Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ψηφιοποίηση του Αρχειακού Υλικού του ΣΙΜΑΕ από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου Φίλιππος Τσιμπόγλου - Γενική Εποπτεία Ανδρέας Κ. Ανδρέου - Βιβλιοθηκονομική.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ψηφιοποίηση του Αρχειακού Υλικού του ΣΙΜΑΕ από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου Φίλιππος Τσιμπόγλου - Γενική Εποπτεία Ανδρέας Κ. Ανδρέου - Βιβλιοθηκονομική."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ψηφιοποίηση του Αρχειακού Υλικού του ΣΙΜΑΕ από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου Φίλιππος Τσιμπόγλου - Γενική Εποπτεία Ανδρέας Κ. Ανδρέου - Βιβλιοθηκονομική Υποστήριξη Μάριος Ζέρβας - Τεχνική Υποστήριξη Σύλβια Κουκουνίδου - Ψηφιοποίηση

2 Ανδρέας Κ. Ανδρέου Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου2 Ιστορικές πηγές για τον Αγώνα της ΕΟΚΑ  Ο Εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας του 1955-1959 αποτελεί ίσως τη λαμπρότερη περίοδο της κυπριακής ιστορίας.  Είναι για αυτό το λόγο που οι ιστορικές πηγές που μας δίνουν πληροφόρηση για αυτή την περίοδο – και ιδιαίτερα οι πρωτογενείς πηγές (συνεντεύξεις από τους ίδιους τους αγωνιστές, έγγραφα του αγώνα, κλπ) – είναι ανεκτίμητες και θα πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού για τις μελλοντικές γενιές.  Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΒΠΚ), θέλοντας να συνεισφέρει στην προσπάθεια διαφύλαξης αλλά και διάδοσης των πηγών αυτών, συμφώνησε με τον ΣΙΜΑΕ στην ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού του δημιουργώντας μια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη των Αρχείων του ΣΙΜΑΕ.

3 Ανδρέας Κ. Ανδρέου Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου3 Γιατί η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΒΠΚ);  Η ΒΠΚ είναι η μεγαλύτερη Βιβλιοθήκη / Οργανισμός Πληροφόρησης στην Κύπρο, τόσο σε όγκο υλικού, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.  Διαθέτει την τεχνογνωσία. Ειδική ομάδα και ειδικό εργαστήριο ψηφιοποίησης.  Εμπειρία ψηφιοποίησης αρχείων:  1. Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών,  2. Slides Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Π.Κ.,  3. Άρθρων Εφημερίδων σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Π.Κ.,  4. Συνεργασία με ΡΙΚ για ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού του.

4 Ανδρέας Κ. Ανδρέου Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου4 Αρχείο ΣΙΜΑΕ Αρχειακό υλικό ΣΙΜΑΕ:  Κασέτες ήχου (μαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις αγωνιστών, επετειακές εκπομπές, κλπ.).  Βιντεοταινίες (εκπομπές, ρεπορτάζ και αφιερώματα στον Αγώνα της ΕΟΚΑ, κλπ.).  Φωτογραφικό υλικό σχετικό με τον Αγώνα.  Έντυπο υλικό (αποκόμματα εφημερίδων, βιβλία, έγγραφα του Αγώνα).

5 Ανδρέας Κ. Ανδρέου Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου5 Τι είναι η ψηφιοποίηση; Ψηφιοποίηση ονομάζουμε τη μετατροπή του υλικού από την αναλογική-παραδοσιακή του μορφή σε ψηφιακή (αναγνώσιμη από ηλεκτρονικό υπολογιστή).

6 Ανδρέας Κ. Ανδρέου Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου6 Γιατί ψηφιοποιούμε;  Διαφύλαξη του περιεχομένου του υλικού και διάσωσή του για τις επερχόμενες γενιές.  Τεχνική επεξεργασία και διόρθωση του περιεχομένου αν χρειαστεί.  Ευκολότερη διαχείριση του αρχείου.  Ευκολότερη πρόσβαση και αξιοποίηση.

7 Ανδρέας Κ. Ανδρέου Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου7 Διαδικασία ψηφιοποίησης  Μεταφορά του υλικού από το ΣΙΜΑΕ στο ειδικά διαμορφωμένο Εργαστήριο Ψηφιοποίησης της ΒΠΚ.  Μετατροπή του υλικού σε ψηφιακό και αποθήκευση του σε ειδικό server.  Αντιγραφή του υλικού σε ψηφιακούς δίσκους DVD για σκοπούς backup (αντίγραφα ασφαλείας).  Τεκμηρίωση του υλικού και καταλογογράφησή του με βάση διεθνή πρότυπα σε ειδικό σύστημα διαχείρισης ψηφιακού υλικού.

8 Ανδρέας Κ. Ανδρέου Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου8 Νέες δυνατότητες μετά την ψηφιοποίηση  Διάσωση των αρχείων. Το περιεχόμενο υπάρχει πλέον  α) στην πρωτότυπή του μορφή,  β) ψηφιοποιημένο στον Η/Υ,  γ) σε DVD.  Υπάρχει πλήρως τεκμηριωμένο σε ηλεκτρονικό κατάλογο (δυνατότητα αναζήτησης με το όνομα του πληροφορητή, του ερευνητή και με άλλες «λέξεις κλειδιά»).  Δυνατότητα πρόσβασης στο υλικό μέσω των ιστοσελίδων της ΒΠΚ (συμφωνία με το ΣΙΜΑΕ).

9 Ανδρέας Κ. Ανδρέου Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου9 Το νέο ψηφιακό αρχείο  Ανήκει στο ΣΙΜΑΕ (πνευματικά δικαιώματα, δικαιώματα πρόσβασης, ευθύνη περιεχομένου, κλπ.).  Η ΒΠΚ θα το διαθέτει μέσω διαδικτύου.

10 Ανδρέας Κ. Ανδρέου Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου10

11 Ανδρέας Κ. Ανδρέου Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου11

12 Ανδρέας Κ. Ανδρέου Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου12

13 Ανδρέας Κ. Ανδρέου Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου13

14 Ανδρέας Κ. Ανδρέου Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου14

15 Ανδρέας Κ. Ανδρέου Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου15

16 Ανδρέας Κ. Ανδρέου Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου16 Στόχος Ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού του ΣΙΜΑΕ = Διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 και μεταλαμπάδευση προς τις επόμενες γενιές.

17 Ανδρέας Κ. Ανδρέου Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου17 ΤΕΛΟΣ Ευχαριστούμε για την προσοχή σας! Για περισσότερες πληροφορίες: Ανδρέας Κ. Ανδρέου andlib@ucy.ac.cy http://library.ucy.ac.cy


Κατέβασμα ppt "Ψηφιοποίηση του Αρχειακού Υλικού του ΣΙΜΑΕ από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου Φίλιππος Τσιμπόγλου - Γενική Εποπτεία Ανδρέας Κ. Ανδρέου - Βιβλιοθηκονομική."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google