Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΥΣΤΡΙΑ ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΦΑΤΩΛΙΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΚΑΛΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΥΣΤΡΙΑ ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΦΑΤΩΛΙΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΚΑΛΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΥΣΤΡΙΑ ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΦΑΤΩΛΙΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΚΑΛΑ

2 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η Αυστρία είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Η πλούσια πολιτιστική παράδοση της Αυστρίας ήταν δεμένη με την πολιτιστική παράδοση της Γερμανίας. Τον 18ο και τον 19ο αιώνα η Βιέννη γίνεται παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο, με έμφαση ιδιαίτερα στους τομείς της μουσικής και της λογοτεχνίας, ενώ ήδη από τον 17ο και τον 18ο αιώνα αναπτύσσεται η αρχιτεκτονική και η ζωγραφική, με ιδιαίτερη έμφαση στο μπαρόκ. Σημαντική υπήρξε και η άνθιση της μουσικής στην Αυστρία. Το γεννήθηκε εδώ ο διάσημος συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ο οποίος έγραψε πολλά έργα που θαυμάζονται ακόμα και σήμερα. Η Βιέννη υπήρξε πρωτεύουσα του βαλς, με κύριο εκφραστή τον Γιόχαν Στράους.

3 ΗΘΗ & ΕΘΙΜΑ

4 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Ένα ιδιαίτερο έθιμο λαμβάνει χώρα κατά κύριο λόγο στην Αυστρία μα και στην Ουγγαρία. Ο Krampus είναι ο κακός δίδυμος αδελφός του Άγιου Βασίλη και ο μύθος λέει πως το δαιμονικής μορφής πλάσμα ζει για να χτυπάει και να τιμωρεί όλα τα άτακτα παιδιά που βρίσκονταν στη «μαύρη λίστα» του αδερφού του. Η Νύχτα του Krampus έρχεται κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου όταν ομάδες αντρών ντύνονται σαν δαίμονες και κυκλοφορούν τα μεσάνυχτα στην πόλη χτυπώντας ανθρώπους με ψεύτικα ρόπαλα.

5 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

6 Η περίοδος των Χριστουγέννων, ξεκινά από την 1η Δεκεμβρίου
Η περίοδος των Χριστουγέννων, ξεκινά από την 1η Δεκεμβρίου. Εκεί τα δώρα τα μοιράζει στα παιδιά ο Άγιος Νικόλαος, στις 6 Δεκεμβρίου. Οι Αυστριακοί τοποθετούν και αυτοί στο χριστουγεννιάτικο στεφάνι τους, κεριά τα οποία και ανάβουν ένα – ένα κάθε Κυριακή μέχρι να φτάσει η 24η Δεκεμβρίου. Τα παιδιά, τραγουδούν τα κάλαντα μεταμφιεσμένα σε μάγους, ενώ τα χρήματα που συγκεντρώνουν απ’ αυτά τα δίνουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

7 ΔΕΙΠΝΟ Η Αυστρία συνδέεται περισσότερο με...τη μουσική παρά με τη μαγειρική τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Όσο για το εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων, σ' αυτό θα κυριαρχεί ψητή χήνα με διάφορες γαρνιτούρες, ενώ ένα μεγάλο ψάρι ψητό φτάνει συνήθως στο τραπέζι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

8

9 ΠΑΣΧΑ Στην Αυστρία η σημαντικότερη μέρα του Πάσχα είναι το Σάββατο. Αυτήν την ημέρα πηγαίνουν στην εκκλησία καλοντυμένοι και με ένα καλάθι το οποίο έχει μέσα καπνιστό κρέας, αυγά, ψωμί, αλάτι και κρασί. Μετά ψέλνει ο παπάς και αγιάζει τα τρόφιμα. Μόλις γυρίσουν από την εκκλησία όλη η οικογένεια μαζεύονται σε ένα σπίτι και τρώνε τα αγιασμένα τρόφιμα. Μετά τα παιδιά ψάχνουν στον κήπο για ένα καλάθι το οποίο έχει μέσα αυγά, γλυκά και ένα μικρό δωράκι που υποτίθεται ότι το έκρυψε ένα πασχαλιάτικο κουνελάκι.

10 ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ & ΑΡΓΙΕΣ

11 ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ Η 26η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως εθνική επέτειος στην Αυστρία. Στις εκδηλώσεις και τις επιδείξεις των αυστριακών ενόπλων δυνάμεων στην Πλατεία των Ηρώων, στο κέντρο της Βιέννης. Τόσο το προεδρικό μέγαρο (στα παλιά ανάκτορα του Χόφμπουργκ), η Βουλή και η καγκελαρία, όσο και σε υπουργεία, που είχαν ανοίξει σήμερα τις αίθουσές τους στο κοινό, όπως και σε μουσεία που είχαν ελεύθερη είσοδο.

