Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

TAΞH Ε’. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠ/ΚΟΣ : ΜΟΥΣΤΑΚΑ ΑΝΘΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΟΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2008-2010 «ΔΗΜΙΟΥΡΓΝΤΑΣ ΑΕΙΦΟΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» Έρευνα για την καταγραφή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "TAΞH Ε’. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠ/ΚΟΣ : ΜΟΥΣΤΑΚΑ ΑΝΘΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΟΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2008-2010 «ΔΗΜΙΟΥΡΓΝΤΑΣ ΑΕΙΦΟΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» Έρευνα για την καταγραφή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 TAΞH Ε’. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠ/ΚΟΣ : ΜΟΥΣΤΑΚΑ ΑΝΘΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΟΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2008-2010 «ΔΗΜΙΟΥΡΓΝΤΑΣ ΑΕΙΦΟΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» Έρευνα για την καταγραφή απόψεων και προτάσεων των κατοίκων για τη βελτίωση του χωριού.

2 Μέλη της ερευνητικής ομάδας: α) Μουστάκα Ανθή (εκπ/κος Αγγλικής Γλώσσας) β) οι μαθητές της Ε ’ τάξης ( ηλικίας 10-11 ετών.) Ποιοτική και ποσοτική ανάλυση απαντήσεων από 18 συνεντεύξεις. Η έρευνα διεξήχθη και ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2009.

3 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Στόχος: Καταγραφή απόψεων και προτάσεων των κατοίκων για τη βελτίωση του χωριού. 1) περιήγηση στο χωριό και φωτογράφηση δημοσίων κτηρίων, υπηρεσιών, δρόμων κλπ. 2 διδακτικές ώρες. 2) περιήγηση στην ιστοσελίδα του δήμου για την ανεύρεση πληροφοριών για το χωριό. 1 διδακτική ώρα

4 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ 3) Δημιουργία ερωτηματολογίου από τους ίδιους τους μαθητές μετά από συζήτηση στη τάξη. 1 διδακτική ώρα. 4) Συνέντευξη από κατοίκους του χωριού. 2 διδακτικές ώρες. 5) Δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων στο δημοτικό συμβούλιο. 1 διδακτική ώρα.

5 Ξεκινώντας για την καταγραφή των απόψεων των κατοίκων.

6 Καταγραφή των απόψεων των κατοίκων.

7

8 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Α΄ Μέρος Το πρώτο μέρος της έρευνας αφορά στις γνώσεις των κατοίκων για το δημοτικό διαμέρισμα στο οποίο ανήκουν, για τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, για το χωριό τους και τις δημόσιες υπηρεσίες που υπάρχουν σ’ αυτό.

9 Από πού πήρε το όνομά του το χωριό; Όλοι οι ερωτηθέντες ( 100% )γνώριζαν ότι το χωριό πήρε το όνομά του από την Κυρά- Βασιλική. Η Κυρά-Βασιλική (1793-1834) ήταν σύζυγος του Αλή Πασά και της δόθηκε το χωριό σαν τσιφλίκι. Έκτοτε πήρε το όνομά της.

10 Η Κυρά Βασιλική!

11 Πόσους μόνιμους κατοίκους έχει το χωριό; 33% απάντησαν 1500 28% απάντησαν 2000 11% απάντησαν 1700 5,5% απάντησαν 1800 5,5% απάντησαν 1000 5,5% απάντησαν 2000 5,5% απάντησαν 2500 5,5% απάντησαν 3000 5,5% απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν.

12 Γεωγραφικός Χάρτης της Βασιλικής.

13 Άποψη του χωριού από το Google Earth

14 Πόσα και ποια χωριά περιλαμβάνει ο Δήμος Βασιλικής; 61% απάντησαν ότι ο Δήμος Βασιλικής αποτελείται από 4 χωριά: τη Βασιλική, τη Θεόπετρα, την Περιστέρα και τους Αγίους Θεοδώρους. 22% απάντησαν ότι αποτελείται από 5 χωριά, προσθέτοντας και τη Σαρακίνα. 17% απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν.

15 Για ποια αρχαιολογικά ευρήματα είναι γνωστός ο Δήμος Βασιλικής; 44% γνωρίζουν τη σπουδαιότητα του Σπηλαίου της Θεόπετρας. 66% απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν.

16 Εξωτερική άποψη του σπηλαίου της Θεόπετρας.

17 Άποψη του χώρου κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών.

18 Άποψη από το εσωτερικό του σπηλαίου.

