Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Http://pigasos3lyk.blogspot.com eDitorial 2 ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 2η έκδοση ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 3ου ΓΕΛ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ» ΜΑΡΤΙΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Http://pigasos3lyk.blogspot.com eDitorial 2 ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 2η έκδοση ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 3ου ΓΕΛ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ» ΜΑΡΤΙΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 http://pigasos3lyk.blogspot.com eDitorial 2 ΜΑΡΤΙΟΣ 2010
2η έκδοση ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 3ου ΓΕΛ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ» ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 eDitorial Είμαστε εδώ: Φίλοι και φίλες Μπαίνουμε στην Άνοιξη σιγά-σιγά…. Τι θα λέγατε για μια επίσκεψη σ’ ένα μουσείο των Αθηνών; Βαρετό ε; Σχολείο θυμίζει! Κι αν μαθαίνατε πως πρόκειται για μια έκθεση για τον Έρωτα; Πώς σας φαίνεται η ιδέα; Σας κεντρίζει το θέμα; Σας ενδιαφέρει; Σας αφορά; Αν λέγατε ναι σε όλα, θα σας προτείναμε να ξεφυλλίσετε το δεύτερο τεύχος του ηλεκτρονικού μας περιοδικού Pig-ασος γιατί είναι αφιερωμένο στην Άνοιξη και στον Έρωτα και γιατί η είσοδος στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από το Δεκέμβρη του ’09 μέχρι τον Απρίλη του ’10 είναι για ενήλικους… Η Συντακτική ομάδα ΑΝΟΙΞΗ 3ο ΓΕΛ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ "ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ" ΕΡΩΤΑΣ Θεσσαλονίκης & Λαχανά Νέα Φιλ/φεια Τ.Κ   διαβάστε σ’ αυτό το τεύχος 1 ΕΡΩΣ – ΓΙΑΤΙ ; ………….……………… …....…. σ ΧΡΗΜΑ - ΕΡΩΤΑΣ………………………….….. σ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ..………………... σ ΕΡΩΣ – ΘΕΡΟΣ- ΘΑΝΑΤΟΣ ………………..…. σ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ……..….. σ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ…………. … . σ ΕΡΩΤΑΣ-ΘΑΝΑΤΟΣ: ΑΙΜΟΝΑΣ–ΑΝΤΙΓΟΝΗ σ ΜΙΚΡΗ ΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ…………...… ….... σ ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ………………………σ Η ΤΙΜΗ & ΤΟ ΧΡΗΜΑ 2010 …………………... σ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΑΣ ……... σ ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΣΩ … ……… σ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΓΑΠΗΣ & ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ……….. σ. 31 ΟΙ Έρωτες κι η Άνοιξη σ. 2, 4, 6, 8,10, 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26, 28, 30, 34 Συντακτική Ομάδα Σοφία Ζήκου, Τζένη Μπάου, Φαίη Παππά, Λουκάς Νομικός, Έφη Περάκη, Άννα Οικονόμου, Όλγα Ψύχου, Δήμητρα Μήτρου, Δήμητρα Μπάρκα, Ιφιγένεια Παπαδοπούλου, Ελευθερία Χατζηθεοδωρίδου Ηλεκτρονική Επιμέλεια Φαίη Παππά

2 2/36 ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 «Ο έρωτας χωρίς παρωπίδες»
Λόγια αγάπης από τον Διευθυντή του σχολείου ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………… ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 «Ο έρωτας χωρίς παρωπίδες» Έκθεση με 272 έργα από 50 μουσεία ολόκληρου του κόσμου 2/36 Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα, 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

3 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»
ΕΡΩΣ –Γιατί; ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Αρνιέμαι - αρνιέμαι – αρνιέμαι / να είσαι συ και να μην είμαι ‘γω που τη δική μου μοίρα διαφεντεύεις / με τη δική μου γη και το νερό… Ετούτες τις μέρες, που γονείς, μαθητές και δάσκαλοι γινόμαστε δέκτες μιας πρωτοφανούς ριπής διεθνούς απαξίωσης, εθνικής αλλοτρίωσης και ατομικής συρρίκνωσης, φαντάζει προκλητικά εξωπραγματικό το αφιέρωμα του σχολικού περιοδικού μας στον Έρωτα. Πιότερο θα ταίριαζε ένας θούριος κοινωνικής αφύπνισης και δραστηριοποίησης, όπως το τραγούδι που προτάσσουμε, παρά το αφιέρωμά μας. Ωστόσο θεωρούμε ότι ο Έρωτας, θεότητα κοσμογονική που δημιουργήθηκε έπειτα από τη Γαία και το Χάος και ενώνοντάς τα έφτιαξε τη ζωή, θα είναι πιο επίκαιρος από ποτέ σ’ αυτό το τεύχος, όχι μόνο γιατί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί αριστουργήματα αρχαίας ελληνικής πλαστικής τέχνης που αφορούν στον κάλλιστο, λυσιμελή, πυρίδρομο, διφυή, γλυκύπικρο, αβρό, τακερό, αλγεσίδωρο, σχέτλιο, ανίκατο θεό, αλλά γιατί στο κέντρο τόσων πολλών πιέσεων από τα Μ.Μ.Ε. σχετικά με την καθημερινή κατακρήμνιση της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τη ζωή με μια πιο φιλοσοφική και, αν όχι φαιδρή, τουλάχιστον αισιόδοξη ματιά. Το Χάος υποχωρεί κάποτε… Γιατί σ’ αυτή τη χώρα της αρπαχτής, της βιασύνης, της επιπολαιότητας, της μαζικής λήθης και συλλογικής πολιτιστικής αφασίας, κάποτε… αετόμορφα τα έχει τα ψηλά βουνά / στα ηφαίστεια κλήματα σειρά / και τα σπίτια πιο λευκά / στου γλαυκού το γειτόνεμα… Μαρίνα Ντάσιου 3/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

4 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»
ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Ποτέ δεν είναι νωρίς για να καταγράψει η ανθρωπότητα την αρχετυπική ανάγκη για δόσιμο, μέθεξη, άνοιγμα στη φύση. Οι αρχαίοι Έλληνες έζησαν με το πνεύμα και τις αισθήσεις και το κατέγραψαν. Ο Έρως ο ακαμάχητος δαίμονας, που σπρώχνει τον άνθρωπο στη δημιουργία και που ολόκληρη η ανθρωπότητα, από την αυγή του πολιτισμού της μέχρι και σήμερα, ασχολείται μαζί του, χωρίς να μπορεί ούτε να τον υποτάξει ούτε και να προχωρήσει ερήμην του, πρωταγωνιστεί στη ζωή όλων μας και έχει σημαίνουσα θέση στο παρόν τεύχος. 4/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

5 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»
ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 ΧΡΗΜΑ-ΕΡΩΤΑΣ: Και τα δυο στοιχεία της ανθρώπινης ζωής συγκλονίζουν τους ανθρώπους διαχρονικά και συγχρονικά με την ύπαρξή τους, αλλά και με τον φόβο της απώλειας τους. Γιατί οι άνθρωποι προδίδουν τις αξίες τους και για χάρη αυτών των δυο δεν μπορούν να κατακτήσουν την έννοια «ηθικό μεγαλείο»; Έρωτας και χρήμα είναι δυο έννοιες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους καθότι η μια αναφέρεται στο συναίσθημα και η άλλη στην ύλη αλλά και τόσο όμοιες στα αποτελέσματα που μπορούν να προκαλέσουν στην ανθρώπινη ύπαρξη. Η ύπαρξη, η απουσία ή ο φόβος της απώλειας τους μπορούν να προκαλέσουν τα πιο ακραία και αντίθετα συναισθήματα και καταστάσεις. Όταν κάποιος είναι ερωτευμένος παρουσιάζει μια ψυχική και σωματική ευεξία, βάζει στόχους στη ζωή του και μπορεί να υπερπηδήσει ακόμα και τα μεγαλύτερα εμπόδια. Επίσης η ζωή του μπορεί να χαρακτηριστεί από μεγάλη δημιουργικότητα. Το ίδιο ισχύει όταν ο άνθρωπος προσπαθεί να καλυτερεύσει το βιοτικό του επίπεδο επιδιώκοντας να αποκτήσει καλύτερη οικονομική επιφάνεια. Όταν κάποιος καταφέρει να τα συνδυάσει αυτά τα δυο στοιχεία πλησιάζει κατά πολύ σε αυτό που ονομάζουμε «ευτυχισμένος άνθρωπος». Η απουσία ή η απώλεια γεννούν τα αντίθετα συναισθήματα έως ανασφάλεια, απόγνωση, συναισθηματικές διαταραχές, οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέχρι πράξεις απελπισίας, αντικοινωνικής συμπεριφοράς, κατάθλιψη ή και μέχρι αυτοκτονία. Εξαιτίας αυτών των δυο στοιχείων της ανθρώπινης ζωής, οι άνθρωποι μπορούν να κατακτήσουν κάθε έννοια ηθικής και αξιών, όταν χαθεί η λογική και το μέτρο. Είναι γνωστά τα αποτελέσματα που μπορεί να προκαλέσει η απληστία για το κέρδος, όπως καταστροφή του περιβάλλοντος, εκμετάλλευση ανθρώπινης εργασίας και δικαιωμάτων ενηλίκων και παιδιών, πόλεμοι κτλ. Όπως επίσης και ο «τυφλός» έρωτας μπορεί να φέρει υποβάθμιση της αξιοπρέπειας, του σεβασμού, της εκτίμησης και των δυο συντρόφων, εγκατάλειψη στόχων ζωής κτλ. Έρωτας και χρήμα, δυο αναπόσπαστα στοιχεία της ζωής του ανθρώπου και σ’ αυτόν έγκειται το δύσκολο έργο της αξιολόγησης και διαχείρισης τους. Ξένια Παππά, Β2 5/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

