Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΣΜΟΥ. ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ : Μενέλαος Σαμωνάκης Γιώργος Παπαδάκης Ευρυδίκη Τάκου Άννα Τζέκα ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Μάριον Πολίτη ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΣΜΟΥ. ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ : Μενέλαος Σαμωνάκης Γιώργος Παπαδάκης Ευρυδίκη Τάκου Άννα Τζέκα ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Μάριον Πολίτη ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΣΜΟΥ

2 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ : Μενέλαος Σαμωνάκης Γιώργος Παπαδάκης Ευρυδίκη Τάκου Άννα Τζέκα ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Μάριον Πολίτη ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2015-16

3

4  Φτιάχτηκε στον Παρθενώνα, και δημιουργήθηκε από τον περίφημο γλύπτη Φειδία και είχε ύψος γύρω στα 12 μ.  Ο σκελετός του ήταν ένας τεράστιος ξύλινος ιστός που έχει εισχωρήσει στο έδαφος. Τα γυμνά σημεία του αγάλματος της θεάς ήταν κατασκευασμένα από ελεφαντόδοντο, ακόμα και το ένδυμά της ήταν από χρυσό.  Η Αθηνά ήταν τελείως διαφορετική οντότητα από τις άλλες που έφεραν την ονομασία θεότητες. Στο δεξί της χέρι, στηριζόταν είτε στο ιερό της φίδι είτε σε κίονα, κρατάει μια φτερωτή Νίκη. Με το αριστερό της χέρι κρατά ένα δόρυ και κρατάει την άντυγα της ασπίδας της. ο Εριχθόνιος μέσα από την ασπίδα, διακοσμούσε ανάγλυφη τη ζωγραφική παράσταση Γιγαντομαχίας.

5  Σχετικά με την διαμόρφωση του Παρθενώνα συνεργάστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό ο Φειδίας με τον Περικλή. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές τα αγάλματα κατασκευάστηκαν από τους μαθητές του, ενώ ο ίδιος κατασκεύασε το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς.  Χρησιμοποίησαν μεγάλη ποσότητα χρυσού με αποτέλεσμα να κατηγορηθούν από τους εχθρούς για κατάχρηση.  Μόλις έγινε η ολοκλήρωση του αγάλματος, κατηγορήθηκε ο Φειδίας πως είχε κλέψει αρκετό από το χρυσάφι που προοριζόταν για το άγαλμα και τον δίκασαν.

6

7  Το μαυσωλείο είναι ο μεγαλόπρεπος τάφος στην Αλικαρνασσό της Μ. Ασίας, που ίδρυσε για τον εαυτό του, ο Βασιλιάς Μαύσωλος αλλά και τη γυναίκα του Αρτεμισία,που ήταν ταυτόχρονα και αδελφή του.  οικοδομήθηκε από τη Αρτεμισία και συνεχίστηκε μετά το θάνατό της. Στη συνέχεια το έχτισαν Έλληνες καλλιτέχνες και γρήγορα απέκτησε φήμη αριστουργήματος  Το Μαυσωλείο που κτίστηκε τον 4ο αι. π.χ. σωζόταν μέχρι τον 12ο αι., οπότε καταστράφηκε ένα μέρος του από σεισμό κι η τελειωτική του καταστροφή ολοκληρώθηκε το 1522 από τους Ιωαννίτες ιππότες

8  Δεν είναι γνωστό γιατί ο Μαύσωλος κατασκεύασε έναν τόσο περιποιημένο τάφο. Οι ιστορικοί θεωρούν ότι επιθυμούσε να αφήσει μετά τον θάνατό του ένα μνημείο που θα έδειχνε τον ρόλο του ως βασιλιά της Αλικαρνασσού  Σχετικά με την αντοχή του στο χρόνο, το ταφικό αυτό μνημείο ξεπέρασε όλα τα άλλα θαύματα της αρχαιότητας

9  Τέλος παρουσίασης  Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΣΜΟΥ. ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ : Μενέλαος Σαμωνάκης Γιώργος Παπαδάκης Ευρυδίκη Τάκου Άννα Τζέκα ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Μάριον Πολίτη ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google