Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Α2 β΄ τετράμηνο 2014-15.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Α2 β΄ τετράμηνο 2014-15."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Α2 β΄ τετράμηνο

2 Ομάδα Εργασίας: Καδής Ευάγγελος, Καλανίδης Ιωάννης, Κεραμίδας Βάιος, Μπακαλης Θεοδωρός, Γιαμαγκάκης Κωνσταντίνος, Μπόνας Χρήστος, Κωστόπουλος Ιωάννης.

3 Το Διαδίκτυο (αγγλ. Internet) είναι παγκόσμιο σύστημα διασυνδεδεμένων δικτύων υπολογιστών, οι οποίοι χρησιμοποιούν καθιερωμένη ομάδα πρωτοκόλλων, η οποία συχνά αποκαλείται "TCP/IP" (αν και αυτή δεν χρησιμοποιείται από όλες τις υπηρεσίες του Διαδικτύου) για να εξυπηρετεί εκατομμύρια χρηστών καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι διασυνδεδεμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ανά τον κόσμο, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα κοινό δίκτυο επικοινωνίας, ανταλλάσσουν μηνύματα (πακέτα) με τη χρήση διαφόρων πρωτοκόλλων (τυποποιημένοι κανόνες επικοινωνίας), τα οποία υλοποιούνται σε επίπεδο υλικού και λογισμικού. Το κοινό αυτό δίκτυο καλείται Διαδίκτυο.

4 Η ιστορία του Διαδικτύου
Οι πρώτες απόπειρες για την δημιουργία ενός διαδικτύου ξεκίνησαν στις ΗΠΑ κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Η Ρωσία είχε ήδη στείλει στο διάστημα τον δορυφόρο Σπούτνικ 1 κάνοντας τους Αμερικανούς να φοβούνται όλο και περισσότερο για την ασφάλεια της χώρας τους. Θέλοντας λοιπόν να προστατευτούν από μια πιθανή πυρηνική επίθεση των Ρώσων δημιούργησαν την υπηρεσία προηγμένων αμυντικών ερευνών ARPA (Advanced Research Project Agency) γνωστή ως DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) στις μέρες μας.

5 Το αρχικό θεωρητικό υπόβαθρο δόθηκε από τον Τζ. Λικλάιντερ (J. C. R
Το αρχικό θεωρητικό υπόβαθρο δόθηκε από τον Τζ. Λικλάιντερ (J.C.R. Licklider) που ανέφερε σε συγγράμματά του το "γαλαξιακό δίκτυο". Η θεωρία αυτή υποστήριζε την ύπαρξη ενός δικτύου υπολογιστών που θα ήταν συνδεδεμένοι μεταξύ τους και θα μπορούσαν να ανταλλάσσουν γρήγορα πληροφορίες και προγράμματα. Το επόμενο θέμα που προέκυπτε ήταν ότι το δίκτυο αυτό θα έπρεπε να ήταν αποκεντρωμένο έτσι ώστε ακόμα κι αν κάποιος κόμβος του δεχόταν επίθεση να υπήρχε δίοδος επικοινωνίας για τους υπόλοιπους υπολογιστές.

6 Τη λύση σε αυτό έδωσε ο Πολ Μπάραν (Paul Baran) με τον σχεδιασμό ενός κατανεμημένου δικτύου επικοινωνίας που χρησιμοποιούσε την ψηφιακή τεχνολογία. Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η θεωρία ανταλλαγής πακέτων του Λέοναρντ Κλάινροκ (Leonard Kleinrock), που υποστήριζε ότι πακέτα πληροφοριών που θα περιείχαν την προέλευση και τον προορισμό τους μπορούσαν να σταλούν από έναν υπολογιστή σε έναν άλλο.

