Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ Είναι οι δερματοπάθειες που προκύπτουν στο εργασιακό περιβάλλον και η αιτία που τις προκαλεί είναι κάτι που έχει άμεση σχέση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ Είναι οι δερματοπάθειες που προκύπτουν στο εργασιακό περιβάλλον και η αιτία που τις προκαλεί είναι κάτι που έχει άμεση σχέση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ Είναι οι δερματοπάθειες που προκύπτουν στο εργασιακό περιβάλλον και η αιτία που τις προκαλεί είναι κάτι που έχει άμεση σχέση με το περιβάλλον στο οποίο εργάζεται το άτομο. Υπάρχουν διάφοροι βλαπτικοί παράγοντες στην εργασία μας όπως ουσίες, παράσιτα κτλ και αυτοί οι παράγοντες μπορούν να γίνουν η αιτία για την εκδήλωση δερματοπαθειών στο άτομο το οποίο εργάζεται στη συγκεκριμένη εργασία. Ας δούμε αναλυτικότερα τα αίτια των δερματοπαθειών στο εργασιακό περιβάλλον.

2 ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΟΥΣΙΩΝ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ Οι δερματίτιδες από επαφή συγκαταλέγονται στις ανεπιθύμητες παρενέργειες χημικών ουσιών γενικά και φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν δερματικές αντιδράσεις μετά από έκθεση του ατόμου σε αυτές. Στη δεύτερη εικόνα παρατηρούμε ασθενή με αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής η οποία προκαλείται από μια πληθώρα αλλεργιογόνων που μπορεί να βρεθούν σε μια τεράστια ποικιλία υλικών καθημερινής ή επαγγελματικής χρήσης.

3 ΧΗΜΙΚΟ ΕΓΚΑΥΜΑ Στην πρώτη εικόνα παρατηρούμε ασθενή με χημικό έγκαυμα από θειίκο οξύ. Οι διάφορες ουσίες είναι ικανές να προκαλέσουν μελάγχρωση του δέρματος (δεύτερη εικόνα) ή αποχρωματισμό (τρίτη εικόνα) Καρκινογένεση και συστηματικές επιδράσεις όπως δηλητηρίαση ή τερατογένεση. Για να αποφύγουμε τις συνέπειες των επαγγελματικών δερματοπαθειών πρέπει να παίρνουμε ειδικά μέτρα προφύλαξης. Θα ήταν καλό να φοράμε γάντια, ειδικές στολές ή ακόμα να εφαρμόζουμε προστατευτικές αλοιφές.

4 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ-ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Μικροοργανισμοί-Παράσιτα. Προκαλούν μολύνσεις τα διάφορα μικρόβια, μύκητες, ιοί και παράσιτα. Μέτρα προφύλαξης : αντισηπτικά σαπούνια, γάντια, στολές, εμβόλια κ.λ.π Οι αλλαγές της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσουν δερματοπάθειες. Για παράδειγμα η υπερβολική θερμότητα ίσως προκαλέσει έγκαυμα ενώ το υπερβολικό κρύο μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα (δεύτερη εικόνα) ή χιονίστρες (πρώτη εικόνα). ωγβν γ

5 ΗΛΙΑΚΗ-ΥΠΕΡΙΩΔΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Τα άμεσα αποτελέσματα της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι η πρόκληση εγκαύματος (πρώτη εικόνα) στο δέρμα και φωτοδερματίτιδας (δεύτερη εικόνα). Χρόνια αποτελέσματα είναι ο καρκίνος και η πρόωρη γήρανση του δέρματος.εγκαύματοςκαρκίνος Ενώ η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UV- B) προκαλεί έγκαυμα και διάφορες μορφές καρκίνου του δέρματος, η υπεριώδης ακτινοβολία Α (UV-A) επιδρά στον υποδόριο ιστό και μπορεί να αλλάξει η δομή του κολλαγόνου και των ινών ελαστίνης του δέρματος, επιταχύνοντας έτσι την γήρανσή του.κολλαγόνουελαστίνης Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι δυνατό να προκαλέσει βλάβες του δέρματος είτε εγκαύματα ή βλάβες στα αγγεία και άλλα όργανα. Είναι καλό να τηρούνται κάποια μέτρα προφύλαξης στο χώρο εργασίας όπως η χρήση ειδικής ενδυμασίας, καπέλου, γαντιών, γυαλιών και αντηλιακών παρασκευασμάτων.

