Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μεσογειακή διατροφή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μεσογειακή διατροφή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μεσογειακή διατροφή

2 Μεσογειακή διατροφή Ο όρος “μεσογειακή δίαιτα” βασίζεται στις διατροφικές συνήθειες και παραδόσεις κυρίως της Κρήτης και της Νοτίου Ιταλίας την περίοδο του 1960 και αποδίδεται σχηματικά με τη μορφή πυραμίδας για να χαρακτηρίσει έτσι την απαιτούμενη ποσότητα σε μηνιαία, εβδομαδιαία και καθημερινή βάση των ειδών διατροφής. Ο όρος “μεσογειακή δίαιτα” βασίζεται στις διατροφικές συνήθειες και παραδόσεις κυρίως της Κρήτης και της Νοτίου Ιταλίας την περίοδο του 1960 και αποδίδεται σχηματικά με τη μορφή πυραμίδας Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία, Συρία, Λίβανος Ισραήλ, Αίγυπτος, Λιβύη, Τυνησία, Αλγερία Μαρόκο, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία. Μεσόγειος... δεν είναι μόνο η χώρα μας «ευλογημένη» από τα θεία νερά της θάλασσας αυτής. Από ψηλά. λοιπόν, βλέπουμε να βρέχονται από τη Μεσόγειο οι εξής χώρες: Με βάση την πυραμίδα αυτή που αποτελεί πρότυπο για όλες τις χώρες του κόσμου στα διατροφικά προγράμματα που καταρτίζονται θα αναφέρουμε τι πρέπει να καταναλώνουμε:

3

4 Μεσογειακή διατροφή 1. Κύρια πηγή λίπους στη διατροφή σας φροντίστε να είναι το ελαιόλαδο, αντί για το βούτυρο ή τη μαργαρίνη. Το λάδι της ελιάς είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία ευνοούν τη μείωση της “κακής" χοληστερόλης (LDL). Επιπλέον, είναι εύγευστο, εύπεπτο και πλούσιο σε βιταμίνη Ε. Η ημερήσια πρόσληψη “καλών" λιπαρών δεν πρέπει να ξεπερνά το 25-30% του συνόλου των θερμίδων μας. Ταυτόχρονα, συντηρούν την «καλή» χοληστερόλη (HDL) και προλαβαίνουν έτσι τη δημιουργία αρτηριο- σκληρωτικών πλακών που φράζουν τα αιμοφόρα αγγεία.

5 Μεσογειακή διατροφή 2. Τρώτε 7 ή περισσότερες μερίδες λαχανικών και φρούτων την ημέρα. Φρέσκα φρούτα με το πρωινό σας, σαν σνακ στη δουλειά, όταν θέλετε να τσιμπήσετε κάτι! Συνοδέψτε με λαχανικά ωμά σε πράσινη σαλάτα το κυρίως γεύμα σας και με βρασμένα το βραδινό σας. 4.Προτιμάτε τα ντόπια προϊόντα εποχής, με την ελάχιστη δυνατή χημική επεξεργασία κι αυξήστε την κατανάλωση των φυτικών πρωτεϊνών όπως φασόλια, φακές, καρύδια. 3. Τρώτε καθημερινά τυρί και γιαούρτι, αλλά σε περιορισμένη ποσότητα και άπαχα. Περιορίστε το κόκκινο κρέας, προτιμήστε το άπαχο λευκό και ψήστε το με λαχανικά.

6 Μεσογειακή διατροφή 6.Οι νέες διατροφικές σας συνήθειες δεν θα έχουν από μόνες τους το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χρειάζεστε και συστηματική φυσική δραστηριότητα για να διατηρήσετε το ιδανικό βάρος, την καλή υγεία και ευεξία. 7.Ξεχάστε το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό στα όρθια. κι όπως θα λέγαμε στη χαρακτηριστική κρητική διάλεκτο: «λοιπόν, κοπέλια, ίντα θα μαγειρέψομε σήμερα;» 5.Ένα με δύο ποτηράκια κρασί καθημερινά μαζί με το γεύμα σας προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις. Αρκεί να μην το παρακάνετε

7 Μεσογειακή διατροφή Με βάση τα προηγούμενα διαμορφώσαμε την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής ως εξής: Σιγά σιγά παρατηρούμε την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής να κτίζεται.

8 Μεσογειακή διατροφή -Καθημερινώς, πάλι με ιεραρχική σειρά:
α) Φρούτα-φασόλια, αλλά όσπρια και ξηρούς καρπούς, λαχανικά. β) Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πλιγούρι, αλλά δημητριακά και πατάτες. γ) Ελαιόλαδο και ελιές. δ) Tυρί και γιαούρτι Βάζοντας , πάντως, ένα όριο στη συχνότητα κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, ώστε αυτό να μην επιβαρύνουν τον οργανισμό και να του παρέχουν μόνον ο,τι είναι αναγκαίο για να μην του παρουσιαστούν ζωτικές ελλείψεις. Το μεσογειακό πρότυπο διατροφής μπορεί να θεωρηθεί σαν γαλακτοχορτοφαγία, δηλαδή η διατροφή που, εκτός από τα φυτικά τρόφιμα, περιλαμβάνει από τη μεριά των ζωικών τροφίμων μόνο το γάλα και τα προϊόντα του. -Λίγες φορές το μήνα ή λίγο συχνότερα σε μικρές ποσότητες κόκκινο κρέας. -Λίγες φορές την εβδομάδα με ιεραρχική σειρά ψάριά, πουλερικά, αυγά και γλυκίσματα. Για το λόγο αυτό η μεσογειακή δίαιτα έχει δίκαια πάρει από τους σύγχρονους ερευνητές το χαρακτηρισμό της “συνετής” δίαιτας.

9 TA ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ
Στη μεσογειακή δίαιτα παρατηρούνται: Αυξημένα ποσοστά υδατανθράκων και φυτικών ινών. Αυξημένη πρόσληψη μονοακόρεστων λιπιδίων (ελαιολάδου). Όταν διαπιστώθηκαν οι διαφορές στο διαιτολόγιο των διάφορων λαών και συσχετίσθηκαν με την υγεία τους, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κατέληξαν να συστήσουν ως υγιέστερο τρόπο διατροφής αυτόν που στηρίζεται στη μεσογειακή διαιτολογική πυραμίδα.

10 Μεσογειακή διατροφή Τα υπέρ μίας τέτοιας δίαιτας έχουν μελετηθεί κυρίως ως προς το πεπτικό και το κυκλοφορικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, με τη μεσογειακή δίαιτα: Μειώνεται η χοληστερίνη του ορού του αίματος. Πέφτουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειώνεται η ανάγκη για έκκριση ινσουλίνης. Μειώνονται τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, του οισοφάγου και του παχέως εντέρου.. Δεν ευνοούνται οι χολολιθιάσεις. Δεν επηρεάζονται τα τριγλυκερίδια. Προλαμβάνονται οι θρομβώσεις. Ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο.

11

12 Μεσογειακή διατροφή

13 Μεσογειακή διατροφή

14 Μεσογειακή διατροφή


Κατέβασμα ppt "Μεσογειακή διατροφή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google