Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιστορικό πλαίσιο ταινίας Η ταινία διαδραματίζεται την περίοδο 1950-1980.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιστορικό πλαίσιο ταινίας Η ταινία διαδραματίζεται την περίοδο 1950-1980."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ιστορικό πλαίσιο ταινίας Η ταινία διαδραματίζεται την περίοδο 1950-1980.

2 ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ • Υπογράφηκε στη Λωζάννη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις υπόλοιπες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. • Υπογράφηκε στη Λωζάννη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις υπόλοιπες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. • Το τελικό κείμενο υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου μετά από 7,5 μήνες διαβουλεύσεων. • Με ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή μειονοτήτων από τις δύο χώρες και η αποστρατικοποίηση κάποιων νησιών του Αιγαίου • Πρακτικά λόγω της Συνθήκης της Λωζάννης υπάρχει σήμερα η Ελληνική Μειονότητα στη Τουρκία (Κων/πολη, Πριγκιποννήσια, Ίμβρο και Τένεδο) καθώς και η Μουσουλμανική / Τουρκική μειονότητα στη Δ. Θράκη της Ελλάδας.

3 ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ

4 Απελάσεις του 1955 Απελάσεις του 1955 • «Σεπτεμβριανά» του 1955 η πρώτη ιστορική κρίση που αναφέρεται στην ταινία. Έμειναν στην ιστορία ως το οργανωμένο πογκρόμ της νύκτας της 6ης Σεπτεμβρίου όπου καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος προκάλεσε βίαια επεισόδια στις περιουσίες των Ελλήνων ομογενών. Μόλις δόθηκε το σύνθημα, ο τουρκικός όχλος ξεχύθηκε στους δρόμους της Πόλης και άρχισε να λεηλατεί κάθε τι το ελληνικό. Τουλάχιστον 30 Έλληνες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι κακοποιήθηκαν βάναυσα. πογκρόμΕλλήνων ομογενώνπογκρόμΕλλήνων ομογενών

5 Πληθυσμός της Πόλης 1942 - 1955 Το 1942 οι Ελληνορθόδοξοι της Πόλης ήταν 121.000 και μετά την απέλαση του 1955 έφτασαν τους 115.000.

6 Το κυπριακό πρόβλημα Το κυπριακό πρόβλημα • Το 1963 Το Κυπριακό πρόβλημα ήταν σε έξαρση με ανταρσία των Τουρκοκυπρίων, μια Ελλάδα μέσα σε κοινωνικά προβλήματα, και την Τουρκία να προσπαθεί να ανορθωθεί από την οικονομική κρίση. Έτσι μετά τους Βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε η Τουρκική Αεροπορία τον χειμώνα του 1963 στη Κύπρο, τέθηκε εντός Τουρκίας το ζήτημα των Ελλήνων Υπηκόων που ζούσαν χωρίς πρόβλημα στη χώρα ως απόρροια της Συμφωνίας Ατατούρκ και Βενιζέλου.

7

8 Απελάσεις του 1964 - σχέδια αφανισμού και διάλυσης της Ελληνικής Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης. Η Κυβέρνηση του Ισμέτ Ίνονου τον Μάρτιο του 1964, έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο της διάλυσης της Ελληνικής Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης. Τα προηγούμενα σχέδια αφανισμού είχαν αποτύχει να εκριζώσουν στην ολότητα τον Ελληνισμού της Πόλης, κορυφαία των οποίων ήταν: οποίων ήταν: 1. Η απαγόρευση πλήθους επαγγελμάτων (νόμος 2007/1932)

9 Σχέδια αφανισμού και διάλυσης της Ελληνικής Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης. 2. Η επιστράτευση το 1941 στα τάγματα εργασίας είκοσι κλάσεων ομογενών, ηλικίας 25 – 45 ετών, και η αποστολή τους σε νέα «τάγματα εργασίας» (amele taburlarι) προς πραγματοποίηση εκχιονισμών, εκβραχισμών και έργων οδοποιίας στα βάθη της Τουρκίας, υπό άθλιες καιρικές συνθήκες. Όλα αυτά μετά την πλήρη επιβολή της τριπλής γερμανο-ιταλο-βουλγαρικής κατοχής στην Ελλάδα Όλα αυτά μετά την πλήρη επιβολή της τριπλής γερμανο-ιταλο-βουλγαρικής κατοχής στην Ελλάδα

