Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γνωρίζοντας το σώμα μας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γνωρίζοντας το σώμα μας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γνωρίζοντας το σώμα μας
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας- Σεξουαλικής Αγωγής 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Ομάδα εργασίας: Ευαγγελία Γεωργουλάκη, Γενικός Γιατρός Κέντρου Υγείας Αρκαλοχωρίου Κρυσταλλία Αρχοντάκη, Μαία Κέντρου Υγείας Αρκαλοχωρίου Φιλία Γιαλιτάκη, Μαία Κέντρου Υγείας Αγίας Βαρβάρας

2 Σεβόμαστε…. κάθε ερώτηση
το ότι μπορούμε να έχουμε διαφορετικές απόψεις, και ακούμε ο ένας τον άλλο

3 Το ταξίδι της Ζωής

4 Για ποιο λόγο είναι διαφορετικά;
Η ΖΩΗ κοιτάζει γύρω της τη φύση, τα φυτά, τα ζώα και τους ανθρώπους παρατηρεί και απορεί... Για ποιο λόγο είναι διαφορετικά; Φυτά Ζώα Άνθρωποι

5 Πώς μεγαλώνουν τα φυτά;

6 Γιατί οι κόκκοι της γύρης βοηθούν στο να σχηματιστούν τα άνθη και οι σπόροι; Γιατί κάθε χρόνο τα δέντρα παράγουν καρπούς και τα λουλούδια άνθη;

7 Γιατί οι άνθρωποι διαφέρουν στo….
Φύλο Φυλή Εθνικότητα

8 Και τα αγόρια με τα κορίτσια;
Από τη γέννησή τους, το σώμα των αγοριών και των κοριτσιών είναι διαφορετικό, κυρίως ως προς τα γεννητικά όργανα.

9 Αν κοιτάξουμε ένα αγόρι
Θα παρατηρήσουμε: Το πέος, που αποτελείται από το σώμα και την κεφαλή ή αλλιώς βάλανο. Καλύπτεται από το δέρμα, που ονομάζεται πόσθη.

10 Γεννητικά όργανα του αγοριού
Κάτω από το πέος βρίσκονται οι όρχεις. Μοιάζουν με δύο μπαλάκια, που είναι μέσα σε ένα σάκο από δέρμα, που λέγεται όσχεο. Εκεί παράγονται και ωριμάζουν τα σπερματοζωάρια.

11 Τα Σπερματοζωάρια … κεφάλι Μοιάζουν με μικροσκοπι- κούς γυρίνους με μεγάλο κεφάλι και μία μακριά ουρά, που χρησιμεύει στην κίνησή τους. Είναι πολύ μικρά και φαίνονται μόνο με το μικροσκόπιο. ουρά

12 Τι αλλάζει στα αγόρια όσο μεγαλώνουν;
Αυξάνει το ύψος Δυναμώνουν οι μύες Η πλάτη γίνεται πιο φαρδιά Το πέος μεγαλώνει Αυξάνονται οι τρίχες στο πρόσωπο, στα γεννητικά όργανα και γενικά στο σώμα Η φωνή γίνεται πιο βραχνή Ακμή

13 Το σώμα των κοριτσιών αλλάζει;
Το στήθος μεγαλώνει Βγαίνουν τρίχες στο εφήβαιο και στις μασχάλες Οι γοφοί μεγαλώνουν και στρογγυλεύουν Έρχεται περίοδος ή έμμηνος ρύση Ακμή

14 Στα γεννητικά όργανα του κοριτσιού βλέπουμε…
Ένα μικρό εξόγκωμα που ονομάζεται κλειτορίδα. Δύο τρυπούλες, την ουρήθρα και τον κόλπο, που στην είσοδο του βρίσκεται ο παρθενικός υμένας

15 Ο κόλπος … Ο κόλπος είναι σαν ένας στενός διάδρομος που καταλήγει σε ένα όργανο που λέγεται μήτρα.

16 Η μήτρα… Η μήτρα έχει σχήμα αχλαδιού. Πάνω από τη μήτρα δεξιά και αριστερά υπάρχουν δύο σωλήνες που ονομάζονται σάλπιγγες, και δίπλα τους υπάρχουν δύο μικρά όργανα που λέγονται ωοθήκες.

17 Οι ωοθήκες έχουν…. Στο εσωτερικό τους χιλιάδες ωάρια που υπάρχουν από τη γέννησή μας. Το ωάριο είναι τόσο μικρό όσο η κεφαλή μιας καρφίτσας.

18 Έμμηνος κύκλος είναι… Το χρονικό διάστημα από την ωρίμανση ενός ωαρίου μέχρι την ωρίμανση του επόμενου και διαρκεί ημέρες.

19 Τι είναι έμμηνος ρύση ή περίοδος;
Αίμα και βλέννες που βγαίνουν από τον κόλπο Δεν εμφανίζεται σε όλα τα κορίτσια στην ίδια ηλικία Έρχεται μία φορά κάθε μήνα και διαρκεί 3 – 5 μέρες Χρησιμοποιούμε σερβιέτες

20 Επίσης δεν ξεχνάμε ότι…
Κάνουμε ντους και αλλάζουμε ρούχα καθημερινά, Τα αγόρια καθαρίζουν προσεκτικά και την κεφαλή του πέους, Τα κορίτσια όσο έχουν περίοδο πλένονται συχνότερα, Τρώμε υγιεινά απ’ όλες τις κατηγορίες φαγητών και αθλούμαστε.

