Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – Αιολική Ενέργεια

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – Αιολική Ενέργεια"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – Αιολική Ενέργεια

2 Τι είναι Ενέργειά; Ενέργεια είναι το φυσικό μέγεθος που συνοδεύει απαραίτητα κάθε μεταβολή στο φυσικό μας κόσμο, από την πιο απλή, όπως το ρίξιμο μιας πέτρας, μέχρι τις πιο πολύπλοκες όπως τα διάφορα βιολογικά φαινόμενα. Παρ’ όλα αυτά είναι ένα μέγεθος "άγνωστο" στις αισθήσεις μας σε σχέση με άλλα, αφού δεν το βλέπουμε, δεν μπορούμε να το πιάσουμε, να το ακούσουμε ή να το γευθούμε  όμως παραμονεύει παντού. Την ενέργεια την αντιλαμβανόμαστε κυρίως από τα αποτελέσματά της, που είναι γνωστά σαν έργο.

3 Πηγές Ενέργειας: Ανανεώσιμες: Μη Ανανεώσιμες:
Μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χαρακτηρίζονται οι πηγές οι οποίες δεν αναπληρώνονται ή αναπληρώνονται εξαιρετικά αργά, μέσα από φυσικές διαδικασίες. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπάρχουν άφθονες στο φυσικό περιβάλλον και είναι η πρώτη μορφή ενέργειας που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος πριν στραφεί έντονα στη χρήση των ορυκτών καυσίμων.

4 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένα θέμα που καθηλώνει πολλές φορές την προσοχή των επιστημόνων αλλά και των κρατών. Το πρόβλημα της ενέργειας είναι διεθνές, μεγάλο και θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμα διότι προέρχεται κυρίως από το πετρέλαιο τη μείωση των αποθεμάτων του και φυσικά από την συνεχή αύξηση της ζήτησης του. Πολλά από τα προβλήματα που μαστίζουν τον πλανήτη μας όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η τρύπα του όζοντος, η όξινη βροχή, η καταστροφή των δασών η ρύπανση και άλλα πολλά μπορούν να επιλυθούν χρησιμοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Γι’ αυτό άλλωστε επιλέξαμε να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο φθηνότερος και εξυπνότερος τρόπος αντιμετώπισης της ενεργειακής και περιβαλλοντικής κρίσης της εποχής μας. Η χρησιμοποίηση νέων, φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών που εκμεταλλεύονται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια λύση για τη σωτηρία του πλανήτη μας που βρίσκεται μέσα στο χάος και την καταστροφή.

5

6 Μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Eίναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχεται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες. Τέτοιες ενέργειες είναι η αιολική, η ηλιακή (θερμική ή φωτοβολταϊκή), η υδροηλεκτρική, η παλιρροιακή, η γεωθερμική και η ενέργεια από βιομάζα. Είναι πολύ φιλικές προς το περιβάλλον, έχοντας ουσιαστικά μηδενικά κατάλοιπα και απόβλητα. Επιπλέον, δεν πρόκειται να εξαντληθούν ποτέ, σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα.

7 Αιολική Ενέργεια στην Κύπρο
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια θεαματική άνοδος της εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος από ανεμογεννήτριες σε όλη την Ευρώπη. Ο μεγάλος ρυθμός ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας συνοδεύτηκε όπως ήταν επόμενο, από την ανησυχία των τοπικών κοινωνιών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στο περιβάλλον. Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί αιολικά πάρκα σε διάφορες περιοχές. Εμείς η ομάδα των «Νέων Δημοσιογράφων » του Λυκείου Βεργίνας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε και να ερευνήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που προκύπτουν από τη χρήση της αιολικής ενέργειας. Για το σκοπό αυτό επισκεφτήκαμε το αιολικό πάρκο Αγίας Άννας. Εκεί συναντηθήκαμε με τον ηλεκτρολόγο μηχανικό κ. Γιαννάκη Χρυσάφη ο οποίος με μεγάλη προθυμία απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας. Ξεκινώντας ο κ. Χρυσάφης μας περιέγραψε σε συντομία τα μέρη μιας σύγχρονης ανεμογεννήτριας.

