Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερευνητική Εργασία : Κινητή Τηλεφωνία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερευνητική Εργασία : Κινητή Τηλεφωνία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερευνητική Εργασία : Κινητή Τηλεφωνία
Όνομα Ομάδας : Κίσσαβος Μπουζούκη Γλυκερία Α΄4 Σιδηρόπουλος Σωτήρης Α΄5 Τσαναξίδου Όλγα Α΄6 Τσοτουλίδης Αντώνης Α΄6 Χριστοφορίδης Ανδρέας Α΄6

2 Ιστορική Εξέλιξη Κινητών Τηλεφώνων.
Η περιπέτεια της κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησε αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις πρώτες προσπάθειες των Σουηδών, Φιλανδών και Αμερικανών. Όμως, ως ληξιαρχική πράξη γέννησής της θεωρείται η 3η Απριλίου

3 Ήταν ένα μουντό ανοιξιάτικο πρωινό στη Νέα Υόρκη
Ήταν ένα μουντό ανοιξιάτικο πρωινό στη Νέα Υόρκη. Ο δόκτωρ Μάρτιν Κούπερ της «Μοτορόλα», περπατώντας σ' ένα δρόμο της αμερικάνικης μεγαλούπολης ήξερε ότι έγραφε ιστορία. Στα δυο του χέρια κρατούσε μια συσκευή που έμοιαζε με φορητό ασύρματο. Είχε ύψος 25 εκατοστά και βάρος 900 γραμμάρια. Ήταν το πρώτο σύγχρονο κινητό τηλέφωνο με τον κωδικό MotorolaDynaTAC. Σχημάτισε τον αριθμό του βασικού ανταγωνιστή του, Τζόελ ΄Ενγκελ, που δούλευε για λογαριασμό της Bell Labs.

4 «Γεια σου Τζο, σου μιλάω από ένα αληθινό κινητό τηλέφωνο» του είπε
«Γεια σου Τζο, σου μιλάω από ένα αληθινό κινητό τηλέφωνο» του είπε. «Παρότι δεν είχαμε τις καλύτερες των σχέσεων, μου συμπεριφέρθηκε πολύ ευγενικά», δήλωσε χρόνια αργότερα ο Κούπερ σε μια συνέντευξή του. Η Bell πήρε τη ρεβάνς το 1978, κατασκευάζοντας το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, που ήταν αναγκαίο για την εξέλιξη και την εμπορική εκμετάλλευση του κινητού.

5 Το πρώτο αυτοματοποιημένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 στη Σκανδιναβία. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80 τα κινητά τηλέφωνα ήταν ογκώδη για να μεταφέρονται στην τσέπη κι έτσι ήταν εγκατεστημένα κυρίως σε αυτοκίνητα. Το πρώτο κινητό που έλαβε άδεια έγκρισης ήταν το μοντέλο της «Μοτορόλα» DynaTAC8000X. Υπήρξε η ναυαρχίδα των λεγόμενων κινητών πρώτης γενιάς (1G).

6 Στην αρχή της δεκαετίας του '90 άρχισε η απογείωση των κινητών τηλεφώνων, με την ψηφιοποίηση δικτύων (GSM) και συσκευών. Τα κινητά έγιναν μικρότερα ( γραμμάρια), χωρούσαν στην παλάμη και έμπαιναν έστω και με δυσκολία στην τσέπη του χρήστη τους. Περάσαμε έτσι στα κινητά της δεύτερης γενιάς (2G), που παρείχαν και άλλες ευκολίες, όπως την αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) και τη λήψη φωτογραφιών.

7 Στις αρχές του 21ου αιώνα ήλθαν τα κινητά τρίτης γενιάς (3G), με τις απεριόριστες δυνατότητες των πολυμέσων. Σήμερα, η διείσδυση του κινητού τηλεφώνου στον πλανήτη ξεπερνά το 30%, με αλματώδη άνοδο στις φτωχές χώρες του πλανήτη και κυρίως στην Αφρική. Η φιλανδική εταιρεία Nokia, με μερίδιο αγοράς 36%, κατέχει την πρώτη θέση στις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως.

8 Στην Ελλάδα η κινητή τηλεφωνία έκανε την εμφάνισή της το 1992, με την προκήρυξη διαγωνισμού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη χορήγηση δύο αδειών. Ο αποκλεισμός του ΟΤΕ από τη διαδικασία αδειοδότησης προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αντέτεινε την αφερεγγυότητα του οργανισμού (καθυστερήσεις στις συνδέσεις σταθερών τηλεφώνων που έφθανε και τα 15 χρόνια, Υπόθεση Τόμπρα κ.ά.), αλλά και τα οικονομικά οφέλη, που θα είχε από τη χορήγηση των αδειών σε ιδιωτικές εταιρείες. Τελικά, οι δύο άδειες κατακυρώθηκαν στην Panafon (νυν Vodafone), πολυμετοχική εταιρεία με επικεφαλής την αγγλική Vodafone, και στην ιταλική Telestet (νυν TIM).

9 H ΤΙΜ ξεκίνησε την εμπορική της εκμετάλλευση στις 29 Ιουνίου 1993 και η Panafon την 1η Ιουλίου του ίδιου χρόνου. Η Cosmote, συμφερόντων ΟΤΕ, ήταν o τρίτος παίκτης της αγοράς (Ιανουάριος 1998) και η Q, εταιρεία του ομίλου Φέσσα, ο τέταρτος (19 Ιουνίου 2002). H Q στη συνέχεια εξαγοράσθηκε από την TIM (Ιανουάριος 2006) κι έτσι σήμερα δραστηριοποιούνται τρεις εταιρείες, ΤΙΜ, Vodafone και Cosmote, που είναι η ηγέτιδα στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας.

10 Τους πρώτους μήνες του 1993 τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούσαν μόνο στην Αττική και τα νησιά του Σαρωνικού. Το κόστος ήταν απαγορευτικό για τους πολλούς. Οι συσκευές στοίχιζαν από €, το τέλος ενεργοποίησης 85€, το μηνιαίο πάγιο 40€ και το λεπτό ομιλίας 0,25€. Έτσι, μόνο 1000 ήταν οι συνδρομητές τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.

11 Οι εκτιμήσεις των «ειδικών» έκαναν λόγο για 200
Οι εκτιμήσεις των «ειδικών» έκαναν λόγο για συνδρομητές μέσα σε μια δεκαετία. Απέτυχαν παταγωδώς στις προβλέψεις τους. 13 χρόνια μετά, λειτουργούσαν στη χώρα μας συσκευές (Δεκέμβριος 2006), που καλύπτουν το 120,5% του ελληνικού πληθυσμού, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε αναλογία πληθυσμού και κινητών τηλεφώνων…

12 Υπηρεσίες και Χρησιμότητες των Κινητών Τηλεφώνων
SMS(Small Message System). Όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα κινητά τηλέφωνα οι χρεώσεις ήταv αρκετά ακριβές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα κινητά να χρησιμοποιούνται από την πλειοψηφία των χρηστών μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Ακόμα και ένα σύντομο τηλεφώνημα ήταν αναλογικά ασύμφορο καθώς υπήρχε το ζήτημα της πάγιας χρέωσης για κλήσεις μικρής διάρκειας.

