Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΥΛΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΥΛΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΥΛΗΣ
Η OP ART και ο V. VASARELY: Μια πρόταση για τη διδασκαλία της τέχνης στο μάθημα της Ιστορίας Άντα Στούμπη

2 1. Η Op Art (Optical Art, Perceptual Abstraction, Kinetic Art)
Έργα του V. Vasarely

3 Η Op Art Έργα της Bridget Riley

4 Η Op Art Έργα του Richard Allen

5 Η Op Art Γνωρίσματα των έργων της Op Art Γεωμετρικά Αφηρημένα
Στηρίζονται σε ψευδαισθήσεις που δημιουργεί η όρασή μας μέσα από το συνδυασμό, χρωμάτων και σχημάτων (αρχές οπτικής οργάνωσης Gestalt)

6 Η Op Art Η Op Art είναι αφηρημένη, ακριβής και γεωμετρική.
Οι επιρροές της: Οι έρευνες των καλλιτεχνών του Βauhaus και των ψυχολόγων της Gestalt στη δεκαετία του 1920 Ο «πατέρας της Op Art» : Ο Viktor Vasarely στο Παρίσι στη δεκαετία του 40 και 50 επιδίδεται σε έρευνες…

7 Η Op Art Έτσι: Η οπτική ζωγραφική είχε μια θεωρητική επιστημονική βάση και μια Ευρωπαϊκή γεωγραφική βάση. Οι περισσότεροι οπτικοί καλλιτέχνες σκόπευαν να δημιουργήσουν έργα με πολύ δυναμικά οπτικά πεδία, τα οποία θα προσέκρουαν ενστικτωδώς και με απόλυτη φυσικότητα στα μάτια. Η Op Art μειώνει όλους τους νοηματικούς παράγοντες εκτός από την οπτική τέχνη. Εξαρτάται όχι από πολιτιστικά πρότυπα, το συμβολισμό ή τις προηγούμενες εμπειρίες του παρατηρητή, αλλά από τη φυσιολογία του ανθρώπινου ματιού και από την ικανότητα του εγκεφάλου να απαντά στο καθαρό χρώμα και σχήμα.

8 Η Op Art Οι αρχές πάνω στις οποίες στηρίζονται τα έργα της Op Art

9 Η Op Art Αρχές πάνω στις οποίες στηρίζονται τα έργα της Op Art

10 Η Op Art Αρχές πάνω στις οποίες στηρίζονται τα έργα της Op Art

11 2. V. Vasarely Γεννήθηκε στις 9 Απριλίου του 1906 στο Πεκς της Ουγγαρίας. Σπουδές Ιατρικής στη Βουδαπέστη   Σπουδάζει Καλές Τέχνες στο Podolini-Volkmann Academy 1929 Γράφεται στο Alexander Bortnyik’s Mühely Academy, κέντρο Bauhaus σπουδών στη Βουδαπέστη. 1930 Μετακομίζει στο Παρίσι όπου εργάζεται ως γραφίστας παντρεύεται (1931) και αποκτά δύο γιους(1931 και 1934).

12 Θεωρητικό υπόβαθρο V. Vasarely
Θεωρούσε τη μαζική παραγωγή έργων τέχνης νόμιμη λειτουργία της βιομηχανικής κοινωνίας «Στο παρελθόν, ο καλλιτέχνης δημιουργούσε με βάση όσα ήξερε για τη φύση μέσω των αισθήσεών του, αλλά τώρα που η επιστήμη έχει αποκαλύψει το ατελεύτητο της Φύσης δεν είμαστε πλέον στατικοί παρατηρητές, αλλά δυναμιόί συμμετέχοντες». Θαύμαζε τις δυνατότητες που ανοίγονταν από τις φυσικές επιστήμες καθώς κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει την ύλη και την ενέργεια ως μια παραμόρφωση του χώρου.

13 V. Vasarely Ο καλλιτέχνης θεωρούσε ότι οι φωτογραφικές διαφάνειες (slides) θα είναι στη ζωγραφική ό,τι οι δίσκοι στη μουσική: ευμεταχείριστες, πιστές, σύνθετες αναπαραγωγές – με άλλα λόγια, θα αποτελούν ένα εργαλείο, ένα έργο τέχνης. «Στο μέλλον, θα παρακολουθούμε τις προβαλλόμενες εκθέσεις των σύγχρονων καλλιτεχνών». V. Vasarely, 1950 Κι ακόμη, συμπλήρωνε: “Ο σημερινός δημιουργός δεν μπορεί πλέον να ικανοποιείται απλώς με το να ζωγραφίζει επάνω στον καμβά”. Καταλαβαίνοντας τη δύναμη της κινούμενης εικόνας, ο Victor Vasarely δήλωσε το 1967: “Η ταινία του καλλιτέχνη θα γίνει η διαδόσιμη, βέλτιστη και αισιόδοξη εργασία, ένας γνήσιος, κοινός θησαυρός”.

