Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ψυχιατρική Σημειολογία. ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ:Κατάσταση εγρηγόρσης Α.ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ (disturbances of consciousness) Απώλεια του προσανατολισμού Διανοητική.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ψυχιατρική Σημειολογία. ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ:Κατάσταση εγρηγόρσης Α.ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ (disturbances of consciousness) Απώλεια του προσανατολισμού Διανοητική."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ψυχιατρική Σημειολογία

2 ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ:Κατάσταση εγρηγόρσης Α.ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ (disturbances of consciousness) Απώλεια του προσανατολισμού Διανοητική σύγχυση Συγχυτική εμβροντησία

3 Συνείδηση Oξύ παραλήρημα (οξύ εγκεφαλικό σύνδρομο) Kώμα B.ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ Γ.ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗΜΟΤΗΤΑΣ

4 Συναίσθημα.ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ: Σύμπλοκη κατάσταση αισθημάτωνμε ψυχικά,σωματικά και συμπεριφεριολογικά στοιχείατα οποία σχετίζονται με την διάθεση και το θυμικό.

5 Συναίσθημα Α.ΔΙΑΘΕΣΗ (affect): Η εμπειρία του συναισθήματος όπως εκφράζεται από τον ασθενή και γίνεται αντιληπτή από τους άλλους.Εχει εξωτερικές εκδηλώσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν αντιληπτές.Το θυμικό δεν είναι σταθερό αλλά κυμαινόμενο αντα ποκρινόμενο στις μεταβολές των συναισθηματικών καταστάσεων.

6 Συναίσθημα Β.ΘΥΜΙΚΟ (ΜΟΟD): Eνα διάχυτο και δυνατό συναίσθημα, υποκειμενικά βιούμενο και αναφερόμενο από τον ασθενή όπως είναι η κατάθλιψη (depression),η υπερθυμία (elation) και ο θυμός (anger).

7 Συναίσθημα ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Αγχος Eλεύθερα επιπλέον άγχος Φόβος

8 Συναίσθημα Ανησυχία Ενταση Πανικός Απάθεια Αμφιθυμία

9 ΣΚΕΨΗ Η σε συγκεκριμένο στόχο κατευθυνομένη ροή ιδεών, συμβόλων και συσχετίσεων οι οποίες αρχίζουν από ένα πρόβλημα μιας σειράς καθηκόντων (tasks) και καταλήγουν σε συμπεράσματα τα οποία είναι ενταγμένα στην πραγματικότητα. Οταν υπάρχει μια λογική αλληλουχία τότε η σκέψη είναι φυσιολογική. Παραπράξεις (parapraxes) ή φροϋδικά ολισθήματα (Freudian slips) ονομάζονται κάποιες αποκλείσεις από το λογικό και οι οποίες θεωρούνται φυσιολογικές.

10 Σκέψη ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ. Νεύρωση:ψυχική διαταραχή στην οποία ο έλεγχος της πραγματικότητας είναι ανέπαφος και διάφορα συμπτώματα βιώνονται ως δυστονικά προς το εγώ (egodystonic), ενοχλητικά και μη αποδεκτά. Η συμπεριφορά δεν παραβιάζει τις κοινωνικές νόρμες, ενώ τα συμπτώματα είναι ανθεκτικά και υποτροπιάζουν χωρίς θεραπεία (neurosis).

11 Σκέψη Ψύχωση:ανικανότητα διάκρισης της πραγματικότητας από την φαντασία,επηρεασμένος έλεγχος της πραγματικότητας με ταυτόχρονη δημιουργία μιας νέας “πραγματικότητας” (psychosis). Eλεγχος της πραγματικότητας: η κριτική και αντικειμενική αξιολόγηση του κόσμου έξω από τον εαυτό του ατόμου (reality testing).

