Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΑΣΙΚΟΚΚΥΤΑΡΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ Η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου. Σχεδόν όλα τα Βασικοκυτταρικά καρκινώματα συμβαίνουν σε σημεία του σώματος που έχουν εκτεταμένα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΑΣΙΚΟΚΚΥΤΑΡΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ Η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου. Σχεδόν όλα τα Βασικοκυτταρικά καρκινώματα συμβαίνουν σε σημεία του σώματος που έχουν εκτεταμένα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΑΣΙΚΟΚΚΥΤΑΡΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ Η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου. Σχεδόν όλα τα Βασικοκυτταρικά καρκινώματα συμβαίνουν σε σημεία του σώματος που έχουν εκτεταμένα εκτεθεί στον ήλιο - ειδικά στο πρόσωπο, αυτιά, λαιμό, κεφαλή, ώμους και ράχη. Ο οποιοσδήποτε με ιστορικό έκθεσης στον ήλιο μπορεί να αναπτύξει Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα(BCC). Παρόλα αυτά, άτομα πουείναι υψηλού κινδύνου, έχουν ανοιχτό δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και μπλε, πράσινα ή γκρι μάτια. Αυτοί που προσβάλλονται πιο συχνά είναι οι ηλικιωμένοι. Η νόσος σπάνια παρατηρείται σε παιδιά.

2 ΒΑΣΙΚΟΚΚΥΤΑΡΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται κλινικά, αρχικά, ως μιά ερυθρή βλατίδα που μεγεθύνεται προοδευτικά. Σε μεταγενέστερο στάδιο μετατρέπεται σε μια ανοικτή πληγή (έλκωση) που αιμορραγεί, ορροροεί ή δημιουργεί κρούστες και παραμένει ανοικτή για τρεις ή περισσότερες εβδομάδες. Μια πληγή που δεν επουλώνεται είναι ένα πολύ συνηθισμένο σημάδι ενός αρχομένου Βασικοκυτταρικού καρκινώματος. Διακρίνουμε τέσσερεις κλινικούς τύπους βασικοκυτταρικών καρκινωμάτων: 1) Το επιφανειακό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. είναι μια ερυθηματώδης επίπεδη βλάβη με απολέπιση. Συχνά συγχέεται με έκζεμα, ακτινική κεράτωση ή μυκητίαση. 2) Το οζώδες πρόκειται ένα οζίδιο στο χρώμα του δέρματος που σε κάποια σημεία παρουσιάζει έλκη. 3) Το μελαγχρωματικό βασικοκυτταρικό, διαθέτει μελανίνη στην περιφέρεια ετσί φαίνεται σαν σκούρο περίγραμμα. 4) Το ελκωτικό παρουσιάζει έλκωση που βαθαίνει και συχνά αιμορραγεί. ΘΕΡΑΠΕΙΑ : χειρουργική επέμβαση-κρυοθεραπεία

3 ΑΚΑΝΘΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ Αυτή η μορφή καρκίνου, είναι ο δεύτερος κατά σειρά πιο διαδεδομένος καρκίνος του δέρματος (μετά από το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα). Είναι πιο επιθετικός καρκίνος από το βασικοκκυταρικό καρκίνωμα και σε αντίθεση με το βασικοκκυραρικό το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα δίνει μεταστάσεις. Αυτή η μορφή καρκίνου συναντάται στα ακανθο-κύτταρα από τα οποία αποτελείται το μεγαλύτερο μέρος της επιφανειακής στοιβάδας του δέρματος (η επιδερμίδα). Τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα δύνανται να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος συμπεριλαμβανομένου των βλεννογόνων του στόματος και των γεννητικών οργάνων. Κλινική εικόνα : ξεκίνα αρχικά σαν ερυθρωπή πλάκα και μετά μεταλλάσεται σε οζίδιο με ακανόνιστο σχήμα, έλκωση και αιμορραγίες. ΘΕΡΑΠΕΙΑ: χειρουργική αφαίρεση- ακτινοθεραπεία. Σε περίπτωση μετάστασης χημειοθεραπεία.

