Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τρίτη εκπομπή του ΣΚΑΙ «1821». Εισαγωγή της εκπομπής

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τρίτη εκπομπή του ΣΚΑΙ «1821». Εισαγωγή της εκπομπής"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τρίτη εκπομπή του ΣΚΑΙ «1821». Εισαγωγή της εκπομπής
το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι προϊόν καθαρής επινόησης... Ο μύθος προέκυψε από την πένα του Φρανσουά Πουκεβίλ... Η αλήθεια είναι ότι στις αρχές του 1821 κανείς δεν ήταν σίγουρος για το πότε και το πώς θα ξεκινούσε η επανάσταση Από τη συζήτηση μετά την εκπομπή Βόλευε να παρουσιαστεί ότι αυτή η επανἀσταση ξέσπασε την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Βόλευε να υπάρχει μία εικόνα ενός Μητροπολίτη (του Π.Π. Γερμανού).. Που δίνει την ευχή του και την ευλογία του, Δεν υπήρξε η Αγία Λαύρα, είναι ένα γεγονός που κατασκευάστηκε εκ των υστέρων από έναν Γάλλο πρόξενο μάλιστα, τον Φρανσουά Πουκεβίλ, το αντέγραψε κυριολεκτικά «copy-paste» από την Καινή Διαθήκη

2 Πρώτον, ότι έλαβε χώρα και δεν είναι προϊόν «φαντασίας»
Αντίκρουση Παρακάτω ακολουθούν ντοκουμέντα που αντικρούουν την δήθεν απομυθοποίηση της Αγίας Λαύρας και της 25ης Μαρτίου. Καταδεικνύουν ότι το συμβάν που περιγράφει ο Πουκεβίλ πράγματι έλαβε χώρα. Όχι όμως στις 25 Μαρτίου, αλλά λίγες ημέρες νωρίτερα. Είτε στις 8, είτε στις 17, είτε στις 23 Μαρτίου. Η ουσία είναι: Πρώτον, ότι έλαβε χώρα και δεν είναι προϊόν «φαντασίας» και Δεύτερον, ότι η ημερομηνία της 25ης Μαρτίου είχε προεπιλεγεί από τη Φιλική Εταιρεία. Απλά τα γεγονότα την πρόλαβαν.

3 Ήταν όλα στη φαντασία του;;;
Αντίκρουση 1η Θεωρούν αναξιόπιστο τον Φρανσουά Πουκεβίλ και τα γραπτά του προϊόν ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ παρότι: 1. ήταν αυτόπτης μάρτυρας 2. ήταν Γάλλος (πρέσβης) 3. δεν ήταν Ορθόδοξος 4.εξέδωσε τετράτομο έργο της Ιστορίας της Επανάστασης το 1824 (με το οποίο έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας) 5. εξιστόρησε τα γεγονότα σε πολλές σελίδες, πχ μετέφερε ολόκληρη την ομιλία του Π.Π. Γερμανού Ήταν όλα στη φαντασία του;;;

4 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ...
Αντίκρουση 2η Η Γαλλική εφημερίδα Le Constitutionnel επιβεβαιώνει τον Ιούνιο του 1821 ότι ο δήθεν «μύθος» έλαβε ΠΡΑΓΜΑΤΙ χώρα Δημοσιεύεται και περίληψη της ομιλίας του Παλαιών Πατρών Γερμανού! Με μία διαφορά: η εφημερίδα μεταδίδει ότι αυτό δεν έγινε στις 25, αλλά στις 8 Μαρτίου (με το παλαιό ημερολόγιο, ή αλλιώς 20 Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο που χρησιμοποιούσαν ήδη οι Γάλλοι) ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ...