6 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»
ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Τα επίθετα του Έρωτα Ιδού μερικά από τα επίθετα που χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι Έλληνες για να περιγράψουν τον Έρωτα. 6/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

7 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»
ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ (Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟΥΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΥΣ» ΤΟΥ Δ. ΣΟΛΩΜΟΥ) Έστησ’ ο έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη, Κι η φύσις ηύρε την καλή και την γλυκιά της ώρα, Και μες στη σκια που φούντωσε και κλει δροσιές και μόσχους, Ανάκουστος κηλαϊδισμός και λιποθυμισμένος. Νερά καθάρια και γλυκά, νερά χαριτωμένα, Χύνονται μες στην άβυσσο τη μοσχοβολισμένη, Και παίρνουνε το μόσχο της, κι αφήνουν τη δροσιά τους, Κι ούλα στον ήλιο δείχνοντας τον πλούτο της πηγής τους, Τρέχουν εδώ, τρέχουν εκεί και κάνουν σαν αηδόνια. Μετά την πρώτη κινητική εικόνα (στ. 1-10) όπου κυριαρχεί η κίνηση του νερού , ο ποιητής καταλήγει σε ένα συμπέρασμα, ότι η ζωή αναβρύζει από παντού           (εξ ‘ αναβρύζει κι η ζωή σε γη, σε  ουρανό, σε κύμα). Η ομορφιά  της φύσης απλώνεται παντού: σε ουρανό, σε γη και θάλασσα. Καθετί που ανήκει στη φύση, μικρό ή μεγάλο, σπουδαίο ή ασήμαντο έχει αξία και δελεάζει τις ψυχές των πολιορκημένων. Είναι τόσο έντονη η παρουσία της ζωής, η οποία πηγάζει από παντού, λες και θέλει να πνίξει τον θάνατο, λες και η ίδια μαζί με τη φύση έχουν συνωμοτήσει με τον εχθρό για να καταφέρουν την πτώση του Μεσολογγίου. Η ομορφιά της Ανοιξιάτικης φύσης  βρίσκει την έκφρασή της ολοκληρωτικά πια στον στ. 16 ( Νύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια! ). Το μεγαλείο της φύσης είναι τέτοιο που μοιάζει μαγικό και φανταστικό, σαν να είναι εξωτικό, κάτι που μόνο η φαντασία του ανθρώπου χωράει. Η νύχτα είναι μαγική, γεμάτη θαύματα! Λουκάς Νομικός, Α3 7/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

8 8/36 ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Μουσικός – θεατρικός Έρως
Ο Έρωτας ως σύντροφος των Μουσών και των Χαρίτων αγαπά τη μουσική, το χορό, το τραγούδι και την ποίηση. Απεικονίζεται να παίζει ποικιλία οργάνων, λύρα, κιθάρα, αυλό, τύμπανο, κύμβαλα και γενικά όργανα μετα οποία οι θνητοί συνήθως εκφράζουν το πάθος, τον πόθο, την αγάπη και γενικά τα ερωτικά τους συναισθήματα. ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 8/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

9 9/16 9/36 ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 ΕΡΩΣ – ΘΕΡΟΣ [καιρός του σπείρειν…] – ΘΑΝΑΤΟΣ
ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 ΕΡΩΣ – ΘΕΡΟΣ [καιρός του σπείρειν…] – ΘΑΝΑΤΟΣ Τρεις δρόμοι οδηγούν στην απόκτηση της φρόνησης κι αυτή με την σειρά της στην ευδαιμονία, που είναι ο σκοπός κάθε όντος, σύμφωνα με τον Πλάτωνα: ο δρόμος της γνώσης, ο δρόμος του έρωτα, ο δρόμος του θανάτου. Αφόρμηση για το πρώτο έχουμε το άλλοθι του σχολείου – της εκπαίδευσης, για το δεύτερο την άνοιξη και ως εξ αυτής την κατάφαση της ζωής, ενώ για το τρίτο τη διδασκαλία του δράματος Αντιγόνη Σοφοκλέους, που πραγματοποιείται στην και για την Β’ Τάξη του Λυκείου, που είναι και η δράστις του περιοδικού μας. Ο δρόμος της γνώσης, της επιστήμης, αναχωρεί από την αμφιβολία και τον έλεγχο με νομοθέτη το λ ό γ ο και κατευθύνεται προς την ελευθερία και την ευδαιμονία. Είναι η στροφή της ψυχής προς το αιώνιο και το απόλυτο, προς το Θεό, αφού η αναζήτηση της α λ ή θ ε ι α ς είναι διαρκής οροδείκτης ανδρείας του πνεύματος. Ο δρόμος του έρωτα είναι η σύνδεση δύο προσώπων προς την απόλυτη αξία του κ α λ ο ύ, που ξεκινά από το αισθητικό κάλλος: Την προσοχήν μου κάτι που είπαν πλάγι μου διεύθυνε στου καφενείου την είσοδο. Κ’ είδα τ’ ωραίο σώμα που έμοιαζε σαν απ’ την άκρα πείρα του να το’καμε ο Έρως – πλάττοντας τα συμμετρικά του μέλη με χαρά▪ υψώνοντας γλυπτό το ανάστημα πλάττοντας με συγκίνησι το πρόσωπο κι αφήνοντας απ’ των χεριών του το άγγιγμα ένα αίσθημα στο μέτωπο, στα μάτια, και στα χείλη. [Κ.Π.Καβάφης, 1915] Η άνοδος όμως προς το αιώνιο κάλλος δε συντελείται με τα βραδυκίνητα βήματα του ελέγχου και της λογικής, αλλά με το ελαφρό κι ελεύθερο πέταγμα που δίνει στην ψυχή ο έρωτας, ο αιώνιος μεσολαβητής μεταξύ της ανθρώπινης ατέλειας και της θείας μακαριότητας: αντίκρυσες τον Έρωτα στο γλυκανάβλεμμά σου ξεχνά τη γη κι αυτός για σε τα ουράνια έχει ξεχάσει Κάθε αληθινός έρωτας είναι ο πόθος της αθανασίας – είναι ο πλατωνικός έρωτας. Είναι επίσης η θεία μανία που στέλνουν οι θεοί στους ανθρώπους για να ανεβούν με τα φτερά της φαντασίας και του αισθήματος στους πρόποδες του Ολύμπου [Φαίδρα, 244 ą]. Κι ο δρόμος του θανάτου όμως ως επιλογή, όπως μας έδειξε η ηρωίδα του Σοφοκλή, είναι ένδειξη ανδρείας και φρόνησης. Είναι η απολύτρωση από τα δεσμά της φυσικής ύπαρξης κι επάνοδος της καθαρισμένης ψυχής προς τη βάση της, κατά τον Πλάτωνα. Με αυτόν τον τρόπο, το να γνωρίζει κανείς πώς να πεθαίνει, σημαίνει να γνωρίζει πώς να ζει. Γι’ αυτό και η αυτοκτονία δεν έχει καμία αξία, αφού είναι μόνο τ έ λ ο ς και όχι τ ε λ ε ί ω σ η . Είναι φυγή από τη ζωή κι όχι αγάπη προς αυτήν κι αισιόδοξη δράση μέχρι να έλθει το αναπόφευκτο τέλος. Γι’ αυτό και οι Μεσολογγίτες που γιορτάζουν στις 10 του Απρίλη της ηρωική έξοδο του 1826 έφυγαν μ’ αυτόν τον τρόπο από τον πειρασμό και τον ίδιο το θάνατο: Έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον Ξανθόν Απρίλη, κι η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκιά της ώρα και μες στη σκιά που φούντωσε, και κλει δροσιές και μόσχους ανάκουστος κιλαϊδισμός και λιποθυμισμένος. ……………………………………… Αλαφροΐσκιωτε καλέ για πες απόψε τι’ δες▪ νύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια! …………………………………… Με χίλιες βρύσες χύνεται, με χίλιες βρύσες κραίνει, όποιος πεθαίνει σήμερα, χίλιες φορές πεθαίνει! [Δ.Σολωμός, Ελ. Πολιορκισμένοι] 9/16 9/36 (συνέχεια στη σ. 11) 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