12 ΚΥΡΙΑΚΗ-ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ
Σε κάποια μέρη της Αυστρίας, θα δείτε ανθρώπους να ανεβαίνουν στα βουνά για να επικαλεστούν το Άγιο Πνεύμα, να γίνονται επισκέψεις με άμαξες στο Πράτερ της Βιέννης, καθώς και να στήνονται Δέντρα Πεντηκοστής, δηλ. σημύδες, στολισμένες με πλεκτές γιρλάνδες. Την Δευτέρα της Πεντηκοστής συνεχίζεται η γιορτή της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος με τη φωτιά της Πεντηκοστής (Pfingstfeuer), η οποία θεωρείται οτι συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα και προσφέρει φώτιση και κάθαρση. Παραδοσιακό της γιορτής αυτής θεωρείται το Milchsuppe, γάλα που περιέχει αυγά και αμύγδαλα.

13 ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

14 ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ (26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
Πολλοί Αυστριακοί φτιάχνουν Störibrot (ψωμί με γλυκάνισο) και μαζεύονται σε οικογενειακά τραπέζια. Σε μερικές τοποθεσίες θα δείτε και άλογα στους δρόμους να παρελάσουν με τους ιδιοκτήτες τους και να ευλογούνται από τον παπά της εκκλησίας, αφού ο Άγιος Στέφανος θεωρείται επίσης προστάτης των ζώων. Οι περισσότεροι Αυστριακοί επιλέγουν να συνδυάζουν τις μέρες αργίας με την απόδραση από την καθημερινή ρουτίνα, οργανώνοντας ένα ταξίδι σε κάποια από τις γειτονικές τους χώρες ή σε μια άλλη τοποθεσία στην Αυστρία.

15 Αγαπημένος προορισμός αποτελεί η Ιταλία, λόγω του ζεστού κλίματος και της θάλασσας, αλλά και η Βουδαπέστη και η Πράγα που είναι τόσο κοντά ειδικά από τη Βιέννη. Έτσι, έχοντας υπόψη τις αργίες μπορείτε να οργανώσετε και τη δικιά σας απόδραση από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις κάνοντας μια εκδρομή χαλάρωσης και εξερεύνησης σε κάποια κοντινή σας τοποθεσία.

16 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

17 ΤΥΠΟΙ ΧΟΡΩΝ Στην Αυστρία, οι λαϊκοί χοροί γενικά είναι γνωστοί όπως Folkloretanze, "χοροί λαογραφίας", εκτιμώντας ότι ο αυστριακός τύπος λαϊκού χορού είναι γνωστός όπως Volkstanz (κυριολεκτικά "λαϊκός χορός"). Χορός αριθμού είναι ένας τύπος χορού όπου οι διαφορετικοί αριθμοί τίθενται μαζί με έναν ορισμένο τόνο και τους δίνεται ένα όνομα. Στρογγυλός χορός, όποιος περιλαμβάνει βαλς, Πόλκα, Zwiefacher κ.λπ..., περιλαμβάνει τα βασικά βήματα που μπορούν να χορευτούν σε διαφορετικό συντονίζουν. Στο λαϊκό χορό, το βαλς και η Πόλκα πρέπει να ακολουθεί σε μια ελαφρώς διαφορετική μορφή τα πρότυπα χορός αιθουσών χορού.

18

19 ΛΑΪΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Στην Αυστρία, τα λαϊκά φεστιβάλ χορού πραγματοποιούνται συνήθως ως εξής: κατ' αρχάς, καθένας παίρνει επάνω στο πάτωμα χορού και χορεύει το άνοιγμα γύρω από αφετέρου, μια ομιλία υποδοχής γίνεται, και τρίτον, waltzes χορεύεται στους φραγμούς, με τα σπασίματα ενδιάμεσα. Στο τέλος υπάρχει συνήθως ένας ειδικός χορός, συχνά με ένα αντίο τραγούδι. Βιέννη, υπάρχουν συνήθως τέσσερα μακροχρόνια σύνολα χορών, με τα μακροχρόνιους σπασίματα και τον αριθμό που χορεύουν ενδιάμεσα. Σε άλλα μέρη της Αυστρίας είναι πιό συνηθισμένο να υπάρξει ένας μεγαλύτερος αριθμός πιό σύντομων φραγμών (τρεις έως πέντε χοροί κάθε ένας) με τα πιό σύντομα σπασίματα μεταξύ τους, και περισσότερος χορός αριθμού.

