Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι φορητές εφαρμογές (portable apps) μία πρόσκληση για ηλεκτρονική μάθηση Νικόλαος Μαυραντζάς, Παναγιώτης Πολίτης Π.Τ.Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι φορητές εφαρμογές (portable apps) μία πρόσκληση για ηλεκτρονική μάθηση Νικόλαος Μαυραντζάς, Παναγιώτης Πολίτης Π.Τ.Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι φορητές εφαρμογές (portable apps) μία πρόσκληση για ηλεκτρονική μάθηση Νικόλαος Μαυραντζάς, Παναγιώτης Πολίτης Π.Τ.Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

2 Οι φορητές εφαρμογές (portable apps): μία πρόσκληση για ηλεκτρονική μάθηση Σενάρια: Εισήγηση συνεδρίου Συντήρηση λογισμικού σχολικών εργαστηρίων Σχεδίαση διδασκαλίας για χρήση λογισμικού στο σχολικό εργαστήριο Εργασία και μελέτη σε περισσότερους από έναν ΗΥ, σε διαφορετικούς χώρους, με διαφορετικές εφαρμογές σε διάφορα λειτουργικά συστήματα. Σενάρια

3 Οι φορητές εφαρμογές (portable apps): μία πρόσκληση για ηλεκτρονική μάθηση Οι ΤΠΕ στην Εκπαίδευση Υλικό Αδυναμία μαζικής αναβάθμισης ή αγοράς νέου υλικού Αυξανόμενος χρόνος συντήρησης από υπεύθυνους εργαστηρίου και τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ Αδυναμία χρήσης νέων απαιτητικών εφαρμογών Λύσεις: μαθητικός υπολογιστής, υπολογιστικό σύννεφο, thin clients + φορητές εφαρμογές Οι ΤΠΕ στην Εκπαίδευση: Υλικό

4 Οι φορητές εφαρμογές (portable apps): μία πρόσκληση για ηλεκτρονική μάθηση Οι ΤΠΕ στην Εκπαίδευση Λογισμικό Αδυναμία μαζικής αναβάθμισης ή αγοράς νέου λογισμικού Αυξανόμενος χρόνος συντήρησης από υπεύθυνους εργαστηρίου και τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ Αδυναμία χρήσης νέων απαιτητικών εφαρμογών Λύσεις: ελεύθερο (και ανοικτό) λογισμικό, υπολογιστικό σύννεφο, λογισμικό επαναφοράς + φορητές εφαρμογές Οι ΤΠΕ στην Εκπαίδευση: Λογισμικό

5 Οι φορητές εφαρμογές (portable apps): μία πρόσκληση για ηλεκτρονική μάθηση Οι ΤΠΕ στην Εκπαίδευση Υλικό - Λογισμικό Φορητές Εφαρμογές LibreOffice - Impress Οι ΤΠΕ στην Εκπαίδευση: Υλ.-Λογ.

6 Οι φορητές εφαρμογές (portable apps): μία πρόσκληση για ηλεκτρονική μάθηση Φορητές εφαρμογές, portable applications ή portable apps. Έναν ορισμό παρακαλώ! Ορισμός! Λογισμικό που “εγκαθίσταται” και εκτελείται εξολοκλήρου σε οποιοδήποτε φορητό αποθηκευτικό μέσο. Αρκεί η αντιγραφή του φακέλου της εφαρμογής. Κωδικοί, ρυθμίσεις και δεδομένα αποθηκεύονται μόνο στο φορητό μέσο αποθήκευσης. Δεν τροποποιείται η registry του υπολογιστή, ούτε αφήνουν άλλα ίχνη δεδομένων. Δεν έρχονται σε διένεξη, ούτε απαιτούν άλλα προγράμματα. Μπορούν να εκτελεστούν με δικαιώματα απλού χρήστη. Είναι ανεξάρτητες από την ανάθεση γράμματος στην φορητή συσκευή.

