Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ ΤΑΞΗΣ Α΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2015-16 ΜΕ ΘΕΜΑ: ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ ΤΑΞΗΣ Α΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2015-16 ΜΕ ΘΕΜΑ: ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ ΤΑΞΗΣ Α΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2015-16 ΜΕ ΘΕΜΑ: ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ

2 ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ

3 ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟ ΣΩΜΑ Το αλκοόλ που περιέχεται στο ποτό απορροφάται από το σώμα μέσω του στομάχου και των λεπτών εντέρων. Το φαγητό μειώνει το χρόνο απορρόφησης και για το λόγο αυτό το αλκοόλ επηρεάζει τον άνθρωπο γρηγορότερα όταν πίνετε με άδειο στομάχι. Το αλκοόλ μεταφέρεται στο συκώτι από το λεπτό έντερο και στη συνέχεια στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τους μύες και στους άλλους ιστούς. Αυτό συμβαίνει πολύ γρήγορα, μέσα σε λίγα λεπτά. Συνήθως, αν και όχι πάντα, αυτό έχει ένα ευχάριστο αποτέλεσμα.

4 Το σώμα μας δε μπορεί να αποθηκεύσει το αλκοόλ και συνεπώς το διασπά. Αυτή είναι η δουλειά του συκωτιού. Αρχικά, το συκώτι μετατρέπει το αλκοόλ σε ακεταλδεϋδη (τοξική), στη συνέχεια σε οξύ (ακίνδυνο), το οποίο μετά διαχωρίζεται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό.

5 Περίπου το 90% - 95% του αλκοόλ που καταναλώνετε διασπάται από το συκώτι, το 5% - 10% αποβάλλεται μέσω των ούρων, της αναπνοής και του ιδρώτα.

6 ΑΠΌ ΤΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ Η ικανότητα του σώματός μας να επεξεργάζεται το αλκοόλ εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος και το φύλο. Το φύλο παίζει σημαντικό ρόλο. Οι γυναίκες δεν μπορούν να καταναλώνουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουν οι άντρες. Οι γυναίκες έχουν λιγότερα σωματικά υγρά από τους άντρες άρα η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα τους είναι αναλογικά υψηλότερη. Για παράδειγμα αν μία γυναίκα ζυγίζει 65 κιλά και μπορεί να καταναλώσει 2 μονάδες αλκοόλ τότε ένας άντρας μπορεί να καταναλώσει 3 μονάδες αλκοόλ.

7 Το αλκοόλ έχει επίδραση στην ομορφιά τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες επειδή η συστηματική κατανάλωση αφυδατώνει το δέρμα και το σώμα. Οι υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από το δέρμα και καταλήγουν στην εμφάνιση αντιαισθητικών φλεβών στη μύτη και τα μάγουλα.

8 ΤΑ ΕΙΔΗ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ Ψυχική εξάρτηση: έντονη επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ, λόγω της ευφορίας και της ευχαρίστησης που αυτή προσφέρει. Σωματική εξάρτηση: ανάγκη για λήψη αλκοόλ λόγω του γεγονότος ότι ο οργανισμός το χρειάζεται σαν βασικό διατροφικό στοιχείο, ύστερα από χρόνια κατανάλωση. Παρατηρούνται οργανικές και λειτουργικές διαταραχές αν δεν καταναλωθεί αλκοόλ. Αντοχή: Ο αλκοολικός αναζητά ολοένα και μεγαλύτερη ποσότητα για να αισθανθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Καταθλιπτική συμπεριφορά : Απώλεια οποιουδήποτε ενδιαφέροντος και αδιαφορία για τις κοινωνικές του δραστηριότητες.

9 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛ 1.Ανοχή –2.Ψυχολογική εξάρτηση (έχεις επιθυμία για αλκοόλ, που ποικίλει από πολύ μικρή μέχρι πολύ μεγάλη) –3.Στερητικά συμπτώματα (εκδηλώνονται σωματικές αντιδράσεις μετά τη διακοπή) –4.Χρήση αλκοόλ για τον περιορισμό των στερητικών συμπτωμάτων –5.Αποτυχημένες προσπάθειες για έλεγχο της χρήσης του αλκοόλ. –6.Σπατάλη πολύ χρόνου που απαιτείται για τη λήψη αλκοόλ ή για την απαλλαγή από τη επήρειά του

10 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΥ Οι αλκοολικοί αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχικά και σωματικά προβλήματα. Δυστυχώς δημιουργούν εντάσεις στις οικογένειές τους, είναι κακή επίδραση για τα παιδιά τους και χρειάζονται βοήθεια. Οι βασικές παράμετροι που θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά σε οποιοδήποτε θεραπευτικό πρόγραμμα είναι οι εξής :

11 Αναγνώριση και αξιολόγηση του προβλήματος. Μεγάλη σημασία έχει η στάση στη πρώτη επαφή με τον προβληματικό πότη. Χρειάζεται επίμονη προσπάθεια για τη λεπτομερή αξιολόγηση κάθε πτυχής της γενικότερης υγείας και των δραστηριοτήτων του ατόμου.