10 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»
ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Έρως τελετουργός Σε πολλές παραστάσεις της αττικής αγγειογραφίας του 5ου π.Χ. αι. ο Έρωτας παριστάνεται να ετοιμάζεται να προσφέρει σπονδή σε βωμό (ή εκτελεί ήδη), κρατώντας οινοχόη και φιάλη. Ο βωμός κάνει προφανή τον λατρευτικό-τελετουργικό χαρακτήρα των απεικονίσεων. 10/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

11 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»
ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 ΕΡΩΣ – ΘΕΡΟΣ [καιρός του σπείρειν…] – ΘΑΝΑΤΟΣ (συνέχεια από σ. 9) Το ταξίδι στην Ελλάδα είναι μια πορεία τρικυμιώδης, με θεούς και δαίμονες, με Κύκλωπες και Τιτάνες, με Σειρήνες και Γοργόνες, με αμνούς και λύκους και με όνειρα δεμένα στο κατάρτι ή ναυαγισμένα. Σ’ αυτή τη χώρα που ο Έρωτας δοξάστηκε και τα φτερά των αγγέλων νοτίζουν απ’ τα δάκρυα του Αρχιπελάγους, ξεκινήσαμε το ταξίδι μας πλέοντες στων ποιητών τα κύματα και χορεύοντας στων μουσικών τα σήματα. ΟΣΟ ΣΤΕΡΕΥΓΟΜΑΙ [Β. Κορνάρος, Ερωτόκριτος] Α.: Νένα, μεγάλιν πείραξιν έχω στο νου μέσα Και τα τραγούδια κ’ οι σκοποί αξάφνου μ’ επλανέσα Και πεθυμώ και ραθυμώ να μάθω, να κατέχω, ποιός είναι’ αυτός που τραγουδεί κ’ έγνοια μεγάλην έχω. ………………………………………………………………………………… {Ερ.:Και πώς να σ’ αποχωριστώ και πώς να σου μακρύνω,/ και πώς να ζήσω δίχως σου στον ξορισμόν εκείνον; (Τ’ άκουσες Αρετούσα μου;)} …………………………………………………………………………………… Αρ.:Τα λόγια του τα γνωστικά κάθομαι και λογιάζω, Γραμμένα τά’χω και συχνά κλαίοντας τα διαβάζω. Κάτεχε, όσο στερεύγομαι το πράμα όπου μ’ αρέσει, τόσο πλια μες στα σωθικά σπίθες φωτιές με καίσι. Μαρίνα Ντάσιου 11/16 11/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

12 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»
Έρως φιλοσοφικός Στο «Συμπόσιο» του Πλάτωνα ο Σωκράτης λέει ότι ο Έρως είναι γιος της Πενίας (φτώχειας) και του Πόρου (επινόησης). Δεν είναι θεός, αλλά δαίμονας, που προσπαθεί να κατακτήσει τη σωματική και ψυχική αθανασία μέσω της αναπαραγωγής και των έργων ψυχής. Το θέμα της αγάπης μεταξύ Έρωτα και Ψυχής ήταν ιδιαίτερα αγαπητό κατά την ελληνιστική περίοδο. Σε πολλές απεικονίσεις οι δύο εραστές αγκαλιάζονται και φιλιούνται τρυφερά. ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 12/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

13 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»
ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 ΑΘΗΝΑ, 3 Μαΐου 1967 Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου. Νιώθω μια εφορία στην καρδιά μου, έναν απεριόριστο ενθουσιασμό. Σήμερα αισθάνομαι ότι μπορώ να κάνω τα πάντα. Τι γερά τα φτερά στην πλάτη. Πετάω! Αντίκρισα για πρώτη φορά το Χρήστο… Από την πρώτη στιγμή που τον είδα κατάλαβα ότι θα είναι ο άντρας της ζωής μου. Η καρδιά μου χτυπούσε δυνατά, οι αισθήσεις μου σε υπερωρίες. Αν και κατάφερα να ξεφύγω για λίγα λεπτά από το σπίτι, νομίζω ότι είναι η τυχερή μου μέρα. Τελικά, ό,τι έχω διαβάσει για τον έρωτα είναι αληθινό. Το αισθάνθηκα… αυτό το ανεξήγητο φυσικό και χημικό φαινόμενο σε μεταμορφώνει. Η φυλακή του βλέμματος του πατέρα εξαφανίστηκε. Είμαι ελεύθερη σαν πουλάκι μέσα στην κουζίνα και σιδερώνω όλη την μπουγάδα, αλλά έχω μια δύναμη, να σπάσω τους τοίχους, μια χαρά τρελή που αγαπώ και αγαπιέμαι. Όσοι με βλέπουν μάλλον θα νιώθουν ότι είμαι του καθεστώτος. Τόση χαρά μέσα στη χούντα, μόνο οι παραστρατιωτικοί κι εγώ. Ο πατέρας πάλι κοίταζε βλοσυρός. Νομίζει ότι κάτι κάνω με τους ρουφιάνους; Ίσως και να έχει οσμιστεί κάτι. Κι αν το ξέρει και φοβάται για το Χρήστο; Θεέ μου δεν αντέχω να τον χάσω. Δε με νοιάζει ποια τα προβλήματα της δικτατορίας. Δε με νοιάζουν οι πολιτικές και οι εξορίες και τα φακελώματα. Τον αγαπώ, τον αγαπώ απελπισμένα… Έφη Περάκη, Β2 Συνέχεια στην σ. 15 13/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

14 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»
ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Ο Έρως μεσολαβητής Οι πόθοι και οι επιθυμίες των ερωτευμένων ανθρώπων εκφράζονται ή δηλώνονται με πολλούς τρόπους: άλλοτε μ’ ένα απλό μήνυμα χαραγμένο στα γρήγορα σε θραύσμα αγγείου, σαν «ραβασάκι, σαν sms ή και άλλοτε με την αποστολή συμβολικού δώρου. Τον ρόλο του μεσολαβητή για τη μεταφορά των δώρων συνήθως αναλάμβανε ο φτερωτός θεός. Σε άλλες πάλι απεικονίσεις ο Έρως παριστάνεται να πετά πάνω από τις φιγούρες, συμμετέχοντας έτσι στην σκηνή της προσφοράς του δώρου. 14/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

15 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»
Συνέχεια από σ. 14 ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 ΑΘΗΝΑ, 3 Μαρτίου 2010 Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Μόλις ξύπνησα σήμερα το πρωί νόμιζα ότι θ’ αρχίσει άλλη μια μέρα δουλειάς και ταλαιπωρίας στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο ήταν όλα διαφορετικά. Πήγα στο γραφείο κι άκουσα για μια καινούρια πρόσληψη στη θέση βοηθού Διευθυντή. Εκνευρίστηκα στ’ αλήθεια. Ενώ διαμαρτύρονται για έλλειψη χρημάτων και κάνουν περικοπές, προσλαμβάνουν διευθυντάδες με παχυλούς μισθούς. Αφού μηρύκασα τα νεύρα και την πίκρα μου μέχρι το μεσημέρι, σκέφτηκα ότι δεν είχα γνωρίσει ακόμη το νέο βοηθό διευθυντή… Βγήκα βόλτα στους διαδρόμους του κτηρίου και τον αντικρίζω: σαν ήρωας ρομαντικού μυθιστορήματος μου φάνηκε˙ ψηλός, μελαχρινός, με γαλάζια μάτια. Ένας γοητευτικός άγγελος! Έμεινα ακίνητη για λίγη ώρα. Πρέπει να είχα χλωμιάσει ή ασπρίσει. Δεν είχα ξαναδεί κάτι παρόμοιο ζωντανά – μόνο στις ταινίες του Χόλυγουντ. Η καρδιά μου χτυπούσε δυνατά. Τα συναισθήματα και οι σκέψεις ένα κουβάρι. Ενώ μέχρι πριν από λίγο φοβόμουν ότι ο καινούριος θα κάνει απολύσεις, από την άλλη η έλξη μου γι’ αυτόν ήταν παραλυτική. Πολλές φορές είχαμε μιλήσει με τα κορίτσια για τον κεραυνοβόλο έρωτα και μου φαινόταν μια αστεία δικαιολογία για την επιπολαιότητα. Ειρωνευόμουν ακατάπαυστα και γελούσα μ’ αυτούς που πίστευαν τον σκανταλιάρη φτερωτό θεό. Πώς γίνεται να ερωτευτείς κάποιον χωρίς να γνωρίζεις το χαρακτήρα του; Είναι δυνατόν να γνωρίσεις και να αγαπήσεις κάποιον με την πρώτη ματιά; Τώρα καταλαβαίνω το λάθος μου και τη δική μου επιπολαιότητα. Ακόμη και στη σημερινή εποχή, που το χρήμα κατευθύνει τις σχέσεις και τα συναισθήματα έρχονται τελευταία και καταϊδρωμένα ο Έρωτας είναι γεγονός. Κρύβεται ίσως, αλλά σε χτυπάει πριν τον χτυπήσεις και τέλειωσες. Λαβώθηκες και πάει – αυτός ό άντρας ήταν ο ίδιος ο Έρωτας. Έφη Περάκη, Β2 15/16 15/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

