Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Δ/ΝΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Β΄ΑΘΗΝΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ, Παπαφλέσσα 6Α, Ν. Ιωνία,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Δ/ΝΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Β΄ΑΘΗΝΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ, Παπαφλέσσα 6Α, Ν. Ιωνία,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Δ/ΝΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Β΄ΑΘΗΝΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ, Παπαφλέσσα 6Α, Ν. Ιωνία, Τ.Κ. 14232 Ν. ΙΩΝΙΑ, ΤΗΛ. 210 2795716, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΡΑΣΕΠ : Κατσίρας Λεωνίδας (Σχολικό έτος 2006-07) LLM Φιλοσοφίας και κοινωνιολογίας του Δικαίου Μ. Ph. Θρησκειολογίας Ειδίκευση: Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού

2 Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός Οι στόχοι σου να γίνουν πραγματικότητα. Είσαι πλασμένος για Τις βουνοκορφές. Μην αμελείς. Ίσως αύριο είναι αργά.

3 ΤΡΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΡΑΣΕΠ ΕΣΠ. ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ν. ΙΩΝΙΑΣ Ανάπτυξη διαφόρων δραστηριοτήτων, ενημέρωση γονέων, προγράμματα αγωγής σταδιοδρομίας και προγράμματα ισότητας των δύο φύλων Επισκέψεις χωρίς προγραμματισμένα ραντεβού από μαθητές και γονείς για άντληση πληροφοριών για επαγγέλματα, ειδικότητες κλπ. Προγραμματισμένα ραντεβού με μαθητές και γονείς

4 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ 1.Βοήθεια ατόμων για αυτογνωσία 2.Βοήθεια ατόμων για λήψη απόφασης 3.Βοήθεια ατόμων στις σχέσεις με το περιβάλλον 4.Βοήθεια ατόμων στις σχέσεις με την οικογένεια 5.Βοήθεια ατόμων στις σχέσεις με το σχολείο

5 1. Βοήθεια ατόμων για αυτογνωσία άτομα με έλλειψη αυτοπεποίθησης φόβο αποτυχίας άγχος επιθυμία οριοθέτησης στόχων ζωής

6 2. Βοήθεια ατόμων για λήψη αποφάσεων Άτομα που θέλουν να διευκολυνθούν στη επιλογή τύπου σχολείου μετά το Γυμνάσιο ή το Λύκειο Άτομα που δεν γνωρίζουν ποια κατεύθυνση να ακολουθήσουν, ποιο επάγγελμα να διαλέξουν στη ζωή τους κλπ.

7 3. Βοήθεια στις σχέσεις με το περιβάλλον Άτομα που έχουν συγκρούσεις με το φιλικό περιβάλλον, τους «σημαντικούς άλλους» Άτομα που αισθάνονται απομόνωση κλπ.

8 4. Βοήθεια στις σχέσεις με το οικογενειακό περιβάλλον Άτομα με αίσθηση απόρριψης από την οικογένεια και άλλα προβλήματα.

9 5. Βοήθεια στις σχέσεις με το σχολείο Άτομα με δυσκολίες στα μαθήματα Άτομα με σχολικές αποτυχίες Άτομα με αρνητική συμπεριφορά στην τάξη Άτομα με έλλειψη πειθαρχίας κλπ.

10 6. Βοήθεια για καλύτερη επικοινωνία γονιών με τα παιδιά. Η Συμβουλευτική σχέση στην κατηγορία αυτή στηρίζεται σε ξεχωριστή συνέντευξη με τους γονείς και σε ξεχωριστή συνέντευξη με το παιδί Η τελική συνέντευξη γίνεται μαζί με τον γονιό και το παιδί.

11 Συναντήσεις συμβουλευόμενων ατόμων με το ΓΡΑΣΕΠ, κατά την συμβουλευτική διαδικασία. Η συνήθης διαδικασία περιλαμβάνει 4 συναντήσεις ατόμων (μαθητών/τριών- γονέων) Για ψυχολογική στήριξη ίσως χρειάζεται περισσότερες από 4 συναντήσεις.

12 Α΄ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: (διάρκεια 50΄- 60΄). Γίνεται μετά από δική του επιθυμία και μετά από προσωπική ή τηλεφωνική επικοινωνία Στοιχεία α΄ συνάντησης: Ζεστή γνωριμία Δημιουργία θετικού κλίματος Ενίσχυση της απόφασης για συνάντηση Ενθάρρυνση να αρχίσει να μιλάει.

13 Εργασίες α΄ συνάντησης: Συμπλήρωση ατομικής καρτέλας επισκέπτη ( στοιχεία εκπ/κής πορείας και προσωπικά χαρακτηριστικά) Γνωστοποιούμε στον επισκέπτη την πορεία της συμβουλευτικής σχέσης για να μην ανησυχεί στο τι θα επακολουθήσει. Τονίζουμε την εμπιστευτική χρήση των ατομικών πληροφοριών και την μη γνωστοποίησή τους χωρίς την συγκατάθεσή του.