7 Στηριζόμενο λοιπόν σε αυτές τις τρεις θεωρίες δημιουργήθηκε το πρώτο είδος διαδικτύου γνωστο ως ARPANET. Εγκαταστάθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1969 με 4 κόμβους μέσω των οποίων συνδέονται 4 μίνι υπολογιστές (mini computers 12k): του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στην Σάντα Μπάρμπαρα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, το SRI στο Στάνφορντ και το πανεπιστήμιο της Γιούτα.

8 Η ταχύτητα του δικτύου έφθανε τα 50 kbps και έτσι επιτεύχθηκε η πρώτη dial up σύνδεση μέσω γραμμών τηλεφώνου. Μέχρι το 1972 οι συνδεδεμένοι στο ARPANET υπολογιστές έχουν φτάσει τους 23, οπότε και εφαρμόζεται για πρώτη φορά το σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( ).

9 Παράλληλα δημιουργήθηκαν και άλλα δίκτυα, τα οποία χρησιμοποιούσαν διαφορετικά πρωτόκολλα(όπως το x.25 και το UUCP) τα οποία συνδέονταν με το ARPANET. Το πρωτόκολλο που χρησιμοποιούσε το ARPANET ήταν το NCP (Network Control Protocol), το οποίο, όμως, είχε το μειονέκτημα ότι λειτουργούσε μόνο με συγκεκριμένους τύπους υπολογιστών. Έτσι, δημιουργήθηκε η ανάγκη στις αρχές του 1970 για ένα πρωτόκολλο που θα ένωνε όλα τα δίκτυα που είχαν δημιουργηθεί μέχρι τότε.

10 Το 1974 λοιπόν, δημοσιεύεται η μελέτη των Βιντ Σερφ (Vint Cerf) και Μπομπ Κάαν (Bob Kahn) από την οποία προέκυψε το πρωτόκολλο TCP (Transmission Control Protocol) που αργότερα το 1978 έγινε TCP/IP, προσετέθη δηλαδή το Internet Protocol (IP), ώσπου το 1983 έγινε το μοναδικό πρωτόκολλο που ακολουθούσε το ARPANET.

11 Το 1984 υλοποιείται το πρώτο DNS (Domain Name System) σύστημα στο οποίο καταγράφονται 1000 κεντρικοί κόμβοι και οι υπολογιστές του διαδικτύου πλέον αναγνωρίζονται από διευθύνσεις κωδικοποιημένων αριθμών. Ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη του Διαδικτύου έκανε το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (National Science Foundation, NSF) των ΗΠΑ, το οποίο δημιούργησε την πρώτη διαδικτυακή πανεπιστημιακή ραχοκοκκαλιά (backbone), το NSFNet, το Ακολούθησε η ενσωμάτωση άλλων σημαντικών δικτύων, όπως το Usenet, το Fidonet και το Bitnet.

12 Ο όρος Διαδίκτυο/Ίντερνετ ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ευρέως την εποχή που συνδέθηκε το ARPANET με το NSFNet και Internet σήμαινε οποιοδήποτε δίκτυο χρησιμοποιούσε TCP/IP. Η μεγάλη άνθιση του Διαδικτύου όμως, ξεκίνησε με την εφαρμογή της υπηρεσίας του Παγκόσμιου Ιστού από τον Τιμ Μπέρνερς-Λι στο ερευνητικό ίδρυμα CERN το 1989, ο οποίος είναι στην ουσία, η "πλατφόρμα", η οποία κάνει εύκολη την πρόσβαση στο Ίντερνετ, ακόμα και στη μορφή που είναι γνωστό σήμερα.

13 ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

14 Δημήτρης Καριοφύλλης Γιάννης Μπαξεβανίδης Σάκης Κεδέρης Χαρίσης Μαρίνος Χρήστος Κυριάκος Βαλέριος Ιερόπουλος

15 Αρνητικά Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή μας έτσι και το διαδίκτυο έχει τα θετικά και τα αρνητικά στη χρήση του. Το ιντερνετ είναι, ένα μέσο κατευθυνόμενης πληροφόρησης προκαλώντας έλλειψη προσωπικής άποψης και μπορεί ο καθένας να μας κάνει πιόνια του. Ο εθισμός στο Διαδίκτυο ανήκει στη κατηγορία των αρνητικών – δηλαδή τα προβλήματα που ανακύπτουν όταν μία συγκεκριμένη συμπεριφορά ξεφύγει από τον έλεγχο του ατόμου.