16 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»
ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Έρως Νέος, ωραίος (στην ώρα του, στον καιρό της ακμής του), ακατάλυτος, αιώνιος, πότε παιγνιδιάρης και κάποτε σκεπτικός και ζηλιάρης. Σαν το θάνατο που ζηλεύει τη ζωή… Έρως τοξότης Ο Έρως, που εκφράζει την ερωτική επιθυμία και το πάθος, παριστάνεται ως φτερωτός θεός με τόξο και φαρέτρα. Εξαπολύει τα βέλη του αδιάκριτα, σε θεούς, ημίθεους, ήρωες και θνητούς. Τάρας, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 16/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

17 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»
Πεζή απόδοση του σχεδιάσματος Β’ του ποιήματος «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονυσίου Σολωμού ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί κι η μάνα το ζηλεύει. Τα μάτια η πείνα εμαύρισε∙ στα μάτια η μάνα μνέει∙ Στέκει ο Σουλιώτης ο καλός παράμερα και κλαίει: «Έρμο τουφέκι σκοτεινό, τι σ’ έχω εγώ στο χέρι; Οπού συ μού ’γινες βαρύ, κι ο Αγαρηνός το ξέρει.» Νεκρική σιγή βασιλεύει στον κάμπο του Μεσολογγίου εν μέσω πολέμου. Ένα πουλί κελαηδά χαρούμενο μέσα στην άνοιξη, ανυποψίαστο για το τι συμβαίνει στον ανθρώπινο κόσμο. Χαίρεται την άνοιξη, την ομορφιά της φύσης, τον ήλιο, τον άνεμο, τα λουλούδια που τώρα ανθίζουν κι ετοιμάζεται να κάνει την πιο φυσιολογική κίνηση. Να φάει. Έτσι, τσιμπάει ένα σπυρί από σιτάρι με το μικρό του στοματάκι για να τραφεί κι αυτό. Η μάνα που το βλέπει, το ζηλεύει. Η πείνα την λυγίζει, τα ένστικτα επιβίωσης είναι πάντα πιο ισχυρά απ’ οτιδήποτε άλλο. Η ανάγκη για να τραφεί την φέρνει σ’ αυτή την δύσκολη θέση. Ωστόσο, δεν λυπάται τον εαυτό της. Το μητρικό της ένστικτο είναι αυτό που την κυριαρχεί. Ζηλεύει όχι γιατί δεν μπορεί και δεν έχει εκείνη να φάει αλλά γιατί έχει χάσει τον φυσικό ρόλο της μητέρας-τροφού. Ζηλεύει γιατί δεν μπορεί να ταΐσει το παιδί της, γιατί δεν μπορεί να του προσφέρει τα βασικά ως μάνα. Τα μάτια της έχουν μαυρίσει απ’ την εξαντλητική πείνα. Σε αυτή την κατάσταση που βρίσκεται, ανάμεσα στον πόλεμο, την φτώχεια και την πείνα, σηκώνει το χέρι στο Θεό, με τα δάχτυλά της σταυρωμένα στα κλειστά της μάτια, ορκίζεται στα μάτια της. Το να χάσει το φως της είναι τραγικό, το να χάσει την ίδια της τη ζωή από την πείνα ακόμα περισσότερο. Εναποθέτει τις ελπίδες της στον Θεό, περιμένοντας με λαχτάρα να τη σώσει και να την βγάλει απ’ την φρίκη του πολέμου. Η εικόνα του στρατιώτη και δη του Σουλιώτη, που δεν γονατίζει εύκολα στον εχθρό, να κλαίει είναι τραγική ειρωνεία. Η εικόνα αυτή σίγουρα αποτελεί την ολική αλλοτρίωση του στρατιώτη, που είναι σύμβολο λεβεντιάς. Όταν αρχίζει βέβαια να μιλάει στον εαυτό του, δείχνει σε πόσο άσχημη κατάσταση βρίσκεται. Το τουφέκι του τώρα του είναι άχρηστο. Η πείνα τον λύγισε και οι δυνάμεις που είχε κάποτε δεν επαρκούν για να μπορέσει ακόμα και να το σηκώσει. Η πείνα κι η εξάντληση τον γονατίζουν – ποιον, τον Σουλιώτη αγωνιστή – και το χειρότερο είναι ότι ο Αγαρηνός δηλαδή ο εχθρός το ξέρει. Ο εχθρός γνωρίζει ότι βρίσκεται σε εξαθλιωμένη κατάσταση και αδυνατεί ν’ αντιδράσει. Άραγε, αυτό να ‘ναι το τέλος του ένδοξου Μεσολογγίου; Ελευθερία Χατζηθεοδωρίδου, Α3 17/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

18 18/36 ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Έρως: Αφροδίτης γιος
ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Έρως: Αφροδίτης γιος Από τα τέλη του 7ου π.χ. αι. ο Έρως θεωρείται ότι ήταν γιος της Αφροδίτης. Στο αγγείο η θεά θηλάζει το γιό της, απεικόνιση που αποτελεί το πρότυπο για τη βρεφοκρατούσα Ίσιδα και αργότερα τη Παναγιά. Τάρας, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 18/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

19 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»
Έρωτας – Θάνατος: Αίμονας - Αντιγόνη ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Τι είναι έρωτας; Γιατί ερωτευόμαστε; Ποιον ερωτευόμαστε; Πότε ερωτευόμαστε; Κεραυνοβόλος, φλογερός, τρυφερός, συντροφικός, περαστικός, αιώνιος, χωρίς ανταπόκριση, αμοιβαίος, μπορεί να χαθεί μέσα στη μονοτονία ή να ξαναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του σαν το Φοίνικα. Μπορεί όμως να χαθεί μετά από ένα θάνατο; Τι είναι θάνατος; Ο θάνατος είναι μόνο ένα βήμα στη συνεχή εξέλιξή μας. Ακριβώς τέτοιο βήμα ήταν και η γέννησή μας με τη διαφορά ότι η γέννηση είναι θάνατος για μια μορφή ύπαρξης, αλλά ο θάνατος είναι γέννηση για μια άλλη μορφή ύπαρξης. Έρωτας λοιπόν και θάνατος. Δυο έννοιες που ταυτίζονται πολλές φορές. Δυο άνθρωποι που αγαπιούνταν αληθινά και έκαναν όνειρα για τον μελλοντικό τους γάμο, που όμως δεν έγινε ποτέ γιατί τους χώρισε ο θάνατος. Ο βασιλιάς, πατέρας του Αίμονα, είχε βγάλει ένα διάταγμα το οποίο απαγόρευε στους πολίτες της Θήβας να θάψουν το νεκρό Πολυνείκη, αδερφό της Αντιγόνης. Εκείνη δείχνοντας σεβασμό μόνο στους νόμους των θεών και, λόγω της μεγάλης της αγάπης για τον αδερφό της, παραβίασε το διάταγμα και έθαψε τον αδερφό της. Τιμωρία της για αυτήν την πράξη ήταν ο θάνατος. Ο Αίμονας μεσολαβεί, για να σώσει τη μνηστή του. Ο πατέρας του όμως εξοργίζεται, δεν αλλάζει με τίποτα γνώμη και έτσι ο πληγωμένος Αίμονας φεύγει απελπισμένος. Μην μπορώντας να αντέξει τον θάνατο της αγαπημένης του τελικά αυτοκτονεί. Ακούγοντας αυτή την ιστορία, άλλοι ίσως να σκέφτεστε ότι η πράξη του Αίμονα ήταν λογική και τελικά ο θάνατος ένωσε αυτούς τους δύο ανθρώπους. Άλλοι πάλι ίσως να θεωρείτε ότι ήταν ανόητο από τη μεριά του Αίμονα να πράξει με αυτόν τον τρόπο γιατί έτσι κι αλλιώς δεν κατάφερε τίποτα καλύτερο. Πώς σκέφτονται και πώς νοιώθουν όμως αυτοί οι άνθρωποι που αποφασίζουν έπειτα από τον χαμό του αγαπημένου τους να δώσουν τέλος οι ίδιοι στη ζωή τους; Όταν ο θάνατος τους πάρει το άλλο τους μισό νιώθουν να χάνουν τη γη κάτω απ’ τα πόδια τους, νιώθουν ότι χάνουν το νόημα της ζωής τους και ότι δεν τους κρατάει τίποτα ζωντανούς. Παίρνουν λοιπόν τη δύσκολη απόφαση, αν και οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι η μοναδική λύση που τους απομένει και έτσι το αποφασίζουν με μεγάλη ευκολία, να δώσουν τέλος στη ζωή τους, να ανταμώσουν τον αγαπημένο τους στην άλλο κόσμο και να ζήσουν εκεί ευτυχισμένοι μέχρι την αιωνιότητα. Γιατί η πραγματική αγάπη είναι πάντοτε συνυφασμένη με την προσφορά, τη θυσία και την ανιδιοτέλεια. Αυτό σκέφτονται οι πραγματικά ερωτευμένοι και έχουν πάντα μέσα στην καρδιά τους. Γι’αυτό είναι πρόθυμοι να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να μη χωρίσουν ποτέ από την αγάπη τους και να ζήσουν μαζί της ευτυχισμένοι, ακόμα κι αν αυτό καμιά φορά προϋποθέτει τη στέρηση της ίδιας τους της ζωής. Μπάου Ευγενία, Β2 19/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

