Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Στωική φιλοσοφία Ελενη τουτογλου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Στωική φιλοσοφία Ελενη τουτογλου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Στωική φιλοσοφία Ελενη τουτογλου

2

3 στωικισμός Ο Στωικισμός αποτελεί μία σημαντική φιλοσοφική σχολή των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων, ιδρυθείσα στην Αθήνα από τον Ζήνωνα τον Κιτία με κέντρο την «Ποικίλη Στοά» από όπου και πήρε το όνομά της η Σχολή.

4 Η ανθρώπινη φύση κατά τους στωικούς
Κατά τους στωικούς, η ανθρώπινη φύση είναι τμήμα της παγκόσμιας φύσης, η οποία καθοδηγείται και κυβερνάται από τον συμπαντικό νόμο της Λογικής. Ο άνθρωπος, ως έλλογο ον, συγγενεύει όχι μόνο με τα άλογα ζώα αλλά και με τους Θεούς και πέραν του ενστίκτου διαθέτει και ηθική αίσθηση.

5 Το καθήκον του ανθρώπου κατά τους στωικούς
Σύμφωνα με τον στωικισμό, καθήκον του ανθρώπου είναι να θέσει τον εαυτό του σε αρμονία με το Σύμπαν, το οποίο, ως λογικό και αγαθό, τού μεταφέρει τις ιδιότητές του. Με το να βλάπτει κανείς τους άλλους για το υποτιθέμενο ατομικό του συμφέρον, υπονομεύει κατ' ουσίαν την ίδια του την φύση. Ο στωικός δεν αρνείται τον κόσμο των θνητών πραγμάτων, ούτε όμως και εξαρτάται από αυτόν, απλώς ζει ατάραχα μέσα του

6 Το ζητούμενο του βίου Κύριο ζητούμενο του βίου είναι συνεπώς το να ζει κάποιος σύμφωνα με την φύση του, η οποία για τον άνθρωπο, μέσω της λογικότητάς του, ωθεί προς την Αρετή, άρα το «κατά Φύσιν ζην» σημαίνει «κατ' Αρετήν ζην». Η Αρετή είναι το μόνο αγαθό και μόνο από αυτήν εξαρτάται η ευημερία. Όλα τα υπόλοιπα πράγματα, ευχάριστα ή δυσάρεστα, στερούνται αξίας, είναι «αδιάφορα».

7 Σχέση στωικισμού και επικουρισμού
Σε αντίθεση προς τους επικούρειους, οι στωικοί δέχονται σε επίπεδο Θρησκείας την προσευχή και την λατρευτική πράξη, μόνο όμως όταν το περιεχόμενό τους βρίσκεται σε συμφωνία με την Μοίρα. Η προσευχή δεν μπορεί να αλλάξει τα γεγονότα, μπορεί ωστόσο να φέρει στον άνθρωπο την ορθή πνευματική κατάσταση σε σχέση με αυτά, ενώ ως καλύτερη μορφή λατρείας των Θεών ορίζεται η κατανόηση και μίμηση της αγαθότητάς τους. Όμως, όπως και στον Επικουρισμό, η πιθανότητα προσωπικής αθανασίας (με εξαίρεση την θέση του Ποσειδωνίου, της Μέσης Στοάς) απορρίπτεται.

8 Η αρετή για τους στωικούς φιλόσοφους
Η αρετή, κατά τους στωικούς φιλοσόφους, είναι αυτάρκης, αυτόνομη, αυτοτελής, υπό την έννοια ότι, για να υπάρξει, δεν έχει ανάγκη από κάποιον παράγοντα έξω από αυτήν που να την προκαλέσει. Δεν μοιάζει η αρετή, εν προκειμένω, με την ηδονή, που η ανάδειξη της μέσα μας προϋποθέτει κατ' ανάγκην ένα αντικείμενο διαφορετικό και ανεξάρτητο από αυτήν δεν θα μπορούσε, ασφαλώς, να βιώσει κανείς την ηδονή που νιώθει απολαμβάνοντας, παραδείγματος χάριν, ένα φαγητό ή κάποιο μουσικό κομμάτι, αν δεν υπήρχε το φαγητό αυτό ή το εν λόγω μουσικό κομμάτι. «Η αρετή», όμως, κατά τους στωικούς φιλοσόφους, «αξίζει να προτιμηθεί μόνο για τον εαυτό της και όχι εξαιτίας του φόβου, της ελπίδας ή κάποιου άλλου εξωτερικού πράγματος».  