12 Κατάρτιση θεραπευτικού προγράμματος. Με βάση το δεδομένο ότι όλοι οι αλκοολικοί ΔΕΝ παρουσιάζουν την αυτή κλινική εικόνα ( π.χ. συμπτώματα, βαθμό εξάρτησης κ.λπ.), η κατάρτιση του θεραπευτικού προγράμματος απαιτεί δύο βασικά στοιχεία : 1. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που προαναφέρθηκε και 2. Την ενεργό συμμετοχή του ασθενούς στις αποφάσεις σχετικά με τη θεραπευτική διαδικασία. Ανάλογα με την κλινική εικόνα του προβληματικού πότη, τα πρώτα στάδια ενός θεραπευτικού προγράμματος μπορεί να απαιτήσουν:

13 Αποτοξίνωση. Η αποτοξίνωση δεν είναι θεραπεία για αλκοολισμό αλλά είναι μια περίοδος αποχής από το αλκοόλ με στόχο την προετοιμασία του ατόμου για απεξάρτηση και ανάρρωση.. Οι αλκοολικοί που πάσχουν από ψυχολογικές ή οργανικές διαταραχές έχουν ανάγκη από ιατρική περίθαλψη και πρέπει να εισαχθούν σε νοσοκομείο ή ψυχιατρείο για να αντιμετωπισθούν οι διαταραχές τους ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται ο αλκοολικός. Οι προβληματικοί πότες, πολλά από τα προβλήματα που παρουσιάζουν, μπορούν να αντιμετωπιστούν στα εξωτερικά ιατρεία και όχι στα νοσοκομεία και στις κλινικές

14 Θεραπευτικό πρόγραμμα. Θα πρέπει η σχέση του θεράποντος και του θεραπευόμενου να είναι ειλικρινής και να υπάρχει μεταξύ τους εμπιστοσύνη. Δεν θα πρέπει ο θεράπων να λέει ψέματα στον θεραπευόμενο αλλά να του λέει την αλήθεια. Επίσης κάθε θεραπευτική παρέμβαση πρέπει να εμπεριέχει κατάρτιση εφικτών θεραπευτικών στόχων. Επιπλέον απαραίτητη είναι η υποστήριξη της οικογένειας του αλκοολικού. Διαχρονική παρακολούθηση. Η διαχρονική παρακολούθηση του προβληματικού πότη και η συνεχής υποστήριξη του ίδιου και της οικογένειας του επιβάλλεται για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους.

15 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΕΙΑ-ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ http://www.eneap.com.gr/articlepage.php?article_id =76 http://www.eneap.com.gr/articlepage.php?article_id =76 http://www.bestrong.org.gr/el/health/alcoholrestricti on/alcoholism/alcoholtreatmentanddetoxification/ http://www.bestrong.org.gr/el/health/alcoholrestricti on/alcoholism/alcoholtreatmentanddetoxification/ http://www.boro.gr/13512/7-sobares-zimies-tou- alkool-sto-anthropino http://www.boro.gr/13512/7-sobares-zimies-tou- alkool-sto-anthropino Φωτογραφίες : http://www.dosenea.com/2013/02/24/%CE%B3%CE %B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CF%84%CE%BF- %CE%BF%CF%85%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%B9- %CE%AD%CF%87%CE%B1%CF%83%CE%B5- %CF%84%CE%B7%CE%BD- %CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%BA% CE%B1%CE%B8%CE%B5%CE%B4%CF%81/ http://www.pafospress.com/?p=4773 http://www.dosenea.com/2013/02/24/%CE%B3%CE %B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CF%84%CE%BF- %CE%BF%CF%85%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%B9- %CE%AD%CF%87%CE%B1%CF%83%CE%B5- %CF%84%CE%B7%CE%BD- %CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%BA% CE%B1%CE%B8%CE%B5%CE%B4%CF%81/

16 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ:

17 ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ Μια εργασία των μαθητών Σιάτρα Βασίλη,Γούλα Φώτη,Καμζέλη Αθανασία,Τσιανάκα Χρήστο

