Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΑΠΕΔΑ Λόγοι χρήσης δαπέδων:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΑΠΕΔΑ Λόγοι χρήσης δαπέδων:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΑΠΕΔΑ Λόγοι χρήσης δαπέδων:
Η τελική επικάλυψη των οριζοντίων κατασκευών (πατωμάτων), στον εξωτερικό και τον εσωτερικό χώρο του κτιρίου. Λόγοι χρήσης δαπέδων: Προστασία από φθορές. Καλαίσθητη εμφάνιση. Στρώση ανάλογη με λειτουργία και χρήση του χώρου.

2 Κριτήρια επιλογής Αντοχή Πρόσφυση – συνεργασία με φέρουσα κατασκευή.
Κόστος κατασκευής – Συντήρηση καθαρισμός. Ασφάλεια – ολισθηρότητα. Εμφάνιση τελικής επιφάνειας. Μονωτικές ικανότητες Ένταξη μηχανολογικών εγκαταστάσεων.

3 ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥΣ
ΕΙΔΗ ΔΑΠΕΔΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΧΥΤΑ ΞΥΛΙΝΑ Καρφωτά Κολλητά Κολυμπητά ΞΥΛΙΝΑ Καρφωτά Κολλητά Κολυμπητά ΞΥΛΙΝΑ Καρφωτά Κολλητά Κολυμπητά ΑΠΌ ΠΛΑΚΙΔΙΑ Κεραμικά Πορσελάνης Πλαστικά Φελλού ΑΠΌ ΦΥΣΙΚΕΣ ΨΗΦΙΔΕΣ Μαρμαροψηφίδες Ασβεστολιθ. Ψηφίδες Βότσαλα ΑΠΌ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΛΙΘΟΥΣ Από μάρμαρο Από σχιστόπλακες Από γρανίτη ΑΠΌ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΠΛΑΚΕΣ Τσιμεντόπλακες Πλάκες από μωσαϊκά Ψηφίδες κεραμικές ή μάρμαρο ΑΠΌ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑΜΑ Με ή χωρίς αντιολισθητική επίστρωση Με ραβδώσεις ή λεία επιφάνεια ΑΠΌ ΕΛΑΣΤΙΚΑ-ΠΛΑΣΤΙΚΑ Λινόλεουμ Καουτσούκ Φελλός PVC Θερμοπλαστικό Μοκέτες ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΔΑΠΕΔΑ

4 Ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής
ΟΛΟΣΩΜΑ ΣΥΝΘΕΤΑ Τσιμεντοκονίαμα Μωσαϊκά Χυτά επί τόπου Όλα τα δάπεδα που κατασκευάζονται από όμοια στοιχεία μικρών διαστάσεων (Ξύλινα, μαρμάρινα κλπ) Ανάλογα με τη θέση τους στο κτίριο Εσωτερικά Εξωτερικά

5 Τρόπος τοποθέτησης δαπέδων
Τοποθετούμε πρώτα τις κάσες και κάνουμε τα επιχρίσματα Έλεγχος της οριζοντιότητας του πατώματος. Το τελικό ύψος πρέπει να καλύπτει το μεγαλύτερο πάχος δαπέδου. Αλφάδιασμα : Με το αλφαδολάστιχο. Ορίζεται σε απόσταση από το πάτωμα 1 μ. , σημάδι πάνω σε εξωτερική ψευτόκασα. Με το αλφαδολάστιχο μεταφέρεται το σημάδι περιμετρικά στο χώρο. Καθορίζεται το τελικό υψόμετρο σε συνδιασμό με τα πάχη των διαφόρων δαπέδων. Σημειώνεται σε όλες τις κάσες των κουφωμάτων. Τοποθετούνται τα κατωκάσια (3 εκ.) Σημείο εκκίνησης για την έναρξη της επίστρωσης είναι το κατωκάσι του ανελκυστήρα. Σε όλα τα είδη δαπέδου κατασκευάζεται το περίζωμα (σοβά ντε πι). Ύψος 7 – 10 εκ. , από το ίδιο υλικό.