13 Λύση σε αυτό το πρόβλημα ήρθε να δώσει η καθιέρωση των γραπτών μηνυμάτων (“Small Message System” ή “SMS”). Τα SMS παρέχουν μια πλειάδα πλεονεκτημάτων. Καταρχήν έχουν χαμηλή χρέωση και κάνουν δυνατή την επικοινωνία ακόμα και όταν παρεμβάλλεται πολύς θόρυβος (π.χ. κλειστός χώρος με πολλές ομιλίες – «συνέδρια», κλειστός χώρος με δυνατή μουσική – «κλαμπ», κ.ά.). Εκτός από τα παραπάνω τα SMS καθιστούν δυνατή την επικοινωνία ε πρόσωπα ακόμα και όταν απαγορεύονται οι ομιλίες (π.χ. κινηματογράφοι, θέατρα, συνεδριάσεις, συσκέψεις, κλπ.). Άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα που προσφέρουν τα γραπτά μηνύματα είναι ότι παραδίδονται στον παραλήπτη ακόμα και όταν αυτός έχει κλειστό το κινητό του. Ο τελευταίος θα παραλάβει το μήνυμα όταν ανοίξει τη συσκευή του.

14 Σε κάθε περίπτωση ο αποστολέας μπορεί να είναι σίγουρος πως το μήνυμά του θα παραδοθεί. Αυτό είναι εξαιρετικά βολικό, ιδιαίτερα για κάποιον που δεν έχει την ευχέρεια να επικοινωνήσει αργότερα. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις εισερχόμενες κλήσεις. Αν ο χρήστης έχει απενεργοποιημένη τη συσκευή του και κάποιος τον καλέσει, αυτός θα ενημερωθεί για την κλήση όταν ανοίξει το κινητό του. Η λειτουργία SMS, τώρα πια, περιλαμβάνει επιλογές για την ανάγνωση και τη σύνταξη μηνυμάτων κειμένου και εικόνων.

15 MMS (Multimedia Message System)
Μια καινούρια υπηρεσία μηνυμάτων αποτελούν τα MMS, “Multimedia Message System”, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα αποστολής μηνύματος το οποίο συνδυάζει κείμενο, εικόνα, ήχο, φωτογραφίες ή ακόμα και video μικρής διάρκειας. Στη λειτουργία SMS στα νεότερα κινητά τηλέφωνα είναι ενσωματωμένη η υπηρεσία χρήσης λεξικού Τ9, το οποίο διευκολύνει τη σύνταξη κειμένου μαντεύοντας τις λέξεις που θα χρησιμοποιηθούν ελαττώνοντας σημαντικά το χρόνο σύνταξης του μηνύματος. Το Τ9 είναι ένα έξυπνο σύστημα εισαγωγής κειμένου της Tegic.

16 Το Τ προέκυψε από την αγγλική λέξη text και το 9 από το γεγονός ότι το σύνολο των πλήκτρων του κινητού είναι ίσο με 9. Με τη μέθοδο γρήγορης πληκτρολόγησης Τ9, προκειμένου ο χρήστης να γράψει μια λέξη, χρειάζεται να πατήσει το κάθε πλήκτρο μόνο μία φορά (όπως όταν πληκτρολογεί ένα κείμενο στον κειμενογράφο του Η/Υ). Για παράδειγμα, όταν ο χρήστης πατήσει τα πλήκτρα 2, 6, 8, 4, 6, το «προφητικό κείμενο» Τ9 βρίσκει όλες τις λέξεις που συντάσσονται με τη συγκεκριμένη ακολουθία των πλήκτρων, και του δίνει τη δυνατότητα πατώντας το κάτω αριστερό πλήκτρο (δίπλα από το 0) να βρει τη λέξη που θεωρεί πιο κατάλληλη να εμφανίσει στο κείμενό του.

17 Το σύστημα γραφής Τ9 είναι πολύ πιο γρήγορο απ’ ότι το σύστημα πολλαπλού χτυπήματος πλήκτρων καθώς και ο πιο εύκολος τρόπος να συνταχθεί ένα κείμενο με τη χρήση περιορισμένου αριθμού κινήσεων στο κινητό τηλέφωνο. Αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη αφού έτσι μεταξύ των άλλων πλεονεκτημάτων επιτυγχάνεται και η μείωση της καταπόνησης του αντίχειρα του χρήστη, ελαττώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας της τενοντοθηκίτιδας. Άλλα πλεονεκτήματα αυτού του συστήματος γραφής είναι ότι περιλαμβάνει μια εκτεταμένη βάση δεδομένων η οποία περιέχει κατάλληλα ονόματα, παρέχει τη δυνατότητα εισαγωγής νέων λέξεων στην προαναφερόμενη βάση δεομένων.

18 Το Τ9 είναι διαθέσιμο σε πολλές γλώσσες, επιτρέπει την εισαγωγή σημείων στίξης και συμβόλων και περιλαμβάνει αυτόματο σύστημα ελέγχου της ορθογραφίας των λέξεων.

19 Mp3 player Το Mp3 player παρέχει τη δυνατότητα αποθήκευσης και αναπαραγωγής μουσικών κομματιών που είναι σε συμπιεσμένη μορφή. Πολλές συσκευές υποστηρίζουν την ακρόαση ραδιοφωνικών σταθμών. Ο αυτόματος συντονισμός ενεργοποιείται με παρατεταμένο πάτημα των πλήκτρων με τα βέλη ή συγκεκριμένων πλήκτρων ανάλογα με τη συσκευή.

20 Η ακρόαση μπορεί να γίνει είτε με τη χρήση ακουστικών είτε χωρίς (ανάλογα με τη συσκευή). Με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης μπορεί να ψυχαγωγείται μουσικά όπου και αν βρίσκεται, γεγονός το οποίο βελτιώνει την ψυχολογία του και του δίνει μια διέξοδο από την καθημερινή ρουτίνα και το άγχος που κυριαρχεί στις ζωές όλων όσων ζουν στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις.

21 SmartPhones Ένα smartphone είναι ένα high-end κινητό τηλέφωνο, που συνδυάζει τις λειτουργίες ενός προσωπικού ψηφιακού βοηθού (PDA) και ένα κινητό τηλέφωνο. Τα μοντέλα της σημερινή εποχής συνήθως χρησιμεύουν επίσης ως φορητές συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων και κινητά τηλέφωνα με κάμερα με υψηλής ανάλυσης οθόνες αφής, προγράμματα περιήγησης στο Web που μπορούν να έχουν πρόσβαση, και την ορθή απεικόνιση, τυπικές ιστοσελίδες και όχι μόνο βελτιστοποιημένη για κινητά, πλοήγηση GPS, Wi-Fi και κινητή ευρυζωνική πρόσβαση.

22 Ο όρος smartphone συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα τηλέφωνα με το πιο προηγμένη υπολογιστική ικανότητα και δυνατότητα σύνδεσης από ένα σύγχρονο τηλέφωνο χαρακτηριστικό, αν και η διάκριση μπορεί να είναι ασαφής και δεν υπάρχει επίσημος ορισμός για το τι συνιστά τη διαφορά μεταξύ τους. Οι ορισμοί, επίσης, με την αλλαγή την πάροδο του χρόνου, δεδομένου ότι πολλά τηλέφωνα που θεωρούνται τηλέφωνα διαθέτουν σήμερα δυνατότητες που ξεπερνούν αυτές των τηλεφώνων που είχε αναδειχθεί ως smartphones και στο παρελθόν.

