Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Εισηγήτρια: Τσεμπέρη Καλλιόπη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Εισηγήτρια: Τσεμπέρη Καλλιόπη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Εισηγήτρια: Τσεμπέρη Καλλιόπη
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Εισηγήτρια: Τσεμπέρη Καλλιόπη

2 Σεξουαλική υγεία Ο συνδυασμός των σωματικών, συναισθηματικών, πνευματικών και κοινωνικών διαστάσεων της σεξουαλικής ύπαρξης, με τρόπους που να εμπλουτίζουν θετικά και να προωθούν την προσωπικότητα, την επικοινωνία και την αγάπη.

3 Σεξουαλική υγεία Ικανότητα να απολαμβάνει κανείς και να ελέγχει τη σεξουαλική και αναπαραγωγική του συμπεριφορά σύμφωνα με κοινωνικούς και προσωπικούς κανόνες. Απαλλαγή από φόβους, ντροπή, ενοχή, λανθασμένες πεποιθήσεις και άλλους ψυχολογικούς παράγοντες που αναστέλλουν την σεξουαλική ανταπόκριση και επεμβαίνουν στις σεξουαλικές σχέσεις. Απαλλαγή από οργανικές διαταραχές αρρώστιες και ανωμαλίες που παρεμβαίνουν στη σεξουαλική λειτουργία.

4 ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
΄Εγκυρη και έγκαιρη γνώση. Μείωση της ενοχής και ανησυχίας. Προαγωγή υπεύθυνης συμπεριφοράς. Η καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, κακοποίησης και εμπορευματοποίησης. Η ανατροπή των προτύπων που καλλιεργούνται από τα Μ.Μ.Ε. Απόκτηση δεξιοτήτων για προάσπιση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.

5 ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Παραδοσιακή ηθική. Ιατρικό μοντέλο. Παιδοκεντρικό μοντέλο. ΄Ελα να σου κάνω Σ.Α. για να μην πεθάνεις (ΑΙDS…..) Aνθρωποκεντρικό – ιατροκεντρικό μοντέλο

6 Υγιεινή του γεννητικών οργάνων Μέσα Αντισύλληψης Εγκυμοσύνη- Τοκετός
ΤΑ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Εφηβεία Συντροφικότητα Ανατομία Υγιεινή του γεννητικών οργάνων Μέσα Αντισύλληψης Εγκυμοσύνη- Τοκετός ΄Εκτρωση- Συνέπειες. Πρόληψη Σ.Μ.Ν. Πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (Εμβόλιο).

7 ΟΣΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ:
Να πιστεύουν πως η σεξουαλικότητα είναι δημιουργική και στοιχείο υγείας. Να μάθουν την τέχνη της επικοινωνίας. να χρησιμοποιούν τους όρους χωρίς αμηχανία και ταραχή. Να μπορούν να δημιουργήσουν διαπροσωπική επαφή με το άτομο. Να αποφεύγουν ηθικές αξιολογικές κρίσεις. Να μάθουν να ακούνε με κατανόηση και ευαισθησία. Να μάθουν Να έχουν ΣΕΒΑΣΜΟ για τα τοπικά ήθη- έθιμα και κοινωνικούς φραγμούς. Να έχουν «υγιείς» τοποθετήσεις σε θέματα σεξουαλικότητας- γάμου- αντισύλληψης. Να έχουν αυτογνωσία.

8 ΣΥΝΗΘΗ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.
Συναισθηματική συμμετοχή. Ηθικολογία- Δογματισμός. Ανειλικρίνεια. Παρεξήγηση ερώτησης. Μετάδοση λανθασμένων γνώσεων και βιωμάτων. Εμφαση σε λεπτομέρειες ανατομίας- φυσιολογίας, με υποτίμηση της συναισθηματικής σχέσης. Διπλή ηθική( διαφορετικά κριτήρια για άνδρες και γυναίκες)

9 Το AIDS και ΣΗΜΕΡΑ Η έκπτωση αξιών
Σ.Μ.Ν. Εμπορευματοποίηση του sex. Παραπληροφόρηση γύρω από το sex. Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓOΝΤΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ. Η έκπτωση αξιών Η κατάργηση του Ιδιωτικού Ασύλου. Η απομόνωση του sex από τη σχέση Η ανταγωνιστικότητα στις σχέσεις των δύο φύλων Η επιθυμία για αιώνια νεότητα Η έλλειψη χρόνου.

10 Σας ευχαριστώ !!


Κατέβασμα ppt "ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Εισηγήτρια: Τσεμπέρη Καλλιόπη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google