5

6

7 Αντίκρουση 3η Το ίδιο γεγονός δημοσιεύεται στην εφημερίδα
Times του Λονδίνου και πάλι το καλοκαίρι του 1821 (η πληροφορία βρίσκεται στο βιβλίο του Κώστα Ζουράρι «Βέβηλα, Κίβδηλα, Σκύβαλα»)

8

9 Αντίκρουση 4η Γράφει ο Άγγλος Πρέσβης Philip James Green στον Μοριά
Στα απομνηνονεύματά του, τα οποία εξέδωσε το 1827 στο Λονδίνο: «Η άφιξη του Αρχιεπισκόπου Γερμανού αναμένεται αγωνιωδώς, γιατί έχει ονομασθεί, σ' αυτή τη δύσκολη ώρα, στην Αρχιστρατηγία» Το απόσπασμα προέρχεται από επίσημη αναφορά της Αγγλικής πρεσβείας στις 6 Απριλίου 1821 (δηλαδή ακριβώς στις 25 Μαρτίου 1821)

10 Σελίδα 12 του βιβλίου

11 Αντίκρουση 5η Στο Γαλλικό επιστημονικό περιοδικό
L' Ami de la Religion et du Roi στο Παρίσι το 1831 διαβάζουμε: «Η πόλη της Πάτρας έγινε παρανάλωμα ακόλουθο μιας επανάστασης, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Γερμανός, ο Έλληνας επίσκοπος της περιοχής»

12 Σελίδα 73

13 [Ο λόγος για τον Π.Π. Γερμανό]
Αντίκρουση 6η Ο Αμερικανός H. Niles εκδίδει στη Βαλτιμόρη τον Σεπτέμβριο του 1821 μία σειρά ντοκουμέντων στα οποία διαβάζουμε: [Ο λόγος για τον Π.Π. Γερμανό] «έφυγε από την Πάτρα στις 4 Απριλίου (23 Μαρτίου) με την κήρυξη του πολέμου να έχει γίνει μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων. Μία γενική Επανάσταση ήταν αναμενόμενη στο Μοριά στις 6 Απριλίου (25 Μαρτίου).»

14 Σελίδα 271

15 Αντίκρουση 7η Τα ίδια λένε και οι Βέλγοι στο περιοδικό
Journal de Savoie στις 15 Ιουνίου 1821 (και πάμπολλες άλλες αναφορές ξένων, οι οποίες πλέον περιττεύουν...)

16 Σελίδα 228

17 Αντίκρουση 8η Σύμφωνα με τον Σπυρίδωνα Τρικούπη στην «Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως» 1. ο Αλέξανδρος Υψηλάντης... «απεφάσισε εν πρώτοις να κατέλθει εις Ελλάδα και έστειλε καί τινας φέροντας μυστικά γράμματα εις την Πελοπόννησον, εις τας νήσους και εις την στερεάν Ελλάδα όθεν εμελέτα να αρχίσει τα ένοπλα κινήματά του την 25 Μαρτίου, ημέραν του Ευαγγελισμού, ως ευαγγελιζομένην την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους» 2. «Την δε επιούσαν μετέβησαν εις την μονήν της Αγίας Λαύρας (…) Υποπτεύοντες δ’ ένοπλην καταδίωξιν δια την παρακοήν, απεφάσισαν να στρατολογήσωσι μυστικώς εις υπεράσπισιν, αν η χρεία το εκάλει» Σπυρίδων Τρικούπης, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, τ. 1, βιβλίο 1, Α΄ μέρος, σελ. 70, εκδ. ΔΟΛ.

18

19 Αντίκρουση 9η George Finlay, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, τ. 1ος, σελ. 193, εκδ. Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων. «Όλη η συνοδεία εξεκίνησε δια την μονήν της Λαύρας...έκαστος ήρχισε να συναθροίζη ενόπλους άνδρας προς υπεράσπισίν του.Τούτο δεν ήτον δύσκολον, καθότι οι απόστολοι της Εταιρίας είχον επιμείνη όπως ορισθή η 25 Μαρτίου ως ημέρα της ενάρξεως της Επαναστάσεως»

20 Επαναλαμβάνουμε ότι 6 Απριλίου με το νέο ημερολόγιο (που χρησιμοποιούσε ήδη η Δυτική Ευρώπη) είναι η 25η Μαρτίου με το παλαιό ημερολόγιο που χρησιμοποιούσε η Ελλάδα μέχρι το 1924