20 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»
Ερωτευμένος Δίας Ο Δίας ήταν ευφάνταστος. ΄Επαιρνε μορφές προκειμένου να μην καταλάβει η Ήρα τις μπερμπαντιές του. Εδώ, σε μορφή κύκνου, ελαφρώς επιθετικού, επιβάλει τη θέλησή του στη Λήδα (μαμά του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος). ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 20/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

21 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»
Μικρή ερωτική ιστορία ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 «Ψάξε μέσα σου και θα βρεις, ψάξε μέσα σου και θα βρεις… Δε γίνεται να μην μπορώ να πω αυτό που νιώθω. Δε γίνεται να μη νιώθω τίποτα! Κι αυτός ο στίχος τόσες μέρες στο μυαλό μου. Δε γίνεται!» Καθόταν σκυφτός μπροστά από ένα άδειο χαρτί, να κοιτάει το παράθυρο και να περιμένει να του μαρτυρήσει αυτό πώς νιώθει. Αυτός, ο ποιητής που πάνω του εναποθέτονται όλες οι ελπίδες της σύγχρονης ποίησης. Πράγματι δε γινόταν… Την ίδια ώρα σε κάποια άλλη γωνιά της Αθήνας μια κοπέλα ταχυδρομούσε ένα γράμμα, ένα σύννεφο πετούσε μακριά και μια ελπίδα γεννιόταν. Εκείνη σκεφτόταν πως είναι η μοναδική της ευκαιρία να τον γνωρίσει και να τον πλησιάσει κι εκείνος ότι η ποίησις είναι το καταφύγιο που φθονούμε. Ύστερα βρήκε στο γραμματοκιβώτιο ένα συστημένο γράμμα. Το άνοιξε μουντά και διάβασε: Φεύγουν ψηλά και χάνονται Οι μέρες σαν μπαλόνια. Δεν προλαβαίνεις μέσα σου Καν να τις αισθανθείς. Φεύγουν και δε σ’ αγγίζουνε Και σου γλιστρούν τα χρόνια. Σε κυνηγούσ’ η άνοιξη Μα εσύ πού να την δεις; Και τότε μπήκε φως. Συνέχισε να διαβάζει και φαντάστηκε τον εαυτό του να τρέχει στη βροχή και στο τέλος της σελίδας είδε ένα κοριτσίστικο όνομα, μια διεύθυνση και μια σημείωση. Έπιασε το χαρτί, έκλεισε το παράθυρο και άρχισε να γράφει. Μόλις την είδε από κοντά σκέφτηκε πως σ’εκείνη θα χρωστούσε πολλά η ποίηση μια μέρα και της το είπε. - «Δεν είχα άλλο τρόπο να σας πλησιάσω και να μου πείτε τη γνώμη σας για τα γραπτά μου», του είπε εκείνη. «Τα γραπτά σου είναι η τωρινή πηγή έμπνευσής μου. Δεν μπορούσα να γράψω τίποτα για πολύ καιρό. Ήταν αυτό που έψαχνα. Τελικά κι εσύ είσαι αυτό που έψαχνα. Τον ξέρεις τον στίχο Πριν απ΄ τα μάτια μου ήσουν φως, πριν απ’ τον έρωτα έρωτας». Σταμάτησε. «Κι όταν σε πήρε το φιλί γυναίκα»… Πάψε να λες πως ντρέπομαι Γι’ αυτό που με λυτρώνει. Πάψε να λες πως έφταιξα, Προτού να γεννηθώ. Αυτό μόνο κατάφερα. Εδώ το εγώ τελειώνει. Αυτό μόνο σου χάρισα Μπορώ και να χαθώ. Ένα απόγευμα σε μια παραλία γυρνάει ξαφνικά και της λέει: «Δε θέλω να ξαναγράψεις κάτι θλιμμένο. Εγώ μαζί σου νιώθω την ανείπωτη χαρά που ένιωσε ο πρώτος άνθρωπος στην πρώτη του ανάσα. Δεν μπορείς εσύ να γράφεις έτσι!». Την κοίταξε στα μάτια, ο ουρανός άλλαξε μανδύα και φόρεσε τ’ αστέρια του και οι στιγμές του κόσμου πέρασαν μπροστά του. Ο χρόνος κύλησε νερό κι εκείνη τον έβλεπε δίπλα της να δημιουργεί. Τον έβλεπε, τον άκουγε, τον ένιωθε και σκεφτόταν: «Κοίτα τον καλά, να τον χορτάσεις! Ίσως αύριο να μην υπάρχει τίποτα. Κράτησέ τον στο σώμα, στη μνήμη, στα μάτια. Αύριο δε θα υπάρχει τίποτα!» Ώσπου διάβασε την αφιέρωση στην τελευταία του συλλογή: «Στη Γυναίκα. που μ΄ έμαθε να ζω, να βηματίζω στο κενό, στα μάτια της να χάνομαι και να γελάω.» Και όλα χάθηκαν. Έμεινε μόνο το φως κι αυτός ο στίχος τόσες μέρες στο μυαλό: «Πριν απ΄ τα μάτια μου ήσουν φως, πριν απ΄ τον έρωτα έρωτας και όταν σε πήρε το φιλί γυναίκα…». Άννα Οικονόμου, B2 21/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

22 22/36 ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Η αρπαγή της Ευρώπης από το Δία
Κάτι τέτοια θυμόμαστε! Νομίζετε ότι οι Ευρωπαίοι θα «μασήσουν»; Θα πεισθούν να μειώσουν τα επιτόκια; Την αλλαγή του ονόματος της ηπείρου βλέπουμε ευκολότερη… Εσείς; ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 22/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

23 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»
«Σπύρος και Σοφία» ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 «Η Σοφία και ο Σπύρος ήταν παντρεμένοι για δύο χρόνια πριν κάνουν το πρώτο τους παιδί, την Μαρία. Με τον ερχομό της κόρης τους όμως τα έσοδα τους μειώθηκαν καθώς η Σοφία αναγκάστηκε να σταματήσει την δουλεία της ως σερβιτόρα και να φροντίζει το νεογέννητο παιδί της. Ο Σπύρος ήταν ο μόνος που δούλευε και τα χρήματα δεν ήταν αρκετά και για τους τρεις. Έτσι άρχισαν τα πρώτα προβλήματα. Άρχισαν να τσακώνονται, να καβγαδίζουν συνεχώς χωρίς να ενδιαφέρονται για το παιδί. Τα πράγματα όμως έγιναν χειρότερα όταν ο Σπύρος έχασε την θέση του ως λογιστής, λόγω περικοπών που έκανε η εταιρεία. Όντας και οι δύο άνεργοι αποφάσισαν να αναζητήσουν δουλειά σε μια βιοτεχνία υφασμάτων. Ευτυχώς βρέθηκε δουλειά και για τους δύο. Η Σοφία θα δούλευε ως ιδιαιτέρα του εργοστασιάρχη και ο Σπύρος κάτω στην παραγωγή. . Θυμόντουσαν τα πρώτα χρόνια που πρωτογνωρίστηκαν και άρχισαν να αναβιώνουν τις παλιές τους στιγμές. Κάθε Κυριακή πήγαιναν την μικρή Μαρία στην γιαγιά της, παίρνοντας μετά τους δρόμους και σαν μικρά ερωτευμένα παιδιά τρέχανε στις παραλίες ή άλλοτε πήγαιναν σινεμά. Όταν πρωτογνωρίστηκαν ήταν μόλις 18 χρονών. Ο Σπύρος γυρνώντας από την δουλεία πήγε στο εστιατόριο που δούλευε η Σοφία, έτσι και γνωρίστηκαν. Ερωτεύτηκαν. Παντρεύτηκαν μετά από 8 μήνες. Σήμερα η Σοφία γίνονταν 25χρονών. Είχε αποκτήσει μία πανέμορφη κόρη 5 ετών με τον άντρα που αγαπούσε. Ήταν τόσο ευτυχισμένη. Ήξερε ότι δεν είχαν αρκετά χρήματα αλλά της αρκούσε που είχαν όλοι την υγεία τους. Της αρκούσε που ήξερε πως την αγαπά, της αρκούσε πως τον αγαπούσε. Ο Σπύρος μπήκε μεσ’ το σπίτι με ένα τεράστιο κόκκινο κουτί. Η Σοφία χαμογέλασε. Η μικρή Μαρία της είχε μαρτυρήσει πως ο μπαμπάς της θα της έπαιρνε ένα ποδήλατο. «Ω θεέ μου, είναι υπέροχο» αποκρίθηκε ανοίγοντας το. Του είχε πει πόσο πολύ της άρεσαν τα ποδήλατα. Την έφερναν πιο κοντά στην μαγεία της φύσης, ένοιωθε πιο όμορφο τον αέρα στο πρόσωπο της, έπαιζε ευκολότερα με τον ήλιο. Τίποτα δεν θα της χάλαγε αυτή την ευτυχία. Έτσι νόμιζε δηλαδή. Η μικρή Μαρία, έβγαλε μια κραυγή και έπεσε αναίσθητη στο πάτωμα. Ο γιατρός είπε πως έπρεπε να κάνει επέμβαση ανοιχτής καρδίας αλλιώς η μικρή θα πέθαινε. Δεν είχαν τα χρήματα, η Σοφία δεν άντεχε στην σκέψη ότι η κόρη της μπορεί και να πέθαινε. Άρχισε να δουλεύει περισσότερο και ένιωθε άβολα με το αφεντικό της ο οποίος άρχισε να την πλησιάζει όλο και περισσότερο και ας γνώριζε πως ήταν παντρεμένη. Μια μέρα της ζήτησε να χωρίσει τον Σπύρο και να έρθει να ζήσει μαζί του, σε αντάλλαγμα θα έσωζε την κόρη της, δίνοντας τα χρήματα για την εγχείρηση της. Παράλληλα με όλα αυτά ο Σπύρος άρχιζε να πίνει. Γινόταν όλο και πιο απόμακρος. Δεν πήγαινε στην δουλειά, αλλά σε μπαρ όπου μεθοκοπούσε, ελπίζοντας πως μια μέρα που θα γυρνούσε στο σπίτι όλα θα ήταν όπως παλιά. Η Σοφία δεν άντεχε άλλο. « Ναι. Θα σε παντρευτώ» είπε στο αφεντικό της μετά από λίγες μέρες. Ο δικηγόρος του ανέλαβε το διαζύγιο της και οι καλύτεροι γιατροί την κόρη της. Η μικρή Μαρία έγινε καλά. Αν και χαρούμενη όμως η Σοφία δεν μπορούσε να ξεχάσει τον Σπύρο ο οποίος αφού απολύθηκε από το εργοστάσιο πήγε στην Αμερική για να βρει δουλειά. Κανείς δεν τον ξαναείδε. Λέγετε πως το καράβι με το οποίο πήγε βυθίστηκε, αλλά ποτέ δεν θα μάθουμε τι πραγματικά έγινε. Τελικά μετά από 3 χρόνια ύστερα από την εγχείρηση της μικρής Μαρίας η Σοφία πήρε ένα κουτί ασπιρίνες και αυτοκτόνησε. Δεν άντεξε. Δεν άντεξε μακριά από εκείνον. Δεν άντεξε χωρίς τον έρωτα. Επέλεξε τον θάνατο και προτίμησε να τον περιμένει εκεί. Μήτρου Δήμητρα, B2 23/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