12 Σκέψη ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Νεολογισμός Σαλάτα λέξεων Υπερπεριεκτική (λεπτομεριακή) σκέψη Αποκλίνουσα σκέψη Ασυναρτησία

13 Σκέψη Εμμονή Ασχετη απάντηση Ιδεφυγή Ιδεόρροια Ανακοπή σκέψης Γλωσσολαλία

14 Σκέψη ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ. Παραλήρημα: ψευδής πεποίθηση,βασισμένη σε λανθασμένο συμπέρασμα σχετικά με την εξωτερική πραγματικότητα,η οποία ταυτόχρονα δεν μπορεί να αιτιολογηθεί από την νοητική και πολιτισμική υποδομή του ατόμου και δεν μεταβάλλεται από την ορθολογική επιχειρηματολογία (delusion).

15 ΑΝΤΙΛΗΨΗ (Perception) Διαδικασία μεταφοράς φυσικών ερεθισμάτων σε ψυχικές πληροφορίες.Αφορά εκείνη την νοητική λειτουργία με την οποία αισθητικά ερεθίσματα φέρονται στην συνείδηση.

16 Αντίληψη Α.ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΝΟΣΟΥΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ. Αγνωσία.

17 Αντίληψη Β.ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΜΕΤΑΤΡΕΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΑΠΟΣΥΝΔΕΤΙ. ΚΑ (ΔΙΑΣΧΙΣΤΙΚΑ) ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Σωματοποίηση απωθημένων στοιχείων ή ανάπτυξη φυσικών συμπτωμάτων και στρεβλωσεων με εμπλοκή των γραμμωτών μυών ή/και των ειδικών αισθητικών οργάνων,χωρίς να βρίσκονται κάτω από εκούσιο έλεγχο και χωρίς να είναι δυνατόν να εξηγηθούν από μιά σωματική διαταραχή (conversion and dissociative phenomenon).

18 Αντίληψη Ψευδαισθήσεις: Ψευδείς αισθητικές αντιλήψεις οι οποίες δεν σχετίζονται με πραγματικά εξωτερικά ερεθίσματα.Μπορεί να συνυπάρχει ή όχι παραληρηματική ερμηνεία της ψευδαισθησιακής εμπειρίας.Οι ψευδαισθήσεις υποδηλώνουν ψυχωτική διαταραχή μόνον όταν σχετίζονται με επηρεασμένο έλεγχο της πραγματικότητας

19 Αντίληψη ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΕΙΣ: Λανθασμένη αντίληψη ή ερμηνεία πραγματικών εξωτερικών ερεθισμάτων (illusions).

20 Κριτηριακά Συστήματα στην Ψυχιατρική DSM-IV ICD-10

21 Το πολυαξονικό σύστημα DSM- IV Άξονας Ι –Κλινικά σύνδρομα

22 Το πολυαξονικό σύστημα DSM- IV Άξονας ΙΙ –Διαταραχές προσωπικότητας –Νοητική υστέρηση

23 Το πολυαξονικό σύστημα DSM- IV Άξονας ΙΙΙ –Γενικές ιατρικές καταστάσεις (π.χ. σωματικές νόσοι)

24 Το πολυαξονικό σύστημα DSM- IV Άξονας ΙV –Ψυχοκοινωνικά και περοιβαλλοντικά προβλήματα

25 Το πολυαξονικό σύστημα DSM- IV Άξονας V –Συνολική εκτίμηση λειτουργικότητας

26 Προσωπικότητα Το σύνολο των τάσεων ενός ατόμου να δρα, να συμπεριφέρεται ή να οργανώνεται με τέτοιο τρόπο που το διαφοροποιούν από τους άλλους ανθρώπους, ως προς το χαρακτήρα, τη στάση ζωής και τα ενδιαφέροντά του

27 Διαταραχή Προσωπικότητας Θεωρείται ως διαταραχή της προσωπικότητας, όταν τα στοιχεία της προσωπικότητας ενός ατόμου είναι τόσο δυσπροσαρμοστικά και δύσκαμπτα, ώστε να προκαλούν είτε σημαντική έντονη υποκειμενική ενόχληση, είτε σημαντική έκπτωση της λειτουργικότητας


Κατέβασμα ppt "Ψυχιατρική Σημειολογία. ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ:Κατάσταση εγρηγόρσης Α.ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ (disturbances of consciousness) Απώλεια του προσανατολισμού Διανοητική."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google