8

9 Αιολικό Πάρκο Αγίας Άννας Μέρη Ανεμογεννήτριας
Τον πύργο: Είναι κυλινδρικής μορφής κατασκευασμένος από χάλυβα και έχει ύψος 78 m. Τον θάλαμο που περιέχει τα μηχανικά υποσυστήματα ( κύριος άξονας, σύστημα πέδησης, κιβώτιο ταχυτήτων και ηλεκτρογεννήτρια ) Ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου ασφαλούς λειτουργίας. Τα πτερύγια είναι κατασκευασμένα από σύνθετα υλικά, παρόμοια με αυτά που κατασκευάζονται τα ιστιοπλοϊκά σκάφη . Επίσης υπάρχει μετασχηματιστής που μετατρέπει τη χαμηλή τάση της ανεμογεννήτριας σε μέση τάση προκειμένου να μεταφερθεί η ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο της ΑΗΚ. Ο μετασχηματιστής αυτός δεν διαφέρει κατασκευαστικά από τους μετασχηματιστές που είναι εγκατεστημένοι πάνω στους στύλους της ΑΗΚ και μάλιστα συνήθως λίγα μέτρα από τα σπίτια μας. Το αιολικό πάρκο της Αγίας Άννας αποτελείται από 10 ανεμογεννήτριες ισχύος 2ΜW η κάθε μία. Η λειτουργία του άρχισε το Σεπτέμβρη του Η κατασκευή του πάρκου στοίχισε 35 εκατομμύρια ευρώ.

10 Ερωτήσεις Νέων Δημοσιογράφων
Μετά μέσω ερωτήσεων προσπαθήσαμε να πάρουμε απαντήσεις όσο αφορά τις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στο περιβάλλον.

11 Προκαλούν προβλήματα θορύβου οι ανεμογεννήτριες ;
Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες είναι μηχανές πολύ ήσυχες και με συνεχείς βελτιώσεις από τους κατασκευαστές γίνονται όλο και πιο αθόρυβες. Ο θόρυβος που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες καλύπτεται από το φυσικό ήχο που κάνει ο αέρας στα δέντρα και τη βλάστηση.

12

13 Δημιουργούν προβλήματα ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών;
Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της ηλεκτρογεννήτριας και του μετασχηματιστή είναι εξαιρετικά ασθενές .

14

15 Δημιουργούν αισθητικά προβλήματα και προσβολή του φυσικού τοπίου οι ανεμογεννήτριες;
Η οπτική όχληση είναι κάτι υποκειμενικό και δύσκολα μπορούν να τεθούν κοινά αποδεκτοί κανόνες. Από έρευνες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκύπτει ότι τα αιολικά πάρκα είναι πιο αποδεκτά, από αισθητικής άποψης, σε ανθρώπους που είναι ενημερωμένοι για τα οφέλη που προέρχονται από τη χρήση τους.

16

17 Έχουν επίδραση οι ανεμογεννήτριες στις γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες;
Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι τα αιολικά πάρκα επιβαρύνουν την γεωργία ή την κτηνοτροφία. Οι συνήθεις θέσεις αιολικών πάρκων είναι σε ορεινές περιοχές με θαμνώδη βλάστηση ακριβώς λόγω των υψηλών ταχυτήτων του ανέμου που ευνοούν την εγκατάσταση του. Σε αυτές τις περιοχές, η χρήση γης είναι κυρίως για βοσκή αιγοπροβάτων οι οποία μπορεί να συνεχισθεί χωρίς κανένα πρόβλημα και μετά την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου. Χαρακτηριστικά, σε μερικά αιολικά πάρκα έχει παρατηρηθεί ότι οι ανεμογεννήτριες γίνονται πόλος έλξης αιγοπροβάτων που επωφελούνται από τη δροσιά της σκιάς που προσφέρουν οι πύργοι τους.