23 Smartphones δραστηριοποιούν κινητά λειτουργικά συστήματα όπως το iOS της Apple, το Android της Google, το Windows Mobile της Microsoft και Windows Phone, Symbian της Nokia, το BlackBerry της RIM OS, και οι ενσωματωμένες διανομές Linux όπως το Maemo και MeeGo. Αυτά τα συστήματα λειτουργίας (OS) μπορούν να εγκατασταθούν σε πολλά διαφορετικά μοντέλα τηλεφώνων, και συνήθως κάθε συσκευή μπορεί να λάβει πολλές ενημερωμένες εκδόσεις λογισμικού του λειτουργικού συστήματος κατά τη διάρκεια ζωής του.

24 Smartphones τρέχουν εφαρμογές τρίτων που χρησιμοποιούν προηγμένες διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (APIs), η οποία μπορεί να επιτρέψει τις εν λόγω αιτήσεις να έχουν καλύτερη ενσωμάτωση με το λειτουργικό σύστημα και το υλικό του τηλεφώνου από το συνηθισμένο με τα τηλέφωνα χαρακτηριστικό. Σε σύγκριση, τα τηλέφωνα διαθέτουν πιο συχνά σύνδεση σε ιδιόκτητο λογισμικό, με τρίτους υποστήριξη λογισμικού μέσα από πλατφόρμες όπως το Java ME ή BREW.

25 Ιστορία Τα πρώτα χρόνια το IBM Simon (που θεσπίστηκε το 1992) φαίνεται στο σταθμό φόρτισης. Το πρώτο smartphone ήταν η IBM Simon. Σχεδιάστηκε το 1992 και εμφανίζεται ως προϊόν, το εν λόγω έτος από την εταιρία COMDEX, τη βιομηχανία υπολογιστών σε εμπορική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας της Νεβάδα. Κυκλοφόρησε στο κοινό το 1993 και πωλούνται από την BellSouth. Πέραν του ότι είναι ένα κινητό τηλέφωνο, περιλαμβάνει επίσης ένα ημερολόγιο, βιβλίο διευθύνσεων, παγκόσμιο ρολόι, αριθμομηχανή, σημειωματάριο, client, δυνατότητα για αποστολή και λήψη φαξ, και παιχνίδια.

26 Δεν είχε φυσικά κουμπιά, αντίθετα οι πελάτες χρησιμοποιούσαν μια οθόνη αφής για να επιλέξουν αριθμούς τηλεφώνου με ένα δάχτυλο ή να δημιουργήσουν φαξ και μηνύματα με μια προαιρετική γραφίδα. Με τα σημερινά δεδομένα, ο Simon θα ήταν αρκετά low-end προϊόν, του λείπει όμως μια κάμερα και η δυνατότητα να κατεβάσετε εφαρμογές τρίτων. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά της την εποχή εκείνη ήταν εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας.

27 Η γραμμή Communicator Nokia ήταν η πρώτη των smartphones της Nokia που αρχίζει με το Nokia 9000, κυκλοφόρησε το Αυτός ο διακριτικός υπολογιστής παλάμης smartphone στυλ ήταν το αποτέλεσμα μιας συνεργατικής προσπάθειας. Ο προσωπικός ψηφιακός βοηθός (PDA) από την Hewlett-Packard σε συνδυασμό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις κινητών τηλεφώνων της Nokia γύρω από εκείνη την εποχή, είχε τις δύο συσκευές σταθερής μέσω μιας άρθρωσης.

28 Η Communicators χαρακτηρίζονται από ένα σχεδιασμό clamshell, με ένα τηλέφωνο με χαρακτηριστική οθόνη, το πληκτρολόγιο και το περιβάλλον εργασίας χρήστη πάνω από το τηλέφωνο, και ένα φυσικό πληκτρολόγιο QWERTY, οθόνη υψηλής ανάλυσης των τουλάχιστον 640 × 200 pixels και PDA διεπαφή χρήστη βάσει του flip- κορυφή. Το λογισμικό βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα V3.0 GEOS, το οποίο διαθέτει επικοινωνίας και που βασίζονται σε κείμενο περιήγησης στο web. Το 1998, ακολούθησε το Nokia 9110 και το από τη Nokia 9110i, με βελτιωμένες δυνατότητες περιήγησης στο web. Το 1997 «smartphone», ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά όταν η Ericsson παρουσίασε το τηλέφωνο έννοια GS88, οι πρώτες συσκευές που φέρουν την ένδειξη «smartphone».

29 Symbian Το Nokia 9210 Communicator (Symbian smartphone 2000 μοντέλο) Το 2000, η ​​οθόνη αφής Ericsson R380 Smartphone αφέθηκε ελεύθερη. Ήταν η πρώτη συσκευή που μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα ανοιχτό λειτουργικό σύστημα, το λειτουργικό σύστημα Symbian OS. Ήταν η πρώτη συσκευή που διατίθεται στην αγορά ως «smartphone» σε συνδυασμό με τις λειτουργίες ενός κινητού τηλεφώνου και μια προσωπική βοηθός ψηφιακό (PDA).

30 Το Δεκέμβριο του 1999 το περιοδικό Popular Science ανέδειξε το Ericsson R380 Smartphone σε μία από τις σημαντικότερες προόδους της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ήταν μια πρωτοποριακή συσκευή δεδομένου ότι ήταν τόσο μικρή και ελαφριά όσο ένα κανονικό κινητό τηλέφωνο. Το ακολούθησε ο P800. Επίσης, το 2000, εμφανίστηκε το Nokia 9210 Communicator, το οποίο ήταν το πρώτο μοντέλο με έγχρωμη οθόνη από τη γραμμή του Nokia Communicator. Ήταν ένα πραγματικό smartphone με ένα ανοικτό λειτουργικό σύστημα, το λειτουργικό σύστημα Symbian OS. Ακολούθησαν το Communicator 9500, η ​​οποία επίσης ήταν η πρώτη συσκευή με cameraphone της Nokia και το πρώτο Wi-Fi τηλέφωνο.

31 Το 9300 Communicator (9300C) περιλαμβάνει GPS
Το 9300 Communicator (9300C) περιλαμβάνει GPS. Το μοντέλο Communicator της Nokia είναι αξιοσημείωτο, γιατί είναι το πιο δαπανηρό μοντέλο τηλεφώνου που πωλείται από ένα σημαντικό εμπορικό όμιλο για σχεδόν ολόκληρη τη σειρά του μοντέλου, που κοστίζει το 20% και μερικές φορές φτάνει μέχρι και το 40% πάνω από το επόμενο πιο ακριβό smartphone.

32 Το 2007,η Nokia ξεκίνησε το Nokia N95 το οποίο διέθετε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών και πολυμέσων σε μια προσανατολισμένη προς τον καταναλωτή smartphone: GPS, κάμερα 5 megapixel με αυτόματη εστίαση και φλας LED, 3G και Wi-Fi σύνδεση και TV-out. Στα επόμενα χρόνια, αυτά τα χαρακτηριστικά θα γίνουν πρότυπο για high-end smartphones. Το Nokia Navigator είναι μια Symbian συσκυεη με βάση ειδικό τηλέφωνο GPS και εισήχθη στην αγορά τον Ιούνιο του 2007.