16 ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Μέσα στο διαδίκτυο το άτομο δημιουργεί μέσω face book και άλλων σελίδων φίλους τους οποίους δεν γνωρίζει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στέλνει φωτογραφίες και προσωπικά στοιχεία που αφορούν αυτόν και την οικογένεια του. Τα στοιχεία αυτά το (άγνωστο) άτομο τα εκμεταλλεύεται προς δικό του όφελος.

17 ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ
Παραπληροφόρηση μέσα στα διάφορα άρθρα. Κυκλοφορούν ιστοσελίδες με ψευδή στοιχεία που παραπλανούν τους αναγνώστες.

18 Θετικά Στη σημερινή εποχή το διαδίκτυο έχει εισχωρήσει στη ζωή όλων των ανθρώπων μικρών και μεγάλων καθώς μέσα από αυτό ψυχαγωγούνται, ενημερώνονται και εργάζονται. Εκτός από την ευεργετική, για τον άνθρωπο και την εξέλιξη, πλευρά του το διαδίκτυο κρύβει και μία πλευρά που σιγά - σιγά καταστρέφει τους χρήστες του.

19 ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Γενικά, το Διαδίκτυο είναι ένα πολύ-εργαλείο με εφαρμογές σε κάθε πτυχή της ζωής κάποιου. Προσφέρει επίσης μια ισχυρή πηγή για αγορές και ευκολία να παραδώσει τα προϊόντα σας κατ' ευθείαν στο σπίτι σας. Επιπλέον, η διαδεδομένη χρήση του Διαδικτύου έχει ανοίξει νέους τομείς εργασιών σε όλες τις χώρες και έχει επεκτείνει τις διαθεσιμότητες εργασίας από το σπίτι.

20   Η  ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Οι προηγμένες τεχνολογίες του Διαδικτύου διαχειρίστηκαν ώστε να ελευθερώσουν τους  ανθρώπους από τις παρενοχλήσεις της απώλειας ενός τεράστιου χρονικού διαστήματος που περιμένει στη γραμμή που εξυπηρετείται στα υποκαταστήματα τράπεζας. Οι τραπεζικές εργασίες Διαδικτύου είναι ο εύκολος τρόπος στις συναλλαγές τραπεζών ακίνδυνα και γρήγορα.

21 Η  ΔΙΕΘΝΗΣ  ΑΓΟΡΑ Βρεθήκατε ποτέ σε μια θέση που έπρεπε επειγόντως να βγείτε έξω και να αγοράσετε κάτι αλλά δεν ήταν στη διάθεση σας ή δεν είχατε το χρόνο να βγείτε έξω και να το κάνετε; Εάν η απάντησή σας είναι ναι, το Διαδίκτυο μπορεί να λύσει το πρόβλημά σας. Το Διαδίκτυο επιτρέπει σε σας να αγοράσετε οτιδήποτε που χρειάζεστε από την άνεση του σπιτιού σας.

22 ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ…ΑΛΛΑ ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ
ΤΟΣΟ  ΚΟΝΤΑ…ΑΛΛΑ ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη που προσφέρονται από τις ευρείες αιτήσεις του Διαδικτύου είναι επικοινωνία. Το Διαδίκτυο κατόρθωσε να αποβάλει τις αποστάσεις και να παρέχει στους ανθρώπους μια μοναδική ευκαιρία να μιληθεί, να προσεχτεί και να υπάρξει η διασκέδαση με τους αγαπημένους αυτούς, τους φίλους ή τους γνωστούς τους.

