Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΥΠΟΙ ΑΝΟΣΙΑΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ Ορός

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΥΠΟΙ ΑΝΟΣΙΑΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ Ορός"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΥΠΟΙ ΑΝΟΣΙΑΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ Ορός
Α) Από τη μητέρα στο έμβρυο Β) Από τη μητέρα στο νεογνό με το θηλασμό. Μόλυνση από το Αντιγόνο Εμβόλιο Περιέχει Αντισώματα Περιέχει αντιγόνα

2 Διαφορές ενεργητικής – παθητικής ανοσίας
Ενεργητική Ανοσία Παθητική ανοσία Εισάγονται στον οργανισμό Αντιγόνα Αντισώματα Ενεργοποίηση του Ανοσοβιολογικού συστήματος Ναι όχι Δράση Μετά από μερικές μέρες Άμεση Διάρκεια Μόνιμη (μεγάλη) Παροδική (μικρή)

3 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Αυτοάνοσα νοσήματα Αλλεργία Μεταμοσχεύσεις Ρευματοειδής Αρθρίτιδα Συστηματικός Ερυθηματώδης λύκος Καταρράκτης

4 Ορισμοί στην Αυτοανοσία
Αυτοανοσία ή αυτοάνοσα νοσήματα είναι εκείνη η παθολογική κατάσταση στην οποία το ανοσοβιολογικό σύστημα επιτίθεται εναντίον δικών του συστατικών. Αυτοαντισώματα είναι τα αντισώματα που αναγνωρίζουν ως ξένα και καταστρέφουν κύτταρα του οργανισμού ή ενεργοποιούν άλλα κύτταρα εναντίον κυττάρων του οργανισμού.

5 Στα αυτοάνοσα νοσήματα ο οργανισμός :
Στα αυτοάνοσα νοσήματα ο οργανισμός : Παράγει αντισώματα (αυτοαντισώματα) που καταστρέφουν κύτταρα του οργανισμού. Ενεργοποιεί κύτταρα που κατευθύνονται εναντίον των δικών του κυττάρων.

6 Υποθέσεις για την αιτιολογία των αυτοάνοσων νοσημάτων
Ένας ιός δανείζεται πρωτεΐνες του κυττάρου ξενιστή και τις ενσωματώνει στο έλυτρό του με αποτέλεσμα να αναγνωρίζονται ως ξένες από τον οργανισμό. Τα Τ-Λεμφοκύτταρα δεν έχουν μάθει να ξεχωρίζουν ορισμένα συστατικά του οργανισμού από συστατικά ξένων κυττάρων με παρόμοια δομή. Πχ βαλβίδες καρδιάς. Μεταβάλλεται κάποιο συστατικό του οργανισμού ή εμφανίζεται κάποιο νέο. Αναγνωρίζονται ως ξένα συστατικά κυττάρων του οργανισμού που δεν αιματώνονται έντονα.

7 Ορισμοί Αλλεργία ονομάζεται η ενεργοποίηση του ανοσοβιολογικού μηχανισμού του οργανισμού από παράγοντες του περιβάλλοντος που ΔΕΝ είναι παθογόνοι και επικίνδυνοι για την υγεία. Αλλεργιογόνα ονομάζονται οι μη παθογόνοι παράγοντες που προκαλούν την αλλεργία σε ορισμένα άτομα.

8 ΣΤΑΔΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ
ΣΤΑΔΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ 1ο Στάδιο: Ευαισθητοποίηση του οργανισμού ( πρωτογενής απόκριση του οργανισμού στο αλλεργιογόνο – αντιγόνο) 2ο Στάδιο: Εκδήλωση συμπτωμάτων σε κάθε επανέκθεση του οργανισμού, λόγω υπερπαραγωγής ουσιών, όπως η ισταμίνη. ( δευτερογενής απόκριση).

9 Διαφορές απόκρισης μεταξύ παθογόνου αντιγόνου και αλλεργιογόνου
Διαφορές απόκρισης μεταξύ παθογόνου αντιγόνου και αλλεργιογόνου Στην ανοσοβιολογική πρωτογενή απόκριση σε παθογόνο αντιγόνο εκδηλώνονται συμπτώματα της νόσου, ενώ στην αλλεργική αντίδραση όχι. Στην ανοσοβιολογική δευτερογενή απόκριση σε παθογόνο αντιγόνο δεν εκδηλώνονται συμπτώματα της νόσου, ενώ στην αλλεργική αντίδραση εκδηλώνονται συμπτώματα λόγω έκκρισης της ισταμίνης.

10 Δράση Ισταμίνης Αυξάνει τη διαπερατότητα των αγγείων,
προκαλεί σύσπαση των λείων μυϊκών ινών, διεγείρει την εκκριτική δραστηριότητα των βλεννογόνων.

11 Συμπτώματα αλλεργίας Άσθμα Ναυτία Ανάλογα με τα όργανα
Ναυτία Ανάλογα με τα όργανα Καταρροή που προσβάλει Διάρροια Αντιμετώπιση Χορήγηση αντιισταμινικών φαρμάκων

12 Απόρριψη μοσχεύματος Αντιγόνα ιστοσυμβατότητας.
Αν τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας, ΔΟΤΗ ΚΑΙ ΔΕΚΤΗ παρουσιάζουν διαφορές , τότε το ανοσοβιολογικό σύστημα του ΔΕΚΤΗ αναγνωρίζει το μόσχευμα ως ξένο και το απορρίπτει. Χορηγούνται φάρμακα ανοσοκαταστολής γι’ αυτό ο ΔΕΚΤΗΣ είναι ευάλωτος σε μολύνσεις.


Κατέβασμα ppt "ΤΥΠΟΙ ΑΝΟΣΙΑΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ Ορός"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google