21 Αντίκρουση 10η Απομνηνονεύματα Νικόλαου Σπηλιάδη, 1851
[Ο λόγος περί Θεόδωρου Κολοκοτρώνη] «διατρίβων εις Ζάκυνθον έλαβε την πρόσκλησιν του Υψηλάντου να κινηθεί και αναχωρήσας, χάριν εμπορίου δήθεν, εις τα νήσους του Αιγαίου, έφθασε την 6η Ιανουαρίου του 1821 εις Τσίμοβαν και κατέλυσε εις του Μουρτζίνου, παλαιού φίλου του, όθεν κατεφρόνει υπό την αιγίδα της φιλίας τας επιβουλάς των Τούρκων και διενήργει, περιμένων την 25η Μαρτίου, δια την επανάστασιν…. Και τοιουτοτρόπως την 25 Μαρτίου επανέστη η Πελοπόννησος, μετά την 24η Φεβρουαρίου, καθ’ ην ο Υψηλάντης διεκήρυξεν εις την Μολδαβίαν την επανάστασιν»

22 2ο απόσπασμα Ο Κολοκοτρώνης και οι περί αυτόν, οι οποίοι δεν ήλθον εις την Πελοπόννησον, ειμή δια να κινήσωσι την επανάστασιν την 25 μαρτίου, ως ημέραν προσδιωρισμένην να λάβωσι τα όπλα απανταχού οι Έλληνες...

23 Απομνημονεύματα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (δια χειρός Γεωργίου Τερτσέτη)
Αντίκρουση 11η Απομνημονεύματα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (δια χειρός Γεωργίου Τερτσέτη) «με ήλθαν γράμματα από τον Υψηλάντη δια να είμαι έτοιμος, καθώς και όλοι οι εδικοί μας. 25 Μαρτίου ήτον η ημέρα της γενικής επαναστάσεως…. Ήλθαν εκεί όπου ευρισκόμουν και τους έλεγα ότι την ημέρα του Ευαγγελισμού να είναι έτοιμοι και κάθε επαρχία να κινηθεί εναντίον των Τούρκων…» 

24 Αντίκρουση 12η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ. ΙΒ΄, σελ. 82, Εκδοτική Αθηνών πληροφορούμαστε ότι υπάρχουν «μαρτυρίες από οικογενειακά αρχεία αγωνιστών που αναφέρουν ότι όχι μόνο αποφασίστηκε τότε στην Αγία Λαύρα η έναρξη της Επαναστάσεως αλλά πως έγινε και ειδική δοξολογία στις 17 Μαρτίου, ημέρα εορτής του τιμωμένου εκεί Αγίου Αλεξίου, και επακολούθησε ορκωμοσία. Οι ίδιοι συνδέουν με αυτή τη σύσκεψη την αποστολή από τα Καλάβρυτα στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη μηνύματος των Σολιώτη και Σκαλτσά με ημερομηνία 19 Μαρτίου, που συμβολικά ανέφερε: ‘’Εξοχώτατε Α. Μ. Χθες ετελέσθη το στεφάνωμα και έστω εις γνώσιν Σας. Καλάβρυτα τη 19 Μαρτίου 1821. Υπογραφαί: Νικόλαος Χριστοδούλου Σολιώτης, Α. Σκαλτσάς’’. Και εξηγούν ότι η λέξη ‘’στεφάνωμα’’ σήμαινε πως κηρύχθηκε η Επανάσταση και έγινε ορκωμοσία».

25 Ιωάννης Φιλίμων Ιστορικόν Δοκίμιον, τ. Γ΄, σελ. 70
Αντίκρουση 13η Ο γραμματέας του Δημητρίου Υψηλάντη και ιστορικός του Αγώνα Ιωάννης Φιλήμων, γράφει: «Αι δύο μοναί της Λαύρας και του Προφήτου Ηλιού αξιούνται της δάφνης περί των πρωτείων κατά τον αγώνα. Η Λαύρα εδέχθη τους Αχαιούς συσκεφθέντας και πρώτους κινηθέντας κατά την Πελοπόννησον . ο Προφήτης Ηλίας εδέχθη τους Φωκείς συσκεφθέντας και πρώτους κινηθέντας κατά την Στερεάν». Ιωάννης Φιλίμων Ιστορικόν Δοκίμιον, τ. Γ΄, σελ. 70

