Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η σημασία της αυτογνωσίας στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η σημασία της αυτογνωσίας στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η σημασία της αυτογνωσίας στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό.
Θέλω, μπορώ, είμαι Η σημασία της αυτογνωσίας στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό.

2 Αυτογνωσία Μία από τις βασικότερες έννοιες που χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε για επαγγελματικό προσανατολισμό αλλά και γενικότερα για συμβουλευτική είναι αυτή της αυτογνωσίας.

3 Ορισμός Ως αυτογνωσία ορίζουμε τη γνώση του εαυτού μας, η οποία στην επαγγελματική συμβουλευτική μπορεί να μας βοηθήσει να επιλέξουμε σπουδές, επάγγελμα και σταδιοδρομία που να μας ταιριάζει όσο το δυνατόν περισσότερο και καλύτερα. H αυξημένη αυτογνωσία μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο θετική αυτοαντίληψη, αυτοεκτίμηση και εσωτερική ασφάλεια.

4 Ο εαυτός μας Μιλώντας για γνώση του εαυτού μας θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η προσωπικότητά μας είναι κάτι όχι το στατικό αλλά το δυναμικό, το οποίο δηλαδή αλληλεπιδρώντας με διάφορους παράγοντας αλλάζει, καμιά φορά και δραματικά.

5 Παρακολουθώ τον εαυτό μου
Αφού λοιπόν η προσωπικότητα αλλάζει, είναι λογικό να σκεφτεί κανείς ότι μαζί της αλλάζουν και τα πράγματα που μας ικανοποιούν, δυσαρεστούν και γενικότερα μας προκαλούν διάφορα συναισθήματα που είναι σημαντικά στον επαγγελματικό τομέα. Άρα είναι σημαντικό να παρακολουθώ τον εαυτό μου και κάθε φορά να αποφασίζω τι έχει αλλάξει και πώς αυτό είναι σημαντικό.

6 Διά βίου Ανάπτυξη Σκοπός μας λοιπόν είναι να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό, να τον αναπτύξουμε σε μία πορεία διά βίου μάθησης, να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με ωριμότητα και υπευθυνότητα και να αποφεύγουμε τις σχέσεις εξάρτησης. Δηλαδή να οδηγούμαστε σε μια διά βίου και ολική ανάπτυξη.

7 Θέλω Με τη λέξη «θέλω» εννοούμε τα πράγματα που μας αρέσουν από τα οποία δηλαδή αντλούμε ικανοποίηση όταν τα κάνουμε είτε στη δουλειά μας είτε στον ελεύθερό μας χρόνο. Ασχολούμαστε λοιπόν με τους συμβουλευόμενους, στην περίπτωσή μας μαθητές, για να προσδιορίσουμε ποια είναι τα πράγματα που τους ευχαριστούν.

8 Μπορώ Εδώ εννοούμε τα πράγματα στα οποία τα καταφέρνω και μπορώ να είμαι καλός. Αυτά ίσως συμπίπτουν με αυτά που μου αρέσουν ίσως και όχι. Προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε λοιπόν σε ποια πράγματα είναι καλοί οι συμβουλευόμενοι αλλά και να τους κάνουμε και να το συνειδητοποιήσουν μιας που αυτό δεν είναι πάντα δεδομένο.

9 Είμαι Εδώ εννοούμαι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μας, τα στοιχεία εκείνα που αλληλεπιδρώντας σχηματίζουν την προσωπικότητά μας.


Κατέβασμα ppt "Η σημασία της αυτογνωσίας στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google