Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τεχνολογία στην Παγκόσμια Εκπαίδευση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τεχνολογία στην Παγκόσμια Εκπαίδευση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τεχνολογία στην Παγκόσμια Εκπαίδευση
Techno Kids

2 Τεχνολογία στην εκπαίδευση
Συνέπεια των τεχνολογικών αλλαγών είναι η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος σκέφτεται και πράττει. Όλο και περισσότερο παρατηρούμε την μεγάλη επιρροή που ασκούν οι νέες τεχνολογίες στον τομέα της εκπαίδευσης. Ο εκπαιδευτικός πρέπει να είναι ενήμερος γι' αυτά τα μοναδικά παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες πριν αποφασίσει να τις χρησιμοποιήσει ,και να μην καταλήξει σ' αυτές μόνο εξαιτίας της άμετρης αγάπης για την τεχνολογία ή απλώς επειδή σήμερα η τεχνολογία έχει μπει στην ζωή μας.

3 Πραγματικά όμως στον τομέα αυτό, η τεχνολογία έχει πολλά να προσφέρει προς όφελος και των μαθητών και των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας. Πριν από λίγο διάστημα κυριαρχούσε η δάσκαλο-κεντρική αντίληψη για το σχολείο. Ο δάσκαλος ήταν αυτός που "ήξερε" και οι μαθητές αυτοί που πρέπει να "μάθουν". Τώρα όμως, σύμφωνα με τις νέες αλλαγές, βάση πρέπει να δοθεί όχι απλά στην χρήση, αλλά στην σωστή χρήση του υπολογιστή για να έχει πραγματική διδακτική αξία. Οι καθηγητές θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και να σταματήσουν να ελέγχουν την ροή των πληροφοριών όπως κάνουν τώρα, γιατί έτσι και θα μπλοκάρουν την δύναμη των υπολογιστών και οι ίδιοι θα μείνουν εγκλωβισμένοι στο σημερινό ανεπαρκές σύστημα.

4 Τεχνολογία στην Αμερική
Η Αμερική είναι ανεπτυγμένη τεχνολογικά, στο μεγαλύτερο ποσοστό της, παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποιες πολιτείες της όπως: Όρεγκον, Αριζόνα, Κάνσας, Νότια Ντακότα, Νεμπράσκα , που η τεχνολογία προς το παρόν δεν έχει ακμάσει. Αυτές οι πολιτείες είναι κυρίως αγροτικές και γεωργικές.

5 Εκπαίδευση στην Αμερική
Η εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες παρέχεται κυρίως από τον δημόσιο τομέα, είναι καθολικά διαθέσιμη και ποικιλόμορφη, δηλαδή οι ηλικίες για την υποχρεωτική εκπαίδευση ποικίλλουν από το κράτος και ανά πολιτεία, όμως τα περισσότερα παιδία εισέρχονται στο σύστημα στην ηλικία των 5-6 ετών. Στα περισσότερα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία η εκπαίδευση χωρίζεται σε 3 επίπεδα(δημοτικό,γυμνάσιο,λύκειο).

6 Χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση στην Αμερική
Το πρόγραμμα OpenCourseWare του πανεπιστημίου Τufts είναι μέρος ενός νέου εκπαιδευτικού κινήματος που παρέχει δωρεάν πρόσβαση στο περιεχόμενο των μαθημάτων σε απευθείας σύνδεση για όλους. Το 2011 ένας δάσκαλος από την Ατλάντα, έγινε διάσημος για το γεγονός ότι πρότεινε τη χρήση του δημοφιλούς παιχνιδιού Angry Birds στο μάθημα φυσικής. Μερικοί δάσκαλοι για να διδάξουν στα παιδιά χρησιμοποιούν το Twitter ως ένα πεδίο για συζήτηση.