7 Οι φορητές εφαρμογές (portable apps): μία πρόσκληση για ηλεκτρονική μάθηση Windows, Linux, MacOS O.S. Οι περισσότερες εφαρμογές απαιτούν την ύπαρξη Microsoft Windows 2000 ή νεότερη έκδοση (32 ή 64bit) Ο αριθμός των φορητών εφαρμογών για Linux και MacOS αυξάνεται συνεχώς: http://portablelinuxapps.orghttp://portablelinuxapps.org (Linux) http://www.freesmug.org/portableappshttp://www.freesmug.org/portableapps (MacOS) http://osxportableapps.sourceforge.nethttp://osxportableapps.sourceforge.net (MacOS) http://www.pendriveapps.comhttp://www.pendriveapps.com (Windows, MacOS, Linux)

8 Οι φορητές εφαρμογές (portable apps): μία πρόσκληση για ηλεκτρονική μάθηση Οι “δημιουργοί” πίσω από τις φορητές εφαρμογές Δημιουργώντας φορητές εφαρμογές Μεμονωμένοι χρήστες (www.portablefreeware.com) Κοινότητες χρηστών (www.portableapps.com) Οργανισμοί ελεύθερου λογισμικού (puppylinux.org/) Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει φορητές εφαρμογές PortableApps.com Launcher [free/Open Source (GPL)] Δωρεάν λογισμικό JauntePE [freeware] Εμπορικό VMWare ThinApp

9 Οι φορητές εφαρμογές (portable apps): μία πρόσκληση για ηλεκτρονική μάθηση Αποθετήρια φορητών Εφαρμογών Αποθετήρια

10 Οι φορητές εφαρμογές (portable apps): μία πρόσκληση για ηλεκτρονική μάθηση Προβλήματα χρήσης σχολικών εργαστηρίων Οι φορητές εφαρμογές στην Εκπαίδευση Αρκετοί εκπαιδευτικοί αισθάνονται φοβία γιατί υπάρχουν μαθητές με μεγαλύτερη εξοικείωση στις ΤΠΕ από αυτούς. Φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα χρήσης του σχολικού εργαστηρίου. Τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται με τη χρήση: διαφορετικών εφαρμογών, διαφορετικών εκδόσεων των ίδιων εφαρμογών, διαφορετικών εργαστηρίων με διαφορετικά Λ.Σ., εφαρμογές και ρυθμίσεις, ανάγκη χρήσης ΗΥ σε πολλαπλούς χώρους όπως βιβλιοθήκες, internet cafe κλπ.

11 Οι φορητές εφαρμογές (portable apps): μία πρόσκληση για ηλεκτρονική μάθηση Οι φορητές εφαρμογές στην Εκπαίδευση Ενιαία χρήση από εκπ/κους-μαθητές κοινών φορητών εφαρμογών. Εκτέλεση ίδιων εφαρμογών σε οποιονδήποτε ΗΥ, με τις ίδιες ρυθμίσεις. Ενιαίο περιβάλλον εργασίας και εξάσκησης. Ευκολότερος σχεδιασμός διδασκαλίας καθώς οι περισσότερες εφαρμογές είναι ΕΛ/ΛΑΚ. Οι μαθητές είναι οι χρήστες και διαχειριστές μιας συλλογής φορητών λογισμικών που είναι αποθηκευμένες στο δικό τους φορητό μέσο αποθήκευσης, με τις προσωπικές του ρυθμίσεις εργασίες και δεδομένα.