21 Πώς έρχονται όμως τα παιδιά στον κόσμο;

22 Τα φέρνει ο πελαργός;

23 Ένα ζευγάρι… Όταν ένας άντρας και μία γυναίκα νοιώθουν αγάπη, στοργή,
Όταν ένας άντρας και μία γυναίκα νοιώθουν αγάπη, στοργή, εμπιστοσύνη, αλληλοσεβασμό και είναι ώριμοι, αποφασίζουν να κάνουν παιδιά.

24 H οικογένεια της ΖΩΗΣ Οι γονείς της Ζωής, αφού γνώρισαν καλά ο ένας τον άλλο και κατάλαβαν ότι ταιριάζουν και είναι ευτυχισμένοι, αποφάσισαν να κάνουν οικογένεια και ήθελαν να αποκτήσουν και παιδιά.

25 Το σώμα πρέπει να είναι ώριμο, όταν αποφασίσουμε να κάνουμε παιδιά...
Το σώμα πρέπει να είναι ώριμο, όταν αποφασίσουμε να κάνουμε παιδιά... Ένα ωάριο ωριμάζει, απελευθερώνεται από την ωοθήκη και ταξιδεύει, μέσω της σάλπιγγας, προς τη μήτρα. Το ωάριο είναι ένα είδος κυττάρου, που όταν ενωθεί με το σπερματοζωάριο, θα σχηματίσουν ένα μωρό.

26 Πώς μπήκε το μωρό στην κοιλιά της μαμάς;
Όταν το πέος του μπαμπά μπει στον κόλπο της μαμάς, τα σπερματοζωάρια που βρίσκονται στο σπέρμα του, ταξιδεύουν μέχρι να συναντήσουν το ωάριο.

27 Γονιμοποίηση Στο σπέρμα υπάρχουν εκατομμύρια σπερματοζωάρια,
Στο σπέρμα υπάρχουν εκατομμύρια σπερματοζωάρια, αλλά μόνο ένα θα μπει στο ωάριο, θα ενωθεί με αυτό και θα πάρουν μαζί, τη μορφή ενός ξεχωριστού κυττάρου.

28 Το γονιμοποιημένο ωάριο
Μεγαλώνει και πολλαπλασιάζεται σε κύτταρα. Πρώτα σε δύο, μετά σε τέσσερα, οκτώ κ.τ.λ. Όταν είναι ακόμα πολύ μικρό, κατεβαίνει στη μήτρα της γυναίκας και προσκολλάται στο εσωτερικό της τοίχωμα. Εκεί τρέφεται και εξελίσσεται σε έμβρυο.

29 Στην περίοδο της εγκυμοσύνης
Το έμβρυο μεγαλώνει μέσα σ’ ένα σάκο, που βρίσκεται στην μήτρα, μέχρι να πάρει τη μορφή μωρού. Αυτό θα συμβεί μέσα στους επόμενους εννέα μήνες.

30 Πόσα μωρά θα γεννηθούν;
Θα γεννηθεί ένα μωρό και… σπανιότερα περισσότερα, που κάποιες φορές μοιάζουν μεταξύ τους.

31 Το φύλο του μωρού Το ανδρόγυνο από τον τέταρτο μήνα περίπου, γνωρίζει ότι στους εννιά μήνες θα γεννηθεί ο γιος ή η κόρη τους.

32 Το φύλο καθορίζεται από…
. Αν το σπερματοζωάριο περιέχει ένα χρωμόσωμα Ψ, τότε θα είναι αγόρι Αν το σπερματοζωάριο περιέχει ένα χρωμόσωμα Χ, τότε θα είναι κορίτσι.

33 Πως θα γεννηθεί ένα μωρό;
Τον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης, το μωρό θα είναι τέλεια σχηματισμένο και έτοιμο να γεννηθεί. Συνήθως παίρνει θέση με το κεφάλι προς τα κάτω, για να μπορεί να βγει καλύτερα έξω τη στιγμή του τοκετού.

34 Το θαύμα της ζωής...

35 Θηλασμός Το στήθος της γυναίκας που αποκτά ένα μωρό παράγει γάλα.
Το στήθος της γυναίκας που αποκτά ένα μωρό παράγει γάλα. Ο θηλασμός είναι ο ιδανικότερος τρόπος διατροφής για την ανάπτυξη του μωρού.

36 Τα οφέλη του θηλασμού… Ιδανική σύνθεση για τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού Προστασία από τις λοιμώξεις, ιώσεις, αλλεργίες Συμβολή στη διαμόρφωση υγιούς προσωπικότητας, ηρεμίας και ψυχικής υγείας του παιδιού

37 Η ΖΩΗ έμαθε για τη ζωή.. Το παραμύθι που αφηγήθηκε στην μικρούλα, η μαμά της, τη βοήθησε να λύσει πολλές απορίες της. Έμαθε πως ξεκινάει αυτό το ωραίο ταξίδι , που λέγεται ζωή…

38 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!

39 Οι δικές σας απορίες….


Κατέβασμα ppt "Γνωρίζοντας το σώμα μας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google