7 Τεχνολογία στην Ασία Η τεχνολογία είναι ένας σημαντικός πυλώνας δράσης για την Ασία. Πολλές τεχνολογίες έχουν κατασκευαστεί από Ιάπωνες, Άραβες και Κινέζους. Οι εξελίξεις σε πολλούς τομείς της ζωής έχουν κάνει τους Ασιάτες παγκοσμίως γνωστούς. Τέλος αποτελεί έλξη μεγαλοεταιρειών που επιθυμούν να κατασκευάσουν νέες εγκαταστάσεις.

8 Εκπαίδευση στην Ασία Οι περισσότερες χώρες της Ασίας νιώθουν εκτίμηση για την εκπαίδευση από τους αρχαίους χρόνους. Υπάρχουν όμως και χώρες στις οποίες η εκπαίδευση δεν αναπτύσσεται. Η ημέρα σε ένα σχολείο της Ασίας δημιουργεί την αίσθηση της συνεργασίας και κάνει το σχολείο σημαντικό στα μάτια των μαθητών. Το ¼ της σχολικής ζωής στην Ασία, αποτελείται από μη ακαδημαϊκά μαθήματα.

9 Χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση στην Ασία
Η Νέα Κορέα θα καταργήσει τα σχολικά βιβλία το Αντί αυτών η εκπαίδευση θα γίνεται με τηλεοράσεις, smartphones και tablets. Στην Ασία τα παραδοσιακά σημειωματάρια, έλαβαν τέλος από τότε που οι σχολικές τσάντες των μαθητών ‘’εξοπλίστηκαν’’ με iPad της Apple και άλλα tablets. Μέχρι το 2013, κάθε μαθητής στα σχολεία θα έχει από ένα tablet. Περίπου 30 ρομπότ έπιασαν δουλειά ως δασκάλες αγγλικών σε 21 δημοτικά σχολεία μιας νοτιοκορεάτικης πόλης, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος.

10 Τεχνολογία στην Αφρική
Χώρες σε όλη την αφρικανική ήπειρο αναγνωρίζουν ότι η τεχνολογία αποτελεί κρίσιμο όπλο στη μάχη της ανάπτυξης, προκαλώντας πραγματική τεχνολογική επανάσταση. Χρειάζεται όμως μία νέα γενιά για να καινοτομήσει. Σχεδιαστές λογισμικού επινοούν εφαρμογές, κατάλληλες για τις τοπικές ανάγκες, όπως η εταιρία της Γκάνα που σχεδίασε διαφημιστικό λογισμικό για μικρές επιχειρήσεις. Επιπλέον, εναλλακτικές πηγές ενέργειας καθιερώθηκαν στη Νότια Αφρική με την χρηματοδότηση της ABSA και της Γαλλικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης (FDA).

11 Εκπαίδευση στην Αφρική
Στην υποσαχάρια Αφρική 35 εκατομμύρια παιδιά δεν είναι εγγεγραμμένα σε δημοτικό σχολείο. Στα πλαίσια της Αφρικής, από τη στιγμή που η πλειονότητα ζει σε αγροτικές περιοχές και το εισόδημά τους, όπως και η επιβίωσή τους, βασίζεται κυρίως στην αγροτική παραγωγή, το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να εστιάσει στο πώς θα αυξηθεί η αγροτική παραγωγή. Είναι τραγική ειρωνεία ότι το τωρινό σύστημα εκπαίδευσης στην Αφρική δεν έχει καμία θετική επίπτωση στη γεωργία. Τα 2/3 από τα 100 εκατομμύρια παιδιών που δεν είναι εγγεγραμμένα σε σχολείο είναι κορίτσια.