6 Πλεονεκτήματα μωσαϊκών
Μεγάλη μηχανική αντοχή Μικρό κόστος κατασκευής Δυνατότητα επιλογής και συνδυασμού χρωμάτων Εύκολη συντήρηση Έτοιμο υπόστρωμα για επικάλυψη με κολλητό δάπεδο Διάκριση μωσαϊκών Γαρμπιλομωσαϊκά (κοινό τσιμέντο και γαρμπίλι λατομείου) Κοινού τσιμέντου(κοινό τσιμέντο και μεγάλες μαρμαροψηφίδες) Λευκού τσιμέντου (Λευκό τσιμέντο με προσθήκη μεταλλικού χρώματος και μαρμαροψηφίδες διαφόρων μεγεθών)

7 Επίστρωση Καθαρίζουμε το πάτωμα Καταβρέχουμε το υπόστρωμα (πάτωμα)
Ετοιμάζουμε την πρώτη στρώση , ανακατεύοντας τα υλικά χωρίς νερό. Επιστρώνουμε το μείγμα με μυστρί σε πάχος 2 εκ. Καταβρέχουμε με αριάνι (νερό και τσιμέντο) και ισοπεδώνεται με ειδικό κύλινδρο. Ο τεχνίτης τοποθετεί με το χέρι επιλεγμένες ψηφίδες. Συμπιέζονται τα υλικά με βαρύτερο κύλινδρο κα διαβρέχονται συγχρόνως με αριάνι, λευκό γκρίζο ή χρωματιστό. Τέλος αλφαδιάζουμε τη στρώση με μυστρί. Προσοχή: Η διαβροχή να σταματήσει πριν το μείγμα ξεχειλίσει. Προσοχή: Αν η κυλίνδρωση είναι ανεπαρκής οι ψηφίδες , κατά τη λείανση, θα ξεκολλούν. Το χρώμα τοποθετείται στο αριάνι.

8 Καλλιτεχνικές Δημιουργίες

9 ΛΕΙΑΝΣΗ Αρχίζει μετά από 4 – 6 ημέρες.
Ειδικές ηλεκτροκίνητες μηχανές με δίσκους περιστροφής Διαδοχικά τοποθετούνται 3 σειρές δίσκοι σμύριδας. Αρχίζουμε με Νο 1 (χονδροί κόκκοι) και μετά Νο 2 και Νο 3 , λεπτότεροι. Στα σημεία κοντά στους τοίχους χρησιμοποιούμε σβουράκι. Αν η κυλίνδρωση είναι ανεπαρκής , αποκολλούνται ψηφίδες. Οι φωλιές στοκάρονται με κονίαμα ίδιο του μωσαϊκού. Το γέμισμα γίνεται με σπάτουλα, αφού αφαιρεθεί η σκόνη με βούρτσα. Τα σημεία αυτά λειαίνονται με σβουράκι, αλλά είναι εμφανές το στοκάρισμα.

10 Στίλβωση Διαβρέχουμε την επιφάνεια με διάλυμα οξαλικού οξέος
Τρίβουμε , με την μηχανή , με ειδική πέτρα σμύριδας ή με σβουράκι Ξεπλένουμε Τρίβουμε με τη μηχανή, με ψιλό συρματάκι Τρίβουμε με τσόχα Επαλείφουμε με βρασμένο λινέλαιο

11 Κατασκευή περιζώματος
Ξύνουμε το επίχρισμα , σε ύψος 7 – 10 εκ. περιμετρικά και διαβρέχουμε Καρφώνουμε πηχάκι πάχους 1 εκ. περιμετρικά σε ύψος 7 – 10 εκ. και αλφαδιάζουμε Λασπώνουμε , κάτω από το πηχάκι, με ισχυρή τσιμεντοκονία, με άμμο θαλάσσης Αφού στεγνώσει γεμίζουμε με κονίαμα με χρώμα και μαρμαροψηφίδες που χρησιμοποιήσαμε στο μωσαϊκό Σε 2 – 3 ημέρες αφαιρείται το πηχάκι και λειαίνεται με σβουράκι Επαλείφουμε με λινέλαιο

12 Σημεία που απαιτούν προσοχή
Προβλέπεται η δημιουργία αρμών ανά 8 – 10 m2. Χωρίζεται η επιφάνεια και αποφεύγεται η ρηγμάτωση. Τρόποι δημιουργίας αρμών Μετά την λείανση, κόβουμε το μωσαϊκό με κόφτη, σε συγκεκριμένες θέσεις. Ο αρμός καθαρίζεται και συμπληρώνεται με μαστίχα. Πριν την επίστρωση, διαιρείται η επιφάνεια , με την τοποθέτηση λωρίδων μαρμάρου πάχους 3 – 10 εκ., ή με λάμες αλουμινίου πάχους 5 χιλ. Και στα δύο το ύψος είναι 3 εκ. (πάχος μωσαϊκού). Προσοχή να μην στραβώσουν οι λάμες, ή ρηγματωθεί το μάρμαρο. Μηχανές ηλεκτροκίνητες 220 V, με τρείς δίσκους και μικρές λαστιχένιες ρόδες , για κυκλική κίνηση.