23 ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

24 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΡΙΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΛΙΤΣΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

25 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝ. ΔΙΚΤΥΟΣΗΣ
Πρόκειται για Διαδικτυακούς Τόπους που παρέχουν ως υπηρεσία την παραγωγή και δημοσίευση περιεχομένου από τους ίδιους τους χρήστες του Διαδικτύου και όχι από κάποια εταιρία. Οι περισσότερες υπηρεσίες αυτής της μορφής ενθαρρύνουν - επιδιώκουν τη συζήτηση, τα σχόλια, την αλληλεπίδραση και το διαμοιρασμό οποιασδήποτε πληροφορίας μεταξύ των χρηστών.

26 ΠΟΙΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝ. ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
Υπάρχει πλειάδα από μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Σε παγκόσμιο επίπεδο τα μέσα με τους περισσότερους χρήστες είναι: το Facebook.com, το Twitter.com, το Youtube.com, το Myspace.com, το Flickr.com , η Wikipedia.org, το Blogger.com και το Digg.com.

27 ΝΕΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ Πλέον οι ίδιοι οι χρήστες των Μέσων Κοινωνικής
Δικτύωσης προωθούν ένα προϊόν αν πραγματικά τους αρέσει. Μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μπορείτε να: Κρατάτε ανοιχτή επικοινωνία με πολλούς δυνητικούς πελάτες. Κερδίζετε ακόμα περισσότερο στις μηχανές αναζήτησης και να αυξάνετε την επισκεψιμότητα του Διαδικτυακού Τόπου σας. Συμπληρώνετε αποτελεσματικά και φθηνά τη διαφήμισή σας.

28 ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ Στο Facebook οι Έλληνες χρήστες ξεπερνούν τα To Twitter (από τα πιο διαδεδομένα social networks) έχει χρήστες παγκοσμίως. Το ΜySpace έχει 110 εκατομμύρια χρήστες Παγκοσμίως. .

29 ΕΙΔIΚΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡ. ΓΙΑ ΤΟ FACEBOOK

30 Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ FACEBOOK Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ίδρυσε το Facebook ως μέλος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Το όνομα της ιστοσελίδας προέρχεται από τα έγγραφα παρουσίασης των μελών πανεπιστημιακών κοινοτήτων μερικών Αμερικάνικων κολεγίων και προπαρασκευαστικών σχολείων που χρησιμοποιούσαν οι νεοεισερχόμενοι σπουδαστές για να γνωριστούν μεταξύ τους.

31 Το Facebook σήμερα έχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες, Με αφορμή τη δημοτικότητά του, το Facebook έχει υποστεί κριτική και κατηγορηθεί σε θέματα που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα και τις πολιτικές απόψεις των ιδρυτών του.

32 Ένα άλλο μέσo κοιν. δικτύωσης είναι το twitter
Ένα άλλο μέσo κοιν. δικτύωσης είναι το twitter. Το twitter δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2006 από τον Τζακ Ντόρσεϊ και επιτρέπει στους χρήστες του να στέλνουν και να διαβάζουν σύντομα μηνύματα (μέχρι 140 χαρακτήρες), τα οποία ονομάζονται Tweets.  Η υπηρεσία έγινε γρήγορα δημοφιλής και σήμερα έχει 200 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Είναι ένας από τους δέκα πιο δημοφιλείς ιστοτόπους του διαδικτύου .Το Twitter έχει πάνω από 250 εκατομμύρια χρήστες.

33 YOUTUBE Το Youtube είναι ένας δημοφιλής διαδικτυακός τόπος, ο οποίος επιτρέπει αποθήκευση, αναζήτηση και αναπαραγωγή ψηφιακών ταινιών. Δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2005. Μαζί με τις ταινίες φαίνεται και ο αριθμός των μελών που τις έχουν δει, ώστε να φαίνονται ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς. Επίσης ένας χρήστης μπορεί να πει αν του αρέσει ένα βίντεο ή όχι. Τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήσουν σχόλια στο κάθε βίντεο.

