Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΜΙΝΕ ΑΛΗΠΑΣΣΑ.  ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΓΕΤΙΚΟ ΣΤΡΩΜΑ της τοπικής κοινωνίας συγκροτήθηκε από μεγαλοαστικές οικογένειες που είχαν διασυνδέσεις στις μεγάλες πόλεις.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΜΙΝΕ ΑΛΗΠΑΣΣΑ.  ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΓΕΤΙΚΟ ΣΤΡΩΜΑ της τοπικής κοινωνίας συγκροτήθηκε από μεγαλοαστικές οικογένειες που είχαν διασυνδέσεις στις μεγάλες πόλεις."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΜΙΝΕ ΑΛΗΠΑΣΣΑ

2  ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΓΕΤΙΚΟ ΣΤΡΩΜΑ της τοπικής κοινωνίας συγκροτήθηκε από μεγαλοαστικές οικογένειες που είχαν διασυνδέσεις στις μεγάλες πόλεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της Ευρώπης. Μερικές από τις οικογένειες αυτές είχαν τις ρίζες τους στη βυζαντινή αριστοκρατία και οι περισσότερες έρχονταν από τη Χίο.

3  Η ονομασία > οφείλεται πιθανόν στα ατμόπλοια είτε επειδή τα βαπόρια φαίνονταν καλυτέρα καθώς έφθαναν στο λιμάνι είτε οι Ερμουπολιτες παρομοίασαν τους πολλούς ανεμόμυλους της περιοχής με τα τροχήλατα ατμόπλοια.

4  ΣΠΙΤΙ ΤΣΙΡΟΠΙΝΑ/ΝΟΜΑΡΧΙΑ: ΕΊΝΑΙ ΈΝΑ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΕΧΤΙΣΕ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΕΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΑΛΟΥΣΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΑΜΠΡΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΣΙΡΟΠΙΝΑ.ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΩΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟ ΙΩΝΙΚΟ ΠΡΟΠΥΛΟ.ΣΟΒΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΒΑΣΗ, ΔΙΑΙΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΣΤΑΔΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΠΗΛΙΝΑ ΚΟΡΝΘΙΑΚΑ ΕΠΙΚΡΑΝΑ.ΠΗΛΙΝΟΙ ΓΕΙΣΙΠΟΔΕΣ,ΚΟΛΟΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΤΗΘΑΙΟ.ΣΤΗΝ ΠΙΣΩ ΟΨΗ,Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΕΡΑΝΤΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΤΟΞΩΤΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΖΑΜΑΡΙΑ.ΤΟ 1938 O ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΡΟΠΙΝΑΣ ΔΩΡΙΣΕ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ.

5

6  ΣΠΙΤΙ ΑΡΑΓΚΗ:ΣΕ ΥΦΟΣ ΕΠΑΥΛΗΣ ΜΕ ΚΗΠΟ ΚΑΙ ΒΟΤΣΑΛΩΤΟ ΔΑΠΕΔΟ,ΕΧΕΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 19oυ ΑΙΩΝΑ.ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΑΠΌ ΣΙΔΕΡΟ ΚΑΙ ΓΥΑΛΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΕΙΣΟΔΟ.ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΟΨΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΟΨΗ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΓΥΜΝΩΜΕΝΗ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΣΟΒΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΒΗΧΤΑ ΤΗΣ ΚΥΜΑΤΙΑ,ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΕ ΠΡΟΕΞΟΧΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ.Η ΆΛΛΗ ΟΨΗ,ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ,ΕΧΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΛΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΕΡΑΝΤΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΤΟΞΟΣΤΟΙΧΙΑ ΠΟΥ ΠΑΤΑ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ

7  ΣΠΙΤΙ ΠΑΙΚΟΥ/ΑΦΡΑΝΗ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 1852 ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΠΑΙΚΟ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΕΜΠΟΡΟΣ ΑΠΌ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.ΑΣΥΜΕΤΡΗ ΟΨΗ, ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΤΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΌ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΙΣΟΔΟΥΣ.ΕΞΩΣΤΗΣ ΜΕ ΞΥΛΙΝΟ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΔΑΝΤΕΛΩΤΗ ΣΤΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΙΣΩ ΟΨΗ, ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΟΡΟΦΟΥ.

8

9  ΣΠΙΤΙ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΡΑΣΑΚΑΚΗ ΤΟ ΕΧΤΙΣΕ Ο ΕΡΛΑΧΕΡ ΣΤΑ 1834-1836 ΔΥΟ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ,ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΤΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΛΕΥΡΑ,ΜΕ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΕΊΝΑΙ ΈΝΑ ΑΠΛΟ ΔΙΩΡΟΦΟ ΚΤΙΡΙΟ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΗ ΟΨΗ.ΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΥΡΩΝ,Ο ΕΞΩΣΤΗΣ,ΤΟ ΚΥΜΑΤΙΟ ΠΟΥ ΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ Η ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΟΥ ΙΣΟΓΕΙΟΥ ΕΊΝΑΙ ΜΑΡΜΑΡΙΝΑ,ΕΝΏ Η ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΟΥ ΟΡΟΦΟΥ ΕΊΝΑΙ ΑΠΌ ΠΩΡΟΛΙΘΟ.

10

11 ΟΙΚΙΑ ΑΝΔΡΟΥΛΗ ΣΠΙΤΙ ΒΛΥΣΙΔΗ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙ ΜΕΤΑΞΑ – ΣΑΜΙΟΥ(1857)


Κατέβασμα ppt "ΕΜΙΝΕ ΑΛΗΠΑΣΣΑ.  ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΓΕΤΙΚΟ ΣΤΡΩΜΑ της τοπικής κοινωνίας συγκροτήθηκε από μεγαλοαστικές οικογένειες που είχαν διασυνδέσεις στις μεγάλες πόλεις."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google