24 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»
Έρως αγοραίος Στην αρχαία Αθήνα οι κοινωνικοί ρόλοι ξεκάθαροι και οι άνθρωποι καθόλου ενοχικοί. Η Αφροδίτη που καλλιτέχνησε ο Πραξιτέλης ήταν η Φρύνη αυτοπροσώπως – η διάσημη εταίρα και σύντροφος του καλλιτέχνη, θεραπαινίδα του αγοραίου έρωτα, με σωματικά προσόντα, με δεξιότητες στις τέχνες και υψηλή μόρφωση. Ποια θα ήθελε να είναι απλή σύζυγος στην κλασική αρχαιότητα; ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 24/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

25 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»
ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 «Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ 2010» «Δουλευτάδες και οι δυο ποιόνε έχουμε ανάγκη;» είπε τώρα η Ρήνη ανάμεσα στα δάκρυά της, «και σε ένα καλύβι, με την αγάπη μας, θα ξαλλάζαμε τη ζωή μας και για όλο το βιός του κόσμου;» Αυτά ήταν τα απεγνωσμένα λόγια της Ρήνης, όταν προσπαθούσε με κάθε μέσο να προστατεύσει την πολύτιμη αγάπη της …Αγνότητα, ανιδιοτέλεια, ρομαντισμός, πάθος, είναι κάποια από τα συστατικά του αληθινού έρωτα, που μανίζει τις ψυχές των ανθρώπων, που εγκωμιάστηκε και λατρεύτηκε όσο καμία άλλη αξία στον κόσμο, και ακόμα τον αναζητούμε στον ήλιο, που περήφανα λάμπει με τις ακτίνες τις αισιοδοξίας, στα χρώματα, σε ένα χαμόγελο, στην τέχνη, στην ποίηση… Ο έρωτας δεν έχει ταίρι, καταστρέφει, δαιμονίζει, παίζει με τις σκιές και τις ψυχές των ανθρώπων και λίγοι είναι οι εκλεκτοί που γεύονται την απίστευτη γλυκιά του δύναμη… Έρωτας 2010: ο μύθος παραμένει, αλλά οι κοινωνίες μεταλλάσσονται και επιδιώκουν την μετάλλευσή του για την αποκόμιση κερδών, μέσα από παραστάσεις που προωθούν την φιληδονία στο πιο έσχατο σημείο της. Ο σεξισμός, ξεκινώντας από τις ταινίες και φτάνοντας στα πονηρά διαφημιστικά σποτάκια, που προσπαθούν με θελκτικές φιγούρες να δημιουργήσουν φαντασιώσεις και πελατεία, καταφέρνει τελικά να «σκοτώσει» την αξία του έρωτα. Η μαγεία του χάνεται μέσα σε φτηνές αναπαραστάσεις ψεύτικου πάθους και άκρατης σεξουαλικότητας, ενώ οι νέες αναδυόμενες μηχανές του κέρδους τελικά κατακτούν τον πρωταρχικό ρόλο… Και κάπου εκεί ανάμεσα στον πόλεμο του έρωτα και του κέρδους, με το δεύτερο να έχει το προβάδισμα, υπάρχει και η τιμή, η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Στο έργο του Θεοτόκη, η ηρωίδα επιλέγει την τιμή της και θυσιάζει τον έρωτα, δικαιολογημένα, γιατί τα χρήματα και η φιλαργυρία του Αντρέα τον αλλοίωσαν, τον κατέστρεψαν. Στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα τα χρήματα συνεχίζουν να καταρρίπτουν αξίες, και μια από αυτές είναι και η αξιοπρέπεια, δηλαδή η αγάπη που έχει ο άνθρωπος στον εαυτό του, στις αξίες του, σε αυτά τα «ρημαδοόνειρα» που προσπαθεί επί ματαίω να πραγματοποιήσει. Ένα «γιατί» πρέπει να πνίγει τις καρδιές όλων όσων παράτησαν αυτά τα «αστεία», παιδικά ονειράκια, που όμως κρατούσαν τον έρωτα ζωντανό… τον έρωτα για ζωή, για ελευθερία, για ειρήνη, για αλήθεια. Ο άνθρωπος είναι τα όνειρά του και όχι τα χάρτινα, παχυλά, απρόσωπα κέρδη και οι «ψευδοέρωτες» της πεντάρας... Το κυνήγι της ζωής, η θαλπωρή που βρίσκεται σε μια αγκαλιά και σε μια λέξη, ο ρομαντισμός και οι αξίες που μαθαίνεις όταν είσαι μικρός ,και που η συνείδηση σου είναι αποδεσμευμένη από καθετί πονηρό και «σάπιο», όλα αυτά είναι ο έρωτας. ΚΥΝΗΓΑ τη ζωή, τον έρωτα, πίστευε στον εαυτό σου, κράτα την αξιοπρέπεια σου, γιατί αν ξεκινήσεις από το λάθος δρόμο, τότε θα έρθει η στιγμή που κι εσύ με δάκρυα στα μάτια, και σαν η ψυχή σου «ξαστοχά τον εαυτό της», από το στόμα σου θα βγαίνει το παράπονο του Αντρέα: «Ανάθεμά τα τα τάλαρα… Πάει η ευτυχία μου!» Φαίη Παππά, Β2 25/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

26 26/36 ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Έρως μεταξύ θεών
ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Έρως μεταξύ θεών Η Αφροδίτη κλαίει γοερά στη νεκρική κλίνη του Άδωνη. Τέτοιοι άντρες δεν ξαναγιεννιούνται! Ευτυχώς υπάρχει κι ο Άρης. 26/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

