Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΠΡΟΤΖΕΚΤ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΠΡΟΤΖΕΚΤ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΠΡΟΤΖΕΚΤ
Α2 ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ :ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΠΑΡΑΚΟΣ

2 «Η ζωή των νέων μέσα στις ουσίες. Ο γυάλινος κόσμος των ναρκωτικών».
Ανεξαρτησία ή εξάρτηση;

3 Εθισμός: Προφίλ εξαρτημένου:
Εθισμός είναι η εξάρτηση από μια συνήθεια. Προκαλείται από κάπνισμα, ναρκωτικά, αλκοόλ, διαδίκτυο κτλ. Υπάρχουν πολλά στάδια εθισμού. Ο εθισμός καθώς εξελίσσεται γίνεται τρόπος ζωής. Δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν παγιδευμένοι σε κάποιον από τους πολλούς εθισμούς. Τα συμπτώματα από οποιαδήποτε ουσία είναι τα εξής: ανοχή: όση περισσότερη χρήση κάνει κάποιος τόση μεγαλύτερη δόση της ουσίας χρειάζεται ώστε να έχει το ίδιο αποτέλεσμα στέρηση: οι χρηστές έχουν στερητικά συμπτώματα όταν υποχωρήσει η δράση της ουσίας. Σημάδια στέρησης είναι το τρέμουλο, το άγχος, αγωνία, ναυτία, εμετοί, κατάθλιψη κα. ανικανότητα έλεγχου: ένα πρόσωπο που υπόσχεται ότι θα σταματήσει τη χρήση αλλά παρόλα αυτά αδυνατεί παρά τη θέληση του σίγουρα αντιμετωπίζει προβλήματα εξάρτησης παραμέληση της προσωπικής ζωής: Ο εξαρτημένος παύει να απολαμβάνει όσα τον ευχαριστούσαν κάποτε. Είναι σύνηθες οι άνθρωποι αυτοί να παρατάνε δραστηριότητες οι οποίες κάποτε ήταν σημαντικές για αυτούς συνέχιση χρήσης παρά τα προβλήματα που επιφέρει: τα προβλήματα αυτά δεν εμποδίζουν τον εξαρτημένο να κάνει χρήση. Ακόμα και όταν αυτά είναι πολύ σοβαρά. Προφίλ εξαρτημένου: Περά από την ίδια την ουσία, ουσιαστικό ρόλο παίζει και η προσωπικότητα. Θεωρείται ότι τα άτομα που είναι επιρρεπή στον εθισμό αντιπροσωπεύουν το 10-15% του γενικού πληθυσμού. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του πολέμου του Βιετνάμ, όπου η χρήση ναρκωτικών ήταν εξαιρετικά διαδεδομένη ανάμεσα στους στρατιώτες.Novelty seekers είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι για να χαρακτηρίσουν παρορμητικούς ανθρώπους που παίρνουν ρίσκα, η οποία, σύμφωνα με μελέτες, έχουν εντονότερη ροπή προς την εξάρτηση. Ακόμα, υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι υπάρχει κληρονομικότητα στην εξάρτηση. Πολλές έρευνες έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στην μελέτη του περιβάλλοντος και τον τρόπο που αυτό μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο στην εξάρτηση. Ακριβώς επειδή η εξάρτηση είναι μια διαδικασία μάθησης, το περιβάλλον μέσα στο οποίο αποκτάμε την εμπειρία της χρήσης είναι καταλυτικό για το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό. Θεωρείται, ότι ένα φιλικό περιβάλλον που ενθαρρύνει τη χρήση είναι ο βασικός παράγοντας που σχετίζεται με την εξάρτηση.