34 Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο

35 Διαδίκτυο Θα μπορούσε εύκολα να διεκδικήσει τον τίτλο ενός από τα θαύματα του σύγχρονου κόσμου. • Μέσο που δίνει σε πραγματικό χρόνο πρόσβαση σε πληροφορία, γνώση αλλά και ψυχαγωγία.

36 Διαδίκτυο Οι ταχύτητες συνεχώς αυξάνονται κάνοντας την πληροφορία ακόμη πιο προσβάσιμη. Κάθε χρήστης του διαδικτύου πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι o παγκόσμιος ιστός δε διαφέρει σε τίποτα από μια κοινωνία. Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντα έγκυρες.

37 Ανωνυμία στο Διαδίκτυο
Το Διαδίκτυο είναι μια δημόσια πηγή πληροφοριών. Ότι δημοσιεύεται εκεί είναι ορατό από εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

38 Ανωνυμία στο Διαδίκτυο
• Θα πρέπει να αποφεύγουμε να δημοσιεύουμε σε αυτό πληροφορίες που δεν θέλουμε να κοινοποιηθούν ή που μπορεί αργότερα να επιθυμούμε να αφαιρέσουμε. Η αφαίρεση υλικού από το Διαδίκτυο δεν είναι πάντα απλή υπόθεση καθώς μπορεί να έχει αναπαραχθεί ή αποθηκευθεί και σε άλλους ιστότοπους πέραν του αρχικού.

39 Προστασία Ανωνυμίας στο Διαδίκτυο
Το Διαδίκτυο είναι προσβάσιμο και χρήσιμο για επικοινωνία, δικτύωση και εύρεση πληροφοριών σχετικά με ανθρώπους. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ανωνυμία όταν κάποιος χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο και είναι εξίσου απλό να βρεθούν πληροφορίες για εμάς όσο να βρούμε και εμείς για άλλους.

40 Προστασία Ανωνυμίας στο Διαδίκτυο
Μελετάμε τους όρους χρήσης σε κάθε διαδικτυακό τόπο που επισκεπτόμαστε εφόσον πρόκειται να δημοσιεύσουμε προσωπικές πληροφορίες στον τόπο αυτό Στο παρελθόν ήταν δύσκολο να βρεθούν πληροφορίες για κάποιον πέραν του τηλεφώνου ή της διεύθυνσης. Με τον αυξανόμενο αριθμό προσωπικών σελίδων πλέον πολλοί χρήστες δίνουν πληροφορίες για τον εαυτό τους, την εργασία τους και την οικογένειά τους Αυτό τους καθιστά ευάλωτους σε επιθέσεις social engineering ή phishing όροι που θα αναλυθούν στη συνέχεια

41 Προστασία Ανωνυμίας στο Διαδίκτυο
Σαν γενική κατεύθυνση, πριν την ανάρτηση οποιασδήποτε πληροφορίας στο διαδίκτυο θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τα εξής: Ποια είναι η χρησιμότητα της ανάρτησης της πληροφορίας Ποιες είναι οι συνέπειες της ύπαρξής της στο διαδίκτυο Πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα από κάποιον τρίτο

42 Προστασία Ανωνυμίας στο Διαδίκτυο
• Η κλοπή Διαδικτυακής ταυτότητας είναι αυξανόμενο πρόβλημα και γνωρίζοντας πολλές πληροφορίες για εμάς, είναι ευκολότερο για κάποιον να προσποιηθεί ότι είμαστε εμείς. Συμπεριφερθείτε στο διαδίκτυο όπως θα συμπεριφερόσασταν και εκτός αυτού.

43 Πολιτική Χρήσης Ιστότοπου
• Η πολιτική χρήσης ενός ιστότοπου περιγράφει τον τρόπο που χρησιμοποιεί, κοινοποιεί και αποθηκεύει τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγει. • Θα πρέπει οπωσδήποτε να διαβάζετε την χρήση ενός ιστότοπου. Ορισμένες φορές οι πολιτικές αυτές είναι μακροσκελείς, περίπλοκες και ασαφείς.