4 ΚΑΚΟΗΘΕΣ ΜΕΛΑΝΩΜΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ Ακανόνιστη κηλίδα με ποικίλα χρώματα. Επιφανειακή βλάβη που απλώνεται Παχύ επιθετικό οζίδιο Ανοιχτό χρώμα-απουσία μελανίνης Αναπτυσσόμενο πάνω σε κακοήθη φακή Στα άκρα-παλάμες,πέλματα, νύχια Ο κακοήθης σπίλος (σπίλος=«ελιά») που ονομάζεται μελάνωμα είναι ένας επικίνδυνος καρκίνος του δέρματος που έχει την τάση να κάνει μεταστάσεις. Το μελάνωμα προέρχεται από τα μελανινοκύτταρα του δέρματος. Τα μελανινοκύτταρα βρίσκονται στο κατώτερο στρώμα της επιδερμίδας και παράγουν μελανίνη, τη χρωστική που προσδίδει το φυσικό χρώμα του δέρματος. Η έκθεση στον ήλιο οδηγεί σε αύξηση της παραγόμενης μελανίνης με αποτέλεσμα το μαύρισμα του δέρματος. ο καρκίνος αυτός δεν αναπτύσσεται μόνο στο δέρμα αλλά και σε άλλους ιστούς που έχουν μελανοκύτταρα. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ : α) παρουσία προκαρκινικών βλαβών β) οικογενειακό ιστορικό γ) ανοιχτόχρωμο δέρμα δ) υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο ΘΕΡΑΠΕΙΑ : Χειρουργική αφαίρεση Χημειοθεραπεία Ακτινοθεραπεία

5 ΚΑΚΟΗΘΕΣ ΜΕΛΑΝΩΜΑ-ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ Kακόηθες μελάνωμα τύπου κακοήθους φακής: Παρατηρείται κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας, σε σημεία χρόνιας έκθεσης στον ήλιο (πρόσωπο, λαιμός). Εμφανίζεται στο έδαφος κακοήθους φακής, της οποίας ένα τμήμα παχύνεται και γίνεται οζώδες. Εντός της βλάβης παρατηρείται πολυχρωμία. Επιφανειακά επεκτεινόμενο κακόηθες μελάνωμα: Αρχικά χαρακτηρίζεται από επιφανειακή επέκταση και αργότερα από κάθετη με σχηματισμό όζων. Αρχίζει σαν μια έντονα μελαγχρωματική κηλίδα η οποία επεκτείνεται επιφανειακά και αποκτά αποχρώσεις του καφέ και μαύρου με εστίες ερυθρού, γκρι και άσπρου. Όταν αρχίζει να επεκτείνεται σε βάθος, σχηματίζονται οζίδια. Οζώδες κακόηθες μελάνωμα: Χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό μελανής βλατίδας (μικρό στερεό έπαρμα του δέρματος με διάμετρο από κεφαλή καρφίτσας μέχρι 1 cm) που μετατρέπεται σε οζίδιο που μπορεί να εξελκωθεί. Κακόηθες μελάνωμα των άκρων: Εντοπίζεται στα πέλματα, παλάμες και κάτω από το νύχι. Καθώς παχύνεται, το νύχι δεν αναπτύσσεται κανονικά. Αμελανωτικό κακόηθες μελάνωμα: Αυτό το είδος κακοήθους μελανώματος χαρακτηρίζεται από οζώδη μορφή και από την έλλειψη μελάγχρωσης.

6 ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ Ατομική Υγιεινή-φροντίδα του σώματος. Επαγγελματική υγιεινή-συνθήκες εργασίας. Σχολική υγιεινή-υγεία των μαθητών. Κοινωνική υγιεινή-προφύλαξη από ναρκωτικά,αλκοολισμό και άλλα κοινωνικά νοσήματα. Δημόσια υγιεινή-προφύλαξη του πληθυσμού με εμβόλια, έλεγχο νερού, προστασία του περιβάλλοντος.

7 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Πλύσιμο και απολύμανση χεριών από την αισθητικό πριν την παροχή υπηρεσιών. Διατήρηση καθαρού χώρου και φύλαξη προϊόντων στις κατάλληλες συνθήκες και στην κατάλληλη θερμοκρασία. ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ : τα εργαλεία πρέπει να αποστειρώνονται έτσι ώστε να καταστρέφονται όλων των ειδών τα μικρόβια. Η αποστείρωση των εργαλείων γίνεται σε κλίβανους υψηλής θερμοκρασίας. ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ : είναι η καταστροφή και αδρανοποίηση των μικροοργανισμών. Χρησιμοποιούνται διάφορα απολυμαντικά και αντισηπτικά που καταστρέφουν διάφορους βλαβερούς μικροοργανισμούς. Με την ΑΝΤΙΣΗΨΙΑ έπιτυγχάνεται η απολύμανση εργαλείων, αντικειμένων, συσκευών. Επίσης απολυμένεται το δέρμα και οι βλεννογόνοι πελατών και προσωπικού. Είναι σημαντικό επίσης η αισθητικός να γνωρίζει τη χρήση μηχανημάτων αισθητικής που κάνει χρήση έτσι ώστε να αποφεύγονται παρενέργειες όπως εγκαύματα, πανάδες και άλλα ατυχήματα.


Κατέβασμα ppt "ΒΑΣΙΚΟΚΚΥΤΑΡΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ Η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου. Σχεδόν όλα τα Βασικοκυτταρικά καρκινώματα συμβαίνουν σε σημεία του σώματος που έχουν εκτεταμένα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google