18 Αλκοολικός βαθμός είναι το επι % ποσοστό αιθυλικής αλκοόλης που περιέχονται σε 100 ml οινοπνευματώδους ποτού ΤΑ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ ΠΕΡΙΕΚΤΗΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΛΚΟΟΛ Ουίσκι40 Ρούμι37,5 Βότκα37,5 Ούζο37,5 Gin37,5 Μπύρα Ελληνική4 Κρασί Ελληνικό12,5

19 ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ Το αλκοόλ επιδρά στο συκώτι στον πνεύμονα και στην καρδιά. Η δράση του είναι ηρεμιστική και επιβραδύνει τον κινητικό συντονισμό και τον χρόνο αντίδρασης. Επίσης μειώνει την ικανότητα στο να συγκρατεί τον εαυτό του. Επίσης προκαλεί διαταραχές στην μνήμη και στην ικανότητα παραγωγής λογικών σκέψεων και πράξεων.

20 Δύο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο που το σώμα επεξεργάζεται το αλκοόλ είναι ο σωματότυπος και ο τρόπος της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών. Ένα μεγαλόσωμο άτομο μεθάει πιο αργά σε σύγκριση με ένα μικρόσωμο άτομο ακόμη και όταν πίνουν τις ίδιες ποσότητες αλκοόλ εξαιτίας της μεγαλύτερης ποσότητας αίματος που έχει στον οργανισμό του. Το φαγητό επηρεάζει την ταχύτητα με την οποία το αλκοόλ απορροφάται από το αίμα. Οι επιδράσεις της μέθης μειώνονται όταν έχει προηγηθεί γεύμα.

21 Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παραπάνω από 4 εκατομμύρια έφηβοι κάθε χρόνο έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ και οι επιπτώσεις εμφανίζονται όχι μόνο στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον αλλά τους οδηγεί και σε άσχημες συμπεριφορές. Στην Ελλάδα υπάρχει μικρότερο πρόβλημα σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ αφού σύμφωνα με έρευνες το 15% των εφήβων ηλικίας από 11 έως 15 ετών καταναλώνει αλκοόλ στο διάστημα μίας εβδομάδας. Πρώτη επιλογή των εφήβων είναι η μπύρα, δεύτερα έρχονται τα πιο βαριά ποτά και τελευταίο το κρασί.

22 Οι έφηβοι που πίνουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πνιγμό ή πτώσεις. Είναι σημαντικό να υπάρχει διάλογος μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον έτσι ώστε τα παιδιά από νεαρή ηλικία να μάθουν τις επιπτώσεις του αλκοόλ. Οι γονείς πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους να μη μπαίνουν ποτέ σε αμάξι στο οποίο ο οδηγός έχει πιεί, ειδικά αν είναι μεθυσμένος. Πρέπει να γίνετε η συμφωνία ότι οι γονείς θα περάσουν να πάρουν τα παιδιά στο τέλος της διασκέδασης.

23 Στην εφηβική ηλικία το αλκοόλ μειώνει την όρεξη για μάθηση και την ικανότητα τους να συγκεντρωθούν. Η κατανάλωση αλκοόλ σε αυτές τις ηλικίες έχει κακή επίδραση στην προσωπικότητα και κάποιες φορές μπορεί να προκαλέσει εχθρικότητα και επιθετικότητα αυξάνοντας τον κίνδυνο της κατανάλωσης άλλων βλαβερών ουσιών.

24 ΨΥΧΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Τα αλκοολούχα ποτά προκαλούν ψυχικές επιπτώσεις στον άνθρωπο. Οι αλκοολικοί συχνά εμφανίζουν καταθλιπτικές τάσεις. Στους αλκοολικούς μειώνεται η σεξουαλική απόδοση και το άτομο συχνά παρουσιάζει παραισθήσεις.

25

26 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΣΕΛΙΔΕΣ https://symvstathmos.wordpress.com/2012/10/24/%CE%B7- %CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CF%89%CF %83%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%BF%CF%8C%CE%BB- %CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD- %CE%B5%CF%86%CE%B7%CE%B2%CE%B5%CE%AF%CE%B1- %CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9/ https://symvstathmos.wordpress.com/2012/10/24/%CE%B7- %CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CF%89%CF %83%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%BF%CF%8C%CE%BB- %CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD- %CE%B5%CF%86%CE%B7%CE%B2%CE%B5%CE%AF%CE%B1- %CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9/ http://blogs.sch.gr/lykkastk/files/2014/02/ml4.pdf http://xristinanikos.blogspot.gr/ https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%BA%CE%BF%CE%BF% CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%BA%CE%BF%CE%BF% CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82 http://www.neaygeia.gr/page.asp?p=410


Κατέβασμα ppt "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ ΤΑΞΗΣ Α΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2015-16 ΜΕ ΘΕΜΑ: ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google