή αδιάφορη και γιατί;


Κατέβασμα ppt "Το Ισλάμ ( Β΄ μέρος )."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google