18 Έχουν επιπτώσεις στον πληθυσμό των πουλιών οι ανεμογεννήτριες;
Έχει υπολογιστεί ότι στον συνολικό αριθμό πουλιών που σκοτώνονται ετησίως, μόνον 20 θάνατοι οφείλονται σε ανεμογεννήτριες ενώ αντίστοιχα 1500 θάνατοι οφείλονται στους κυνηγούς και 2000 σε πρόσκρουση με οχήματα και τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

19 Γιατί δεν προτιμούνται τα φωτοβολταῑκά αφού η Κύπρος είναι χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια;
Για την εγκατάσταση φωτοβολταῑκών με ισχύ 2ΜW απαιτείται πεδιάδα 50000m2. Δυστυχώς η Κύπρος δεν διαθέτει αυτή την γη. Επίσης τα φωτοβολταῑκά στοιχίζουν πολύ περισσότερο από ότι ένα αιολικό πάρκο.

20 Ποια είναι τα βασικότερα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας;
Η Αιολική ενέργεια μαζί με τις υπόλοιπες μορφές Ανανεώσιμων πηγών και σε συνδυασμό με την ορθολογική χρήση της ενέργειας μπορεί να οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη επιδεικνύοντας σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον, καθώς οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι: Άφθονες Ελεύθερες στη φύση Ανεξάντλητες Η καλύτερη περιβαλλοντική λύση Μη ρυπαίνουσες Υποκατάστατα των άλλων πηγών ενέργειας στις οποίες οφείλεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Δεν τις έχουν λίγα τυχερά κράτη Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας Προσφέρονται για περιφερειακή ανάπτυξη Προσφέρονται για αποκέντρωση του ενεργειακού μοντέλου παραγωγής Δεν μπορούν να απειληθούν από τρομοκρατικές ενέργειες

21

22 Συμπέρασμα: Αποτέλεσμα της έρευνας μας ήταν να κατανοήσουμε ότι οι επιπτώσεις από τις ανεμογεννήτριες είναι άμεσα ορατές και είναι δυνατόν να ελαχιστοποιηθούν με σωστή αντιμετώπιση και προσχεδιασμό. Εν τέλει πρέπει να αποφασίσουμε ότι εφόσον πρέπει να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια , είναι σίγουρα προτιμότερο να την παράγουμε με τρόπο που να έχει την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για το περιβάλλον. Από τεχνολογική και οικονομική πλευρά, η πιο ώριμη μορφή ανανεώσιμης και «καθαρής» ενέργειας σήμερα είναι η αιολική. Αυτή μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αποτροπή των κλιματικών αλλαγών προσφέροντας συγχρόνως ποικίλα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.

23

24 Νέοι Δημοσιογράφοι Λυκείου Βεργίνας
Οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες των τριών ατόμων. Συντονίστρια : Τουμαζή Θεοχαρούλα Καθηγήτρια Χημείας

25 Ενέργεια-Μορφές Ενέργειας (διαφάνειες 2-6)
Βασιλείου Μιχαέλλα, Α3 (15 χρονών) Κάρουλα Ειρήνη , Α6 (15 χρονών) Δράκου Ειρήνη , Α6 (15 χρονών)

26 Αιολική Ενέργεια στην Κύπρο (Διαφάνειες 7-11)
Κακούσιη Μαριάννα ,Α3 (15 χρονών) Λουκά Φιλιώ , Α3 (15 χρονών) Χριστούδια Φλώρα , Α3 (15 χρονών)

27 Ερωτήσεις Νέων Δημοσιογράφων (Διαφάνειες 11-25)
Ιωάννου Γαβριέλλα , Α1 (15 χρονών) Βορκά Μαρίνα , Α3 (15 χρονών) Αντωνίου Γενοβέφα , Α3 (15 χρονών)

28 Γενική Επιμέλεια - Παρουσίαση
Μιχαήλ Ανθούλα ,Α3 (15 χρονών) Νιβέρογλου Μαρία , Α3 (15 χρονών) Πηγιώτου Γεωργία , Α3 (15 χρονών) Γενική Επιμέλεια - Παρουσίαση

29

30 Βιβλιογραφία: http://www.allaboutenergy.gr/Piges23.html


Κατέβασμα ppt "Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – Αιολική Ενέργεια"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google