Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΛΚΟΟΛ: Ο «αθώος» φίλος του ανθρώπου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΛΚΟΟΛ: Ο «αθώος» φίλος του ανθρώπου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΛΚΟΟΛ: Ο «αθώος» φίλος του ανθρώπου
Εργασία της μαθήτριας Χρυσοβαλάντου Αριανά

2 Βασικά στοιχεία για το αλκοόλ
Με τον όρο αλκοόλ εννοούμε κάθε ποτό, που περιέχει οινόπνευμα και μπορεί να προκαλέσει μέθη. Το αλκοόλ που βρίσκεται στα αλκοολούχα ποτά ονομάζεται αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη. Κύρια στοιχεία της αιθανόλης είναι: α) ο άνθρακας β) το υδρογόνο γ) το οξυγόνο Οι Σουμέριοι και οι Αιγύπτιοι ιατροί χρησιμοποιούσαν την μπύρα και τα κρασί σαν συστατικό στοιχείο των ιατρικών συνταγών.

3 Παράγοντες που οδηγούν στη χρήση αλκοόλ
Αλκοόλ και Εφηβεία Παράγοντες που οδηγούν στη χρήση αλκοόλ Κοινωνικοί Γενετικοί Ψυχολογικοί

4 Κοινωνικοί παράγοντες
για να διασκεδάσουν για να χαλαρώσουν για να ενσωματωθούν ευκολότερα σε παρέες για να μιμηθούν τους ενήλικες από περιέργεια

5 Γενετικοί παράγοντες υπάρχει ιστορικό αλκοολισμού Ψυχολογικοί παράγοντες έχουν υποστεί κακοποίηση έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση έχουν βιώσει την απόρριψη έχουν PTSD (μετατραυματικό στρες) λόγω βίωσης τραυματικών γεγονότων

6 Αλκοολισμός Αλκοολισμός ονομάζεται η παθολογική σχέση που μπορεί να αναπτύξει το άτομο με το αλκοόλ. Ο συγκεκριμένος όρος υποδηλώνει την πλήρη εξάρτηση του ατόμου στο αλκοόλ

7 Τα 9 βασικά συμπτώματα της εξάρτησης
Τα κριτήρια για εθισμό στο αλκοόλ (δεν χρειάζεται να πληροί κανείς όλα τα κριτήρια) είναι: 1.Ανοχή –2.Ψυχολογική εξάρτηση (να έχεις επιθυμία για αλκοόλ, που ποικίλει από πολύ μικρή μέχρι πολύ μεγάλη) –3.Στερητικά συμπτώματα (να εκδηλώνονται σωματικές αντιδράσεις μετά τη διακοπή) –4.Χρήση αλκοόλ για τον περιορισμό των στερητικών συμπτωμάτων –5.Αποτυχημένες προσπάθειες να ελέγξει τη χρήση του αλκοόλ.

8 6.Σπατάλη πολύ χρόνου που απαιτείται για τη λήψη αλκοόλ ή για την απαλλαγή από τη επήρειά του.
–7.Καταστροφικές συνέπειες από τη χρήση τόσο στο ίδιο το άτομο όσο και στο περιβάλλον του (προβλήματα στη δουλειά ή το σχολείο, διαφωνίες με τα άτομα του στενού περιβάλλοντος, αφιερώνει λιγότερο χρόνο σε χόμπι, ασθένειες). 8.Λήψη αλκοόλ πιο συχνά και σε μεγαλύτερες δόσεις απ ότι σχεδίαζε. 9.Συνεχίζει να πίνει αλκοόλ ακόμα κι αν γνωρίζει ότι του προκαλεί ζημιά.

9

10 Αντιμετώπιση αλκοολισμού
Αποτοξίνωση Ο στόχος της αποτοξίνωσης είναι να απαλλαχθεί το σώμα του ατόμου από τις τοξικές επιδράσεις του αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια της, θα εμφανιστούν ποικίλα στερητικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι ήπια ή πιο σοβαρά. Τα ήπια διαρκούν 3-5 μέρες.

11 Ψυχολογικές θεραπείες
Η ψυχοθεραπεία (ατομική ή ομαδική) για την εξάρτηση από αλκοόλ ή από άλλες ουσίες έχει κάποιους βασικούς στόχους: Να παράσχει έναν ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον όπου τα άτομα που υποφέρουν μπορούν να συζητήσουν για τα τωρινά θέματα που τους απασχολούν. Να διδάξει στους ασθενείς συγκεκριμένους πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης συγκεκριμένων προβλημάτων και συμπτωμάτων, όπως είναι η κατάθλιψη, το άγχος, ο πανικός και η πρόληψη υποτροπής στην κατάχρηση της ουσίας. Να βοηθήσει τα εξαρτημένα άτομα να αναπτύξουν τις διαπροσωπικές τους ικανότητες .

12

13 Η γυμναστική αντίδοτο(;) στην επιθυμία για αλκοόλ
Τριάντα λεπτά γυμναστικής είναι αρκετά για να μειώσουν την επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ και να βελτιώσουν τη ψυχολογική διάθεση σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έτσι, υπάρχει μείωση στην επιθυμία για λήψη αλκοόλ κατά περίπου 20% , ενώ έτειναν να επηρεαστούν τα ευχάριστα συναισθήματα βελτιώνοντας τη διάθεση και να μειωθούν σημαντικά τα δυσάρεστα.

14 Πηγές Φυλλάδια

15 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!!


Κατέβασμα ppt "ΑΛΚΟΟΛ: Ο «αθώος» φίλος του ανθρώπου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google