19 Ευρήματα από την Παλαιολιθική περίοδο(50,000 χρόνια πριν) ως τη Νεολιθική περίοδο (5.000 χρόνια πριν). Τα ευρήματα αποδεικνύουν τη συνεχή παρουσία του ανθρώπου στο σπήλαιο και καλύπτουν την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους από το Ηomo Neanderthal στο Homo Sapiens.

20 Ποιες δημόσιες υπηρεσίες γνωρίζετε ότι υπάρχουν στη Βασιλική; 94,5% γνωρίζουν ότι υπάρχει : Δημαρχείο ΚΕΠ ΚΑΠΗ ΕΛΤΑ 5,5% απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

21 ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ Δημόσιες Υπηρεσίες.

22 ΚΕΠ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δημόσιες Υπηρεσίες.

23 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Β΄Μέρος Το δεύτερο μέρος αφορά στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ειδικότερα, στον τόπο εργασία τους, τον τρόπο μετακίνησής τους, την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμμετοχή τους σε κοινές δράσεις που αφορούν στη βελτίωση της ζωής τους.

24 Εργάζεστε στο χωριό ή μετακινείστε,λόγω της εργασίας σας σε άλλο μέρος; 44% απάντησαν ότι εργάζονται στο χωριό. 66% απάντησαν ότι λόγω της εργασίας τους μετακινούνται σε άλλο μέρος.

25 Για τις μετακινήσεις σας χρησιμοποιείτε… 94,5% απάντησαν ότι χρησιμοποιούν ιδιωτικό αυτοκίνητο. 5,5% απάντησαν ότι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι περισσότεροι, ωστόσο, για τις μετακινήσεις τους μέσα στο χωριό, χρησιμοποιούν ποδήλατο, μηχανάκι ή πηγαίνουν με τα πόδια.

26 Εθνική Οδός

27 Δρόμοι μέσα στο χωριό.

28

29 Δρόμοι έξω από το χωριό.

30 Με ποιους τρόπους βοηθάτε στην προστασία του περιβάλλοντος; 44% απάντησαν ότι διαχωρίζουν τα σκουπίδια τους σε ανακυκλώσιμα και μη- ανακυκλώσιμα. 55% απάντησαν ότι δεν αφήνουν σκουπίδια σε χώρους αναψυχής μετά από εκδρομή ή περίπατο. 27,5% απάντησαν ότι βοηθούν στην αποψίλωση του δάσους για την αποφυγή πυρκαγιάς.

31 Θα συμμετείχατε σε κοινές δραστηριότητες με σκοπό τον καθαρισμό δημόσιων χώρων; 83,5% απάντησαν ΝΑΙ 16,5% απάντησαν ΟΧΙ

32 ΑΠΟΤΕΛΑΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Γ΄ Μέρος Το τρίτο μέρος της έρευνας καταγράφει τις απόψεις των κατοίκων για το επίπεδο της ποιότητα ζωής τους και άφορα στους ακόλουθους τομείς: -δημόσιες υπηρεσίες -κτηριακές υποδομές -προτάσεις για την αναδιοργάνωση και βελτίωση χώρων δημόσιας χρήσης,όπως πλατείες, δρόμοι κλπ. -προτάσεις για τη δημιουργία δημόσιων χώρων ψυχαγωγίας, όπως βιβλιοθήκη, αθλητικό κέντρο, πάρκο -ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα.

33 Είστε ευχαριστημένοι από τις δημόσιες υπηρεσίες που υπάρχουν;-ποιες θεωρείτε ότι λείπουν ή χρειάζονται αναβάθμιση; 94,5% απάντησαν ΝΑΙ, ενώ 5,5%,ΌΧΙ. Το ταχυδρομείο χρειάζεται αναβάθμιση. Άλλες απαραίτητες υπηρεσίες: Κέντρο Υγείας Πυροσβεστική Υπηρεσία Τράπεζα Αστυνομικό Τμήμα Γηροκομείο.

34 Είστε ευχαριστημένοι από τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Μπορεί να βελτιωθεί κάτι; 94,5% απάντησαν ΝΑΙ 5,5% απάντησαν ΌΧΙ 82,5% θεωρούν ότι χρειάζεται βελτίωση 16,5 % πιστεύουν πως όχι.

35 ΤΑΞΙ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Τρόποι μετακίνησης.

36 Υπάρχουν αρκετοί χώροι αναψυχής, α) για τους νέους, β) για τους ηλικιωμένους; Για τους νέους 60,5% απάντησαν ΝΑΙ 39,5% απάντησαν ΌΧΙ Για τους ηλικιωμένους 88% απάντησαν ΝΑΙ 12% απάντησαν ΌΧΙ.

