Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ενέργεια του ατόμου του υδρογόνου + - + - + - Η ολική ενέργεια είναι αρνητική. Τι σημαίνει αυτό ; Η ολική ενέργεια είναι το ήμισυ της δυναμικής.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ενέργεια του ατόμου του υδρογόνου + - + - + - Η ολική ενέργεια είναι αρνητική. Τι σημαίνει αυτό ; Η ολική ενέργεια είναι το ήμισυ της δυναμικής."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Η ενέργεια του ατόμου του υδρογόνου

3 + -

4 + -

5 + - Η ολική ενέργεια είναι αρνητική. Τι σημαίνει αυτό ; Η ολική ενέργεια είναι το ήμισυ της δυναμικής. Ποια είναι μεγαλύτερη ; Η κινητική και η ολική ενέργεια έχουν ίδιες απόλυτες τιμές.

6 Στη θεμελιώδη τροχιά η ολική ενέργεια είναι – 13,6 eV. Πόση είναι η δυναμική ενέργεια ; Είναι: U = 2.( -13,6 eV ) = - 27,2 eV Πόση είναι η κινητική ενέργεια ; Είναι:

7 Απόδειξη των τύπων :

8 + - Επίσης :

9

10 Για n = 1 έχουμε : Για n = 2 έχουμε : Για n = 3 έχουμε : Γενικά :

11 Η ενέργεια Για n = 1 έχουμε : Γενικά :

12 Ιονισμός του ατόμου - Όταν το ηλεκτρόνιο βρίσκεται στη θεμελιώδη τροχιά έχει ενέργεια – 13,6 eV. Τι σημαίνει, όμως, αρνητική ενέργεια ;

13 Το « φρέαρ δυναμικού » - Η Η πέτρα έχει στον πάτο του πηγαδιού ενέργεια – Β.Η ( αρνητική ) U = 0 Αυτό σημαίνει ότι για να «ελευθερωθεί » πρέπει να της προσφερθεί ενέργεια τουλάχιστον Β.Η.

14 Το « φρέαρ δυναμικού » - Η Η πέτρα έχει στον πάτο του πηγαδιού ενέργεια – Β.Η ( αρνητική ) U = 0 Αυτό σημαίνει ότι για να «ελευθερωθεί » πρέπει να της προσφερθεί ενέργεια τουλάχιστον Β.Η.

15 - Το ηλεκτρόνιο βρίσκεται στο φρέαρ δυναμικού του πυρήνα. Για να ελευθερωθεί χρειάζεται ενέργεια τουλάχιστον 13,6 eV. Αν συμβεί αυτό πηγαίνει στο άπειρο και αφήνει πίσω του ένα ιόν.

16 Το ηλεκτρόνιο βρίσκεται στο φρέαρ δυναμικού του πυρήνα. Για να ελευθερωθεί χρειάζεται ενέργεια τουλάχιστον 13,6 eV. Αν συμβεί αυτό πηγαίνει στο άπειρο και αφήνει πίσω του ένα ιόν. - Η ελάχιστη ενέργεια που πρέπει να προσφέρουμε ονομάζεται ενέργεια ιονισμού. Το φαινόμενο ονομάζεται. ιονισμός.

17 Η ενέργεια που απαιτείται για τον ιονισμό προσφέρεται από ένα σωματίδιο μεγάλης κινητικής ενέργειας ή από ένα φωτόνιο το οποίο απορροφάται από το άτομο. + - Αν το φωτόνιο έχει ενέργεια μεγαλύτερη της Ε ιον,τότε :

18 + - Μπορούν να απορροφηθούν φωτόνια πολλών συχνοτήτων, και το άτομο παρουσιάζει και συνεχές φάσμα απορρόφησης, που ονομάζεται υπεροριακόν συνεχές φάσμα.

19 Διέγερση του ατόμου Η κυρία έχει ενέργεια 800 J. Εδώ έχει ενέργεια 1200 J. Πόση ενέργεια πρέπει να της προσφερθεί για την συγκεκριμένη μετακίνηση ;

20 Διέγερση του ατόμου -

21 - Πόση ενέργεια πρέπει να προσφερθεί στο άτομο ; Το φαινόμενο ονομάζεται διέγερση και η προσφερόμενη ενέργεια ενέργεια διέγερσης.

22 Αποδιέγερση του ατόμου - Η κατάσταση αυτή είναι ασταθής ( διαρκεί περίπου 10 -8 s ) και το ηλεκτρόνιο επανέρχεται στη θεμελιώδη κατάσταση.

23 Αποδιέγερση του ατόμου Η κατάσταση αυτή είναι ασταθής ( διαρκεί περίπου 10 -8 s ) και το ηλεκτρόνιο επανέρχεται στη θεμελιώδη κατάσταση. -

24 Αποδιέγερση του ατόμου - Η αποδιέγερση μπορεί να γίνει : - -

25 Αποδιέγερση του ατόμου - Η αποδιέγερση μπορεί να γίνει : -

26 Το αποτέλεσμα Αν τα άτομα της φιάλης διεγείρονται από την θεμελιώδη στη δεύτερη διεγερμένη κατάσταση θα συμβούν όλες οι πιθανές αποδιεγέρσεις. Εκπέμπεται φως προς όλες τις κατευθύνεις.

27 Διέγερση με κρούση + - Ένα σωματίδιο ( άτομο,ηλεκτρόνιο ή ιόν ) συγκρούεται με το άτομο του υδρογόνου. -

28 Διέγερση με κρούση + - - Πόση κινητική ενέργεια του απέμεινε ;

29 Διέγερση με κρούση + - - - + - Διατήρηση ενέργειας :

30 Πως γίνεται ; - + -

31 Διέγερση με απορρόφηση ακτινοβολίας Θα απορροφηθούν μόνο τα φωτόνια που προκαλούν διεγέρσεις

32 Τι συμβαίνει - -

33 - -

34 - -

35 Αποδιεγέρσεις - -

36 - - Ποια άλλη αποδιέγερση συμβαίνει ;

37 Τελικά

38


Κατέβασμα ppt "Η ενέργεια του ατόμου του υδρογόνου + - + - + - Η ολική ενέργεια είναι αρνητική. Τι σημαίνει αυτό ; Η ολική ενέργεια είναι το ήμισυ της δυναμικής."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google