6 ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΦΩΣ ΘΕΤΙΚΕΣ-ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΦΩΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Δ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΨΩΡΙΑΣΗΣ,ΑΚΜΗΣ,ΛΕΥΚΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ-ΕΠΙΒΛΑΒΕΙΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΗΛΙΑΣΗ-ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ ΗΛΙΑΚΟ ΕΓΚΑΥΜΑ ΦΩΤΟΓΗΡΑΝΣΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ (ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗΣ ΛΥΚΟΣ, ΠΟΡΦΥΡΙΕΣ)

7

8 ΦΩΤΟΤΥΠΟΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ- ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΩΤΟΤΥΠΟΣ 1, ΕΙΚΟΝΑ 1 : ΔΕΝ ΜΑΥΡΙΖΕΙ ΠΟΤΕ, ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ. ΦΩΤΟΤΥΠΟΣ 2, ΕΙΚΟΝΑ 2 : ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΑΥΡΙΖΕΙ, ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ. ΦΩΤΟΤΥΠΟΣ 3, ΕΙΚΟΝΑ 3 : ΕΥΚΟΛΑ ΜΑΥΡΙΖΕΙ, ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ.

9 ΟΞΕΙΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΗΛΙΟ-ΗΛΙΑΚΟ ΕΓΚΑΥΜΑ Μετά από έκθεση στον ήλιο το έγκαυμα εκδηλώνεται 2-6 ώρες μετά. Εάν είναι έγκαυμα ελαφριάς μορφής μπορεί να είναι ένα απλό κοκκίνισμα. Σε πιο σοβαρές μορφές εγκαύματος εκδηλώνονται στο σώμα φυσαλίδες, πομφόλυγες, οίδημα και πόνος. Σε βαριές περιπτώσεις εγκαύματος είναι δυνατό να παρατηρηθούν γενικά συμπτώματα όπως πυρετός, ρίγος και ναυτία. Στην εικόνα παρατηρούμε οξεία βλάβη του δέρματος από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Οφείλεται στην υπεριώδη ακτινοβολία ( UV- B) η οποία διαπερνά την επιδερμίδα. Η έκταση του ηλιακού εγκαύματος εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο και την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας. Βλέπουμε εδώ τις κλινικές εκδηλώσεις του ηλιακού εγκαύματος οι οποίες κυμαίνονται από απλό, ήπιο ερύθημα ως οίδημα (πρήξιμο), δημιουργία φυσαλίδων και έντονο πόνο.

10 ΦΩΤΟΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΕΣ Ο βασικός ρουχισμός του καλοκαιριού αφήνει σχεδόν κάθε εκατοστό του σώματος εκτεθειμένο στον ήλιο. Εξαιτίας αυτών των συνηθειών όμως, αυξάνονται οι πιθανότητες να εκδηλωθούν διαφόρων τύπων δερματίτιδες, με ορισμένα κοινά συμπτώματα: την ερυθρότητα του δέρματος και τον κνησμό. Η έκθεση του ατόμου στον ήλιο μαζί με τη χρήση κάποιας ουσίας η οποία έχει την ιδιότητα να καθιστά το δέρμα ευαίσθητο στον ήλιο συχνά γίνονται η αιτία για φωτοδερματίτιδα από επαφή. Η φωτοδερματίτιδα από επαφή εκδηλώνεται στα σημεία που ήρθαν σε επαφή με την ουσία. Εάν το άτομο κάνει χρήση της φωτοευαίσθητης ουσίας τοπικά τότε η φωτοδερματίτιδα θα εκδηλωθεί στο συγκεκριμένο σημείο. Εάν η χρήση της φωτοευαίσθητης ουσίας είναι συστηματική τότε η φωτοδερματίτιδα θα εκδηλωθεί σε όλα τα μέρη του σώματος που έχουν εκτεθεί στον ήλιο. Στην εικόνα παρατηρούμε ασθενή με φωτοδερματίτιδα από επαφή με μόνο 30 λεπτά έκθεσης του σώματος του στο ηλιακό φως.

11 ΦΩΤΟΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΕΣ ΦΩΤΟΤΟΞΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ Φωτοτοξική δερματίτιδα είναι η αντίδραση που δημιουργείται από την επαφή μιας ουσίας είτε τοπικής είτε συστηματικής (λ.χ. φάρμακα, χρωστικές, αιθέρια έλαια) με το ηλιακό φως. Δημιουργείται άμεσα, δηλαδή με την πρώτη έκθεση του ασθενούς στον ήλιο.Η αντίδραση δεν λαμβάνει μέρος στο ανοσοποιητικό σύστημα.ΑΙΤΙΕΣ :ΦΥΤΑ και ΚΟΛΩΝΙΕΣ- ΑΡΩΜΑΤΑ. ΦΩΤΟΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ Αντίθετα, η φωτοαλλεργική δερματίτιδα προϋποθέτει παλαιότερη έκθεση στον ήλιο η οποία προκάλεσε την ευαισθητοποίηση του ατόμου, με συνέπεια την πολλοστή φορά που θα εκτεθεί στον ήλιο να αναπτυχθεί η αντίδραση. ΑΙΤΙΕΣ : ΦΑΡΜΑΚΑ- ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ-ΡΕΤΙΝΟΕΙΔΗ


Κατέβασμα ppt "ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ Είναι οι δερματοπάθειες που προκύπτουν στο εργασιακό περιβάλλον και η αιτία που τις προκαλεί είναι κάτι που έχει άμεση σχέση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google