Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι Γερμανοί κατακτούν την Ελλάδα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι Γερμανοί κατακτούν την Ελλάδα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι Γερμανοί κατακτούν την Ελλάδα
ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΤΟΥ 1941 Οι Γερμανοί κατακτούν την Ελλάδα Στις 6 Απριλίου ο γερμανικός στρατός του Χίτλερ επιτίθεται στην Ελλάδα από τα Γιουγκοσλαβικά και Βουλγαρικά σύνορα, μιας και ο Ιταλικός στρατός του Μπενίτο Μουσολίνι δεν μπόρεσε να κατακτήσει την Ελλάδα με την οποία βρισκόταν σε πόλεμο από τις 28 Οκτωβρίου

2 Στις 6 Απριλίου 1941, στις 5.15 πμ ο Χίτλερ εξαπέλυσε εναντίον της Πατρίδας μας 24 επίλεκτες μεραρχίες υπό τον Στρατάρχη Φον Λιστ σε εφαρμογή του σχεδίου «Μαρίτα». Το λιμάνι του Πειραιά βομβαρδίζεται με σφοδρότητα από τα Στούκας. Στο Βερολίνο, πληροφορούσαν τον Έλληνα πρέσβη ότι ο γερμανικός στρατός εισέρχεται στην Ελλάδα για να εκδιώξει τους Βρετανούς. Ο πρωθυπουργός Κορυζής απάντησε το δεύτερο μεγάλο ΌΧΙ.

3 Αρχή της κατοχής του1941 Το πρωί της Κυριακής του Θωμά, 27 Απριλίου 1941, η Αθήνα ξυπνούσε τρομαγμένη. Όλη τη νύχτα την ανατάραζαν υπόκωφοι κρότοι από εκρήξεις αποθηκών πυρομαχικών, που –για να μην πέσουν στα χέρια των Γερμανών– καίγονταν στα προάστια της Αθήνας και του Πειραιά. Από νωρίς το πρωί, γερμανικά αεροπορικά σμήνη πετούσαν επιδεικτικά σε χαμηλό ύψος πάνω από την ελληνική πρωτεύουσα και τις γειτονικές περιοχές. Κλεισμένοι στα σπίτια τους οι Αθηναίοι περίμεναν με αγωνία και ανησυχία την είσοδο των κατακτητών. Άσχημα συναισθήματα τους έπνιγαν και τους γέμιζαν συγκίνηση. Μέσα από τα σπίτια τους, με κλειστά τα παράθυρα, παρακολουθούσαν τις εξελίξεις, που μετέδιδε το ελεύθερο ακόμη ραδιόφωνο.

4 Σκηνές από την κατοχή

5 Κωνσταντίνος Κουκίδης, ο Έλληνας φρουρός της Σημαίας στην Ακρόπολη.
«Η παράδοση διέσωσε ότι την 27ην Απριλίου 1941, ο Έλληνας φρουρός της Σημαίας στην Ακρόπολη, με την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, για να μην την παραδώσει, τυλίχθηκε με αυτήν και ρίχθηκε στο κενό από ύψος 200 μέτρων. Ο αυτόχειρας ήταν ο στρατιώτης Κωνσταντίνος Κουκίδης.»

6 Ο Κώστας Κουκίδης, Έλληνας στρατιώτης, φύλαγε τη γαλανόλευκη ελληνική σημαία στην Ακρόπολη, στην Αθήνα, όταν μια ομάδα από ναζί τον πλησίασε. Κρατούσαν τη σβάστικα στα χέρια τους. "Κατέβασε τη σημαία", του είπαν, "και ανέβασε τη δική μας". Ο Κώστας δεν ήξερε τη γλώσσα τους μα κατάλαβε. Έσφιξε τα δόντια του, έλυσε το σκοινί και αργά άρχισε να κατεβάζει τη γαλανόλευκη. Αμίλητος... Ύστερα κοντοστάθηκε για μια στιγμή, κάρφωσε τα μάτια στον Γερμανό επικεφαλή και απότομα μ' ένα σάλτο βρέθηκε στον διπλανό βράχο, τυλίχτηκε με τη σημαία και ρίχτηκε στο κενό. Διακόσια μέτρα βάθος.

7 Πάντως, αργότερα ο Γερμανός στρατηγός Φον Στούμε έδωσε διαταγή και στις 3 το μεσημέρι της ίδιας μέρας, της πρώτης μέρας της Κατοχής, υψώθηκε στην Ακρόπολη και το Δημαρχείο και η ελληνική σημαία, δίπλα από τη γερμανική. Η σβάστικα, ως αδιαμφισβήτητο σύμβολο της γερμανικής κατοχής, υψώθηκε και στον κεντρικό ιστό των Παλαιών Ανακτόρων, όπου ύστερα από λίγες μέρες, όταν θα σχηματισθεί η κυβέρνηση Τσολάκογλου, θα αντικατασταθεί από τη γαλανόλευκη.

8 ΤΕΛΟΣ OΜΑΔΑ 1 : Ποντικοπούλου Μυρσίνη Τόλια Πία Τσαγκρινού Βίλυ
Ποντικοπούλου Μυρσίνη Τόλια Πία Τσαγκρινού Βίλυ Τσαλίκη Ελισάβετ Χαριτωνίδη Λήδα Χούντα Βιβή


Κατέβασμα ppt "Οι Γερμανοί κατακτούν την Ελλάδα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google