Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ FACEBOOK - Η ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΙΡΑΙΑ ΛΑΘΗ Cyber Bullying
Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο και Προτάσεις Αντιμετώπισής τους Η Ελληνική Aνοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο Η SafeLine δέχεται καταγγελίες για περιεχόμενο που εντοπίζετε στο Διαδίκτυο και περιέχει: ΚΑΙ Η SafeLine υλοποιείται από τους οργανισμούς

3 FACEBOOK Η ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΙΡΑΙΑ ΛΑΘΗ

4 Cyber Bullying Ο όρος Διαδικτυακός εκφοβισμός (Cyberbullying) αφορά τον εκφοβισμό, την απειλή, την ταπείνωση ή την παρενόχληση παιδιών, προεφήβων και εφήβων που δέχονται μέσω της χρήσης του Διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων είτε άλλων ψηφιακών τεχνολογιών από ομηλίκους τους.[1] Αίτια Συχνά οι νέοι εκτίθενται στον Διαδικτυακό εκφοβισμό εξαιτίας της βίωσης έντονων συναισθημάτων όπως θυμός, απόγνωση είτε πάλι και εκδίκηση, που μπορεί να προέρχεται τόσο από τις προβληματικές σχέσεις που υπάρχουν στο οικογενειακό περιβάλλον όσο και εξαιτίας μιας ευρύτερης κοινωνικής δυσλειτουργικότητας που παρουσιάζει το άτομο. Σε μερικές περιπτώσεις ο Διαδικτυακός εκφοβισμός αποτελεί μορφή ψυχαγωγίας[εκκρεμεί παραπομπή] στοχεύοντας στην εκδήλωση ποικίλων αντιδράσεων και στην ικανοποίηση αναγκών που σχετίζονται με την επιβολή εξουσίας και ελέγχου.[εκκρεμεί παραπομπή] Σπανιότερα, η αποστολή μηνυμάτων σε λάθος παραλήπτες μπορεί να αποτελέσει αιτία του φαινομένου.

5 Η Ελληνική Aνοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο
Το Διαδίκτυο είναι ένα συναρπαστικό μέσο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για επικοινωνία, ενημέρωση και ψυχαγωγία από εκατομμύρια ανθρώπους. Χρησιμοποιείται επίσης όμως και για τη διανομή περιεχομένου το οποίο είναι παράνομο ή επιβλαβές. Εφόσον ο κυβερνοχώρος δεν έχει εθνικά όρια, παράνομες δραστηριότητες μπορούν εύκολα να βρουν «εικονικό καταφύγιο» σε αυτό το μέσο. Πρωταρχικό μέλημα της SafeLine είναι η εξάλειψη από το Διαδίκτυο περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας. Σκοπός της είναι η καταπολέμηση κάθε είδους παράνομου περιεχομένου του Διαδικτύου.  

6 Η SafeLine δέχεται καταγγελίες για περιεχόμενο που εντοπίζετε στο Διαδίκτυο και περιέχει: ΚΑΙ Η SafeLine υλοποιείται από τους οργανισμούς  εικόνες κακοποίησης παιδιών σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου  ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό που παραβαίνει την ελληνική νομοθεσία   οτιδήποτε άλλο θεωρείτε ότι είναι παράνομο. Συνεργάζεται με τους Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Διαδικτύου, το Ακαδημαϊκό Δίκτυο ΕΔΕΤ και το Σχολικό Δίκτυο, Ερευνητικά και Πολιτιστικά Ιδρύματα, Ενώσεις Καταναλωτών και την Ελληνική Αστυνομία για τον περιορισμό της ροής του παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Η SafeLine αποτελεί μία από τις τρεις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου το οποίο υλοποιείται με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα πλαίσια του προγράμματος πλαισίου Safer Internet. Οι άλλες δύο δράσεις είναι: η Saferinternet.gr, Δράση Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης και η Γραμμή Βοηθείας Help-line.gr. Οι δράσεις Saferinternet.gr & Help-line.gr αποτελούν τον εθνικό εκπρόσωπο του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων ενημέρωσης και Εθνικών Γραμμών Βοηθείας, Insafe.

7 Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο και Προτάσεις Αντιμετώπισής τους
Το Διαδίκτυο είναι ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια μας, που όμως αν δεν το χρησιμοποιούμε σωστά μπορεί να εμπερικλείει κινδύνους. Η πρόκληση στο Διαδίκτυο είναι να μπορούμε να αναγνωρίζουμε πιθανούς κινδύνους, να γνωρίζουμε τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων και να έχουμε επιλογές για αποφυγή τους και τερματισμό τους. Στην ενότητα αυτή θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τους σημαντικότερους κινδύνους του Διαδικτύου. Οι κίνδυνοι αυτοί, καθορίστηκαν μέσα από την ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας και μέσα από τα αποτελέσματα συναντήσεων όπου χρησιμοποιήθηκε η τεχνική του δομημένου διαλόγου. Οι κυριότεροι κίνδυνοι που συνεπάγονται απο τη χρήση του Διαδικτύου είναι: Ακατάλληλο Περιεχόμενο Ανεπιθύμητα Μηνύματα (Spam) Αποξένωση Αποπλάνηση (Grooming) Βίαια Παιχνίδια Εθισμός (Internet Addiction) Εκφοβισμός (Cyberbullying) Επιβλαβείς Συμπεριφορές Ηλεκτρονικός Τζόγος Ιοί (Virus) Παιδική Πορνογραφία Παραβίαση Ιδιωτικότητας Παραπληροφόρηση (Misinformation) Παραποίηση Γλώσσας Υποκλοπή Προσωπικών στοιχείων(Phishing) Φυσικές Παθήσεις

8 HELPLINE Η Γραμμή Βοηθείας αποτελεί έναν από τους τρεις άξονες του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου το οποίο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του προγράμματος πλαισίου Safer Internet με τους δύο άλλους άξονες τη Δράση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Saferinternet.gr και την Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών για Παράνομο Περιεχόμενο και Παράνομη Συμπεριφορά στο Διαδίκτυο SafeLine.gr. Η Γραμμή Βοηθείας ‘help-line ′ απευθύνεται σε παιδιά & εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία κ.λπ).

9 Η SAFELINE ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία Η SafeLine συνεργάζεται άμεσα με την Ελληνική Αστυνομία προωθώντας σε αυτήν τις καταγγελίες των οποίων το περιεχόμενο είναι εξακριβωμένα παράνομο. Πανελλαδικά υπάρχουν δύο εξειδικευμένες ομάδες της Ελληνικής Αστυνομίας που ασχολούνται με εγκληματικές δραστηριότητες στο Διαδίκτυο, η Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Αθήνα που λειτουργεί από το 2004 και η Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη που λειτουργεί από το 2006.

10 ΕΛΕΤΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΕΡΙΑ Τ.Π.Ε ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΥΟ


Κατέβασμα ppt "ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google