4 Με ποιον τρόπο μπορούν τα ναρκωτικά να αλλάξουν την ζωή των νέων:
Απότομες αλλαγές στην διάθεση, ένταση, νεύρα, απομόνωση Επιθετική συμπεριφορά, αρνητικές/βίαιες αντιδράσεις. Αντίδραση στις δύσκολες καταστάσεις με οργή, με φυγή ή κρίσεις απογοήτευσης Αδιάφορα για την ζωή/σκέψεις για αυτοκτονία Ψέματα ή τάση να αποκρύπτονται πράγματα Ξαφνική απώλεια ενδιαφέροντος για το σχολείο, μείωση της απόδοσης στα μαθήματα, αδικαιολόγητες απουσίες. Απώλεια ενδιαφέροντος για σπορ ή άλλες δραστηριότητες. Αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση Αλλαγή στις παρέες, διακοπή μακροχρόνιας φιλίας Τηλεφωνήματα από αγνώστους Χρήματα ή αντικείμενα που χάνονται από το σπίτι Περίεργες συνήθειες στον ύπνο: περισσότερες ώρες ύπνου ή δυσκολία να κοιμηθεί το βράδυ Κόκκινα μάτια, απότομη απώλεια βάρους, αδικαιολόγητοι εμετοί, διάρροιες έλλειψη καθαριότητας Αλουμινόχαρτο, κομμένα καλαμάκια, μαυρισμένα κουτάλια.

5 EXETE KANEI ΠΟΤΕ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ;

6 ΤΙ ΕΙΔΟΣ ΕΧΕΤΕ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ;

7 Γιατί οι νέοι κάνουν δοκιμή ουσιών;

8 Από ποια ηλικία πιστεύετε ότι κάποιος μπορεί να ξεκινήσει τη χρήση ουσιών;

9 Η ζωή των νέων μέσα στις ουσίες. Ο γυάλινος κόσμος των
ναρκωτικών. Ανεξαρτησία ή εξάρτηση; Αιτίες για τη χρήση των ναρκωτικών Έλληνες έφηβοι: πειραματίζονται με χασίς και φλερτάρουν με τα ναρκωτικά Δυστυχώς τα στοιχεία είναι ανησυχητικά και αντικατοπτρίζουν πλήρως την πραγματικότητα. Τα ελληνόπουλα, αγόρια και κορίτσια, από τις αρχές της εφηβείας τους, δοκιμάζουν ναρκωτικά, αλκοόλ και τσιγάρο. Κατά μέσο όρο λοιπόν από τα 13 τους χρόνια, η πλειονότητα των εφήβων Ελλήνων θα “γνωριστεί” με τις κάθε είδους βλαβερές ουσίες. Λόγοι:

10 Οι παράγοντες οι οποίοι συντελούν ώστε ένα άτομο να γίνει ευάλωτο στη χρήση ναρκωτικών
Α. Κοινωνικοί παράγοντες. Μπορεί η οικογένεια να αναδεικνύεται σαν ο πλέον καθοριστικός παράγοντας που θα θωρακίσει ή θα αποδυναμώσει ένα άτομο, σε σχέση με την πιθανότητα της εμπλοκής του στα ναρκωτικά, δε μπορεί όμως να μη συμπεριληφθούν στα αίτια κοινωνικού χαρακτήρα, άλλοι γενικότεροι παράγοντες. Έτσι ο προσανατολισμός και η φιλοσοφία του εκπαιδευτικού συστήματος προς την κατεύθυνση της συσσώρευσης γνώσης και την πίεση για υψηλές επιδόσεις, οδηγεί σε διάσταση μεταξύ του περιεχομένου της γνώσης και της κοινωνικής πραγματικότητας, γεγονός που προκαλεί στα παιδιά αντιφάσεις, απογοητεύσεις και αμφισβήτηση για την κοινωνία και τα ιδανικά της.

11 ΠΩΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ;
Η εφηβεία είναι η φάση που το άτομο ξεφεύγει από την παιδική ηλικία και προετοιμάζεται για την ενήλικη ζωή, απομακρύνεται από τα δεσμά της οικογένειας και αποζητά την παρέα. Έτσι, ο έφηβος διαμορφώνει στάσεις, συμπεριφορές και αξίες οι οποίες εκδηλώνονται μέσα από το ντύσιμο, τη γλώσσα, τη μουσική. Πολλές φορές ο έφηβος όμως παρασύρεται σε αρνητικές ενέργειες από την πίεση μελών μιας ομάδας που ανήκει χωρίς να συμφωνεί πάντα εξαιτίας του φόβου απόρριψης του από αυτή. Αντίθετα όμως ο έφηβος που έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του μπορεί να επιλέγει υπεύθυνα. Έρευνα της εταιρίας Καπα Research


Κατέβασμα ppt "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΠΡΟΤΖΕΚΤ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google