10 Τούρκικη εφημερίδα που λέει για τις απελάσεις και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη. Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη. 3. ο Φόρος Ευμάρειας (Βαρλίκι, 1942-44)

11 ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΒΑΡΛΙΚΙ, Ο ΦΟΡΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ, ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΒΑΘΙΑ ΤΟΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΥΠΟΘΕΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΥΠΟΘΕΣΗ. ΚΙ ΟΜΩΣ, ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.

12

13 Σχέδια αφανισμού και διάλυσης της Ελληνικής Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης. 4. Η Νύκτα Τρόμου της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 στην διάρκεια της οποίας εφαρμόστηκε ένα σχέδιο καταστροφής του Ελληνισμού της Πόλης.

14 Καραρναμές - Μυστικό διάταγμα του 1964 • Η κίνηση των απελάσεων του 1964 είχε δυο βασικά στοιχεία που έκριναν την εξέλιξη της: • 16 Μαρτίου 1964 η κυβέρνηση του Ισμέτ Ινονού κατήγγειλε την Σύμβαση Εγκατάστασης του 1930 βάση της οποίας τα μέλη της Κων/πολίτικης Ρωμιοσύνης με ελληνικά διαβατήρια μπορούσαν να μένουν στην Τουρκία με αυτόματες ανανεώσεις αδειών παραμονής. • Η μυστική απόφαση του Τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου δέσμευε το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων υπηκόων. Η απόφαση αυτή, γνωστή στην ελληνική ομογένεια της Κωνσταντινούπολης ως ο «καραρναμές». • Οι απελάσεις των Ελλήνων της Πόλης με ελληνικά διαβατήρια ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 1964 και ολοκληρώθηκαν στα μέσα του 1966 ενώ υπολογίζεται πως τους πρώτους μήνες εξαναγκάστηκαν να φύγουν πάνω από 6.000 άτομα

15 1964: Η ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ • Έτσι μέσα σε λίγες μέρες τα σχολεία σχεδόν άδειασαν, δεν υπήρχαν εισιτήρια και τσεκ και φυσικά ο κόσμος άρχισε να εγκαταλείπει μαζικά την Κωνσταντινούπολη.. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσπαθούσε να αλλάξει τα πράγματα μα ο Πατριάρχης Αθηναγόρας απλά δεν μπόρεσε να πετύχει απολύτως τίποτα. • Οι μαζικές έξοδοι Ελλήνων Υπηκόων μονίμων κατοίκων της Πόλης, είχε δημιουργήσει ένα σωρό προβλήματα όπως τις τύχες των περιουσιών τους. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα συρρικνώθηκαν και έτσι ο Ελληνισμός της Τουρκίας δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα στην ιστορία του γιατί η Ελλάδα δεν μπόρεσε να βοηθήσει ή να αντιδράσει. • Τα κωμικοτραγικά στοιχεία: Ηλικιωμένοι άνθρωποι θεωρήθηκαν ως κίνδυνοι του Τουρκικού κράτους

16 Μαζική αποχώρηση των Κωνσταντινουπολιτών από τα Κήπους του Έβρου το 1964. Έπρεπε να έχουν μέχρι 20 κιλά υπάρχοντα.