9 (Α. Α. Long) «Ο Στωικισμός υπήρξε η σημαντικότερη κίνηση στην Ελληνιστική Φιλοσοφία, και επίσης εκείνη που άσκησε την μεγαλύτερη επίδραση. Για περισσότερο από 4 αιώνες περιελάμβανε στις τάξεις του μεγάλο αριθμό μορφωμένων ανθρώπων, και η επίδραση του δεν περιορίστηκε στην Κλασική Αρχαιότητα...» 

10 (A. S. Bogomolov) «Ο αληθινός Στωικός είναι ένας άνθρωπος που υποτάσσεται στην τύχη με θάρρος και αξιοπρέπεια, επειδή αντιλαμβάνεται ότι είναι καταδικασμένη οποιαδήποτε αντίσταση απέναντί της, πρεσβεύει δηλαδή ο στωικός άνθρωπος την επιγραμματική διατύπωση volentem ducunt fata, nolentem trahunt, δηλ. η Μοίρα οδηγεί εκείνους που θέλουν να την ακολουθήσουν και σέρνει εκείνους που το αρνούνται» 

11 (Allen Thornton) «Το χριστιανικό μήνυμα, που επαναλαμβάνεται ατελείωτα στ’ αυτιά μας εδώ και δύο χιλιετίες, είναι ότι η Βασιλεία του Θεού θα έλθει σύντομα. Αντιθέτως, ο Στωικισμός κήρυσσε ότι όλοι ζούμε ήδη μέσα στο Βασίλειο του Θεού, απλώς μόνον ο στωικός σοφός μπορεί να το συνειδητοποιήσει...»

12 Κατάλογος στωικών φιλοσόφων

13 Στωικοί φιλόσοφοι Ζήνων, ιδρυτής της στωικής στην Αθήνα.
Ζήνων, ιδρυτής της στωικής στην Αθήνα.  Persaeus, μαθητής και φίλος του Ζήνωνα. Aratus της Soli, μαθητής του Ζήνωνα και ποιητής. Athenodorus της Soli, μαθητής του Ζήνωνα και του αδελφού του Aratus. Aristo της Χίου, μαθητής του Ζήνωνα. Apollophanes Αντιοχείας. Διονύσιος ο Renegade. Sphaerus, μαθητής του Ζήνωνα. 

14 Στωικοί φιλόσοφοι Herillus της Καρχηδόνας, μαθητής του Ζήνωνα, ο οποίος έκρινε ότι γνώση ήταν το μεγαλύτερο καλό. Κλεάνθης (της Άσσου). Ερατοσθένης. Hermagoras της Αμφίπολης, στωικός φιλόσοφος και οπαδός του Persaeus του Κιτίου. Χρύσιππος Ο Διοσκουρίδης, μαθητής του Χρύσιππου. Aristocreon, ανιψιός του Χρύσιππου.

15 Στωικοί φιλόσοφοι Eudromus, στωικός που έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο "Στοιχεία Ηθικής". Τα κλουβιά των Mallus, γραμματικός. Ζηνόδοτος μαθητής του Διογένη της Βαβυλώνας. Απολλόδωρος της Σελευκείας, μαθητής του Διογένη της Βαβυλώνας. Basilides, αρνήθηκε την ύπαρξη ασώματα οντότητες. Αντίπατρος της Ταρσού. Απολλόδωρος της Αθήνας , Ιστορικός. Μαθητής του Διογένη και του Αντίπατρου από την Ταρσό . Archedemus της Ταρσού ίδρυσε στωική σχολή στην Βαβυλώνα .