26 Κανέλλος Δεληγιάννης:
Αντίκρουση 14η Κανέλλος Δεληγιάννης: Απομνημονεύματα, σελ. 198 «Οι συναχθέντες λοιπόν εις την Αγίαν Λαύραν απεφάσισαν και ύψωσαν την σημαίαν της επαναστάσεως κατά τας 23 Μαρτίου 1821, προσφέροντες πάνδημον δοξολογίαν προς τον Ύψιστον και με το σύνθημα ¨ή ζωή και ελευθερία ή θάνατος¨»

27 Αντίκρουση 15η Τόμας Γκόρντον, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως (1832), βιβλίο Α΄, τ. 1, σελ. 78, εκδ. Μπάυρον αναφερόμενος στον Π. Π. Γερμανό (που αρνούμενος να πάει στην Τρίπολη είχε μεταβεί με τους προκρίτους της Αχαΐας στην Αγία Λαύρα): «Από εκεί αυτός κι οι σύντροφοί του έστειλαν γράμματα στους φίλους τους των άλλων επαρχιών και προετοίμαζαν ψυχικά τους ορεσίβιους για την επανάσταση. Τελικά ύψωσαν τη σημαία του Σταυρού και στις 21 Μαρτίου 1821 κυρίευσαν τα Καλάβρυτα».

28

29 Αντίκρουση 16η Αντ. Πρόκες Όστεν (πρέσβης της Αυστρίας στην Κωνσταντινούπολη) τ. Α’, σελ. 47, Αθήνησι 1868 Εξάτομη ιστορία, η συγγραφή της οποίας ξεκίνησε το 1834 «Ο Ανδρέας Λόντος, ο Ζαΐμης και Γερμανός, ο αρχιεπίσκοπος Πατρών, εξεκίνησαν μεν, αλλ’ εστάθησαν εις τα Καλάβρυτα, και μετ’ απατηλάς διαπραγματεύσεις μετά των Τούρκων διαδίδοντες την φήμην και εξ αυτής δήθεν φοβούμενοι, ότι οι Τούρκοι εσκόπουν να σφάξωσιν όλους τους εν Τριπόλει συνηγμένους αρχηγούς, ύψωσαν την 4 Απριλίου (δηλ. 23 Μαρτίου) την σημαίαν της επαναστάσεως».

30 Αντίκρουση 17η Μαξίμ Ρευμπώ Γάλλος Φιλέλληνας γράφει στο βιβλίο του
Memoires Sur la Grece (1824) «ο Π. Π. Γερμανός και οι προεστοί, κατόπιν κοινής συμφωνίας, ύψωσαν το λάβαρο του σταυρού στα Καλάβρυτα, στις 4 Απριλίου 1821» (δηλ. στις 23η Μαρτίου).

31 Σελίδα 298

32 Αντίκρουση 18η Samuel G. Howe M. D. An Historical sketch of the Greek revolution New York, 1828 «Αλλά o Γερμανός, ο αρχιεπίσκοπος της Πάτρας, καθώς και αρκετοί από τους άνδρες με επιρροή καθυστέρησαν, με διάφορες προφάσεις, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα. Όταν έφτασε [1821. Απρίλιος.] στα Καλάβρυτα, μη έχοντας πλέον καμία δικαιολογία, προέταξε ξαφνικά το σύμβολο του σταυρού, και κάλεσε το λαό, εν ονόματι του Θεού και της ελευθερίας, να πάρει τα όπλα εναντίον των καταπιεστών του. Αυτό συνέβη στις 4. Ο λαός ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του, έσπευσε να πάρει τα όπλα, και οι λίγοι Τούρκοι που βρίσκονταν εκεί, πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Έτσι η σπίθα άναψε, γιγαντώθηκε σε φλόγα, και εξαπλώθηκε γρήγορα στο Μοριά». (4 Απριλίου με το νέο ημερολόγιο είναι η 23η Μαρτίου)

33 Σελίδα 18

34 Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Φραντζής μέλος της Φιλικής Εταιρίας
Αντίκρουση 19η Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Φραντζής μέλος της Φιλικής Εταιρίας στα τέλη Ιανουαρίου 1821 ,μετείχε στη σύσκεψη των προκρίτων της Πελοποννήσου στο Αίγιο (Βοστίτσα). Γράφει λοιπόν ότι εκεί αποφασίσθηκε ρητά η Επανάσταση να ξεκινήσει την ημέρα του Ευαγγελισμού. (ΕΠΙΤΟΜΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, Α΄έκδοση 1839, Β΄έκδοση Εταιρίας Πελοποννησιακών Σπουδών, Αθήνα 1976, Τόμος Α΄, σελ. 102).

