Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΕΤΩΜΑ ΗΡΑΚΛΗ Ή ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΕΤΩΜΑ!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΕΤΩΜΑ ΗΡΑΚΛΗ Ή ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΕΤΩΜΑ!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΕΤΩΜΑ ΗΡΑΚΛΗ Ή ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΕΤΩΜΑ!
Ιφιγένεια Ηλιαδου! ΣΤ΄2

2 Λίγα λόγια1 Μορφές από το αέτωμα του παλαιότατου Παρθενώνα, του λεγόμενου Εκατόμπεδου. Τη δεξιά κερκίδα του αετώματος κατέχει ο Τρισώματος δαίμων, μυθικό ον που αποτελείται από τρεις συμφυείς μορφές γενειοφόρων ανδρών, των οποίων τα σώματα καταλήγουν σε φιδοουρές. .

3 Λίγα λόγια2 Οι δύο πρώτοι στρέφονται προς το κέντρο και ο τρίτος προς το θεατή, κρατώντας αντικείμενα που ερμηνεύονται ως σύμβολα των στοιχείων της φύσης (πουλί, σύμβολο του αέρα, νερό και φωτιά). Το αριστερό τμήμα καταλαμβάνει ένα σύμπλεγμα με τον Ηρακλή σε πάλη με τον Τρίτωνα. Το αέτωμα ήταν έργο αττικού εργαστηρίου και σίγουρα δημιούργημα κάποιου μεγάλου γλύπτη, που χειριζόταν με άνεση τους πλαστικούς όγκους των μορφών.

4 Στοιχεία εκθέματος Στοιχεία εκθέματος: Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος
Τόπος Εύρεσης: Αθήνα Διαστάσεις: πλάτος: 3.25 μ., ύψος: μ. Υλικό: Πωρόλιθος

5 Στα χρόνια του Πεισίστρατου…
Είμαστε στα χρόνια του Πεισίστρατου . Όμως ποιος ήταν τελικά αυτός ο Πεισίστρατος;

6 Λίγα λόγια Ο αθηναίος πολιτικός Πεισίστρατος, ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και καταγόταν από τη Βραυρώνα της Αττικής. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ιπποκράτης και η μητέρα του, από το γένος των Νηλειδών της Πύλου, ήταν εξαδέλφη της μητέρας του Σόλωνα. Ο Πεισίστρατος έγινε πολύ δημοφιλής στην Αθήνα όταν το 570 π.X., κατά τον πόλεμο των Αθηναίων με τους Μεγαρείς ,κατέλαβε τη Νισαία το λιμάνι των Μεγάρων.

7 πηγές Google images Culuture.gr Tovima.gr

8 τέλος


Κατέβασμα ppt "ΑΕΤΩΜΑ ΗΡΑΚΛΗ Ή ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΕΤΩΜΑ!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google