Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 Ο Φ ΥΛΛΟ Ε ΡΓΑΣΙΑΣ : ΟΡΜΟΝΕΣ ΑΔΕΝΕΣ: ΥΠΟΘΑΛΑΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΦΥΣΗ, ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ, ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ, ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ, ΠΑΓΚΡΕΑΣ Ελένη Στεφανίδη Δρ Βιολόγος 1.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 Ο Φ ΥΛΛΟ Ε ΡΓΑΣΙΑΣ : ΟΡΜΟΝΕΣ ΑΔΕΝΕΣ: ΥΠΟΘΑΛΑΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΦΥΣΗ, ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ, ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ, ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ, ΠΑΓΚΡΕΑΣ Ελένη Στεφανίδη Δρ Βιολόγος 1."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 Ο Φ ΥΛΛΟ Ε ΡΓΑΣΙΑΣ : ΟΡΜΟΝΕΣ ΑΔΕΝΕΣ: ΥΠΟΘΑΛΑΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΦΥΣΗ, ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ, ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ, ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ, ΠΑΓΚΡΕΑΣ Ελένη Στεφανίδη Δρ Βιολόγος 1 ο ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας

2 Α.Να συζητήσετε στην ομάδα σας και να σημειώσετε τις σκέψεις σας:

3 Β.Να ανοίξετε το λογισμικό «Εγκυκλοπαίδεια του ανθρώπινου σώματος». Να επιλέξετε το εικονίδιο «Τομογράφος Συστημάτων» και στη συνέχεια να επιλέξετε από το κουμπί «Συστήματα» το «Ενδοκρινικό». Ακούστε τα «Λίγα λόγια για το σύστημα» Β 1Το ενδοκρινικό σύστημα αποτελείται από αδένες που εκκρίνουν στο αίμα χημικές ουσίες μηνύματα τις................................., η οποίες ταξιδεύουν στο σώμα και ρυθμίζουν................................................... Στη συνέχεια να συμπληρώσετε την παρακάτω πρόταση

4 Γ.Να επιλέξτε και να παρακολουθήσετε δυο videos «Peptide hormones» και «Steroid hormones» από το φάκελο «Ενδοκρινείς αδένες» Γ.1Πώς ταξινομούνται οι ορμόνες ανάλογα με τον τρόπο δράσης τους; Στη συνέχεια να απαντήσετε στην παρακάτω ερωτήση.

5 Α.Να συζητήσετε στην ομάδα σας και να σημειώσετε τις σκέψεις σας:

6 Β. Να ανοίξετε την εικόνα «Ενδοκρινικό σύστημα» από το λογισμικό «Εγκυκλοπαίδεια του ανθρώπινου σώματος». Να επιλέξετε τους «Ενδοκρινείς αδένες του εγκεφάλου» και να εξερευνήσετε τον «Υποθάλαμο» και «Υπόφυση». Β.1Ποιος αδένας ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και το ισοζύγιο του νερού;..................................................... Β.2Τι ελέγχει η υπόφυση;..................................................... Στη συνέχεια να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις.

7 Γ. Από την εικόνα «Ενδοκρινικό σύστημα» να επιλέξετε τους «Θυρεοειδείς και παραθυρεοειδείς αδένες» και να τους εξερευνήσετε. Γ.1Τι ελέγχει ο θυρεοειδής αδένας;............................................. Γ.2Τι ελέγχει ο παραθυρεοειδής αδένας;............................................. Στη συνέχεια να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις.

8 Δ. Από την εικόνα «Ενδοκρινικό σύστημα» να επιλέξετε τα «Επινεφρίδια» και να τα εξερευνήσετε. Δ.1Να καταγράψετε 2 ορμόνες που εκκρίνουν τα επινεφρίδια και τον ρόλο τους σε ανθρώπινες λειτουργίες......................................................................................................... Στη συνέχεια να απαντήσετε στην παρακάτω ερώτηση.

9 Ε. Από την εικόνα «Ενδοκρινικό σύστημα» να επιλέξετε το «Πάγκρεας» και να το εξερευνήσετε. Ε.1Να καταγράψετε 2 ορμόνες που εκκρίνει το πάγκρεας και τον ρόλο τους σε ανθρώπινες λειτουργίες......................................................................................................... Στη συνέχεια να απαντήσετε στην παρακάτω ερώτηση.

10 Συνοψίζοντας τα συμπεράσματά σας να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις. Ποια ορμόνη ή αδένας.. Α. Αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και προκαλεί αίσθημα στρες; Β. Ρυθμίζει τη συγκέντρωση της γλυκόζη στο αίμα; Γ. Ελέγχει την ανάπτυξη του οργανισμού;

11 1.Διαβήτης τύπου Ι (νεανικός διαβήτης) 2.Διαβήτης τύπου ΙΙ (διαβήτης ενηλίκων) 3.Υποθυρεοειδισμος - κρετινισμός 4.Υπερθυρεοειδισμός –εξώφθαλμος βρογχοκήλη 5.Υπερέκριση αυξητικής ορμόνης – γιγαντισμός 6.Ελλιπής έκκριση αυξητικής ορμόνης - νανισμός 7.Αυξητική ορμόνη και αθλητισμός 8.Χρήση αναβολικών ουσιών 9.Διεγερτικές ουσίες που μινούνται τη δράση της αδρεναλίνης 10.Ορμόνες της εγκυμοσύνης ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ Κάθε ομάδα θα επιλέξει και θα παρουσιάσει μια από τις εξής προτεινόμενες εργασίες:


Κατέβασμα ppt "1 Ο Φ ΥΛΛΟ Ε ΡΓΑΣΙΑΣ : ΟΡΜΟΝΕΣ ΑΔΕΝΕΣ: ΥΠΟΘΑΛΑΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΦΥΣΗ, ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ, ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ, ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ, ΠΑΓΚΡΕΑΣ Ελένη Στεφανίδη Δρ Βιολόγος 1."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google