33 Το 2010 κυκλοφόρησε η Nokia το N8 smartphone, με την γραφίδα χωρίς capacitive οθόνη αφής, και ήταν η πρώτη συσκευή που χρησιμοποίησε το νέο Symbian ^ 3 OS. Την χαρακτηρίζει μια μηχανή 12 megapixel με φλας Xenon δυνατότητα εγγραφής HD βίντεο σε 720p, που περιγράφεται από το Mobile Burn ως η καλύτερη φωτογραφική μηχανή σε ένα τηλέφωνο, και δορυφορικής πλοήγησης του Mobile Choice που περιγράφεται ως το καλύτερο σε κάθε τηλέφωνο. Διαθέτει επίσης μια μπροστινή κάμερα VGA για τηλεδιασκέψεις.

34 Η Symbian ήταν η νούμερο ένα πλατφόρμα smartphone με μερίδιο αγοράς από το μέχρι το 2011, όταν έπεσε στη δεύτερη θέση πίσω από το Android της Google OS. Τον Φεβρουάριο του 2011, η Nokia ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει τη Symbian με το τηλέφωνο των Windows, όπως το λειτουργικό σύστημα σε όλα τα μελλοντικά smartphones της. Η μετάβαση αυτή ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2011, όταν το Nokia ανακοίνωσε την πρώτη γραμμή του τηλεφώνου smartphones τα Windows 7.5, Lumia 710 και 800.

35 Palm, Windows, και BlackBerry
Το HTC Touch Pro2 smartphone σχιστόλιθος (Μάιος 2009). Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η συντριπτική πλειοψηφία των κινητών τηλεφώνων είχε μόνο τις βασικές λειτουργίες του κινητού τηλεφώνου. και πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται τη λειτουργικότητα πέρα ​​από αυτό, επίσης, που PDA και / ή τηλεειδοποίησης συσκευές τύπου τρέξιμο πρώτες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων όπως το Palm OS, BlackBerry OS ή Windows CE / Pocket PC. Οι νεότερες εκδόσεις των συστημάτων αυτών, που ξεκίνησε την ενσωμάτωση των δυνατοτήτων κινητό τηλέφωνο με PDA και τα μηνύματα τα χαρακτηριστικά τους και την υποστήριξη των εφαρμογών τρίτων.

36 Σήμερα, το high-end συσκευές που τρέχουν αυτά τα συστήματα είναι επώνυμα συχνά smartphones. Στις αρχές του 2001, η Palm, Inc εισήγαγε η Kyocera 6035, το πρώτο smartphone που θα αναπτυχθούν σε ευρεία χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συσκευή αυτή σε συνδυασμό τα χαρακτηριστικά ενός προσωπικός ψηφιακός βοηθός (PDA) με ένα ασύρματο τηλέφωνο που λειτουργεί στο δίκτυο της Verizon Wireless. Για παράδειγμα, ένας χρήστης μπορεί να επιλέξει ένα όνομα από τη λίστα επαφών PDA, και η συσκευή θα καλέσετε τον αριθμό τηλεφώνου της συγκεκριμένης επαφής. Η συσκευή υποστηρίζει, επίσης, περιορισμένος περιήγηση στο Web.

37 Η συσκευή έλαβε μια πολύ θετική υποδοχή από τις εκδόσεις της τεχνολογίας, αλλά η γραμμή παραγωγής δεν έγινε ποτέ ευρέως εκτός της Βόρειας Αμερικής. Το 2001 η Microsoft ανακοίνωσε το Windows CE Pocket PC OS θα διατεθεί ως "Microsoft Windows Powered Smartphone 2002." Microsoft ορίζονται αρχικά τα Windows Smartphone τα προϊόντα της, όπως λείπει και μια οθόνη αφής που προσφέρει χαμηλότερη ανάλυση οθόνης σε σύγκριση με τις αδελφικές συσκευές του υπολογιστή τσέπης.

38 Στις αρχές του Handspring κυκλοφόρησε το Palm OS Treo smartphone, χρησιμοποιώντας ένα πλήρες πληκτρολόγιο που συνδύαζε ασύρματη web browsing, , το ημερολόγιο, και διοργανωτής επαφή με το κινητό εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών που θα μπορούσε να κατεβάσει ή να συγχρονιστεί με τον υπολογιστή.

39 Το 2002 κυκλοφόρησε το πρώτο του RIM BlackBerry συσκευές τους με ενσωματωμένη λειτουργικότητα του τηλεφώνου και μετατόπισε την τοποθέτηση των προϊόντων τους από το 2-way συσκευές τηλεειδοποίησης στο με δυνατότητα κινητά τηλέφωνα. Η γραμμή BlackBerry εξελίχθηκε στο πρώτο smartphone βελτιστοποιημένη για χρήση ασύρματου και είχαν επιτύχει συνολική πελατειακή βάση των περίπου 32 εκατομμύρια συνδρομητές έως το Δεκέμβριο του Τον Φεβρουάριο του 2011 Nokia ανακοίνωσε ένα σχέδιο για να κάνει το Microsoft Windows Phone λειτουργικό σύστημα της επιλογής για όλα τα smartphones.

40 iPhone Η αρχική iPhone (Ιούνιος 2007) Το 2007, την Apple Inc παρουσίασε το πρώτο iPhone της. Αρχικά δαπανηρή, στην τιμή των $ 499 για τη φθηνότερη των δύο μοντέλων στην κορυφή ενός διετούς σύμβασης. Το πρώτο κινητό τηλέφωνο για να χρησιμοποιήσετε ένα multi-touch interface, το iPhone ήταν αξιοσημείωτη για τη χρήση του από μια μεγάλη οθόνη αφής για άμεση είσοδο δάχτυλο ως κύριο μέσο της αλληλεπίδρασης, αντί να έχουν ένα στυλό, πληκτρολόγιο, και / ή το πληκτρολόγιο, το οποίο ήταν το τυπικές μέθοδοι εισαγωγής για τα άλλα smartphones εκείνη την εποχή.

41 Το iPhone χαρακτήρισε ένα πρόγραμμα περιήγησης στο Web που Ars Technica, στη συνέχεια, περιγράφεται ως "κατά πολύ ανώτερη» σε οτιδήποτε που προσφέρονται από αυτό των ανταγωνιστών της λείπει αρχικά, η δυνατότητα να εγκαταστήσετε εγγενείς εφαρμογές πέρα ​​από αυτές ενσωματωμένες στο λειτουργικό σύστημα της, στο WWDC τον Ιούνιο 2007 Η Apple ανακοίνωσε ότι το iPhone θα υποστηρίξει τρίτων "εφαρμογές του Web 2.0" τρέχει στον web browser της, που μοιράζονται την εμφάνιση και την αίσθηση του iPhone interface.

42 Ως αποτέλεσμα της αρχικής αδυναμία του iPhone να εγκαταστήσετε τρίτων εγγενείς εφαρμογές , μερικοί κριτικοί δεν θεώρησε την οποία είχαν αρχικά τεθεί συσκευή για να ταιριάζει με ακρίβεια τον ορισμό του smartphone» από τα συμβατικά τους όρους». Μια διαδικασία που ονομάζεται jailbreaking προέκυψε γρήγορα στη ανεπίσημες τρίτων εγγενείς εφαρμογές.

