Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Απόλλωνα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Απόλλωνα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Απόλλωνα
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Τάξη Δ2 Κατερίνα Γαλλιού

2 Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Απόλλωνα
Το κεφάλι του χρυσελεφάντινου αγάλματος που πιθανόν παρίστανε τον Απόλλωνα, φυλάσσεται στο μουσείο των Δελφών. Ιωνικό έργο του 6ου αι. π.Χ. Στο ξύλινο κορμό του αγάλματος στερεώνονταν χρυσά ή επίχρυσα ελάσματα με σφυρήλατη διακόσμηση που απέδιδαν το ένδυμα, τα μαλλιά, τα κοσμήματα και άλλες λεπτομέρειες, ενώ το κεφάλι και τα άλλα γυμνά μέλη του σώματος, όπως τα πόδια και τα χέρια ήταν από ελεφαντοστό.

3 Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Απόλλωνα
Τα τοξωτά φρύδια και τα αμυγδαλωτά μάτια αποδίδονταν με ένθετο υλικό στερεωμένο σε βαθιές εντομές. Τα μάτια και τα βλέφαρα της μορφής ήταν ένθετα. Η μορφή ήταν μάλλον καθισμένη σε θρόνο και σύμφωνα με πιθανή ερμηνεία αποτελούσε μαζί με τα άλλα δύο χρυσελεφάντινα αγάλματα μια σύνθεση που απέδιδε τη δηλιακή τριάδα (Απόλλων, Άρτεμις και Λητώ). Μεγάλο μέρος του προσώπου έχει συμπληρωθεί με κερί.

4 Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Απόλλωνα
Τμήματα από χρυσελεφάντινο άγαλμα ανδρικής μορφής, πιθανόν του Απόλλωνα Χρυσά ελάσματα με έκτυπη κυματοειδή διακόσμηση- αποδίδουν τους μακρούς πλοκάμους και καταλήγουν στο στήθος. Χρυσή ταινία-διάδημα με έκτυπους ρόδακες που συγκρατούνται στο κέντρο με ασημένια καρφιά.

5 Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Απόλλωνα
Τμήματα από χρυσελεφάντινο άγαλμα ανδρικής μορφής, πιθανόν του Απόλλωνα Ελεφαντοστέινα πόδια του αγάλματος Χρυσές ταινίες : Το πρώτο ζεύγος σχεδίων της ταινίας (Παριστάνει ένα άγριο τράγο και ένα φτερωτό άλογο).

6 Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Απόλλωνα
Πηγές: Εικόνες: Google Κείμενο: Βικιπαίδεια 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Τάξη Δ2 Κατερίνα Γαλλιού


Κατέβασμα ppt "Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Απόλλωνα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google