44 Πολιτική Χρήσης Ιστότοπου
• Αν ένας ιστότοπος δε διαθέτει πολιτική χρήσης, τότε πρέπει να δίνετε με προσοχή προσωπικά δεδομένα σε αυτήν την τοποθεσία. Όταν διαβάζετε μια πολιτική χρήσης, θα πρέπει να γνωρίζετε: Τι πληροφορίες συλλέγει και καταγράφει η τοποθεσία. Με ποιον τρόπο χρησιμοποιεί η τοποθεσία τις πληροφορίες που συλλέγει (ειδικά εάν πωληθεί σε τρίτους). • Εάν έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε ή να διαγράψετε δεδομένα που συλλέχθηκαν, Να το κάνετε!

45 Μορφές Εγκληματικότητας
Παιδική Πορνογραφία Απάτες μέσω Διαδικτύου Πειρατεία Λογισμικού Προσωπικά Δεδομένα / Κοινωνική Δικτύωση

46 Παιδική Πορνογραφία Οργιάζουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο τα κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας. Στην Ελλάδα τιμωρείται η κατοχή αρχείων παιδικής πορνογραφίας.

47 Απάτες μέσω διαδικτύου
Social Engineering Phishing Νιγηριανές απάτες Ισπανικό Λόττο

48 Απάτη μέσω διαδικτύου Social Engineering
Ο επιτιθέμενος χρησιμοποιεί την προσωπική επαφή και επικοινωνία με το θύμα ώστε να αποσπάσει προσωπικές πληροφορίες του θύματος.

49 Απάτη μέσω διαδικτύου Phishing Είδος social engineering
Αυτές οι επιθέσεις χρησιμοποιούν και διάφορα websites ώστε να αποκτήσουν πληροφορίες των θυμάτων. Ο επιτιθέμενος στέλνει υποστηρίζοντας ότι είναι μία τράπεζα ή ένας οικονομικός οργανισμός και ζητάει τραπεζικούς κωδικούς λόγω ύπαρξης κάποιου προβλήματος. Το θύμα πολλές φορές στέλνει τα προσωπικά του στοιχεία.

50 Απάτη μέσω διαδικτύου Phishing
Διαδεδομένη είναι η μορφή του «ψαρέματος» τραπεζικών δεδομένων μέσα από ιστοσελίδες με εμφάνιση όμοια με την επίσημη τραπεζική ιστοσελίδα Η τράπεζα ποτέ δεν θα σου ζητήσει επιβεβαίωση προσωπικού κωδικού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

51 Απάτη μέσω διαδικτύου Νιγηριανές απάτες
Με τον όρο «νιγηριανή απάτη» περιγράφουμε την περίπτωση στην οποία αποστέλλονται mail τα οποία ενημερώνουν τον χρήστη είτε ότι είναι αποδέκτης κάποιας μεγάλης κληρονομιάς είτε ότι μπορεί να γίνει συνεργάτης κάποιας ξένης εταιρείας για την μεταφορά κεφαλαίων. • Από τον χρήστη ζητούνται τα προσωπικά τραπεζικά στοιχεία τα οποία και στην συνέχεια χρησιμοποιούνται από τους επιτήδειους.