43 Τον Ιούλιο του 2008, η Apple παρουσιάζει το iPhone δεύτερης γενιάς του με χαμηλότερη τιμή καταλόγου που αρχίζουν σε $ 199 και 3G υποστήριξη. Κυκλοφόρησε με αυτό, η Apple δημιούργησε το App Store, προσθέτοντας τη δυνατότητα για οποιοδήποτε iPhone ή iPod Touch να εκτελέσει επισήμως νέες εγγενείς εφαρμογές (και τα δύο δωρεάν και επί πληρωμή) που έχουν εγκατασταθεί απευθείας πάνω από ένα Wi-Fi ή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, χωρίς την πιο τυπική διαδικασία στο χρόνο που απαιτεί ένα PC για την εγκατάσταση.

44 Οι αιτήσεις θα μπορούσε επιπλέον να περιηγήθηκα και να κατεβάσει απευθείας μέσω του λογισμικού iTunes πελάτη σε Macintosh και Windows PCs, παρά από την αναζήτηση μέσω πολλαπλές τοποθεσίες σε ολόκληρο το Διαδίκτυο. Με πάνω από 500 αιτήσεις κατά την έναρξη λειτουργίας, App Store της Apple ήταν αμέσως πολύ δημοφιλής, γρήγορα αυξανόμενη για να γίνει μια τεράστια επιτυχία και εμπνέοντας άλλους κατασκευαστές smartphone για να αντιγράψετε το μοντέλο του.

45 Τον Ιούνιο του 2010, η Apple εισήγαγε iOS 4, το οποίο περιλάμβανε τα API για να επιτρέψει τις εφαρμογές τρίτων για πολλαπλές εργασίες, και το iPhone 4, η οποία περιελάμβανε ένα 960 × 640 pixel οθόνη με ένα pixel πυκνότητα 326 pixels ανά ίντσα (ppi) , μια φωτογραφική μηχανή 5 megapixel με φλας LED δυνατότητα εγγραφής HD βίντεο σε 720p στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, μια μπροστινή κάμερα VGA για βιντεοδιασκέψεις, ένας επεξεργαστής 1 GHz, και άλλες βελτιώσεις.

46 Στις αρχές του 2011 το iPhone 4 κατέστησαν διαθέσιμες μέσω της Verizon Wireless, που τελειώνει η AT & αποκλειστικότητα Τ της συσκευής στις ΗΠΑ, και επιτρέπει τη σύνδεση 3G της συσκευής για να χρησιμοποιηθεί ως ασύρματο Wi-Fi hotspot, για πρώτη φορά, με έως και 5 άλλες συσκευές . ενημερώσεων λογισμικού προστέθηκε στη συνέχεια τη δυνατότητα αυτή σε άλλες iPhones τρέχει iOS 4. Το iPhone 4S ανακοινώθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2011, βελτιώνοντας κατά το iPhone 4 με διπλό επεξεργαστή πυρήνα A5, το 8 megapixel κάμερα μπορεί να καταγράφει βίντεο 1080p στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, η Παγκόσμια ικανότητα τηλέφωνο του επιτρέπει να εργαστεί και στις δύο GSM & CDMA δίκτυα, και η Siri βοηθός φωνή αυτοματοποιημένη.

47 Στις 10 Οκτωβρίου, η Apple ανακοίνωσε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο iPhone 4Ss είχαν προ- παραγγείλει μέσα στις πρώτες 24 ώρες από το που είναι προς πώληση, νικώντας τους ρεκόρ συσκευή που έθεσε το iPhone 4 , παρά το iPhone 4S παραλείποντας να εντυπωσιάσει μερικοί κριτικοί με την ανακοίνωση οφείλεται σε προσδοκίες τους για ένα "iPhone 5" με φημολογείται δραστικές αλλαγές σε σύγκριση με το iPhone 4, όπως ένα νέο σχεδιασμό υπόθεση και μεγαλύτερη οθόνη. Μαζί με το iPhone 4S της Apple κυκλοφόρησε και iOS 5 και iCloud, untethering iOS συσκευές από Macintosh ή Windows PCs για την ενεργοποίηση της συσκευής, δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και το συγχρονισμό, μαζί με πρόσθετες νέες και βελτιωμένες δυνατότητες.

48 Android Πρώτη Android smartphone HTC Dream (διατίθεται από τον Οκτώβριο 2008). Το λειτουργικό σύστημα Android για smartphones που κυκλοφόρησε το Το Android είναι μια open-source πλατφόρμα που υποστηρίζεται από τη Google, μαζί με μεγάλες ανάπτυξης hardware και λογισμικού (όπως η Intel, HTC, ARM, Motorola και η Samsung, για να αναφέρουμε μερικά), που αποτελούν την Open Handset Alliance. Το πρώτο κινητό τηλέφωνο να χρησιμοποιούν το Android ήταν το HTC Dream, επώνυμα για διανομή από την T-Mobile G1.

49 Η σουίτα λογισμικού που περιλαμβάνεται στο τηλέφωνο αποτελείται από την ολοκλήρωση με αποκλειστικές εφαρμογές της Google, όπως χάρτες, το Ημερολόγιο και το Gmail, και μια πλήρη HTML web browser. Android υποστηρίζει την εκτέλεση της εγγενείς εφαρμογές και προτίμησης δυνατότητα multitasking (με τη μορφή των υπηρεσιών).

50 Τρίτων κατασκευαστών εφαρμογές είναι διαθέσιμες μέσω του Android Market (διατίθεται από τον Οκτώβριο 2008), συμπεριλαμβανομένων τόσο των δωρεάν και επί πληρωμή εφαρμογές. Τον Ιανουάριο του 2010, η Google εγκαινίασε το Nexus Ένα smartphone με Android OS της. Παρά το γεγονός ότι το Android έχει multi-touch δυνατότητες, η Google αφαιρεθεί αρχικά ότι το χαρακτηριστικό από το Nexus One, αλλά προστέθηκε μέσω ενός firmware update στις 2 Φεβρουαρίου, Όσον αφορά το smartphone Xperia Play, αναλυτής της CCS Insight, δήλωσε ο Μάρτιος του 2011 ότι «οι πόλεμοι Console κινούνται προς την κινητή πλατφόρμα».

51 Τον ίδιο μήνα, το HTC EVO 3D ανακοινώθηκε από την HTC Corporation, η οποία μπορεί να παράγει 3D εφέ χωρίς να υπάρχει ανάγκη για ειδικά γυαλιά (autostereoscopy). Το HTC EVO 3D κυκλοφόρησε επίσημα στις 24 Ιουνίου 2011.

52 Άλλα Το λειτουργικό σύστημα Bada για smartphones ανακοινώθηκε από την Samsung, στις 10 Νοεμβρίου 2009. Η πρώτη Bada τηλέφωνο βασισμένο ήταν η Samsung Wave S8500, κυκλοφόρησε στις 1 Ιουνίου του 2010 το οποίο πούλησε ένα εκατομμύριο συσκευές σε 4 πρώτες εβδομάδες της στην αγορά. Samsung έχουν αποσταλεί τηλέφωνα τρέχει Bada το 1ο τρίμηνο του 2010], το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 4,5 εκατομμύρια ευρώ τηλέφωνα κατά το 2ο τρίμηνο του 2011.

53 Άδεια εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και αντιδικίες Πρόσφατα ο αριθμός των αγωγών, τις καταγγελίες του εμπορίου, και countersuits και τις καταγγελίες βασίζονται σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα σχέδια στις αγορές των smartphones, καθώς και συσκευές που βασίζονται στο smartphone ΛΣ, όπως το Android, έχει αυξηθεί σημαντικά.