17 Παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου Παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου • H Σύμβαση «Περί της Ανταλλαγής των Ελληνικών και Μουσουλμανικών Πληθυσμών» που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Διεθνούς Συνθήκης Λωζάννης • Η Απέλαση των περίπου 12.000 Ελλήνων της Πόλης υπήρξε μια πράξη μείζονος κλίμακας παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου που η Τουρκία είχε ενστερνιστεί από το 1954. • Οι Απελάσεις του 1964 υπήρξαν καίριο πλήγμα για τον Ελληνισμό της Πόλης καθόσον μετά από της Απελάσεις ο αριθμός των Ελλήνων της Πόλης μειώθηκε κατά πέντε φορές. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ο Ελληνικός πληθυσμός της Πόλης ήταν μόλις 15.000. • Οι Απελάσεις του 1964 υπήρξαν καίριο πλήγμα για τον Ελληνισμό της Πόλης καθόσον μετά από της Απελάσεις ο αριθμός των Ελλήνων της Πόλης μειώθηκε κατά πέντε φορές. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ο Ελληνικός πληθυσμός της Πόλης ήταν μόλις 15.000.

18 ΠΟΡΕΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ 1964 - 1965 Ο αριθμός των 48.000 κατοίκων, ελληνικής καταγωγής, στην Πόλη, μπορεί να θεωρηθεί ένα αρκετά ρεαλιστικό σημείο απογραφής.

19 Κοινή συμβίωση Ελλήνων-Τούρκων • Από την ταινία καταλάβαμε πως οι Έλληνες και οι Τούρκοι ζούσαν αρμονικά. Μερικά γνωρίσματα είναι: • Συνάντηση του Τούρκου με τον παππού του Φάνη στο μαγαζί του • Ο Φάνης και η Σαιμε που παίζουν στην παιδική τους ηλικία • Ο Φάνης με τον Τούρκο στο χαμάμ

20 Σκηνές που διχάζουν τους δυο λαούς από την ταινία • Ο πατέρας του Φάνη συζητεί με τον Τούρκο στρατηγό για την απέλαση του • Ο Τούρκος που προσπαθεί να πείσει τον πατέρα του Φάνη να αλλαξοπιστήσει.

21 « στην Τουρκία μας ‘λέγαν Έλληνες και στην Ελλάδα Τούρκους ». • Αυτή τη φράση τη λέει ο πατέρας του Φάνη ( μηχαηλιδης) γιατί όταν ήταν στην Τουρκία τους έλεγαν Τούρκους και μετά την απέλαση τους μεταχειρίζονταν στην Ελλάδα σαν Τούρκους. Έτσι φαίνεται η προκατάληψη ο ρατσισμός και η ξενοφοβία που τους διακατεβαλε.Αυτοί οι άνθρωποι αισθανθήκαν 2 φορές ξένοι. Όμως ακόμα και με αυτές τις αντιλήψεις που είχαν νοσταλγούσαν τον τόπο τους. Το σώμα τους μπορεί να ήταν στην Ελλάδα το μυαλό τους ήταν στην Κωνσταντινούπολη.

22 Ως απέλαση, εννοείται η πράξη με την οποία ένα κυρίαρχο κράτος καλεί ή υποχρεώνει έναν ή περισσότερους αλλοδαπούς, που βρίσκονται στο έδαφός του, να εγκαταλείψουν αυτό σε βραχύτατο, συνήθως προσδιοριζόμενο, χρόνο. απέλαση

23 Ανταλλαγή πληθυσμών Ανταλλαγή πληθυσμών Κατά το Διεθνές Δίκαιο ανταλλαγή πληθυσμών Διεθνές ΔίκαιοΔιεθνές Δίκαιο νοείται η δια «συμβάσεως» υποχρεωτική ή ελεύθερη (εκούσια ή ακούσια) μετανάστευση μετανάστευση υπηκόων, που ανήκουν σε φυλετικές (εθνικές), φυλετικέςεθνικέςφυλετικέςεθνικές θρησκευτικέςθρησκευτικές ή γλωσσικές μειονότητες από το ένα γλωσσικέςμειονότητες θρησκευτικέςγλωσσικέςμειονότητες κράτοςκράτος σε άλλο (ως επί το πλείστον όμορο). κράτος


Κατέβασμα ppt "Ιστορικό πλαίσιο ταινίας Η ταινία διαδραματίζεται την περίοδο 1950-1980."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google