27 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»
ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΑΣ  Έρωτας. Είναι κάτι που το βιώνουν όλα τα έμψυχα όντα του πλανήτη μας και αυτό που παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη ζωή και την ευτυχία-πληρότητα των ανθρώπων. Κάθε ένας όμως ερμηνεύει διαφορετικά την έννοια του έρωτα, σύμφωνα με τη δική του κρίση ή και συναισθηματική κατάσταση. Πώς άραγε να φαντάζει ο έρωτας μέσα από τον ψυχικό κόσμο του εθνικού ποιητή της Ελλάδας, Διονύσιο Σολωμό; Ο Έρωτας είναι ένα δυνατό συναίσθημα που σε κατακλύζει. Αν και είναι αντίθετες έννοιες, γι' αυτό και αντικρουόμενες, ο έρωτας σχετίζεται με το θάνατο. Η σκέψη του θανάτου σε κυριεύει. Σε κάνει να αναρωτιέσαι. Είναι κάτι άγνωστο, που σκέφτεσαι διαρκώς και σε ακολουθεί μια ζωή. Όταν ζήσεις το θάνατο στη ζωή σου, σε σημαδεύει. Το ίδιο συμβαίνει με τον έρωτα. Ο ίδιος ο Σολωμός αναζητά τον έρωτα μέσα στα έργα του. ¨Τη χαμένη αγάπη¨. Ταυτίζει τη γυναικεία φύση με την τελειότητα. Σέβεται τη γυναίκα και θεωρεί πώς οι άντρες μπορούν να μάθουν από αυτές, κι εκείνες από τους άνδρες. Άλλες φορές ο έρωτας είναι ιδανικός, ενώ άλλες φορές δεν είναι τόσο εύκολος. Ψάχνουμε να βρούμε το ταίρι μας κι εκεί που το και γνωρίζουμε ότι είναι νεκρό απλά γιατί αρνούμαστε να το δεχτούμε. Γινόμαστε ράκος και παρ’ όλα αυτά συνεχίζουμε να παλεύουμε, να ελπίζουμε και να ονειρευόμαστε. Ο σωματικός θάνατος δεν σημαίνει πως έχασες τον έρωτά σου. Υπάρχει μετά θάνατον ζωή και πιθανόν να ξανασμίξετε. Το μυαλό δεν πρέπει να ξεχάσει. ο έρωτας είναι ένας διαρκείς πειρασμός στις ζωές μας. Θα πρέπει να επιλέξουμε. Τον έρωτα ή την ηθική, την καριέρα, την κοινωνία. Όσο μακρινός κι αν φαντάζει ο Σολωμός από την εποχή μας , είναι τόσο σύγχρονα και αληθινά αυτά που λέει που μας αγγίζουν, μας ταυτίζουν και μας διδάσκουν ακόμα. Μπάρκα Δήμητρα, Β΄2 27/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

28 28/36 ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Έρως παράλογος
«Να σκάσει, να πεθάνει, να λιώσει όπως μ’ έλιωσε ο έρωτάς του κι εμένα». Οι νεαρές ερωτοχτυπημένες που δεν έβρισκαν ανταπόκριση στο πάθος τους καταριόταν και προέβαιναν στη δημιουργία ‘’καταδέσμων’’. Οι Αρές ζωγραφίζονταν ή γίνονταν ανάγλυφες πάνω σε μεταλλικές - συνήθως – επιφάνειες ώστε να δεθεί, να σιγουρευτεί το πιάσιμο της κατάρας. Βουντού στην αρχαία αγορά. ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 28/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

29 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»
ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Η ΑΠΟΣΤΟΜΟΤΙΚΗ ΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΣΤΟΝ ΚΡΕΟΝΤΑ : «ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΣΩ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΑΩ» Η υπόθεση της τραγωδίας ξεκινάει με την μάχη μεταξύ δυο αδερφών του Πολυνείκη και του Ετεοκλή που άνηκαν στη γενιά των Λαβδακιδών. Τα δυο αυτά αδέρφια μονομαχώντας αλληλοσκοτώθηκαν μπροστά στα τείχη της Θήβας. Εκεί βρέθηκε ο Κρέοντας, θείος αυτών των δύο αδερφών και ως βασιλιάς έδωσε διαταγή να ταφεί μόνο ο Ετεοκλής με τιμές, ενώ το σώμα του Πολυνείκη να μείνει άταφο γιατί θέλησε να προδώσει την πατρίδα του. Και όποιος παραβεί τη διαταγή και τον θάψει να ταφεί ζωντανός. Μα ένας άγραφος θείος νόμος έλεγε πως ήταν μεγάλο αμάρτημα να μένουν άταφοι οι νεκροί. Τότε εμφανίζεται η Αντιγόνη η μια από τις αδερφές τους όπου υπακούει αυτόν τον θείο νόμο και με αποφασιστικότητα και παραβαίνοντας τις εντολές του Κρέοντα καταφέρνει να θάψει το σώμα του αδερφού της δείχνοντας έτσι στον Κρέοντα πως με αυτόν τον τρόπο κέρδισε την δόξα και την τιμή. Αφού ο Κρέοντας αντιλαμβάνεται τι έχει γίνει δίνει εντολή να φέρουν την Αντιγόνη. Ακολουθεί μια σύγκρουση μεταξύ αυτών των προσώπων που ο καθένας εκπροσωπεί τον δικό του κόσμο∙ η Αντιγόνη αναφέρει την φράση «ούτοι συνέχθειν αλλά συμφιλείν έφυν» δηλαδή «δεν γεννήθηκε για να μοιράζεται το μίσος αλλά την αγάπη». Αυτός είναι και ο πιο φημισμένος στίχος του δράματος. Η αρνητική στάση της Αντιγόνης στο μίσος και η κατάφασή της απέναντι στην αγάπη αναφέρονται άμεσα στον Πολυνείκη. Μ’ αυτή τη δήλωση εκφράζεται η φύση της ηρωίδας δηλαδή δείχνει σκληρή και δεν λυγίζει στις συμφορές. Η χρήση αυτή των ρημάτων «συμφιλείν» και «συνέχθειν» προβάλλουν το χαρακτηριστικότερο στοιχείο της προσωπικότητας της Αντιγόνης. Τα συναισθήματά της και η συμπεριφορά της εδώ καθορίζονται από κοινούς αδελφικούς δεσμούς και με τους δυο (συμφιλείν) και (συνέχθειν). Θεωρεί πως αυτό που έκανε ήταν σωστό και πως οι θεοί θα την κρίνουν και όχι ο Κρέοντας. Γι’ αυτό και συνέχεια τον κοντράρει και τον φέρνει σε δύσκολη θέση, όπως προβλέπουν οι εντολές του, θέλοντας η ίδια να σώσει την αδερφή της Ισμήνη και όχι τον εαυτό της. Η Αντιγόνη εδώ λειτουργεί ως παράδειγμα υπομονής, στοργής, αδελφικής αγάπης και υπακοής στους θείους νόμους. Ιφιγένεια Παπαδοπούλου, Β΄2 29/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

30 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»
ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Έρως αναμενόμενος Νάτος κι αυτός!!! Νέος παρηγορεί νεαρά, που παραπονιέται ότι την παραμελεί. Η αγάπη σε τρυφερές στιγμές, λιγότερο λάγνες, πάντως ο νέος γυμνός και η κόρη ενδεδυμένη. Μήπως αυτά τα έργα τα παράγγελναν από τα εργαστήρια γυναίκες; 30/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

31 ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Όταν η αγάπη γίνεται Αθλητισμός… και κερδίζει διάκριση… Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές μας για τις διακρίσεις τους. Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (Βόλευ) Πετοσφαίρισης Νεανίδων Την Κυριακή 21 Μαρτίου 2010 οι μαθήτριες του σχολείου μας Άννα Στετσόβσκα (Γ4), Τζούλια Κατόλικ (Γ4), Σιμπέλα Ρασίμη (Γ4), Δήμητρα Συμεωνίδη(Γ1) και Αναστασία Παπαπάνου (Α4) κατέκτησαν με την ομάδα τους (τον Πανελλήνιο) την Πρώτη θέση (Α΄). Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τζούντο Νέων Ανδρών–Νέων Γυναικών (Ηλιούπολη, Σάββατο 20 Μαρτίου 2010) Γεωργία Μουρλά (Α4) στη κατηγορία -52 Kg κατέκτησε τη 2η θέση Ευαγγελία Ευκαρπίδη (Γ4) στη κατηγορία -57 Kg κατέκτησε τη 2η θέση Ειρήνη Τορτορέλη (Β4) στη κατηγορία -63 Kg κατέκτησε τη 3η θέση Αλέξιος Ηλιάδης (Γ4) στη κατηγορία -66 Kg κατέκτησε τη 3η θέση Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τζούντο Ανδρών–Γυναικών (Καλύβια, Σάββατο 20 Μαρτίου 2010) Ευαγγελία Ευκαρπίδη (Γ4) στη κατηγορία -57 Kg κατέκτησε τη 1η θέση Κατερίνα Γεωργομήτρου (Β4) στη κατηγορία -70 Kg κατέκτησε τη 2η θέση Μαρία Ζερτίδου (Β4) στη κατηγορία -70 Kg κατέκτησε τη 5η θέση Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σάμπο στις στη Βουλγαρία η Ευαγγελία Ευκαρπίδη (Γ4) στη κατηγορία -60kg κατέκτησε τη 3η θέση. Οι μαθητές –αθλητές Αλέξιος Ηλιάδης, Μαρία Ζερτίδου και Ευαγγελία Ευκαρπίδη θα εκπροσωπήσουν την Εθνική Ομάδα Ελλάδος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΣΑΜΠΟ, που θα διεξαχθεί στη Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής στις 16, 17 και 18 Απριλίου 2010. 31/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