54 Οθόνη Σήμερα, σχεδόν όλα τα smartphones έχουν υψηλής ανάλυσης οθόνες αφής Οθόνες για smartphones ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό τόσο το μέγεθος της οθόνης και την ανάλυση της οθόνης. Τα πιο συνηθισμένα μεγέθη οθόνης κυμαίνονται από 2 ίντσες σε πάνω από 4 ίντσες (διαγώνια). Περίπου 5 ιντσών οθόνη υπάρχουν συσκευές που λειτουργούν με κινητά λειτουργικά συστήματα και έχουν τη δυνατότητα να κάνετε τηλεφωνικές κλήσεις, όπως η κυκλοφορία έχει διακοπεί η Dell Streak και την επικείμενη Σημείωση Galaxy της Samsung, αλλά έχει αμφισβητηθεί κατά πόσον το υλικό όπως αυτό με τις οθόνες πλησιάζει τα μεγέθη δισκίο θα είναι επιτυχής. [163] [164] Επιπλέον, έχουν εργονομία επιχειρήματα που πραγματοποιήθηκαν προέκυψε ότι η αύξηση του μεγέθους της οθόνης αρχίζουν να επηρεάσει αρνητικά τη χρηστικότητα. Κοινή ψηφίσματα για smartphone οθόνες ποικίλλουν από 240 × 320 με 640 × 960, [166], με πολλά ναυαρχίδα τηλέφωνα Android σε 480 × 800 ή 540 × 960 και το iPhone 4/4S στα 640 × 960.

55 Κύριο άρθρο: Κατάλογος ψηφιακές πλατφόρμες διανομής για κινητές συσκευές Η εισαγωγή του App Store της Apple για το iPhone και iPod Touch τον Ιούλιο του 2008 διαδόθηκε κατασκευαστή που φιλοξενείται σε απευθείας σύνδεση διανομή για εφαρμογές τρίτων επικεντρώθηκε σε μια ενιαία πλατφόρμα. Πριν από αυτό, smartphone διανομή εφαρμογή ήταν σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τρίτες πηγές που παρέχει εφαρμογές για πολλαπλές πλατφόρμες, όπως GetJar, Handango, Handmark, PocketGear, και άλλα.

56 Η πλατφόρμα του iPhone είναι επίσημα περιορίζεται σε εγκατάσταση εφαρμογών μόνο μέσω του App Store της Apple, αν και μέσω του jailbreaking που μπορείτε να εγκαταστήσετε εφαρμογές από άλλες πηγές. Άλλες πλατφόρμες μπορούν να επιτρέψουν τη διανομή εφαρμογή μέσω πρόσθετων πηγές εκτός του κατασκευαστή που παρέχονται από τους app καταστήματα, όπως τρίτων καταστήματα app και λήψεις από μεμονωμένους ιστότοπους.

57 Μετά την επιτυχία του App κατασκευαστές Store της Apple άλλα smartphone γρήγορα ξεκίνησε καταστήματα εφαρμογή των δικών τους. Η Google ξεκίνησε το Android Market, τον Οκτώβριο του  RIM ξεκίνησε το App Store της, το BlackBerry App World, τον Απρίλιο του 2009. Nokia Ovi Store ξεκίνησε το Μάιο του 2009. Palm ξεκίνησε Palm Κατάλογος του App για το webOS τον Ιούνιο του  Η Microsoft εγκαινίασε ένα κατάστημα εφαρμογών για τα Windows Mobile που ονομάζεται Windows Marketplace for Mobile, τον Οκτώβριο του 2009, και στη συνέχεια ένα ξεχωριστό τηλέφωνο Windows Marketplace για Windows τηλέφωνο τον Οκτώβριο του 2010.

58 Η Samsung ξεκίνησε Samsung Apps για Bada με βάση τα τηλέφωνα του τον Ιούνιο του 2010. Amazon ξεκίνησε Amazon Appstore της για το σύστημα Google Android λειτουργικό Μάρτιος 2011.

59 Τα σχετικά υψηλά έσοδα από τις ΗΠΑ 1782 εκατομμύρια δολάρια το 2010 για το App Store της Apple σε σχέση με τα καταστήματα των ανταγωνιστών μπορούν να αποδοθούν σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Σε μεγάλο ποσοστό αυτό μπορεί να αποδοθεί με το μεγαλύτερο αριθμό εφαρμογές διαθέσιμες και το υψηλότερο κατεβάσετε όγκο οποιοδήποτε κινητό κατάστημα app, το 2010, αλλά εκτός του ότι% μόνο 28 από τις εφαρμογές στο App Store της Apple ήταν δωρεάν εφαρμογές, σε σύγκριση με πάνω από 57% στο Android Market. Ομοίως, το Ovi Store της Nokia και το BlackBerry App World και οι δύο είχαν μόνο το 26% των εφαρμογών τους, διατίθεται δωρεάν, αλλά και οι δύο που παράγονται υψηλότερα έσοδα από το Android Market παρά την πολύ χαμηλότερη λήψη όγκων.

60 Η αύξηση της ζήτησης για προηγμένες κινητές συσκευές επαίρεται ισχυρών επεξεργαστών και γραφικών μεταποιητικές μονάδες, άφθονη αποθήκευσης (flash memory) για τις εφαρμογές και τα αρχεία πολυμέσων, υψηλής ανάλυσης οθόνες με multi-touch δυνατότητες, και λειτουργικά συστήματα ανοικτού ξεπέρασε το υπόλοιπο της αγοράς κινητής τηλεφωνίας για αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με τις αρχές του 2010 μελέτη από την ComScore, πάνω από 45,5 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανήκει smartphones από 234 εκατ. ευρώ του συνολικού συνδρομητές.

61 Παρά τη μεγάλη αύξηση των smartphone πωλήσεων κατά τα τελευταία λίγα χρόνια, smartphone αποστολές γίνονται μόνο μέχρι 20% των συνολικών αποστολών ακουστικό από το πρώτο εξάμηνο του 2010

62 Σύμφωνα με την Gartner στην έκθεσή τους με ημερομηνία Νοεμβρίου 2010, οι συνολικές πωλήσεις smartphone διπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο και τώρα τα smartphones αντιπροσωπεύουν 19,3 τοις εκατό των συνολικών πωλήσεων κινητών τηλεφώνων. Smartphone πωλήσεις αυξήθηκαν το κατά 72,1 τοις εκατό από το προηγούμενο έτος, ενώ οι πωλήσεις για όλα τα κινητά τηλέφωνα αυξήθηκε μόνο κατά 31,8 τοις εκατό. Σύμφωνα με μια Olswang έκθεση στις αρχές του 2011, το ποσοστό των smartphone έκδοση επιταχύνεται: από τον Μάρτιο του % των βρετανών καταναλωτών είχε ένα smartphone, με το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 31% μεταξύ ετών.

63 Κινητά και Υγεία Οι ανησυχίες όλων για προβλήματα στην υγεία που πιθανόν να προκαλούν τα κινητά τηλέφωνα είναι φυσιολογικές. Η κινητή τηλεφωνία είναι μια πρόσφατη τεχνολογία με πολλές εφαρμογές που εισέβαλε απότομα στη ζωή μας κατά τα τελευταία 20 χρόνια. Οι χρήστες κινητών τηλεφώνων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες αυξάνονται με ταχύ ρυθμό. Η χρήση κινητών τηλεφώνων σε παιδιά και έφηβους δημιουργεί ακόμη περισσότερους φόβους.