13 Δάπεδα από τσιμεντοκονίαμα
Απλή μορφή επίστρωσης , σε χώρους εξωτερικούς , βοηθητικούς και για υπόστρωμα άλλων κολλητών δαπέδων. Υλικά : τσιμέντο , άμμος (θάλασσας), νερό. (1:2) Καθαρίζεται και διαβρέχεται η πλάκα. Αν είναι λείο το υπόστρωμα το σπάμε με το βελόνι ελαφρά. Σε μαλακό πάτωμα τοποθετώ οπλισμό με πλέγμα. Η στρώση έχει πάχος 1 – 3 εκ. Αν το πάχος είναι μεγαλύτερο του 1 εκ. χρησιμοποιώ μεταλλικούς οδηγούς, σε απόσταση 40 – 50 εκ. μεταξύ τους. Γίνεται σε δύο στρώσεις : η πρώτη 1 – 1,5 εκ. (μεσόκοκκη άμμος) , η δεύτερη 0,5 εκ. (λεπτόκοκκη άμμος). Οι οδηγοί αφαιρούνται μετά το πήξιμο και το κενό συμπληρώνεται με το ίδιο κονίαμα. Προβλέπονται αρμοί διαστολής ανά 2,00 – 2,50 μ. και προς τις δύο κατευθύνσεις. Σε μεγάλη επιφάνεια αρμοί ανά 16 m2. Σοβά ντε πι από το ίδιο υλικό. Για τη βελτίωση της εμφάνισης χρωματίζουμε ή προσθέτουμε ουσίες για την σκληρότητα και στεγανότητα.

14 ΔΑΠΕΔΑ ΑΠΌ ΠΛΑΚΙΔΙΑ Πρώτες ύλες για την κατασκευή: άργιλος , καολίνης , άστριος Μετά το άλεσμα, κοσκίνισμα, ανάμειξη, ύγρανση, ζύμωμα ακολουθεί η κατασκευή. Μέθοδοι παραγωγής : Εξώθηση πρεσάρισμα χύσιμο σε καλούπια Ψήσιμο σε φούρνο σε 1200 – 1300ο C Γίνεται έγχρωμη εφυάλωση, με επάλειψη με λευκές ή χρωματιστές αλοιφές από ουσίες που λειώνουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες του ψησίματος. Έτσι ψήνονται για δεύτερη φορά, για ενσωμάτωση του υλικού στη μάζα.

15 Ποικιλίες πλακιδίων Απλά γυαλιστερά ή ματ σε χρώματα Ανάγλυφα
Με απεικονίσεις Ειδικών χρήσεων (πυρίμαχα) Για αντοχή σε οξέα Με στρογγυλεμένες ακμές Πλακίδια cotto (ειδική ποικιλία πηλού)

16 Τεχνικά χαρακτηριστικά πλακιδίων Για τη σωστή επιλογή
Ποιότητα επιφάνειας Διαστάσεις και διαφορές στην απόχρωση Σκληρότητα επιφάνειας (πορώδες) Σκληρότητα επιφάνειας – αντοχή στην απότριψη Αντοχή σε κάμψη Διαστολή Αντοχή σε χημική προσβολή Αντοχή σε τριχοειδείς ρηγματώσεις

17 Πλεονεκτήματα πλακιδίων
Ποικιλία χρωμάτων , διαστάσεων, τιμών κλπ Διάρκεια ζωής μεγάλη, εύκολη τοποθέτηση , εύκολη συντήρηση Υγιεινή, άνετη διαβίωση Ποιότητες με μεγάλες αντοχές σε σκληρές καιρικές συνθήκες

18 Τοποθέτηση πλακιδίων Υλικά συγκόλλησης και υποστρώματος: τσιμεντοκονίαμα , τσιμεντόκολλες, κόλλες με βάση τις ρητίνες Καθαρίζεται και διαβρέχεται το πάτωμα Παίρνουμε αλφαδιές και τοποθετούνται τα πλακίδια στάθμης σε διάφορα σημεία του χώρου. Επιστρώνεται το πάτωμα με κονίαμα , αναλογίας τσιμέντου / άμμου 1:3 Με ειδικό σφυρί χτυπιέται κάθε πλακάκι ώστε να ξεχειλίσει ελαφρά το κονίαμα. Στρώνομε σειρές πλακιδίων , με την πήχη και το αλφάδι, που χρησιμεύουν σαν οδηγοί.