12 Τεχνολογία στην Ευρώπη
Η Γερμανία έχει μείνει πίσω σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας, διότι ξεκίνησε πολύ αργά. Η υπερδύναμη της Γερμανίας είναι η αυτοβιομηχανία της και βασίζεται σε συστήματα βασισμένα σε υπολογιστή. Το 23% των ισπανικών νοικοκυριών είναι στο περιθώριο της ψηφιακής εποχής Λίγο πάνω από 16% των ισπανικών νοικοκυριών έχουν θετική άποψη της τεχνολογίας. Σχεδόν όλες αυτές οι οικογένειες (98%) έχουν υπολογιστή και πάνω από τα μισά έχουν καλωδιακή τηλεόραση. Πολλά από αυτά τα σπίτια χρησιμοποιούν και άλλες hi-tech συσκευές

13 Εκπαίδευση στην Ευρώπη
Η εκπαίδευση στην Ελλάδα χωρίζεται σε 3 διαδοχικές βαθμίδες και είναι υποχρεωτική για τις ηλικίες 6-15. Η εκπαίδευση στην Γερμανία διακρίνεται στην προσχολική εκπαίδευση, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στην δευτεροβάθμια, στην τριτοβάθμια και στην συνεχιζόμενη. Η υποχρεωτική εκπαίδευση στην Αγγλία & Ουαλία, διαρκεί 11 χρόνια και διαιρείται σε 4 στάδια.

14 Χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση στην Ευρώπη
Στο Διεθνές Σχολείο Βρυξελλών, εισαχθήκαν: ασύρματο δίκτυο, υπολογιστές tablet για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ασύρματα σε δίκτυο προβολής και ψηφιακοί σταθμοί εργασίας. Στην Αμερικανική Σχολή Διεθνών του Ρότερνταμ, ο οποίος απασχολεί επίσης ένα ασύρματο δίκτυο σε όλο το σχολείο, οι μαθητές αποκτούν πρόσβαση σε online περιβάλλον με τη χρήση των φορητών υπολογιστών που είναι διαθέσιμη σε κινητά κάρα.

15 Βοηθάει ή βλάπτει η τεχνολογία την εκπαίδευση;
O υπολογιστής δεν πρόκειται να καταργήσει ούτε το βιβλίο, ούτε τους δασκάλους. Αντίθετα οι τελευταίοι είναι απαραίτητοι για την επιτυχία του νέου είδους διδασκαλίας. Φυσικά η χρησιμοποίηση υπολογιστών στις τάξεις θα φέρει πολλές ανακατατάξεις στον τομέα της παιδείας. Εφόσον οι απαραίτητες βάσεις θα δοθούν στους μαθητές από τους υπολογιστές, οι καθηγητές δεν θα είναι πλέον αναγκασμένοι να οργανώνουν το μάθημα της αυριανής μέρας, να μένουν πιστοί στο βιβλίο ύλης, να ετοιμάζουν διαγωνίσματα ή να βαθμολογούν τους μαθητές. Με τον νέο τρόπο διδασκαλίας θα έχουν περισσότερο χρόνο για να ασχοληθούν με τον καθένα μαθητή ξεχωριστά και τις ανάγκες του, γιατί μόνο αυτοί γνωρίζουν τις αδυναμίες και τις δυνατότητες του.

16 O υπολογιστής καταφέρνει να τραβήξει την προσοχή των παιδιών, κάνει την εκπαίδευση πιο ενδιαφέρουσα, ενώ μετατρέποντας την σε παιχνίδι, αυξάνει την αποδοτικότητα Πολλοί βέβαια έχουν κατηγορήσει την νέα τεχνολογία ότι δημιουργεί αποξένωση και έλλειψη οποιασδήποτε επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα. Αν κάτι τέτοιο αλήθευε τότε το σχολείο ως θεσμός θα είχε αποτύχει γιατί δεν θα είχε καταφέρει να καλλιεργήσει στους μαθητές την συνεργασία, την αλληλεγγύη και την ευγενή άμιλλα.

17 Techno Kids! Συντακτική ομάδα: Ζωή Σαπλαμίδου, Χριστίνα Σιούλα, Ιωάννα Ιωαννίδου , Στέλλα Παρτούλα Επιμέλεια: Ζωή Σαπλαμίδου


Κατέβασμα ppt "Τεχνολογία στην Παγκόσμια Εκπαίδευση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google