14 Β΄ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: (διάρκεια 40΄-50΄). (δημιουργία κλίματος εχεμύθειας στο συμβουλευόμενο άτομο) Β΄ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: (διάρκεια 40΄-50΄). (δημιουργία κλίματος εχεμύθειας στο συμβουλευόμενο άτομο) Δίνεται η ευκαιρία στο άτομο: Να μιλήσει για τα σημαντικά πρόσωπα του περιβάλλοντός του Για τις επιρροές(θετικές ή αρνητικές) που ασκούν αυτά στη ζωή του. Τις εμπειρίες του, τα άγχη του ή ό,τι άλλο το ενδιαφέρει. Του προτείνουμε να φτιάξει σενάριο της ζωής του για τα επόμενα 10 χρόνια.

15 Διαπιστώσεις Β΄ συνάντησης: Το άτομο νοιώθει χαλαρωμένο. Είναι πρόθυμο να μιλήσει για ό,τι το προβληματίζει. Βλέπουμε τις χειρονομίες του, κινήσεις του, εκφράσεις προσώπου, τόνο φωνής. Όταν διαπιστώσει το ειλικρινές ενδιαφέρον μας «ανοίγεται» ευκολότερα και η διαδικασία εξελίσσεται γρηγορότερα.

16 Γ΄ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: (διάρκεια 50΄). Το άτομο έχει ήδη σκεφθεί ό,τι είχαμε συζητήσει για τα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις του, τις ικανότητές του, τις επιθυμίες του, το σενάριο της ζωής του.

17 Οπότε: –Συμπληρώνει κάποιο τέστ ενδιαφερόντων, κλίσεων, δεξιοτήτων κλπ, που στόχο έχει την διαμόρφωση εναλλακτικών διεξόδων. –Το προετοιμάζουμε ότι στην επόμενη συνάντηση θα συζητήσουμε για τους τομείς των επαγγελμάτων που σκέπτεται να ακολουθήσει. Για τις έμφυτες ικανότητές του και κατά πόσο θα το βοηθήσουν για να είναι αποτελεσματικό στις επιλογές του. του αναθέτουμε εργασία αναζήτησης πληροφοριών για ό,τι το ενδιαφέρει. το ενημερώνουμε ότι η συμβουλευτική σχέση θα τελειώσει.

18 Εξαιρέσεις στην πορεία της Συμβουλευτικής σχέσης: Αν διαπιστώσουμε ότι το άτομο ήρθε για ψυχολογική στήριξη ή βοήθεια, τότε συνεχίζουμε τις συναντήσεις με τεχνικές που θα μπορούσαν να το βοηθήσουν σ’ αυτό.

19 Δ΄ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: (τελευταία) Ανακεφαλαιώνουμε την πορεία της Συμβουλευτικής σχέσης. Ενθαρρύνουμε το άτομο (μαθητή/τρια- γονέα) ότι μπορούν πλέον να τα καταφέρουν και μόνοι τους, χωρίς την δική μας στήριξη Το ενθαρρύνουμε να πιστέψει στις δικές του δυνατότητες Το ενημερώνουμε ότι πάντα θα είμαστε στην διάθεσή του και θα είναι ευπρόσδεκτος/η να μας μιλήσει για ό,τι τον απασχολεί.

20 ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ Η Σ.Σ. διευκολύνεται όταν οι ενδιαφερόμενοι έρχονται με δική τους πρωτοβουλία. Ενώ στην Α΄ Συνάντηση είχαν έρθει για Συμβουλευτική σε θέματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού, γινόταν εμφανές ότι αντιμετώπιζαν άλλα προβλήματα, όπως κακές οικογ. και κοινωνικές σχέσεις, προβλήματα στην εκπαιδευτική πορεία κλπ. Κάθε Συμβουλευτική σχέση είναι διαφορετική – ξεχωριστή Ο ρόλος μας διευκολυντικός–υποστηρικτικός.

21 ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Υποστήριξη σχολικής κοινότητας Υποστήριξη τοπικής κοινωνίας Υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης Υποστήριξη από τις Δ/νσεις των Σχολείων: Εσπερ. Γυμνασίου Ν. Ιωνίας Εσπερ. Λυκείου Ν. Ιωνίας 1ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας 1ου Λυκείου Ν. Ιωνίας

22 ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΠΟΤΕ!!!! Να γνωρίζεις ότι ευτυχία είναι όταν μια ψυχή αναπνέει καλύτερα, διότι εσύ υπάρχεις ή υπήρξες κάποτε.

23 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ Παπαφλέσσα 6Α, Ν. Ιωνία 142 32 Αθήνα Πληροφορίες : τηλέφωνο : 210-2795 716. e-mail :mail@gym-esp-n-ionias.att.sch.gr ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ Παπαφλέσσα 6Α, Ν. Ιωνία 142 32 Αθήνα Πληροφορίες : τηλέφωνο : 210-2795 716. e-mail :mail@gym-esp-n-ionias.att.sch.gr


Κατέβασμα ppt "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Δ/ΝΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Β΄ΑΘΗΝΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ, Παπαφλέσσα 6Α, Ν. Ιωνία,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google