64 Σταδιακά βλέπουμε να ολοκληρώνονται και να δημοσιεύονται μεγάλες και σοβαρές έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επιβεβαιώνονται οι φόβοι που υπάρχουν για αύξηση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο ή άλλες ασθένειες εξαιτίας της κινητής τηλεφωνίας. Η χρήση κινητού τηλεφώνου καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα σύμφωνα με πανεπιστήμια στη Φρανκφούρτη, στο Μπρίστολ, στη Βερόνα, τη Φλωρεντία κ.α. Λιγότερο από ένα λεπτό ομιλίας είναι αρκετό για να προκαλέσει την συσσώρευση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Bλάβες στο DNA, λευχαιμία και καρκίνος έχουν καταγραφεί από πανεπιστήμια στις Η.Π.Α., στην Ρωσία, στην Κίνα, στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γερμανία.

65 Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου είναι 20% μεγαλύτερος στους πάνω από δεκαετία χρήστες κινητών τηλεφώνων και 200% μεγαλύτερος όταν μιλάνε κρατώντας το τηλέφωνο κυρίως από τη ίδια πλευρά του κεφαλιού.

66 Κινητό και Βηματοδότες
Πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν ορισμένα κινητά τηλέφωνα τοποθετηθούν πολύ κοντά σε εμφυτευμένους καρδιακούς βηματοδότες, ενδεχομένως παρεμβάλλουν και δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία τους. Η φύση του προβλήματος. Όταν εμφανίζεται ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή (Electromagnetic Interference) οι βηματοδότες επηρεάζονται με ένα από τους παρακάτω τρόπους:

67 i. Εμποδίζεται ο βηματοδότης να μεταδώσει διεγερτικούς παλμούς που ρυθμίζουν το ρυθμό της καρδιάς
ii. Προκαλείται ακανόνιστη δημιουργία παλμών iii. Δημιουργούνται παλμοί με σταθερό ρυθμό ανεξάρτητο από το ρυθμό της ίδιας της καρδιάς. Η παρεμβολή αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία μιας κατηγορίας φορέων βηματοδότη καθώς εξαρτώνται αποκλειστικά από το βηματοδότη για να διατηρήσουν τον καρδιακό τους ρυθμό.

68 Κίνδυνοι Εξάρτηση Πριν δύο δεκαετίες περίπου, έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα -τεραστίων δια­στά­ σεων- κινητά. Τότε ακόμη όλοι τα κοιτούσαμε έκπληκτοι, μην μπορώντας να πιστέψουμε πώς είναι δυνατόν να περιφέρεται κανείς με το τηλέφωνό του στο χέρι και να μιλά δημόσια. Σήμερα, το κινητό έχει γίνει για τους περισσότερους από εμάς, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, κοινωνικής τάξης, η προέκταση του χεριού μας.

69 Για να το πούμε αλλιώς, κοντεύουμε να μην μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το κινητό μας... Όταν το 1982, στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάποιοι προέβλεπαν ότι οι τότε χρήστες κινητών θα έφταναν εν έτη 2000 τους , κάποιοι άλλοι τούς θεωρούσαν το ίδιο τρελούς με εκείνους που πιστεύουν στα UFO. Κι όμως πια, μόνο σε αμερικανικό έδαφος, έχουν ξεπεράσει τα ! Στην Ευρώπη, τα νούμερα είναι ακόμη πιο θεαματικά και οι ειδικοί προβλέπουν ότι σύντομα το κινητό θα είναι προσιτό σε όλους, ως ένα σούπερ-μίνι εξάρτημα με ικανότητες φορητού υπολογιστή και πιστωτικής κάρτας!

70 Δεν χρειάζεται, όμως, να προχωρήσουμε τόσο πολύ στο μέλλον και να σπεκουλάρουμε για τις ακόμη πιο συνταρακτικές εξελίξεις της κινητής τηλεφωνίας. Ας αρκεστούμε σε αυτό που έχει ήδη συμβεί, γιατί με την κινητή τηλεφωνία έχουν συντελεστεί πολύ μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας.

71 Η κατάλληλη συσκευή, την κατάλληλη εποχή Αλήθεια, τι ακριβώς ήταν αυτό με το οποίο το κινητό κέρδισε -μια για πάντα- μία θέση στην τσάντα, στην τσέπη μας και αδιαφιλονίκητα μια θέση στη ζωή μας; Καταρχήν, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας. Ήρθε, όμως, ακριβώς στη σωστή εποχή, που οι άνθρωποι, όλο και πιο πολυάσχολοι, όλο περισσότερο κινητικοί και ­ δραστήριοι, δεν μπορούσαν παρά να καλοδεχτούν μια συσκευή που θα τους επέτρεπε να μπορούν να επικοινωνήσουν ανά πάσα στιγμή, από οπουδήποτε με οποιονδήποτε, χωρίς να χρειαστεί να γυρίσουν σπίτι τους, να ψάξουν για τηλεφωνικούς θαλάμους, να έχουν πάνω τους κέρματα, κάρτες και ατζέντες.

72 Από τη στιγμή που το κινητό έγινε αναγκαίο εξάρτημα για όλους, στις σχέσεις μας άλλαξαν πολλά. Μπορεί, όμως, να συνέβη και το αντίστροφο: το κινητό έγινε αναγκαίο, επειδή στις σχέσεις μας είχαν αρχίσει να αλλάζουν πολλά. Πέρα από την ευλογία και κατάρα τού να μπορούν όσοι έχουν το νούμερό μας να μας πάρουν τηλέ­φωνο, είτε βρισκόμαστε επίσκεψη σε φίλους είτε στη δουλειά ή στην κορυφή των Ιμαλαΐων, το κινητό υπαγόρευσε καινούργιους τρόπους, αλλά και ανταποκρίθηκε σε καινούργιες ανάγκες επικοινωνίας.

73 Όλος ο κόσμος στην παλάμη μας Μέσα στη μνήμη του κινητού μας είναι κατά κάποιον τρόπο αποθηκευμένη όλη η κοινωνική ζωή και δραστηριότητα του καθενός μας: αγαπημένα πρόσωπα, φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι, συνεργάτες, απλοί γνωστοί, εστια­τόρια, σινεμά, μάστορες, γιατροί, οι πάντες. Και αντιστρόφως, το δικό μας τηλέφωνο είναι καταχωρημένο σε δεκάδες κινητά άλλων ανθρώπων.

74 Αν κάνουμε το αδιόρθωτο λάθος να μην έχουμε φροντίσει να καταγράψουμε όλα αυτά τα ονόματα και τηλέφωνα και κάπου αλλού, τότε η απώλεια του κινητού μας ισοδυναμεί με μια «μέτρια» καταστροφή. Με το κινητό μας, λοιπόν, κουβαλάμε συνεχώς ολόκληρο τον «κοινωνικό μας εαυτό» επάνω μας κι αυτό μάς δίνει την αίσθηση ότι δεν κινδυνεύουμε να μείνουμε μόνοι. Νιώθουμε ότι μπορούμε, αν έχουμε μαζί το κινητό μας, να έχουμε παρέα, συντροφιά, βοήθεια όπου και όποτε τη θελήσουμε ή τη χρειαστούμε. Οι άλλοι είναι πάντα εκεί για εμάς κι εμείς πάντα εκεί για αυτούς.