32 ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Όταν η αγάπη γίνεται συμπαράσταση… και ωθεί σε εθελοντική δράση… Επίσκεψη ανθρωπιάς και ευαισθησίας Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010, το 3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ» με ομάδα 49 μαθητών και συνοδούς καθηγήτριες τις κ. ΝΑΖΙΡΗ ΠΑΝΩΡΑΙΑ και ΛΕΛΗ ΑΘΗΝΑ επισκέφθηκαν το Ίδρυμα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Μ. ΚΟΚΚΟΡΗ» που βρίσκεται στη Γλυφάδα. Το Ίδρυμα περιθάλπτει κοπέλες με νοητική υστέρηση ή με σύνδρομο Down και είναι επανδρωμένο με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες, για τη φροντίδα, την εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση ικανού αριθμού κοριτσιών διαφορετικής ηλικίας, σε ένα αξιοπρεπές και καθαρό περιβάλλον. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από τις ερωτήσεις που υπέβαλαν στην προΐσταμένη του Ιδρύματος κ. Κουτετή Αναστασία έδειξαν τον προβληματισμό τους, τη συγκίνηση και το ενδιαφέρον τους γι’ αυτά τα παιδιά. Συνεπώς παιδεία είναι και η γνωριμία με ιδρύματα κοινωνικού χαρακτήρα στα οποία απαλύνεται ο ανθρώπινος πόνος, και στα οποία οι γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες μπορούν να εμπιστευτούν τη ζωή και την εξέλιξη των παιδιών τους. Αγάπη για το Περιβάλλον Τη Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010, 54 μαθητές του 3ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ» και 22 μαθητές του Lycée Professionnel Jean Perrin Longjumeau από της Γαλλία, που συνεργάζονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Terres brûlées...et après?» ανέβηκαν μαζί στις καμένες πλαγιές της Πεντέλης, στον Κοκκιναρά και στο Καραούλι, και φύτεξαν μικρά δενδύλλια και άλλα φυτάρια. Την δράση οργάνωσε η Περιβαλλοντική ομάδα του ελληνικού σχολείου με τη συνεργασία του Δημάρχου Πεντέλης και Προέδρου του ΣΠΑΠ κ. Δ. Καψάλη-Στεργίου και της κ. Μαλισόβα της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής. Συμμετείχαν οι καθηγητές κ. Z.F. Robert, κ. P. Palix, κ. A. Papatheodorou του γαλλικού σχολείου και οι Κ. Ταλιαδούρος, Κ. Φυσάκη, Μ. Πάττα, Ν. Σταματόπουλος και Στ. Σούμπαση του 3ου ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας «Μίλτος Κουντουράς». Για όλους τους συμμετέχοντες η συνύπαρξη 2 αδελφοποιημένων σχολείων στη καμένη γη της Πεντέλης και η κοινή προσπάθεια της δενδροφύτευσης δεν είναι μόνο απόδειξη φιλίας, ειρήνης και αλληλεγγύης, αλλά και περιβαλλοντικής ευαισθησίας και δέσμευσης προσωπικής ότι η προστασία του δάσους είναι ευθύνη του καθενός ξεχωριστά και όλων μαζί. Είναι η έμπρακτη απόδειξη αγάπης για το Περιβάλλον και τον Άνθρωπο. 32/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

33 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»
ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων (στο πλαίσιο των οποίων υλοποιείται και η επανέκδοση του περιοδικού μας) Κατά το σχολικό έτος εγκρίθηκαν και εκπονούνται στο σχολείο τα εξής προγράμματα: Α’ Προγράμματα Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων: 1. «Θεατρικό εργαστήρι» Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Φρυδά Ευαγγελία ΠΕ6 – Λοντόρφος Ιωάννης ΠΕ12 2. «Επανέκδοση του σχολικού περιοδικού Pig-asos» Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Ντάσιου Μαρίνα ΠΕ2 – Ναζίρη Πανωραία ΠΕ2 3. «Η πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας μετά το σεισμό του Εικαστική προσέγγιση» Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Λοντόρφος Ιωάννης ΠΕ12 Β’ Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: 1. «Καμένα δάση, καμένη γη, η επόμενη μέρα » Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Φυσάκη Αικατερίνη ΠΕ19 – Ταλιαδούρος Κων/νος ΠΕ14 2. «Κηφισός: το ποτάμι μας » Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Φυσάκη Αικατερίνη ΠΕ19 – Σούμπαση Σταυρούλα ΠΕ6 3. «Το ταξίδι του νερού από το βουνό στη θάλασσα» Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Πάττα Μαρία ΠΕ4 – Σταματόπουλος Νικόλαος ΠΕ4 4. «Ανακύκλωση» Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Ιωαννίδου Βασιλική ΠΕ4 – Τασούλα Βασιλική ΠΕ4 Γ’ Προγράμματα Αγωγής Υγείας: 1. «Η αιμοδοσία σήμερα» Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Μπερναλής Θεοδόσιος ΠΕ10 – Λεονταρίτου Αικατερίνη ΠΕ9 2. «Σχολικός εκφοβισμός (bullying)» Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Σούμπαση Σταυρούλα ΠΕ6– Φρυδά Ευαγγελία ΠΕ6 Δ. Προγράμματα eTwinning: 1. « Sustainable Sea» Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Φυσάκη Αικατερίνη ΠΕ19 - Σούμπαση Σταυριάνα ΠΕ6 2. « Terres brûlées… et après» Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Φυσάκη Αικατερίνη ΠΕ19 - Ταλιαδούρος Κωνσταντίνος ΠΕ14 - Σούμπαση Σταυριάνα ΠΕ6 Ε. Πρόγραμμα Comenius «The Voice of Teen – A European Magazine to communicate and understand using new media» 2ο έτος υλοποίησης Υπεύθυνη: Φυσάκη Αικατερίνη ΠΕ19. ΣΤ. Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας «Συμμετέχω ενεργά στο Σχεδιασμό της Σταδιοδρομίας μου» Υπεύθυνη υλοποίησης: Ευγενία Λατσώνα ΠΕ11 Yπεύθυνη για τα ανωτέρω προγράμματα του σχολείου μας την σχολική χρονιά (έγκριση αρ. πρωτ / ) είναι η κ. Φυσάκη Αικατερίνη κλάδου ΠΕ19-Πληροφορικής με βαθμό Α’. 33/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

34 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»
Έρως δωρητής Ο Έρωτας χαρίζει σε κάποιο θύμα του έναν λαγό, συνηθισμένο ερωτικό δώρο της εποχής, αφού συμβόλιζε τη σβελτάδα και την ευκαρπία. Άλλα ερωτικά δώρα είναι ο πετεινός, τα χρήματα, τα λάδια και τα αρώματα, τα υφάσματα, τα ζάρια (πεσσοί)… ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Έρως της ποίησης Για πρώτη φορά στην ιστορία της ποίησης στον κόσμο, οι λυρικοί δημιουργοί της Ιωνίας και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου κατά-γράφουν το α τ ο μ ι κ ό συναίσθημα με παρρησία μάλιστα. Εδώ η Σαπφώ σχολιάζει το πάθος μιας μαθήτριάς της για έναν νεαρότερο άντρα. 34/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

35 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»
Επί του πιεστηρίου… ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 35/36 Συντακτική Επιτροπή Υπεύθυνες ‘Υλης οι καθηγήτριες: Μαρίνα Ντάσιου -  Πανωραία Ναζίρη Τεχνική Στήριξη: Κατερίνα Φυσάκη 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»

36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»
Εν κατακλείδι… Διαλέξαμε θέματα που ακουμπούν την καθημερινότητά μας. Γίναμε διακινητές απόψεων, εκφράσαμε τη γνώμη μας και επικοινωνούμε μαζί σας με σύγχρονους τρόπους. Ψηλαφίσαμε προβλήματα που στέκουν απέναντί μας, νυν και αεί. Και επειδή τα πάντα ρει, η Γη γυρίζει και οι εποχές διαδέχονται η μια την άλλη, τί καλύτερο από το να προϋπαντήσουμε την Άνοιξη με θέματα για τον Έρωτα. Οφείλουμε, όλης της γης οι άνθρωποι, στον γιο της Αφροδίτης, που ένωσε τη Γαία και το Χάος, τη δημιουργία της Δημοκρατίας. Για έναν έρωτα –όμοιο- άλλαξε το πολίτευμα στην αρχαία Αθήνα και η Ρώμη κατέκτησε όλη τη Μεσόγειο, αφού είχε χαρεί τον έρωτά της η Κλεοπάτρα για το Μάρκο Αντώνιο, αυτή, η σύντροφος του Ιουλίου Καίσαρα!! Μην ξεχάσουμε και την Ελένη της Σπάρτης που έγινε Ελένη της Τροίας. Ωραία (στην ώρα της) αφορμή για έναν πόλεμο. Καλή ανάγνωση… Καλό Πάσχα! ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Κι ένας Έρως αναγεννησιακός θα μπορούσε να λείπει; Psyche et l’Amour Baron Francois Gerard (` ) Louvre, Paris 36/36 3Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ»


Κατέβασμα ppt "Http://pigasos3lyk.blogspot.com eDitorial 2 ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 2η έκδοση ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 3ου ΓΕΛ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ» ΜΑΡΤΙΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google