35 ύψωση του λαβάρου στην Αγία Λαύρα το 1821:
Αντίκρουση 20η Η ζωντανή προσωπική μαρτυρία διαθέτει, βεβαίως, μοναδική αξία, ιδίως όταν κατατίθεται δημοσίως. Παραθέτουμε, λοιπόν, ακολούθως απόσπασμα από την ομιλία του Αλέξανδρου Δεσποτόπουλου το 1861, που εκφώνησε στο χώρο της μονής, ο οποίος, δηλώνει αυτοπροσώπως πως παρέστη στη δοξολογία και την ύψωση του λαβάρου στην Αγία Λαύρα το 1821: «Θεωρώ εμαυτόν ευτυχή, διότι εν τω μέσω ευρεθείς της κλαγγής και του καπνού αυτών των ιδίων τουρκοφάγων όπλων, των από του Ιερού λόφου αντηχησάντων και υπό τον κυματισμόν αυτής της παρά του Ιεράρχου Γερμανού υψωθείσης Σημαίας του Σταυρού, εν τη αυτή του 1821 ημέρα (…) »Εδώ επάνω, εις τούτον τον Ιερόν λόφον εις τον οποίον ιστάμεθα, ο Αείμνηστος Ιεράρχης Γερμανός, με την αριστεράν κρατών τα πρακτικά της προ μικρού αποτελεσθείσης μυστικής εν Αιγίω συνελεύσεως, και με την δεξιάν χείραν υψόνων την Σημαίαν ταύτην του Σταυρού, αναγεγραμένην έχουσαν την κοίμησιν της Θεοτόκου, και υπέρ ταύτην ανηρτημένον το σύνθημα ‘‘Ανάστηθι Ελλάς, Ελευθερίαν ή Θάνατον ομνύομεν επί τω Ονόματί Σου’’ Σύντομον Πανηγυρικόν Λογίδριον εκφωνηθέν εις την 25η Μαρτίου παρ’ Αλεξάνδρου Δεσποτόπουλου εν τη Αγία Λαύρα, Πάτραι 1861

36 Αντίκρουση 21η Η μαρτυρία της λαϊκής μας παράδοσης Του πολέμου του 21
Του πολέμου του 21 Κρυφά το λένε τα πουλιά, κρυφά το λεν τ’ αηδόνια, Κρυφά το λέει κι ο γούμενος από την άγια Λαύρα. «Παιδιά, για μεταλάβετε, για ξεμολογηθήτε. δεν είν’ ο περσινός καιρός κι’ ο φετεινός χειμώνας. Μας ήρθε η άνοιξη πικρή, το καλοκαίρι μαύρο, Γιατί σηκώθη πόλεμος και πολεμάν τους Τούρκους. Να διώξουμ’ όλη την Τουρκιά ή να χαθούμε ούλοι.»

37 Αντίκρουση 22η Όταν το 1838 καθιερώθηκε η 25η Μαρτίου
ως επίσημη ημερομηνία εορτής της Ελληνικής Επανάστασης, ώστε να συμπίπτει με τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (17 χρόνια μετά το 1821) Οι περισσότεροι από τους αγωνιστές βρίσκονταν ακόμα εν ζωή! ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ!

38 Το βίντεο είναι μία παραγωγή του Ηλεκτρονικού περιοδικού ΑΝΤΙΒΑΡΟ
Πλειάδα άρθρων για την Επανάσταση του 1821 μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση Θα επανέλθουμε με περισσότερα βίντεο που θα αντικρούουν δήθεν απομυθοποιήσεις της πρόσφατης εκπομπής δημοσιογραφικού συγκροτήματος


Κατέβασμα ppt "Τρίτη εκπομπή του ΣΚΑΙ «1821». Εισαγωγή της εκπομπής"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google