20 Εν τούτοις παρακολουθημένος μόνο από μια παράδοση-απασχολημένη μειονότητα, Λαϊκά γεγονότα χορού της Βιέννης (ημερολογιακή σύνδεση: είναι προσεκτικά οργανωμένα γεγονότα που πραγματοποιούνται συχνά στις εξαιρετικές θέσεις. Για να ονομάσουμε μερικους,, υπάρχει αυτός Alpenverein, ο χορός φθινοπώρου σε μπαρόκ Πανοραμικός πυργίσκος (παλάτι), Landler Χορεύει (η παραδοσιακή μουσική της οποίας αντέχει το ρυθμό από τον οποίο στο 19$ο αιώνα η Βιέννη Βαλς η μουσική αναπτύχθηκε), και οι θερινοί χοροί που πραγματοποιούνται δύο φορές κάθε εβδομάδα κατά τη διάρκεια της περιόδου καλοκαιρινών διακοπών (Ιούλιος & Αύγουστος).

21 ΦΑΓΗΤΑ

22 ΣΝΙΤΣΕΛ WIENER Φτιάχνεται με τα καλύτερα υλικά και σερβίρεται πάντα φρέσκο. Το συγκεκριμένο πιάτο με παναρισμένες, λιανισμένες μοσχαρίσιες κοτολέτες, τηγανισμένες ελαφρά, είναι ο πρεσβευτής του αυστριακού φαγητού, παρά τις ιταλικές ρίζες της συγκεκριμένης συνταγής. Οι Αυστριακοί τρώνε συνήθως το Wiener schnitzel τους γαρνιρισμένο με μαϊντανό και φέτες λεμονιού, μαζί με πατατοσαλάτα. Το βιενέζικο Café Landtmann, ένας θεσμός της πόλης από το 1873, σερβίρει μια αυθεντική εκδοχή του πιάτου

23 ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΠΙΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ
Ριντσούπε: μια σούπα από βόειο κρέας. Τάφελσπιτς: βόειο κρέας βρασμένο σε ζωμό, που συχνά σερβίρεται με σάλτσα μήλου, μήλο και χρένου και σχοινόπρασου Γκούλας: μια σούπα ή στιφάδο κρέατος και λαχανικών, καρυκευμένα με πάπρικα και άλλα μπαχαρικά Τοπφενστρούντελ: γλυκό στρούντελ με κρέμα τυριού. Στρούντελ κρέμας γάλακτος: γλυκό στρούντελ με κρέμα γάλακτος Παλατσίνκεν: τηγανίτες παρόμοιες με τις γαλλικές τηγανίτες, γεμισμένες με μαρμελάδα και πασπαλισμένες με ζάχαρη. Σερβίρονται, επίσης, και αλμυρές.

24 ΓΚΕΡΜΚΝΟΝΤΕΛ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ

25 Μπόισελ: γιαχνί που περιέχει πνεύμονες και καρδι
Λιπτάερ: τυροκαφτερή που τρώγεται με μια φέτα ψωμί Ζελφλάις: καπνιστό και στη συνέχεια μαγειρεμένο κρέας με ξινολάχανο και ζυμαρικά. Πόβιντελ: ένα παχύρρευστο γλυκό μαρμελάδα από δαμάσκηνα. Στρούντελ μήλων: ένα γλυκό με γεμιστή ζύμη. Κάιζερσμαρν: μαλακές, αφράτες τηγανίτες σε μπουκιές και ελαφρώς ψημένες στο τηγάνι, σερβιρισμένες με κομπόστα, σάλτσα μήλων ή δαμάσκηνα Γκερμκνόντελ: μια αφράτη ζύμη γεμισμένη με μαρμελάδα δαμάσκηνο, γαρνιρισμένο με λιωμένο βούτυρο και ένα μείγμα από σπόρους παπαρούνας και άχνης ζάχαρης. Μαριλενκνόντελ: ένα είδος ζυμαρικών γεμισμένα με βερίκοκο και καλυμμένα με στρέζελ και ζάχαρη άχνη. Η ζύμη είναι φτιαγμένη από πατάτες ή τόπφεν.

26 Κάιζερσμαρν με σάλτσα από κράνμπερι
Σβαϊνσμπράτεν. (χοιρινό με ) με σεμελκνόντελ και σάλτσα λαχανικών

27 ΓΕΥΜΑΤΑ Το πρωινό, ηπειρωτικού τύπου, αποτελείται συνήθως από ψωμί κάιζερ, μαρμελάδα ή αλλαντικά και τυριά, καφέ, τσάι ή χυμό. Το μεσημεριανό γεύμα είναι παραδοσιακά το κύριο γεύμα της ημέρας, ωστόσο στη σύγχρονη εποχή πολλοί πλέον λαμβάνουν το κύριο γεύμα το βράδυ, εξαιτίας της εργασίας κατά την ημέρα. Ένα πρόγευμα ή πρόδειπνο αποτελούμενο από μια φέτα ψωμί με τυρί ή ζαμπόν αναφέρεται ως «Γιάουζε», ενώ μια άλλη εκδοχή του είναι το «Μπρετλγιάουζε».

28 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!


Κατέβασμα ppt "ΑΥΣΤΡΙΑ ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΦΑΤΩΛΙΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΚΑΛΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google