Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΛΕΓΧΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Στόχοι: Ο μαθητής να: (α) εκτιμά την αναγκαιότητα των ελέγχων. (β) αναφέρει τους βασικούς ελέγχους μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΛΕΓΧΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Στόχοι: Ο μαθητής να: (α) εκτιμά την αναγκαιότητα των ελέγχων. (β) αναφέρει τους βασικούς ελέγχους μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΛΕΓΧΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

2 Στόχοι: Ο μαθητής να: (α) εκτιμά την αναγκαιότητα των ελέγχων. (β) αναφέρει τους βασικούς ελέγχους μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης. (γ) εκτελεί με τη σωστή σειρά και τον ενδεδειγμένο τρόπο τον έλεγχο μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης. (δ) εντοπίζει και διορθώνει βλάβες σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. (ε) αξιολογεί τα αποτελέσματα των ελέγχων.

3 ΕΛΕΓΧΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ο έλεγχος μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης γίνεται για να εντοπιστούν προβλήματα και να διαπιστωθεί ότι η εγκατάσταση έγινε σύμφωνα με τους κανονισμούς. Ο έλεγχος γίνεται: - πριν δοθεί ηλεκτρική παροχή - όταν η εγκατάσταση υποστεί επέκταση η μετατροπές - περιοδικά κατά διαστήματα Ο έλεγχος γίνεται οπτικά και με διάφορα όργανα. Οπτικός έλεγχος: 1)Βεβαιώνεται ότι όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές και αποδεκτά στην ΑΗΚ. 2) Βεβαιώνεται ότι η εγκατάσταση έγινε σύμφωνα με τους κανονισμούς. 3) Βεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην εγκατάσταση.

4 4) Βεβαιώνεται ότι: - Οι συνδέσεις των αγωγών είναι αξιόπιστες - Τα χρώματα των καλωδίων είναι σύμφωνα με τον κώδικα - Έγινε ορθή επιλογή καλωδίων - Όλοι οι διακόπτες διακόπτουν την φάση και όχι τον ουδέτερο - Όλοι οι ρευματοδότες και οι λυχνιολαβές έχουν ενωθεί σωστά - Δεν υπάρχουν εκτεθειμένα ρευματοφόρα εξαρτήματα - Υπάρχουν κατάλληλα μέσα διακοπής και απόζευξης - Έχει γίνει σωστή επιλογή προστατευτικών διατάξεων - Η εγκατάσταση έγινε σύμφωνα με σχέδια - Το μέγεθος του Πίνακα Διανομής είναι κατάλληλο - Υπάρχουν μονωτικά φουρέλια στις γειώσεις - Υπάρχουν φουρέλια ανθεκτικά στην θερμότητα στις λυχνιολαβές - Χρησιμοποιήθηκαν εύκαμπτα καλώδια ανθεκτικά στην θερμότητα όπου χρειάζεται - Τα εύκαμπτα καλώδια σύνδεσης αποζευκτών και συσκευών δεν υπερβαίνουν τα δύο μέτρα

5 Χρήση ενδεικτικών πινακίδων: - Πινακίδες που να δείχνουν τον σκοπό των διαφόρων μηχανισμών ελέγχου - Προειδοποιητικές πινακίδες για τάσεις που ξεπερνούν τα 240V - Ορθός κώδικας χρωμάτων για τα καλώδια - Ετικέτες πάνω στον πίνακα διανομής που να δείχνουν τον σκοπό του κάθε κυκλώματος που αναχωρεί - Σχεδιαγράμματα των κυκλωμάτων μέσα στους πίνακες που να δείχνουν τον σκοπό τους και τον αριθμό MCB - Διευκρινίσεις για την τροφοδότηση διαφορετικών χώρων από άλλους πίνακες διανομής

6 Έλεγχος με όργανα μετρήσεως: Ο έλεγχος γίνεται σύμφωνα με τους κανονισμούς ΙΕΕ και τους κανονισμούς της ΑΗΚ: - Έλεγχος συνεχείας του κυκλώματος δακτυλίου των ρευματοδοτών - Έλεγχος συνεχείας των αγωγών γειώσεων - Μέτρηση της αντίσταση προς γη του ηλεκτροδίου γείωσης - Έλεγχος γείωσης όλων των μεταλλικών νεροχυτών, μπάνιων, μεταλλικών σωλήνων νερού και θέρμανσης - Μέτρηση της αντίστασης μόνωσης - Μέτρηση της μόνωσης μη αγώγιμων τοίχων και πατωμάτων - Έλεγχος των διαφόρων περιβλημάτων - Έλεγχος σωστής πολικότητας - Μέτρηση της σύνθετης αντίστασης γείωσης - Έλεγχος λειτουργίας των αυτόματων διακοπτών διαρροής Σε περίπτωση εντοπισμού βλάβης η μη ικανοποιητικών μετρήσεων γίνονται κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες και ο έλεγχος επαναλαμβάνεται όπου χρειάζεται.

7 1. Έλεγχος συνέχειας προστατευτικών αγωγών:

8 2. Έλεγχος αγωγών τελικού κυκλώματος δακτυλίου:

9 3. Έλεγχος της αντίστασης μόνωσης: Μεταξύ φάσης και ουδετέρου

10 Μεταξύ φάσης και γης 3. Έλεγχος της αντίστασης μόνωσης: (συνέχεια)

11 ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΟΝΩΣΗΣ

12 4. Έλεγχος πολικότητας:

13 5. Έλεγχος αντίστασης ηλεκτροδίου γείωσης:


Κατέβασμα ppt "ΕΛΕΓΧΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Στόχοι: Ο μαθητής να: (α) εκτιμά την αναγκαιότητα των ελέγχων. (β) αναφέρει τους βασικούς ελέγχους μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google