75 Κινητό στα πρατήρια καυσίμων
Τηλεοπτική εκπομπή που προβάλλεται από βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό επιχείρησε να διαπιστώσει αν η χρήση του κινητού σε βενζινάδικο είναι όντως επικίνδυνη... Κλείστε το κινητήρα του οχήματος, απενεργοποιήστε το κινητό σας και σβήστε το τσιγάρο σας. Αυτές είναι οι οδηγίες που αναγράφονται σε ταμπέλες «κινδύνου» σε κάθε βενζινάδικο και υπόσχονται να διασφαλίσουν έναν απροβλημάτιστο και ακίνδυνο ανεφοδιασμό καυσίμων. Κανείς φυσικά δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ένα τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει φωτιά και έκρηξη, ενώ φυσικά οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) οδηγοί κλείνουν τη μηχανή του αυτοκινήτου.

76 Πόσοι όμως από εσάς απενεργοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο; Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια τα κινητά στα βενζινάδικα; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα που βασανίζει πολλούς οδηγούς εδώ και αρκετά χρόνια, έδωσε μια τηλεοπτική εκπομπή σε κανάλι της βρετανικής τηλεόρασης. Γέμισαν ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα με βενζίνη, άφησαν ανοιχτό το «ντεπόζιτο» και επιπρόσθετα το περιέλουσαν (μέσα και έξω) με υγρό καύσιμο. Στη συνέχεια «έριξαν» μέσα στο όχημα 6 κινητά, τα οποία και κάλεσαν ταυτόχρονα, ώστε να διαπιστώσουν αν θα σημειωθεί έκρηξη. Το αποτέλεσμα; Καμία σπίθα, καμία έκρηξη, καμία ζημιά.

77 Η εκπομπή Brainiacs, που προβάλλεται από το βρετανικό Sky One, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κινητά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια στα βενζινάδικα. Φυσικά, για να ήταν πιο αξιόπιστο το πείραμα θα έπρεπε να γίνονταν σε κάποιο βενζινάδικο και όχι μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο όχημα, ωστόσο μάλλον δεν θα μπόρεσαν να βρουν εθελοντές. Κάποιοι άλλοι απλά αναρωτήθηκαν αν οι Brainiacs πραγματοποιήσουν ανάλογο πείραμα σε αεροπλάνο εν ώρα πτήσης Οι Brainiacs πάντως κατάφεραν να ανατινάξουν το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για το πείραμα, πραγματοποιώντας μια ακόμη δοκιμή.

78 Ένας εθελοντής που φορούσε νάιλον ρούχα «συνδέθηκε» με το όχημα με ένα χάλκινο καλώδιο. Ο στατικός ηλεκτρισμός που δημιουργήθηκε είχε ως αποτέλεσμα την... έκρηξη Ο λόγος για το οποίο τα πρατήρια υγρών καυσίμων έχουν αναρτήσει αυτήν την οδηγία είναι ότι πριν από «πολλά χρόνια» καταγράφηκε με κάμερα ένα περιστατικό, κατά το οποίο ένας ατυχής οδηγός χρησιμοποίησε το κινητό του εν ώρα εφοδιασμού με αποτέλεσμα να σημειωθεί πυρκαγιά…

79 Κινητά και greeklish Πριν από τρία χρόνια, μια έρευνα του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είχε χτυπήσει το πρώτο καμπανάκι κινδύνου για τη χρήση των greeklish, τη γραφή (ελληνικές λέξεις γραμμένες με λατινικούς χαρακτήρες) που χρησιμοποιούν κυρίως οι νέοι στα κινητά τηλέφωνα και στο Διαδίκτυο.

80 Η ορθογραφία, σύμφωνα με την έρευνα, ήταν το πρώτο θύμα των greeklish, καθώς η χρήση τους επιδρά αρνητικά στην ορθογραφική ικανότητα των μαθητών. Περίπου 7 στους 10 μαθητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση διαπιστώθηκε ότι τα χρησιμοποιούν, με αποτέλεσμα στα γραπτά οι τόνοι και τα σημεία στίξης να χάνονται, να συνδυάζονται ελληνικά και λατινικά στοιχεία, να φουντώνουν τα ορθογραφικά λάθη (ο αντί ω), τα φωνητικά λάθη (κς αντί ξ) και η σύντμηση των λέξεων να έχει μορφή... καταιγίδας (dld αντί «δηλαδή», tpt αντί «τίποτα», tespa αντί «τέλος πάντων»).

81 Στο (ελληνικό) Διαδίκτυο σήμερα μαίνονται μάχες στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και οι πολέμιοι των greeklish απαιτούν στις συνομιλίες από τους άλλους χρήστες να μη σκοτώνουν την ελληνική γλώσσα. Τα greeklish ή ellinika –τα οποία δεν έχουν ακόμη απασχολήσει την Πολιτεία– έχουν βγει από τα κομπιούτερ και τα κινητά, καταλαμβάνοντας νέους χώρους, αφού δεν είναι πια σπάνιο να τα δει κανείς σε προειδοποιητικές πινακίδες, π.χ. το APAGOREYETAI H EISODOS. Πολλοί χαρακτηρίζουν το φαινόμενο «τη μεγαλύτερη μάστιγα της εποχής μετά την κακογουστιά».

82 Η τηλεοπτική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» κήρυξε πόλεμο στα greeklish, τα οποία ο καθηγητής Γλωσσολογίας κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης θεωρεί «τον καλύτερο δρόμο αποξένωσης για την εικόνα της λέξης». «Πολύ καλά κάνουν όσοι επιμένουν στο Διαδίκτυο για τη χρήση του ελληνικού πληκτρολογίου», επισημαίνει στην «Κ» ο καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ κ. Χρ. Τσολάκης

83 Όμως, η λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου δεν βρίσκεται στο Διαδίκτυο, αλλά στο σχολείο. «Αυτές οι μείξεις είναι πολύ φυσικό να γίνονται», λέει ο καθηγητής, «όπως γινόταν στην αρχαιότητα με τα αρχαία ελληνικά και τα ελληνικά εκείνης της εποχής, που ήταν διεθνής γλώσσα». Έχουμε να κάνουμε με τις λεγόμενες τυπικές γλώσσες κι εκείνο που κυριαρχεί είναι η μεταφορά του μηνύματος χωρίς καθυστερήσεις. Οι νέοι δεν θέλουν να λένε πολλά, κι αυτό είναι καλό. Από την άλλη, αναμειγνύουν τα greeklish με την ελληνική γλώσσα, με λέξεις από άλλες γλώσσες, με δικά τους λεκτικά κατασκευάσματα και εθίζονται σ’ αυτό. Το σχολείο δεν πρέπει να επιτρέψει την είσοδο αυτών των λέξεων στη σχολική γλώσσα.

84 Τα greeklish, καταλήγει ο κ
Τα greeklish, καταλήγει ο κ. Τσολάκης, «είναι μια ιδιόλεκτος από τις πολλές που έχουμε στη γλώσσα μας. Δεν την καταστρέφει, αλλά σαν νέο παιχνίδι είναι δελεαστικό για τα παιδιά, και το σχολείο πρέπει να λάβει τα μέτρα του. Η γλώσσα μας δεν κινδυνεύει από τα greeklish, αλλά από την έλλειψη παιδείας».

85 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Ερευνητική Εργασία : Κινητή Τηλεφωνία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google