19 Πλησιάζουμε στα πλακίδια στάθμης και τα αφαιρούμε ένα – ένα.
Όπου χρειαστεί κάνουμε ρύσεις για αποστράγγιση νερού. Για τούτο γίνεται στρώση εξομάλυνσης πάχους 3 εκ. με τσιμέντο και περλίτη. Τα πλακάκια κοντά στα σιφώνια βρίσκονται σε χαμηλότερη στάθμη. Τα πλακίδια τοποθετούνται είτε πολύ κοντά το ένα στο άλλο είτε με μικρό ή μεγάλο αρμό. Σε δύο μέρες οι αρμοί γεμίζονται με αριάνι που χύνεται σε όλο το δάπεδο. Μετά καθαρίζεται με σφουγγάρι , όταν στεγνώσει. Αρμοί μεταξύ 5 – 10 χιλ. γεμίζονται με ειδικό στόκο και χρώμα. Σε παράγωνους τοίχους κόβονται τα πλακίδια της τελευταίας σειράς. Στο τέλος μπαίνει σοβά ντε πι

20 Κολλητά πλακίδια Χρησιμοποιούμε αντί τσιμεντοκονιάματος κόλλα.
Πάτωμα σκληρό που οι αποκλίσεις να μην ξεπερνούν τα 3 χιλ. Η στάθμη του υποστρώματος πρέπει να είναι η τελική μείον το πάχος του πλακιδίου. (η κόλλα έχει ελάχιστο πάχος) Η επιφάνεια πρέπει να είναι στεγνή και καθαρή. Χρησιμοποιούνται ειδικές σπάτουλες για την επίστρωση του πατώματος. Οι αρμοί θα γεμίσουν με υλικό με βάση την κόλλα. Υπολογίζουμε τον αριθμό των πλακιδίων , διαιρώντας την επιφάνεια του δαπέδου με αυτήν του πλακιδίου. Αγοράζουμε πάντα περισσότερα.

21 ΜΕ ΚΟΛΛΑ

22

23

24

25

26

27

28

29

30 Μαρμάρινα Δάπεδα Κάθε κοκκώδες ή στιφρό πέτρωμα που μπορεί να λειανθεί να στιλβωθεί και να κοπεί σε πλάκες , για επίστρωση, επένδυση και διακόσμηση. Διαδεδομένη χρήση λόγω αντοχής , ποικιλίας, μεγάλης δυνατότητας επεξεργασίας. Κόβεται σε μεγάλες πλάκες μικρού πάχους

31 Κατασκευή μαρμάρινων δαπέδων
Στρώση Πάχος 2 – 3 εκ Προετοιμασία πατώματος όπως των πλακιδίων Δεν χρησιμοποιείται ασβέστης στο κονίαμα Προτιμάται μαρμαρόσκονη αντί άμμος Σε λευκά μάρμαρα χρησιμοποιούμε λευκό τσιμέντο.

32 Επεξεργασία επιφάνειας
Σκοπός του γυαλίσματος είναι να γίνει η επιφάνεια ανθεκτική και στιλπνή. Η λείανση αρχίζει μετά από 10 ημέρες από την τοποθέτηση. Πρέπει να διατηρείται καθαρό πριν τη λείανση , διότι οι λεκέδες απορροφούνται και δεν καθαρίζουν. Το τρίψιμο γίνεται με ειδική μηχανή και πάντα μόνο με νερό. Όπου δεν πάει η μηχανή , χρησιμοποιείται σβουράκι με σμυριδόχαρτο. Σε κάθε φάση πλένεται με άφθονο νερό. Γίνεται επί πλέον ένα χέρι τριψίματος , με ειδικό υγρό για κρυσταλλοποίηση.

33 Καθαρισμός – Συντήρηση
Αρμολόγημα Οι αρμοί γεμίζουν με αραιό τσιμεντοπολτό, και με χρώμα, αφού καθαριστούν τα υπολείμματα. Από αυτό εξαρτάται η σταθερότητα των στρώσεων. Καθαρισμός – Συντήρηση Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται οξέα – διαβρωτικά υγρά και σκληρή βούρτσα. Ζεστό νερό και οινόπνευμα είναι το καλύτερο. Προσοχή: Το μάρμαρο χαράσσεται εύκολα με αιχμηρά αντικείμενα.

34 ΞΥΛΙΝΑ ΔΑΠΕΔΑ Είδη ξυλείας κατά σειρά σκληρότητας Αφρικανική Δρύινη
Ξύλο κωνοφόρων Σουηδική Καστανιά , οξιά

35 Πλεονεκτήματα σκληρής ξυλείας: μεγάλη μηχανική αντοχή, δεν σαπίζουν
Μειονεκτήματα: υψηλό κόστος , δύσκολη κατεργασία Τα αντίθετα ισχύουν για τη μαλακή ξυλεία

36 Πλεονεκτήματα ξύλου Διακοσμητικό υλικό Εμφάνιση διακριτική και ζεστή
Θερμομόνωση δαπέδου Δεν δημιουργούν αίσθηση ψύχους Δεν δημιουργείται φαινόμενο στατικού ηλεκτρισμού


Κατέβασμα ppt "ΔΑΠΕΔΑ Λόγοι χρήσης δαπέδων:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google