14 V. Vasarely: Χρονολογική επισκόπηση των πιο γνωστών φάσεων του στυλ (τεχνοτροπίας) των έργων του
Στυλ: Graphic (Πρώτα έργα: δεκαετία ’30) Πηγές έμπνευσης: Σπουδές σχεδίου της σχολής Bauhaus στη δεκαετία του ’20. Χαρακτηριστικά: Εναλλαγές άσπρου μαύρου, σκακιέρες, ζέβρες, αρλεκίνοι.

15 V. Vasarely Στυλ: Belle Isle (Πρώτα έργα: δεκαετία ’40) Πηγές έμπνευσης: Το παραλιακό τοπίο του Belle Isle όπου παρατηρούσε τα βότσαλα και τα κοχύλια και τον τρόπο με τον οποίο ο ήλιος επιπλατυνόταν καθώς πλησίαζε την επιφάνεια της θάλασσας Χαρακτηριστικά: Επίπεδες ελλειπτικές φόρμες βοτσάλων που αλληλοεπικαλύπτονται, εμφανίζονται και κρύβονται.

16 V. Vasarely Στυλ: Denfert (Πρώτα έργα: δεκαετία ’40) Πηγές έμπνευσης: Τα κατεστραμμένα πλακάκια στους τοίχους του σταθμού μετρό Denfert-Rochereau Χαρακτηριστικά: Γραμμικές μορφές που συναντώνται και διαπερνούν η μία την άλλη.

17 V. Vasarely Στυλ: Crystal - Gordes (Πρώτα έργα: τέλος δεκαετίας ’40) Πηγές έμπνευσης: Τα κτίσματα και τα παράθυρα των καστροπολιτειών της Νότιας Γαλλίας και τα σχέδια που δημιουργούν καθώς ο λαμπερός ήλιος και η σκιά διασταυρώνονται. Χαρακτηριστικά: Κυβιστικές επιρροές και φόντα που εναλλάσσονται με τις μορφές που φιλοξενούν.

18 V. Vasarely Στυλ: Black - White (Πρώτα έργα: δεκαετία ’50) Πηγές έμπνευσης: Γεωγραφικές μελέτες στη δεκαετία του ’20 (ισοβαρείς καμπύλες), η τέχνη της φωτογραφίας και η χρήση του θετικού και του αρνητικού. Χαρακτηριστικά: Μαύρες και άσπρες γραμμικές συνθέσεις, παραμορφωμένες σκακιέρες, ψευδαισθήσεις διαστημάτων,

19 V. Vasarely Στυλ: Planetary Folklore/Permutations (Πρώτα έργα: δεκαετία ’60) Πηγές έμπνευσης: Αποτέλεσμα των ερευνών του τη δεκαετία του ’50 και του ορισμού του Unite Plastique (1955) Unite με την έννοια μονάδα (στοιχείο για τη δημιουργία ενός όλου), αλλά και ενότητα (το αδιαχώριστο όλο χρώματος και μορφής) Χαρακτηριστικά: Ενότητα χρώματος- μορφής, κλίμακες διαβαθμίσεων, μονόχρωμες μονάδες σε φόντα με χρωματικές διαβαθμίσεις.

20 V. Vasarely Στυλ: Vonal (Πρώτα έργα: δεκαετία ’60) Πηγές έμπνευσης: Γραμμικές μελέτες για το χρώμα και τη μορφή. Χαρακτηριστικά: Σπουδές γραμμικού σχεδίου με περιοδικές φωτοσκιάσεις, τετράγωνους και καμπύλους κυματισμούς, μεγεθύνσεις.

21 V. Vasarely Στυλ: Gestalt/ Homage to the Hexagon (Πρώτα έργα: μέσα δεκαετίας ’60) Πηγές έμπνευσης: Οι μελέτες του στο στυλ Planetary folklore και permutations. Χαρακτηριστικά: Τρισδιάστατες πλαστικές ψευδαισθήσεις οι οποίες δημιουργούν σύγχυση και επιτίθενται στην όραση, κυψελωτές δομές, όγκοι που δεν μπορούν να τοποθετηθούν στο χώρο, αμφισημία στις μορφές.

22 V. Vasarely Στυλ: Expansive - Regressive / Universal Structures (Πρώτα έργα: μέσα – τέλος δεκαετίας ’60) Πηγές έμπνευσης: Η κλιμάκωση των μελετών για τον ακραίο χειρισμό του χώρου. Χαρακτηριστικά: Επιφάνειες ή πεδία με πλέγματα οκτάγωνα, εξάγωνα ή σε σχήμα σκακιέρας που δημιουργούν την αίσθηση του βάθους ή του ύψους.

23 Έργα Οp Art V. Vasarely Homok, , Procion, 1977

24 Έργα Οp Art V. Vasarely Hexagon Sculpture

25 "Rokuyo stars"

26 "Falling snow"

27 "Treasure box"

28 "Blue sun"

29 "A color curtain"

30 Σας ευχαριστούμε… …και ελπίζουμε να σας δούμε και σε άλλες εκδηλώσεις μας…


Κατέβασμα ppt "ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΥΛΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google