16 Στωικοί φιλόσοφοι Boethus της Σιδώνος (Στωικών), μαθητής του Διογένη .
Πολέμων της Αθήνας, Γεωγράφος, οπαδός του Παναίτιου. Marcus Vigellius, στωικός που έζησε με Παναίτιου . Ηρακλείδης της Ταρσού, μαθητής του Αντίπατρο από την Ταρσό. Δάρδανος, ηγετική φυσιογνωμία του Στωική Σχολή στην Αθήνα. Έτσι ο Μνήσαρχος, ηγετική φυσιογνωμία του Στωική Σχολή στην Αθήνα . Publius Rutilius Rufus, πολιτικός, ρήτορας και ιστορικός. Μαθητής του Παναίτιου . Stilo, γραμματικός και λόγιος. Διονύσιος ο Κυρηναίος, ηγετική φυσιογνωμία του Στωική Σχολή στην Αθήνα. Quintus Lucilius Balbus, στωικός φιλόσοφος και μαθητής του Παναίτιου . Hecato της Ρόδου, μαθητής του Παναίτιου , έγραψε για την ηθική.

17 Στωικοί φιλόσοφοι Ποσειδώνιος (της Απάμειας), στωικός φιλόσοφος, αστρονόμος και γεωγράφος. Crinis, στωικός που έγραψε σχετικά με τη λογική. Πρόκλος της Mallus, στωικός φιλόσοφος και συγγραφέας. Diodotus την Στωική, στωικός δάσκαλος του Κικέρωνα , που έζησε στο σπίτι του Κικέρωνα. Γέμινος της Ρόδου, αστρονόμος και μαθηματικός. Αθηνόδωρος Cordylion Απολλώνιος της Τύρου, στωικός φιλόσοφος που έγραψε μια βιογραφία του Ζήνωνα. Κάτων ο νεότερος, που ήταν αντίθετοι Statesman τον Ιούλιο Καίσαρα. Αντίπατρος της Τύρου, φίλος του Cato.

18 Στωικοί φιλόσοφοι Ιάσων, εγγονός του Ποσειδώνιου.
Ιάσων, εγγονός του Ποσειδώνιου. Αθηνόδωρος, μαθητής του Ποσειδώνιου. Δάσκαλος του Αυγούστου. Stertinius Quintus Sextius Theon της Αλεξάνδρειας, στωικός φιλόσοφος. Άτταλος, στωικός φιλόσοφος επισκέπτεται συχνά τον Σενέκα . Papirius Fabianus, Καθηγητής του Σενέκα. Ρήτορας και φιλόσοφος. Julius canus, στωικός φιλόσοφος καταδικάστηκε σε θάνατο από τον Καλιγούλα. Lucius Annaeus Seneca, πολιτικός, φιλόσοφος και θεατρικός συγγραφέας. Helvidius Priscus, στωικός φιλόσοφος και πολιτικός. Arulenus Rusticus, Statesman. Φίλος και μαθητής του Thrasea Paetus. Musonius Rufus, Στωικός δάσκαλος και συγγραφέας.

19 Στωικοί φιλόσοφοι Κλεομήδης, ο αστρονόμος που έζησε αργότερα από Ποσειδώνιος. Επίκτητος (της Ιεράπολης) (Γ. 55-C. 135 AD), φιλόσοφος, μαθητής του Musonius Rufus . Ιεροκλή, φιλόσοφος, έγραψε "Στοιχεία Ηθικής". Φλάβιος Αρριανός, ιστορικός και μαθητής του Επίκτητος. Απολλώνιος της Χαλκηδόνας, Στωική δάσκαλο του Μάρκου Αυρήλιου και Verus Lucius. Κλαύδιος Μάξιμος, στωικός φιλόσοφος και ο φίλος του Μάρκου Αυρήλιου. Σέξτος της Χαιρώνειας, στωικός φιλόσοφος και δάσκαλος του Μάρκου Αυρήλιου. Μάρκο Αυρήλιο, Ρωμαίος αυτοκράτορας.


Κατέβασμα ppt "Στωική φιλοσοφία Ελενη τουτογλου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google