12 Οι φορητές εφαρμογές (portable apps): μία πρόσκληση για ηλεκτρονική μάθηση Οι φορητές εφαρμογές στην Εκπαίδευση Οι μαθητές μπορούν εύκολα να εγκαθιστούν και να αναβαθμίζουν τις φορητές εφαρμογές. Δημιουργείται η έννοια του ψηφιακού διδακτικού υλικού που είναι “ιδιοκτησία” και ευθύνη του μαθητή. Ελαχιστοποιείται η διαδικασία ενημέρωσης των λογισμικών στο σχολικό εργαστήριο αφού αυτά περιέχονται στο φορητό μέσο του μαθητή. Εξαιρετικά επιτυχημένο θεωρήθηκε το πιλοτικό πρόγραμμα χρήσης φορητών μέσων αποθήκευσης και εφαρμογών για τη δημιουργία ηλεκτρονικού χαρτοφυλακίου (e-portfolio) σε εισαγωγική επιμόρφωση εκπαιδευτικών στην Αγγλία.

13 Οι φορητές εφαρμογές (portable apps): μία πρόσκληση για ηλεκτρονική μάθηση Μειονεκτήματα φορητών εφαρμογών Μειονεκτήματα των φορητών εφαρμογών Απαιτείται η αγορά ενός φορητού μέσου αποθήκευσης Η μεταφερσιμότητα σημαίνει αυξημένες πιθανότητες απώλειας ή ζημιάς. Απαιτείται εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας (προσωπικών) δεδομένων και δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Αύξηση πιθανότητας των ΗΥ μόλυνσης με ιούς. Χρήση “εργαλείων” για δημιουργία επιθέσεων και υποκλοπής δεδομένων στο τοπικό δίκτυο του σχολείου. Απαιτείται, από τον εκπαιδευτικό, η εύρεση κατάλληλων εξελληνισμένων φορητών εφαρμογών και η απαραίτητη τροποποίηση της διδασκαλίας του.

14 Οι φορητές εφαρμογές (portable apps): μία πρόσκληση για ηλεκτρονική μάθηση Συμπεράσματα – Προτάσεις Συμπεράσματα Σχετικά εύκολη και υλοποιήσιμη λύση Οι μαθητές διαχειρίζονται το ψηφιακό υλικό τους (δεδομένα και εφαρμογές). Προσφέρει ενιαίο περιβάλλον διδασκαλίας και εξάσκησης ανεξάρτητα από τα υπάρχοντα Λ.Σ., εγκατεστημένες εφαρμογές. Αποκλιμακώνει τα προβλήματα εγκατάστασης, συντήρησης και αναβάθμισης του λογισμικού στα σχολικά εργαστήρια.

15 Οι φορητές εφαρμογές (portable apps): μία πρόσκληση για ηλεκτρονική μάθηση Συμπεράσματα – Προτάσεις Προτάσεις Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έρευνας για την αποτύπωση της χρήσης των εκπαιδευτικών φορητών εφαρμογών στην εκπαιδευτική κοινότητα. Η ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας, ξεκινώντας από τους Πληροφορικούς και τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ. Η δραστηριοποίηση των ελληνικών κοινοτήτων χρηστών για τον εξελληνισμό φορητών εφαρμογών. Η ενεργοποίηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, της ηλεκτρονικής πύλης του ΥΠΔΒΜΘ και του ίδιου του ΥΠΔΒΜΘ, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Σχολείου για την επιλεγμένη ένταξη της χρήσης των φορητών εφαρμογών σε προτάσεις διδασκαλίας.

16 Οι φορητές εφαρμογές (portable apps) μία πρόσκληση για ηλεκτρονική μάθηση Η επιλεγμένη ένταξη της χρήσης των φορητών εφαρμογών σε προτάσεις διδασκαλίας, θα μπορούσε να αναδείξει τα οφέλη από τη χρήση των φορητών εφαρμογών σε κατάλληλες θεματικές ενότητες διαφόρων γνωστικών αντικειμένων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

17 Οι φορητές εφαρμογές (portable apps) μία πρόσκληση για ηλεκτρονική μάθηση Ευχαριστώ


Κατέβασμα ppt "Οι φορητές εφαρμογές (portable apps) μία πρόσκληση για ηλεκτρονική μάθηση Νικόλαος Μαυραντζάς, Παναγιώτης Πολίτης Π.Τ.Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google