37 ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΔΑΣΟΣ ΠΑΡΚΟ ΕΞΩ ΑΠ΄ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

38 Περίπατος στις όχθες του ποταμιού.

39 Είναι τακτική η αποκομιδή των απορριμμάτων;-Υπάρχουν αρκετοί κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης; 100% είναι ευχαριστημένοι από τη συχνότητα της αποκομιδής των απορριμμάτων. 60,5% θεωρούν τους κάδους αρκετούς. 39,5% πιστεύουν πως δεν είναι αρκετοί.

40 Είστε ευχαριστημένοι από τη ρυμοτομία του χωριού;- Υπάρχουν σημεία που μπορούν να βελτιωθούν; 50% απάντησαν ΝΑΙ. 50% απάντησαν ΌΧΙ. 100% απάντησαν πως μπορούν να βελτιωθούν: Δρόμοι 78% Πάρκο 30% Πλατείες 18%

41 Τοπογραφικό σχέδιο του χωριού

42 Υπάρχουν επικίνδυνα σημεία στους δρόμους;- Υπάρχει επαρκής και κατάλληλη σηματοδότηση; 100% απάντησαν ότι υπάρχουν επικίνδυνα σημεία. 44% βρίσκουν τη σηματοδότηση επαρκή. 66% βρίσκουν τη σηματοδότηση ανεπαρκή.

43 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

44 Α΄ Μέρος. Όλοι οι ερωτηθέντες γνωρίζουν την προέλευση του ονόματος του χωρίου. Οι περισσότεροι γνωρίζουν τη σύνθεση του δημοτικού διαμερίσματος που ανήκουν καθώς και τις δημόσιες υπηρεσίες που υπάρχουν. Σχεδόν οι μισοί γνωρίζουν την σπουδαιότητα των ευρημάτων του σπηλαίου της Θεόπετρας.

45 Β΄ Μέρος Σχεδόν οι μισοί εργάζονται στο χωριό ενώ οι υπόλοιποι αναγκάζονται να μετακινούνται στις 2 κοντινές πόλεις. Όλοι χρησιμοποιούν ιδιωτικό αυτοκίνητο επειδή του παρέχει ανεξαρτησία και ταχύτητα σε σχέση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για τις μετακινήσεις τους μέσα στο χωριό, χρησιμοποιούν ποδήλατα, μηχανάκια ή πηγαίνουν με τα πόδια. Βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος διαχωρίζοντας τα απορρίμματά τους ( ανακυκλώσιμα και μη) καθαρίζοντας τους χώρους αναψυχής (μετά από επισκέψεις) και βοηθώντας στην αποψίλωση του δάσους (αποφυγή πυρκαγιάς). Η πλειοψηφία συμμετέχει σε κοινές δραστηριότητες για τον καθαρισμό δημόσιων χώρων.

46 Γ΄ Μέρος Σχεδόν οι μισοί είναι ευχαριστημένοι από τις δημόσιες υπηρεσίες που υπάρχουν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ένα κέντρο υγείας είναι απαραίτητο. Αν και οι περισσότεροι μετακινούνται με ιδιωτικά αυτοκίνητα, θεωρούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς τακτικά, γρήγορα και ασφαλή. Οι περισσότεροι μαθητές μετακινούνται στις κοντινές πόλεις με λεωφορεία. Θεωρούν πολύ ικανοποιητική την αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά δεν είναι ενημερωμένοι σε θέματα ανακύκλωσης. Σχεδόν οι μισοί δεν είναι ευχαριστημένοι από τη ρυμοτομία του χωριού. Πιστεύουν ότι οι δρόμοι πρέπει να βελτιωθούν σημαντικά καθώς αρκετοί είναι επικίνδυνοι για την ασφάλεια των πολιτών.

47 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ των μαθητών μετά την έρευνα Παρουσίαση-ενημέρωση των κατοίκων για τα ευρήματα του Σπηλαίου της Θεόπετρας. Καθαρισμός του πάρκου ( περιοχή Ρολόι ) και του ποταμίου από τους μαθητές. Πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο για τη δημιουργία ανοιχτών χώρων άθλησης. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων σε θέματα ανακύκλωσης.


Κατέβασμα ppt "TAΞH Ε’. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠ/ΚΟΣ : ΜΟΥΣΤΑΚΑ ΑΝΘΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΟΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2008-2010 «ΔΗΜΙΟΥΡΓΝΤΑΣ ΑΕΙΦΟΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» Έρευνα για την καταγραφή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google