52 Απάτη μέσω διαδικτύου Ισπανικό Λόττο
Ο χρήστης λαμβάνει ότι κέρδισε ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό σε μια διεθνή λοταρία και ότι για να πάρει τα κέρδη πρέπει να δώσει κάποια χρήματα για να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς των χρημάτων

53 Τρόποι Προστασίας από Απάτες μέσω Διαδικτύου
Ο χρήστης πρέπει να: • Είναι υποψιασμένος σε ανώνυμες κλήσεις ή που παρέχουν θέσεις εργασίας έναντι αδράς αμοιβής • Μη δίνει προσωπικά στοιχεία σχετικά με την εταιρεία στην οποία εργάζεται, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής δομής του δικτύου της εταιρείας, εκτός αν είναι σίγουρος ότι πρόκειται για εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο • Μην αποκαλύπτει προσωπική ή οικονομική πληροφορία σε και να μην ανταποκρίνεται σε ανώνυμα σχετικά με τέτοιες πληροφορίες και να μην συνδέεται στα links που περιέχονται στα αυτά • Ταυτοποιεί τα στοιχεία οποιουδήποτε αγνώστου που υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί νόμιμο οργανισμό, κατευθείαν με τον οργανισμό

54 Τρόποι Προστασίας από Απάτες μέσω Διαδικτύου
Ο χρήστης πρέπει να: • Μην στέλνει ευαίσθητα δεδομένα στο διαδίκτυο πριν ελέγξει την ασφάλεια ενός website • Δίνει έμφαση στο URL του website. Κακόβουλα websites μπορεί να φαίνονται ίδια με νόμιμα site, αλλά το URL μπορεί να διαφοροποιείται από το επίσημο είτε λεκτικά είτε ως προς το domain (.com, .net) • Εγκαθιστά και συντηρεί αντι- ιικά προγράμματα, firewalls, και φίλτρα ώστε να μειωθεί η διακίνηση κακόβουλων μηνυμάτων • Εκμεταλλευτεί anti- phishing λειτουργίες που παρέχονται σε και web browser

55 Προσωπικά Δεδομένα Κοινωνική Δικτύωση
Θέματα που προκύπτουν: • Υποκλοπή κωδικού πρόσβασης προφίλ χρήστη – πλαστοπροσωπία • Δημοσίευση προσωπικών δεδομένων αναγνωριστικών ταυτότητας – διαμονής • Ανάρτηση φωτογραφιών-βίντεο «προσωπικών» στιγμών

56 Προσωπικά Δεδομένα Κοινωνική Δικτύωση
• Η χρήση passwords είναι ο πιο συνήθης τρόπος επιβεβαίωσης ενός χρήστη άρα απαιτείται να είναι ισχυρές λέξεις και μυστικές. • Πολλά συστήματα και υπηρεσίες έχουν προσπελαστεί λόγω μη ασφαλών και ανεπαρκών passwords και κάποιοι ιοί και worms έχουν προσπελάσει συστήματα μαντεύοντας αδύναμα passwords. • Κλειδώνετε τον υπολογιστή σας. • Αποσυνδέστε τον υπολογιστή από το διαδίκτυο όταν δεν τον χρησιμοποιείτε και όταν είστε συνδεδεμένοι φροντίστε να έχετε ενεργοποιήσει κάποιο firewall.

57 Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
• Αποσυνδέεστε πάντα όταν χρησιμοποιείτε υπολογιστές που ενδέχεται να ανοίξουν και άλλοι • Αξιολογήστε τις ρυθμίσεις ασφαλείας. Υπάρχει λογισμικό για browsers και που παρέχει ποικιλία δυνατοτήτων για προστασία δεδομένων και αποφυγή επιθέσεων • Διατηρείτε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων του υπολογιστή σας • Μην ανοίγετε επισυναπτόμενα αρχεία από που προέρχονται από άγνωστο αποστολέα • Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα αρχεία με κατάληξη .exe ή .vbs

58 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΑΛΤΣΑΠΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΙΛΤΣΙΟΥ ΦΡΟΣΩ ΚΕΦΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΛΙΟΥΣΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΠΑΝΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

59 Πηγές: www.wikipedia.com , google images

60 ΠΗΓΕΣ

61 Πηγές: www.wikipedia.org

62 ΠΗΓΕΣ: www.astynomia.gr/images/stories/2011/Safe-Browsing.pdf


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Α2 β΄ τετράμηνο 2014-15."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google